Szavazás: egy oldalon a Jobbik és a Fidesz

Publikálás dátuma
2017.12.13 06:05
NYOMJÁK A GOMBOT - Orbán Viktor és Semjén Zsolt FOTÓ: MTI/SOÓS LAJOS
Fotó: /
Jogi szempontból értelmezhetetlen kormánypárti határozat született tegnap a Parlamentben az uniós kvótatervek és főként ismételten Soros György ellen. A Jobbik támogatta, az MSZP elutasította a szöveget, az LMP kivonult a szavazásról.

A Parlament fideszes többsége elfogadta azt a határozatot, amiben a nagyobbik kormánypárt azzal vádolja meg az Európai Parlamentet (EP), hogy az a „Soros-tervet” hajtja végre. A gyorsított eljárásban született szöveg arra is felszólítja a magyar kormányt, hogy álljon ellen az EP és az „uniós bürokrácia” nyomásának.

Az ellenzékből az MSZP nem vett részt a szavazáson, az LMP pedig látványosan ki is vonult az ülésteremből. Molnár Zsolt, az MSZP vezérszónoka hangsúlyozta: mindenki tudja, hogy Soros-terv nincs, valójában a Fidesz csak el akarja terelni figyelmet az egészségügy gyalázatos állapotáról és a szétvert oktatásról.

Egyedül a Jobbik nyomott igent a Fidesz javaslatára, annak ellenére, hogy a kormánypárt cimboráinak busás hasznot hozó letelepedési kötvények eltörlését hiába próbálták beépíteni a szövegbe, javaslatukat már a bizottsági szakaszban félresöpörték a kormánypártok.

A Gulyás Gergely frakcióvezető, Balla György, Németh Szilárd, Hollik István és Répássy Róbert által jegyzett határozatban megjelennek a Soros-ellenes „nemzeti konzultációban” használt szövegpanelek és állítások, amelyeket Soros György maga is többször cáfolt korábban, mondván, hogy az Orbán-kormány kiforgatta, meghamisította állításait. Hasonló a helyzet az EP-ben november közepén elfogadott menekültügyi határozatával: a rapid módon elfogadott tegnapi Fidesz-határozat ügyekben tiltakozik, amelyek nem, vagy nem úgy szerepelnek az EP döntés szövegében. Így a fideszes többség elutasította, hogy „jogköröket adjanak át a bevándorlást támogató Soros szervezeteknek, annak érdekében, hogy részt vegyenek a bevándorlók behozatalában”.

Ugyanakkor az EP határozatában nemhogy Soros-neve nem jelenik meg, az is a tagállamok döntése marad, hogy mely szervezetekre bíznák a menekültek ügyének az intézését. Ráadásul - mint azt brüsszeli forrásaink alapján megírtuk - a Fidesz ismét egy maga által kreált ellenféllel harcol: a hét második részében tartandó uniós csúcson a téma csak érintőlegesen kerül szóba, ráadásul a keleti tagállamok tiltakozása miatt szinte biztos, hogy a Bizottság sem fogadja el az EP menekültügyi javaslatát. Erre utal, hogy a nemrég nálunk járt Donald Tusk, az Európai Tanács (ET) elnöke is kijelentette: a „kvótamegoldás hatástalan és megosztó”. Erről pénteken Gulyás Gergely csak annyit mondott: "a tanács elnöke pillanatnyilag sajnos kisebbségi véleményt képvisel.”

Lemondatnák Pócs Jánost
Petíció indult Pócs János fideszes képviselő lemondatásáért – adta hírül a Magyar Narancs. A több mint száz ismert közéleti értelmiségi – köztük Enyedi Ildikó filmrendező, Iványi Gábor lelkész, Majtényi László alkotmányjogász - által aláírt levél szerint Pócs „nyíltan antiszemita uszítást” követett el. Mint ismeretes a napokban a fideszes képviselő kiposztolt egy Erdélyből származó fotót, amelyen a falusiak egy disznóvágás után a megperzselt malac mellett pózolnak, amelynek hátára az „ő volt a Soros” feliratot kaparták fel. „Ott már egy disznóval kevesebb van...Jó étvágyat!” - fűzte hozzá a képhez Pócs. A képet átvette a Bloomberg, a New York Times és a Washington Post is. A képviselő később azzal próbált védekezni, hogy ez nem Soros ellen szólt, csak egy szólásmondás volt. „rossz az, aki rosszra gondol”- mondta Pócs. A Fidesz egyelőre elbagatellizálná az ügyet, így Orbán Viktor a napokban azzal tolta el magától a HírTV által feltett kérdést, hogy „A disznóvágás ügyei (sic!) nem tartozik a kormány hatáskörébe”. Ugyanakkor az ATV-nak Gulyás Gergely frakcióvezető megerősítette a hvg.hu információját, hogy a frakcióülésen „óvta” kollégáit a további „felelőtlen posztolástól”.2017.12.13 06:05

Rokker Zsoltinak sem sikerült, fideszes győzelem Miskolcon

Publikálás dátuma
2018.07.15 21:07

Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
Alacsony részvétel mellett nem volt szükség az azonos nevű kamujelöltre sem, a kormánypárt kényelmes többséggel megőrizte a mandátumot.
Szerény, 27,7 százalékos részvétel mellett zajlott az időközi önkormányzati választás vasárnap Miskolc 12. számú választókerületében. A Fidesz-KDNP jelöltje, Nagy Ákos nagy arányban győzött az ellenzéki pártok által támogatott, de függetlenként induló Erdei Sándorral (korábbi művésznevén Rokker Zsoltival) szemben: a kormánypárti jelölt a voksok 60,6 százalékát szerezte meg, az egykori humorista 36,9 százalékot kapott.  Miskolcon, a 12. számú egyéni választókerületben azért rendeznek időközi választást, mert a körzet önkormányzati képviselője, a fideszes Hubay György lemondott, miután áprilisban országgyűlési mandátumot szerzett. Bár a kormánypártnak mindenképpen többsége marad volna a közgyűlésben, a Fidesz minden eszközt bevetve próbálja gyengíteni az ellenzék jelöltjét. Megkerestek  egy másik Erdei Sándort, akit csak az eltérő születési évszám különböztetett meg Rokkertól, illetve egy Molnár Zsolt nevű, 18 éves Fidesz-aktivistát is bevetettek, valószínűleg azért hogy a Zsolt névazonosság is megtévesszen néhány embert. Erre végül nem volt szükség, Nagy Ákos magabiztos győzelmet aratott, feltehetően az alacsony részvételnek is köszönhetően. A második Erdei Sándor mindössze 13, Molnár Zsolt 11 szavazatot kapott, és a munkáspárti jelölt, Fülöp József Istvánné is csak 21-et. 

Veszprémben is

Kovács Áron, a Fidesz-KDNP jelöltje nyerte a veszprémi időközi önkormányzati választást a szavazatok több mint 80 százalékával – tájékoztatta vasárnap az MTI-t a település jegyzője. A választásra jogosultak 20,64 százaléka, 3971 választó élt szavazati jogával, 5 érvénytelen szavazat volt. Kovács 655 szavazatot kapott, Zelenák Adriánra (LMP) pedig 160-an voksoltak. Veszprémben is azért kellett időközi önkormányzati választást tartani, mert Ovádi Péter, aki 2010 óta töltötte be a posztot, lemondott, miután országgyűlési képviselővé választották. 

2018.07.15 21:07
Frissítve: 2018.07.15 21:22

Óriási késések lehetnek a váci vasútvonalon

Publikálás dátuma
2018.07.15 18:59
A kép illusztráció
Fotó: Népszava/
Akár 80 perccel is hosszabbodhat a menetidő.
Műszaki hiba miatt hosszabb a menetidő a Budapest–Vác–Szob vasútvonalon – közölte a Mávinform vasárnap kora este az MTI-vel. A közlemény szerint 16 óra óta műszaki hiba okoz fennakadást Vác és Göd között, ezért ezen a szakaszon ideiglenesen szünetel a vonatforgalom. A Budapest–Vác–Szob vonalon utazóknak egyes vonatoknál 30-80 perccel hosszabb menetidővel kell számolniuk.
2018.07.15 18:59
Frissítve: 2018.07.15 19:02