Jelöltek

Na de ki, most mondd meg, kicsoda!? Hallani újra meg újra a kérdést és utána a siránkozást, hogy nincs ellenzéki politikus, aki miniszterelnökjelölt lehetne, nincs kihívó, egy se, hát nézzük meg, ezek mind milyen szerencsétlen flótások. Hiába mondja az ember, hogy már hogyne volna, pont az a baj, hogy túl sok is van, ezért szerencsétlenek, nem a flótájuk miatt.

Botka László, Balázs Péter, Szél Bernadett és Karácsony Gergely is jó jelölt lehetne - vagy egyik-másik már csak lehetett volna. Elvégre mit vár a választó a jelölttől? Észt, vezetési tapasztalatot, meggyőződést, hitelességet és energiát. Ezek mindegyikükben megvannak. A programalkotás sem lenne megoldhatatlan, hiszen valamennyien egyetértenek abban, hogy az oktatásra és az egészségügyre kéne koncentrálni, fékezni a fiatalok nyugatra vándorlását, felszámolni a hűbérúri viszonyokat és az állam működését átható intézményes korrupciót. Ez pont elég alap lehetne egymás támogatására. Miniszterek is könnyen akadnának. Szakmailag biztosan lennének olyan jók, mint a mostaniak, emberileg meg aligha lennének silányabbak, legalábbis statisztikai értelemben ennek elhanyagolható a valószínűsége.

Csakhogy bármelyik név bukkant is föl az elmúlt hónapokban, a riválisok mindig meg tudták indokolni, hogy na, ő pont miért nem jó. Illetve Balázs és Szél esetében jószerivel még ennyire sem tellett, csak nem és kész, vele aztán nem. Mint Szántó T. Gábor egyik, a néhai Népszabadságban megjelent kisnovellájában a zsidó gyülekezet, ahol a péntek esti imára csak kilencen jönnek össze, kéne egy tizedik, kimennek az utcára, hátha jön valaki, fel is tűnik egy alkalmas ismerős, de a rabbi inkább hátat fordít: ővele semmiképpen!

Az MSZP már kiszállt a játékból, gyakorlatilag bárki mögé beállna, ha a többiek hajszálnyi készséget mutatnának a megegyezésre. A labda a Demokratikus Koalíció (milyen szép név) térfelén pattog, de említhetnénk a Együttet (szintén sokat mond), a Lehet Más a Politikát (hangzatos) vagy a Momentumot (lendület tényleg kéne, de nem csak egy pillanatra). Hol az ígért Párbeszéd? - kérdezhetnék, és tényleg. Helyette jönnek a felmérések, hogy a Fidesz épp mennyivel vezet. A nyílt utalgatások, hogy az ellenzéki politikusok között akad, aki nem is töri magát. Vagy mert lefizette a Fidesz, vagy mert elég neki a saját képviselősége, vagy mert előbb közvetlen vetélytársait szeretné legyőzni, a túl veszélyesnek vélt kormányfő esetében inkább kivárná, amíg magától visszavonul. Netán megválasztják a Nemzetközi Labdarúgószövetség elnökének.

A dolog úgy áll, hogy akárcsak 2010-ben és 2014-ben, most is önbeteljesítő jóslat lesz a Fidesz biztosra vett győzelme. Hiába akar a felmérések szerinti többség új kormányt, új politikát, új országot. Az ellenzéki oldalon tapasztalható abszolutizált személyes ambíció és a valóságot figyelmen kívül hagyó, doktriner "stratégia" a hatalmon lévőket segíti. Na most, mint arra itt már próbáltuk felhívni a figyelmet, nehogy bárki érintett azt higgye, hogy a választó nem látja, mi történik, és nem fogja rajta leverni a mostani sunnyogást.

2017.12.12 07:15

Lövöldözés Torontóban - Többen súlyosan sérültek

Publikálás dátuma
2018.07.23 06:06
Illusztráció.
Fotó: Shutterstock/
Több ember megsebesült vasárnap este egy lövöldözésben a kanadai Torontóban, többen súlyos sebeket kaptak – írja a helyi médiára hivattozva a hirado.hu.
A sajtóértesülések szerint a sebesültek száma eléri a tízet, és van köztük egy gyermek is. A lövöldözés Greektown városrészben zajlott le, pontos oka egyelőre nem ismeretes. A helyi rendőrség friss jelentése szerint a lövöldöző halott, egy helyi lap több más halálos áldozatról beszámol, de erről hivatalos információk nincsenek.
2018.07.23 06:06
Frissítve: 2018.07.23 06:13

Trump embere elismerte: az oroszoknak dolgozott – az elnök nekiment az FBI-nak

Publikálás dátuma
2018.07.22 20:16
Page egy korábbi, 2016-os előadáson, Moszkvában
Fotó: Sputnik/ GRIGORIY SISOEV
Ismét nekirontott az amerikai elnök saját hazája Szövetségi Nyomozó Irodájának és az igazságügyi tárcának, ezúttal korábbi kampányemberének megfigyelése miatt. Csakhogy a tanácsadó nyilvánosan elismerte, hogy informálisan az orosz kormánynak dolgozott.
Carter Page, Donald Trump amerikai elnök egyik korábbi külpolitikai tanácsadója a CNN-nek elismerte, hogy korábban informális tanácsadója volt az orosz kormánynak. Page egy nappal azután nyilatkozott, hogy a The New York Times, majd az FBI is dokumentumokat hozott nyilvánosságra a lehallgatásáról és megfigyeléséről. Az FBI azért kért engedélyt Page lehallgatására, mert felmerült a gyanú, hogy a férfi együttműködik az orosz kormánnyal, Moszkva őt szemelte ki az együttműködésre.   Page korábban cáfolta, hogy orosz ügynök lett volna, ezt a vasárnapi interjújában is megismételte, de azt elismerte: „talán lehettek laza beszélgetések” orosz tisztségviselőkkel az Oroszország elleni szankciókról, és „ezt valakik mellékesen felhozhatták”. Viccnek nevezte az ügynökvádakat, és szerinte „nevetséges lejárató kampány” folyik ellene. Állítólag soha nem hallott az oroszoktól Hillary Clinton volt demokrata párti elnökjelöltre nézve kompromittáló információkat. Donald Trump szerint a Page megfigyelésével kapcsolatos dokumentumok „kevés kétséget hagynak aziránt”, hogy a titkosszolgálatok félrevezették a megfigyelést engedélyező bíróságokat. Page-et annak a vizsgálatnak a keretében vonták megfigyelés alá, amely annak kiderítésére irányult, összejátszott-e Trump munkatársa az oroszokkal a 2016-os amerikai elnökválasztás előtt annak érdekében, hogy elősegítsék a republikánus elnökjelölt győzelmét Hillary Clinton ellen. A megfigyelés engedélyezését kérő FBI annak a feltételezésének adott hangot, hogy Page az orosz kormánnyal konspirál, és hogy beszervezési célszemély volt Moszkva szemében. Trump Twitter-üzenete szerint ezzel a „boszorkányüldözéssel” félrevezették a bíróságot. Adam Schiff kaliforniai demokrata képviselő azonban, aki az ellenzéki párt rangidős tagja a Képviselőház hírszerzési bizottságában, úgy nyilatkozott: az FBI részletesen alátámasztotta azon aggodalmát, hogy Carter Page külföldi hatalom ügynökeként tevékenykedhet. A megfigyelési kérelmet, illetve a meghosszabbításra irányuló kérelmeket – jegyezte meg Schiff – négy olyan bíró hagyta jóvá, akiket három különböző republikánus elnök nevezett ki. Marco Rubio floridai republikánus szenátor is az elnöktől eltérően foglalt állást: szerinte a Szövetségi Nyomozó Iroda nem a Trump-kampánystáb ellen kémkedett, hanem azzal kellett foglalkoznia, hogy volt valaki, aki állandóan az orosz kapcsolataival hencegett.    A New Jersey állambeli Berkeley Heights golfüdülőhelyről világgá röpített Twitter-bejegyzésében az elnök a Carter Page-dzsel kapcsolatos állásfoglalás mellett azt is hangoztatta, hogy „nagyszerű” megbeszélést folytatott a múlt hétfőn Helsinkiben Vlagyimir Putyin orosz államfővel, és ezt most az álhírgyártó média teljes erővel igyekszik ócsárolni.     
Szerző
2018.07.22 20:16
Frissítve: 2018.07.22 20:18