Külön marad az Együtt

Publikálás dátuma
2017.12.09 06:04
Juhász Péter, az Együtt elnöke és Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke - Népszava fotó
Fotó: /
Sajnálattal tudomásul vettük az Együtt aktuális álláspontját, de ezt még van lehetőségük felülvizsgálni. Januárban lesz az Együtt küldöttgyűlése, addig még sok víz lefolyik a Dunán, és bízunk abban, hogy az Együtt nem marad majd külön – így kommentálta a Népszavának Tordai Bence, a Párbeszéd szóvivője azt, hogy Szigetvári Viktor, az Együtt választmányának elnöke tegnap élő adásban vette le a párt választási listájáról Karácsony Gergelyt.

 Szigetvári szerint ugyanis hallani, hogy a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje már az MSZP elnökével is tárgyalt. Ezért ezzel "lezárult egy történet". Figyelemre méltó az Együtt választmányi elnökének cselekedete, hiszen Karácsony soha nem szerepelt a listájukon, korábban választási pártról volt csak szó az Együtt és a Párbeszéd között. Tordai reménykedik abban, hogy egy 1 százalékos párt nem fog önállóan nekivágni a választásnak, így rontva a kormányváltás esélyét, hanem belátja: arra vezet az út, amerre Karácsony Gergely mutatja.

Zugló polgármestere csütörtökön, az ATV-ben jelentette be, hogy tudna egy nagy ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje lenni. Arra a kérdésre viszont, hogy az MSZP–Párbeszéd közös miniszterelnök-jelöltként ül-e itt, azt mondta, nem, és nem is tárgyalt erről.  Azért ülök itt, mert létre kell hozni egy közös megállapodást. Nem hagyom faképnél az Együttet, szeretném, ha ő is rajta lenne ezen a listán – fogalmazott.

Az MSZP üdvözölte a bejelentést, szerintük a demokratikus ellenzéki erőknek, amelyek elkötelezettek a kormányváltásban - gyakran a saját pártérdekeiket is háttérbe szorítva - közösen kell indulniuk a választáson. Molnár Gyula pártelnök közölte: az MSZP „Tegyünk igazságot” programja alkalmas lehet, hogy megfelelő személyi és szervezeti megoldásokkal valódi baloldali alternatívát kínáljon a jelenlegi hatalommal szemben. Ezért hívta meg Karácsonyt a szocialisták mai programbemutató rendezvényére. Jelenleg viszont az MSZP-n kívül csak a Liberálisok osztják Karácsony álláspontját a közös listáról, jelöltekről, miniszterelnök-jelöltről.

Közben az atv.hu azt írta: a szocialisták újpesti szervezetének hat tagja a Demokratikus Koalícióban folytatja pályafutását. Gréczy Zsolt a DK-szóvivője lapunknak megerősítette az információt, a hat volt szocialista párttag Gyurcsány Ferencéket fogja segíteni a kampányban. Arra a kérdésünkre, hogy várhatóak-e újabb átlépések, a szóvivő annyit mondott: a DK politikai családot, közösséget biztosít mindenkinek, aki a csalódottsága miatt nem akarna tovább közélettel foglalkozni. A Momentum tegnap közölte: szintén kész politikai otthont kínálni mindazoknak, akik úgy érzik, hogy elárulták őket az elmúlt 27 évben vagy az elmúlt egy hónapban.

Solymáron összejött
Miközben országos szinten rengeteg a vita az ellenzéki pártok között, a vasárnapi, solymári időközi önkormányzati választáson teljes az összefogás a független jelölt mögött. Kárpáti Zsuzsannát az MSZP, a DK, az LMP, az Együtt, a Párbeszéd, a Momentum, is a Liberálisok is támogatja, a Jobbik pedig nem indít jelöltet a körzetben.Szerző
2017.12.09 06:04

„Megpróbálnak végképp kiéheztetni” – útban van a Politikatörténeti Intézet

Publikálás dátuma
2018.07.21 18:00

Fotó: Népszava/ Vajda József
Földes György igazgató szerint a hatalom régóta hadjáratot folytat a baloldali műhely ellen.
„Tudományos intézetként, egyedülálló levéltárként és könyvtárként, baloldali szellemi műhelyként működünk. A kormány régóta hadjáratot folytat ellenünk” – nyilatkozta lapunknak Földes György, a Politikatörténeti Intézet (PTI) ügyvezető igazgatója. „Most éppen bűnbaknak akarnak megtenni. Pedig a legkevésbé sem a mi hibánk, hogy a Kúria egyelőre nem tud beköltözni abba az épületbe, amelynek egy részét évtizedek óta jogszerűen használjuk” – tette hozzá. A Kossuth tér és az Alkotmány utca találkozásánál, az Országházzal szemben álló hajdani Igazságügyi Palotáról van szó, amely az 1970-es évektől egészen a közelmúltig a Néprajzi Múzeumnak is otthont adott. Az egykori Párttörténeti Intézet jogutódjaként a PTI egy 1990-es megállapodás révén kapta meg további használatra az épületrészt. A megváltozott jogszabályokhoz igazodva 1996-ban új szerződést írtak alá. A máig érvényben lévő szerződés szerint a PTI térítésmentesen használhatja az ingatlant. Földes György tájékoztatása szerint az épületrész három szintje több mint 5000 négyzetmétert tesz ki. A kormány a legfelsőbb bírósági fórumnak, a Kúriának szánja az épületet. A Néprajzi Múzeumot a Liget Projekt keretében a Városligetbe telepítik, a PTI helyzete azonban évek óta rendezetlen. A kormánypárti Magyar Idők a minap azt írta, hogy az intézetnek „év végéig el kellene hagynia” az ingatlant, a Kúria különben Esztergomban kaphat új székhelyet.
„A kezdetektől, 2012 óta azt mondjuk, hogy megfelelő ellentételezés esetén, jogaink és az érdekeink tiszteletben tartása mellett hajlandók vagyunk elköltözni” – hangsúlyozta Földes György. A megfelelő ellentételezés anyagiakat és/vagy ingatlant jelent. A vitából bírósági per lett. A megegyezés érdekében a PTI tavaly hozzájárult ahhoz, hogy felfüggesszék az eljárást, amit aztán a kormány, pontosabban a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. kezdeményezésére mégis folytattak. A Fővárosi Ítélőtábla néhány hete jogerős döntésében megerősítette, hogy az intézet jogszerűen használja az épületrészt – közölte Földes. A Magyar Idők cikke szerint különleges felülvizsgálati eljárásban a Kúria elé kerülhet az ügy, tehát ahhoz a fórumhoz, amely így saját székházának sorsáról hoz döntést. Felvetésünket, hogy a kormány netán a „baráti sajtó” közreműködésével akar nyomást gyakorolni a Kúriára, Földes György nem szerette volna kommentálni. Azt a beállítást azonban, hogy a PTI „bárminek is az akadálya lenne”, mindenképpen hamisnak tartja. Az intézet régóta nem kap költségvetési támogatást, és más forrásokból is kevés bevétel érkezik. A munkatársak száma a minimálisra csökkent. „Egyértelmű, hogy a kormány megpróbál végképp kiéheztetni minket” – jelentette ki Földes György. A használati jog értékét illetően a PTI ügyvezető igazgatója nem akart találgatásokba bocsátkozni. Bár tudomása szerint a kormány készített értékbecslést, ennek tartalmát ő nem ismeri. A megnyugtató az lenne – jegyezte meg –, ha az értékbecslést független szakértők végeznék el. Földes György szerint az egészen biztos, hogy az ellentételezésként megállapított összeg, vagy a csereingatlan értéke a töredéke lesz annak a sok tízmilliárdos kiadásnak, amit a kormány a Néprajzi Múzeum áthelyezésére, a Kúria költöztetésére, az Alkotmány utcai épület felújítására fordít.
2018.07.21 18:00
Frissítve: 2018.07.21 18:46

Jótékony célra fordítják a béremelést – több mint 3 millió forintot oszt szét minden hónapban az MSZP

Publikálás dátuma
2018.07.21 13:11

Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
A párt elnöke egyértelművé tette, hogy a döntés alól senki nem vonhatja ki magát.
Javában készülnek az MSZP július 30-ai elnökségi ülésére benyújtandó határozatok. Lapunk úgy tudja, a legfontosabb ezek közül az, miszerint az MSZP vezérkara eldönti, milyen célokra, és milyen ütemezéssel fordítja jótékony célra a képviselői fizetésemelésből származó többletet – ami körülbelül 200 ezer forintot jelent honatyánként. Mivel az MSZP-Párbeszéd húsz mandátumot szerzett az áprilisi választáson, és ebből tizenhat erősíti a szocialista frakciót – megközelítőleg bruttó 3 millió 200 ezer forintról van szó. Információink szerint nem lesz automatikus elosztási mechanizmus, havonta összeül majd az elnökség, és eldönti, hogy az adott hónapban mire fordítja az említett summát: legyen szó rászoruló gyerekek támogatásáról, hajléktalanok segítéséről, független médiumok felkarolásáról vagy éppen szegény sorsú gyerekeknek adandó ösztöndíjakról. A párt elnöke teljesen egyértelművé tette, hogy a kötelező felajánlás alól senki nem vonhatja ki magát.  Mint megírtuk, a július 17-én megszavazott képviselői béremelés híre komoly felháborodást váltott ki, hiszen a kormány eközben megadóztatná a cafeteria-elemeket, és csípőből utasítja vissza az otthonápolási díjak növelését. Az ellenzék az ügyben nem volt könnyű helyzetben, ugyanis a Fidesz annak érdekében, hogy a Tisztelt Ház elé vihesse a fizetésemelésről szóló törvényt, gyakorlatilag megzsarolta a többi pártot (olyan tervvel állt elő, ami lényegében leradírozta volna az ellenzéket a térképről).

Az MSZP összes tisztviselője (legyen szó pártpolitikusról, parlamenti vagy önkormányzati képviselőről) jelenleg is kiveszi a részét a közösségi finanszírozásból, ugyanis alapszabály szerint a párt révén kapott jövedelem 10 százalékát köteles befizetni a pártkasszába,

2018.07.21 13:11
Frissítve: 2018.07.21 13:45