Megszólal a mikrobiológus: ezért cserélj hetente ágyneműt!

Publikálás dátuma
2017.12.08 17:13
Illusztráció/Shutterstock
Fotó: /
Életünk több mint egyharmadát töltjük az ágyban - de ez az amúgy élvezetes és pihentető hely gyorsan elmerülhet a baktériumok és gombák egyfajta "botanikus parkjába" - figyelmeztet a New York-i Egyetem mikrobiológusa.

Még szerencse, hogy a következőket jelen esetben csak "lelki szemeikkel" láthatják, lévén, hogy egy sajtóterméket olvasnak, és nem videótudósítást néznek. Így sem lesz könnyű.   

Nos Philip Tierno a Business Insidernek nyilatkozva elmondta, hogy igen virulens kis élet zajlik az ágyneműk ráncaiban, ám ezek a jótékonyan szabad szemmel nem látható mikroszkópikus lények betegségeket is okozhatnak.  A mikrobiológus azt tanácsolja, hogy hetente egyszer mossunk ágyneműt, azaz húzzunk tiszta garnitúrát. 

Nagy levegő, és olvashat tovább. 

Az emberek évente körülbelül 26 gallon ( kb. 100 liter) verejtéket termelnek az ágyban. Ha nagy a forróság, a nedves környezet kimondottan kedvez a gombák elszaporodásának. Egy nemrégiben készült tanulmányban, amely a gombafertőzés szintjét mérte fel az ágyneműben, a kutatók azt találták, hogy egy 1,5 és 20 év között időtartamban használt toll/vagy  szintetikus párnában 4-17 különböző gombafaj tenyészhet.

És akkor még nem beszéltünk a saját mikrobiális életünkről, de a mikrobiológus kegyetlenül megteszi:  a verejték, a köpet, a bőrsejtek, valamint a hüvelyi és a végbélkiürülésekből származó gombákkal és baktériumokkal is megosztjuk az ágyunkat. Mindemellett még ott van a pollen, a talaj, a szösz, és a poratka. Tierno szerint egy hét alatt mindezekből annyi halmozódhat fel, ami már egészségügyi veszélyeket is rejt.  

Végül még egy tanács: ugyan csinos és pedáns a katonás módra beágyazott fekvőhely, de nem célszerű. A jó kis testmeleg, amit megőriz az alapos szellőztetést nélkülöző ágy, bizony igen kedvez a fent taglalt "ágytársak" elszaporodásának. 

 

Szerző
2017.12.08 17:13