Lemondott az angol király

Publikálás dátuma
2017.12.11 11:00

Fotó: /
Baldwin miniszterelnök: Üzenetem van a királytól...

— Üzenetem van a királytól, őfelsége saját kézaláírásával! - és az iratot továbbnyújtotta a speakernek, aki fölolvasta mind a lemondási okiratot, mind pedig az üzenetet. A lemondó okirat szövege a következő:

„Ma délelőtt a következő lemondási okiratot állítottam ki és írtam alá: „Én, VIII. Edward, Nagy-Britannia, Írország és a tengerentúli domíniumok királya azt a megmásíthatatlan elhatározásomat nyilvánítom, hogy lemondok a trónról mind önmagamra, mind pedig utódaimra nézve. Kívánságom az, hogy ez a lemondási okiratom azonnal hatályba lépjen, aminek jeléül kézaláírásommal látom el jelen okiratomat 1936. december 10-én alulírott tanúk jelenlétében. Edward R. I.

Jelen okiratom kiállítását és aláírását tanúsítja három fivérem: a yorki, gloucesteri és kenti hercegek, ő királyi fenségeik."

A király üzenetének szövege:

A király üzenetének szövege a következő: „Hosszú és leggondosabb megfontolás után elhatároztam, hogy lemondok a trónról, amelyet atyám halálával örököltem és ezennel közlöm ezt a visszavonhatatlan elhatározásomat. Teljes tudatában vagyok e lépésem súlyosságának; csak azt remélhetem, számíthatok arra, hogy népeim megértik ezt az elhatározásomat és az okokat, amelyek engem erre késztettek. Nem akarok most egyéni érzelmeimmel foglalkozni, de arra kérek mindenkit, emlékezzenek arra, hogy az a teher, amely az uralkodó vállait állandóan nyomja, olyan súlyos, hogy azt csak az én viszonyaimtól eltérő körülmények között lehet elviselni. Úgy érzem, nem tévesztem szem elől azt a kötelességemet, hogy a közérdeket helyezem előtérbe, amidőn kijelentem, tudatában vagyok annak, hogy nem tudom többé megfelelő módon vagy saját magam megelégedésére ellátni ezt a súlyos feladatot.

A legőszintébben nagyra becsülöm azt a szellemet, amely azt a hozzám intézett felszólítást sugallta, hogy döntsek másként és a legalaposabban meggondoltam ezt a tanácsot, mielőtt végleg határoztam volna, döntésem azonban már végleges. Ezenkívül a további késedelem szükségképpen károsítaná azokat a népeket, amelyeket mint walesi herceg és mint király szolgálni akartam és amelyeknek jövendő boldogsága és jóléte szívem állandó kívánsága. Abban a feltevésben búcsúzom tőlük, hogy az az út, amelyet választottam, a helyes út és a legjobb, a legcélszerűbb a trón szilárdsága s a birodalom és népeim boldogságára nézve.

Mélységes hála tölt el azért a megbecsülésért, amelyet mindig tanúsítottak velem szemben trónralépésem előtt és után és amelyet biztos tudomásom szerint utódomnak is megadnak majd. A legnagyobb súlyt helyezem arra, hogy az okirat, amelyet kiadtam és aláírtam, haladéktalanul hatályba lépjen és hogy megtörténjenek az összes szükséges intézkedések, hogy törvényes utódom, fivérem, a yorki herceg őkirályi felsége azonnal a trónra lépjen.

Edward R. I.

Népszava 1936. december 11.

Szerző
Témák
2017.12.11 11:00

„Trump úr, ne játszadozzon az oroszlán farkával!”

Publikálás dátuma
2018.07.23 09:00

Fotó: AFP/
Egyre élesebb a hangnem az Egyesült Államok és Irán között. Teherán háborús fenyegetéssel vádolja Washingtont.
Az iszlám köztársaság vezetői közt viszonylag mérsékeltebb politikusnak tekintett Hasszán Róháni elnök – az ISNA félhivatalos hírügynökség vasárnapi jelentése szerint – azt mondta: Amerikának tudnia kellene, hogy „az Iránnal való béke minden békék anyja, de az Iránnal való háború minden háborúk anyja”. Ezt a kissé talán nehezen megfejthető üzenetet világosabbá tette azzal, hogy hozzátette: „Trump úr, ne játszadozzon az oroszlán farkával, mert megbánhatja”. Az amerikai elnök május 8-án jelentette be, hogy az Egyesült Államok a maga részéről felmondja az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja, valamint Németország és az önálló jogalanyként fellépő Európai Unió által Iránnal 2015-ben megkötött megállapodást, amelyben Teherán vállalta, hogy nem törekszik atomfegyver kifejlesztésére, felhagy az ezt célzó urándúsítással, a nemzetközi közösség pedig feloldja azokat a szankciókat, amelyeket korábban rendelt el, az iráni atomfegyverkezés miatti aggodalomtól vezettetve. 
Donald Trump szerint az elődje, Barack Obama hivatali idejében aláírt megállapodás rossz, mert nem tartalmazza a szükséges garanciákat, és Teherán orránál fogva vezeti a nemzetközi közösséget.
Az amerikai szankciók visszaállítása azt is jelenti, hogy az Egyesült Államok büntetni kívánja azokat a külföldi vállalatokat is, amelyek tiltott termékekkel és szolgáltatásokkal üzletelnek Iránnal.
Hogy az iráni szénhidrogén-szállításokra ráutalt országok mennyi haladékot kapnak a szankciók érvényesítése alól, egyelőre nem teljesen tisztázott kérdés. Az viszont egyértelműen körvonalazódik, hogy az amerikaiak ellenében a többi aláíró félnek nagyon nehéz lenne tartósan és hitelesen fenntartania az atomalku érvényét. Róháni most megismételte az elmúlt hetekben már többször elhangzott iráni fenyegetést, hogy az amerikai szankciókra – elsősorban az iráni olajeladások akadályozására - válaszlépésként Teherán elrendelheti a Hormuzi-szoros blokádját, és azzal megbénítaná a Perzsa-öböl Iránnal szembeni túlpartján fekvő országokból tankhajókkal történő olajkivitelt. 
A Hormuzi-szoros esetleges lezárására vonatkozó iráni fenyegetésekre természetesen nem maradtak el amerikai részről az „azt próbálják meg” típusú válaszok, de a hét végén új dimenzióba helyezte az amerikai-iráni szembenállást az NBC amerikai tévéhálózat, amikor azt az értesülést közölte:
Irán felkészült kiterjedt kibernetikai támadások végrehajtására amerikai, európai, illetve közel-keleti elektromos hálózatok, vízművek, egészségügyi intézmények és technológiai cégek ellen.
Eszerint Európában különösen Németország és Nagy-Britannia veszélyeztetett, és Washington figyelmeztette szövetségeseit, erősítsék meg számítógépes védelmüket, sőt, szükség esetén legyenek készek ellentámadásra is. Irán ENSZ-nagykövete szerint – nem meglepő módon – az amerikai vádak alaptalanok, és azt próbálják leplezni, hogy éppenséggel az Egyesült Államok készül kibernetikai háborúra Irán ellen.
 Az amerikai média egy része arról is ír, hogy a Fehér Ház tudatos, megtervezett propagandakampányt indított az ajatollahok állama ellen, amelynek keretében rossz fényben tüntetnek fel iráni vezetőket, tényeket torzítanak el, és a korábbi amerikai kormányzat Irán-politikájának ellentmondó állításokat terjesztenek. Az élesedő hangnem nem sokkal azután tapasztalható Washington és Teherán között, hogy Trump Helsinkiben találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Kettejük négyszemközti beszélgetésének tartalma nem szivárgott ki a médiába, de a csúcstalálkozó előtt több olyan értesülés látott napvilágot, hogy az amerikai kormányzatot különböző közel-keleti politikai körökből erősen kapacitálták arra: törekedjen Trump olyan megállapodásra Putyinnal, amelynek alapján Washington nem támadná tovább Moszkvát az ukrajnai orosz agresszió miatt, cserébe viszont a Szíriában nagy befolyással rendelkező orosz elnök elérné a teheráni támogatást élvező síita fegyveresek semlegesítését Szíriában, Irán kiszorítását a polgárháború sújtotta országból.

Az ajatollah nem hisz a tárgyalásban

A Róháninál keményvonalasabbnak tartott Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb vallási vezetője előzőleg, szombaton közzétett nyilatkozatában az államfőnél is tovább ment, amikor leszögezte: hatalmas hiba lenne azt hinni, hogy az Egyesült Államokkal tárgyalások útján rendezni lehet a problémákat. Hamenei szerint az atomalkuból történt amerikai kihátrálás éppen azt tanúsítja, hogy Washingtonnak a saját aláírása sem számít. 

Témák
USAIrán
2018.07.23 09:00
Frissítve: 2018.07.23 09:13

Lövöldözés Torontóban - két ember meghalt, tizenhárman megsérültek (videó)

Publikálás dátuma
2018.07.23 06:06
Rendőrök állnak őrségben a torontói vérontás helyszínén
Fotó: AFP/ Cole Burston
Egy nőt agyonlőttek, tucatnyi ember pedig megsérült a vasárnap éjszaka a torontói támadásban. A merénylővel a rendőrök végezhettek.
Halálos áldozata is van a torontói fegyveres lövöldözésnek: helyi rendőri jelentések szerint egy, eddig meg nem nevezett támadó civilekre támadt Greektown városrészben – egy fiatal nő meghalt, 13-an pedig megsérültek a golyózáporban. A sérültek között van egy válságos állapotú lány is - tudatta a torontói rendőrség. A támadót szintén lelőtték, ám a hatóságok jelenleg is szemtanúkat keresnek a vérontással kapcsolatban, a merénylet háttere, kiváltó okai még nem ismertek.
Egy férfi ablakból kihajolva videózott a lövöldözés közben, felvételén hat lövés dördül el - valószínűleg ez már a támadó és a rendőrök tűzpárbaja közben történhetett (a szemtanú ekkor még kilenc sérültről tudott).
BBC idéz egy túlélőt, Jody Steinhauer told, aki éppen családjával vacsorázott a környéken, amikor meghallotta a lövéseket: 10-15, tűzijátékra emlékeztető durranást hallott az utcáról, aztán az emberek sikoltozni kezdtek.  
2018.07.23 06:06
Frissítve: 2018.07.23 07:53