Vona: Orbán reszket, mint a nyárfalevél

Publikálás dátuma
2017.12.09 06:10

Fotó: /
A magyar demokrácia fekete szerdájának nevezte Vona Gábor pártelnök rendkívüli sajtótájékoztatóján azt a napot, amikor a számvevőszék nyilvánosságra hozta: tiltott párttámogatásra hivatkozva az állam több mint 660 millió forinttal készül megrövidíteni a Jobbikot. A kormány „egyedül állva maradt ellenfelét” akarja elsöpörni – közölte.

A várható döntés ellen nincs fellebbezési lehetőség, a párt jogászai még vizsgálják, mit tehetnének mégis. A Jobbik az emberektől kér anyagi segítséget, hogy indulni tudjon a választáson. A megdöbbentőnek minősített eljárás Vona szerint ugyanakkor megmutatja: Orbán Viktor, a „korrupt zsarnok és tolvaj pártja fél, reszket, mint a nyárfalevél”.

Schön Péter, a Jobbik gazdasági igazgatója lapunknak elmondta: ahhoz képest, amit a számvevőszék nyilvánosságra hozott, a pártnak elküldött jelentés nem tartalmaz új információt.

Megjósolhatatlan – ezt Krekó Péter politológus, a Political Capital ügyvezető igazgatója válaszolta arra a kérdésünkre, milyen kifutása lehet a számvevőszéki fellépésnek. A politológus mindenesetre rendkívül eltúlzottnak tartja a Jobbikkal szemben tiltott párttámogatás címén kiszabott bírságot. Annyi biztos – mondta –, hogy fenyegetni akarják a Jobbikot. Az Alapjogokért Központ és más Fidesz-közeli szervezetek már a párt betiltását is felvetették. Krekó valószínűbbnek tartja, hogy eddig nem megy el a hatalom. Inkább a Jobbik morális és anyagi megsemmisítését szeretnék elérni, ennek érdekében mozgósítják a Fidesz által kontrollált ügyészséget és számvevőszéket is. Miközben folyik az eljárás, az állami média mindent elkövet, hogy bűnözőként mutassa be a Jobbikot, és a párttal együtt Simicska Lajost is ellehetetlenítse. Nagyon durva háború zajlik, az államapparátus politikai célok szolgálatában próbálja ledarálni a legnépszerűbb ellenzéki pártot – hangsúlyozta Krekó. A fideszes hadjárat akár szimpátiát is kelthet a Jobbik iránt, de a kormánysajtó és az állami intézményrendszer összehangolt kampánya Krekó szerint összességében negatív hatással lesz a párt támogatottságára. Hisz a mindenhonnan ömlő sorosozás sem maradt hatás nélkül. Ennyire intenzív támadással szemben képtelenség sikeresen védekezni. Ha a Jobbik ügyes, akkor csökkentheti a veszteséget, de profitálni aligha tud ebből a helyzetből.

Az a baloldali ellenzék is tiltakozik a Jobbikkal szembeni eljárás miatt, amely máskülönben nem vállal politikai közösséget Vona pártjával. Krekó úgy látja, hogy a baloldal nem is tehet mást. Ha a Fidesz le tudja nullázni a Jobbikot, akkor bárki sorra kerülhet: ez a küzdelem a baloldali pártok bőrére is megy.

Gyanúsított hungaristák
Lezárta a nyomozást és vádemelést javasol a Magyar Nemzeti Arcvonal ügyében a Nemzeti Nyomozó Iroda, 17 embert gyanúsítottak meg. A hungarista szervezet elleni nyomozás során több mint száz fegyvert – közöttük sorozatlövő karabélyokat, pisztolyokat –, több mint 18 ezer lőszert, kézigránátot, aknagránátot, hangtompítókat, csaknem egykilónyi robbanóanyagot és hat kilogramm lőport találtak.2017.12.09 06:10

Vaddisznók randalíroznak a Balaton partján, kutyákat is megsebesítettek

Publikálás dátuma
2018.07.19 08:53

Fotó: AFP/ PATRICK PLEUL / ZB / DPA
Az érintett településeken csapdákat állítanak fel, remélve, hogy ez rövid időn belül megoldja a túlszaporulatot.
Elszaporodtak a vaddisznók, emiatt a turisták és a helyiek egyaránt rettegnek a Balaton északi partján – írja a Blikk. A lap szerint a környéken még nem rontottak emberre az állatok, több kutyát viszont megtámadtak. Egy ebnek olyan súlyos sérülést okoztak, hogy varrni kellett a vadkan okozta sebét. Révfülöp polgármestere a lapnak azt mondta, hogy nagy a baj, szinte nincs olyan környék a településen, ahol a vaddisznók ne bukkantak volna fel. Éppen ezért vaddisznóbefogó csapdákat telepítenek majd a környező településekre, remélve, hogy ez rövid időn belül megoldja a túlszaporulatot. Sári Ferenc vadászmester, az önkormányzat vadügyekkel kapcsolatos tanácsadója közölte: körülbelül 20 négyzetméter alapterületű elkerített részt alakítanak ki magánterületeken, olyan helyeken, ahol a vaddisznók előfordulnak, de a lakosságot nem veszélyeztetik. Egy csapda felállításának költsége akár 400 ezer forint is lehet.
2018.07.19 08:53
Frissítve: 2018.07.19 08:53

Százmillió forintért szabadulhatna meg Gyárfás Tamás digitális bilincsétől

Publikálás dátuma
2018.07.19 08:41
Fotó: Vajda József
Fotó: /
Óvadékot ajánlott fel, amelyet a bíróság elfogadott.
Magyarországon eddig példátlan összegű óvadékért, 100 millió forintért cserébe kerülhet le a nyomkövető Gyárfás Tamásról, ha a bíróság döntése jogerős lesz – hangzott el az MTI összefoglalója szerint az M1 Híradójában. Gyárfás Tamás korábbi magyar úszószövetségi elnök, a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség, a FINA végrehajtó bizottságának tagja, médiavállalkozó ellen a Budai Központi Kerületi Bíróság áprilisban rendelt el nyomkövető eszközzel ellenőrzött lakhelyelhagyási tilalmat.  A kényszerintézkedést a Fenyő János médiavállalkozó ellen 1998. február 11-én előre kitervelten elkövetett emberölés ügyében rendelték el. Gyárfás Tamás akkor azt mondta, hogy semmi köze Fenyő János meggyilkolásához. Mint a szerda esti híradásban elhangzott, Gyárfás Tamás elérkezettnek látta az időt arra, hogy a bíróság enyhítsen a számára előírt fogvatartási szabályokon és óvadékot ajánlott fel, amelyet a bíróság elfogadott. Az óvadék összegét a bíróság 100 millió forintban határozta meg. Ha a döntés jogerőssé válik és Gyárfás Tamás befizeti a pénzt, akkor lekerül róla a nyomkövető és akár külföldre is utazhat. Az ügyészség fellebbezett a bíróság döntése ellen. Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője a Híradónak elmondta, hogy „az ügyben a megalapozott gyanú továbbra is fennáll. A Fővárosi Főügyészség álláspontja szerint a kényszerintézkedés korábbi elrendelésekor már figyelembe vett körülmények az azóta eltelt időben sem változtak, így a magatartási szabályok enyhítése még óvadék alkalmazása mellett sem indokolt” – fogalmazott a szóvivő.
2018.07.19 08:41
Frissítve: 2018.07.19 08:41