Ellenzéki segéderőket kap a Jobbik

Publikálás dátuma
2017.12.13 06:04
Népszava fotó
Fotó: /
Biztos, hogy LMP-sek és momentumosok is ott lesznek a Jobbik pénteki tüntetésén a Fidesz Lendvay utcai székháza előtt. Ahogyan arról lapunk is beszámolt, a Jobbik az ellen tiltakozva hirdetett fáklyás demonstrációt, hogy az Állami Számvevőszék összesen több mint 660 millió forintra készül megbüntetni a pártot tiltott kampánytámogatás miatt.

 A szervezetet pénzügyileg lenullázó, ezer sebből vérző eljárást a Jobbik jogsértőnek tartja és gyűjtést hirdetett, hogy indulni tudjon a jövő tavaszi parlamenti választáson. A negyedik nap mérlege szerint eddig majdnem 21,4 millió forint folyt be számlájukra az adományokból.

A Volner János frakcióvezetőnek küldött kérdéseinkre a Jobbik sajtóosztálya válaszolt. Levelükből kiderült, hogy párthovatartozástól függetlenül mindenkit várnak a demonstrációra, aki jogállamban és nem diktatúrában képzeli el a saját és Magyarország jövőjét. Arra a kérdésünkre, felkészültek-e rá, hogy rendbontók is megjelenhetnek a tiltakozáson, a párt hangsúlyozta: a Jobbik rendezvényei – szemben a fideszes eseményeken rendszeresen előforduló rendbontásokkal – eddig mindig fegyelmezetten zajlottak.

A párt „békésen, de határozottan” üzeni a Fidesznek, hogy a magyarok mindig is ragaszkodtak a szabadságukhoz. Nem lesz másként 2018-ban sem, amikor a Fideszre és a „most már leplezetlen diktatúrára” is nemet mondanak.

Juhász Attila politológus, a Political Capital szakmai vezetője szerint a Jobbik számára nem jár különösebb politikai kockázattal a pénteki tüntetés. A pártnak – mondta Juhász – nem erőssége a nagy létszámú rendezvények szervezése: sikernek az számít majd, ha tízezres tömeg lesz a Fidesz székházánál, főként akkor, ha ott megjelennek nem jobbikos közéleti személyiségek, politikusok is.

Ez pedig biztosra vehető. Bár az LMP szervezetten nem készül részt venni az eseményen, Hadházy Ákos társelnök lapunkkal közölte: „tudomásunk szerint lesznek tagjaink a tüntetők között”. Emlékeztetett rá, hogy az LMP határozottan tiltakozott az ÁSZ módszere ellen, és szolidaritását fejezte ki a Jobbikkal. Hadházy több helyen elmondta a sajtóban, hogy a kormány egy újabb vörös vonalat lépett át.

A Momentum Mozgalom kérdéseket tett fel a Jobbiknak, s a válaszoktól teszi függővé a pénteki akció támogatását. Azt tudakolják, hogy a kémkedéssel vádolt Kovács Béla hozott-e be orosz pénzt a pártba, meg azt, hogyan engedhették meg maguknak több ezer plakát bérlését, majd felvásárlását. Hajnal Miklós, a Momentum szóvivője lapunknak „nyomatékosítani” kívánta, hogy a kérdésekre továbbra is választ várnak a Jobbiktól. Ugyanakkor „természetesen támogatjuk a tiszta választások melletti kiállást, ezért részt fogunk venni a demonstráción” - tette hozzá. A választások felügyelete érdekében a Momentum nyílt levéllel fordult az EBESZ-hez, és – tette hozzá Hajnal – minden tőlük telhetőt megtesznek a tisztességes politikai verseny garantálásáért. A döntés értékelésekor érdemes arra is figyelni, hogy Vona Gábor jobbikos pártelnök nemrég kijelentette, a választás után - ha úgy alakul - részéről elképzelhető a koalíció az LMP-vel és a Momentummal.

Az MSZP és a Demokratikus Koalíció képviselői korábban azt nyilatkozták a Népszavának, hogy bármennyire is elfogadhatatlannak tartják a számvevőszéki eljárást, pártjuk nem tüntet együtt a Jobbikkal.

Még nem tudni, hogy a jobbikos demonstráción kik mondanak beszédet, lesznek-e közöttük más párthoz tartozók. A párt tájékoztatása szerint a „szónokok leszervezése” még folyamatban van.

2017.12.13 06:04

Csúnya vége lehet, ha rövid pórázra fogják a kórházakat

Publikálás dátuma
2018.07.21 07:00

Fotó: / Németh András Péter
Már szeptemberben több kórházra kitehetik a „betegellátás szünetel” táblát, ha a kincstár valóban érvényesíti a költségvetési intézményekre szabott regulát. Közben ismét gyűlik a kórházak adóssága, június végén már 35 milliárd forint volt.
A HVG hívta fel a figyelmet arra, hogy megszűnt a kórházak mentessége a szigorú gazdálkodási szabályok alól. Korábban ez a lazítás tette lehetővé az intézményeknek azt, hogy akkor is fizessenek bért és el tudják látni a betegeket, ha az egészségpénztártól kapott ellátmány arra már nem nyújtana fedezetet. Az „alulfinaszírozás” következtében keletkezett adósságokat az állam eddig hagyományosan év végi konszolidációs csomagokkal rendezte.
A kórházak elvben már legalább négy éve nem költhetnének többet, mint amennyire az éves keretükből telik. Ezt a szabályt azonban eddig éppen a betegellátás érdekében nem érvényesítették az egészségügyben, azaz befogadták számláikat akkor is, ha azok a havi költhető keretük fölötti összeg volt. Most az Állami Számvevőszék (ÁSZ) nyomatékosan jelezte a kincstárnak: a türelmi időnek vége. Lapunk úgy tudja, Nagy Anikó egészségügyért felelős államtitkár is „küzd” azért, hogy vegyék ki a kórházakat az érintett szabály hatálya alól, biztosítsák továbbra is kivételezett helyzetüket, ám információink szerint eddig nem járt eredménnyel.
A Népszavának nyilatkozó szakemberek szerint, ha az ÁSZ nem enged, akkor mintegy 40 intézményre kerülhet ki a zárva tart tábla legkésőbb szeptemberre. Először az eladósodott intézmények kerülhetnek bajba, mert azoknál a tartozás eleve ráterhelődik az elkölthető szabad forrásokra. Azaz az év további hónapjaiban ennyivel kevesebbet költhetnek. A Népszavának gazdasági szakemberek azt mondták: az új számviteli szabályok mellett legfeljebb négyszázaléknyi eladósodás menedzselhető, ám ahol ennél több van, előbb-utóbb képtelen lesz ellátni a napi feladatait. A négy 4 vagy annál kevesebbel tartozók „klubjához” azonban a 107 állami intézménynek csak töredéke sorolható.
Lapunk az egészségügyi kormányzatnál érdeklődött arról, mit kívánnak tenni, hogy ne csukjon be a fiskális szabály miatt több tucat kórház, de lapzártáig nem érkezett válasz.  Az államkincstár most nyilvánosságra hozott adatai szerint június végén 35 milliárd forint volt a kórházak tartozása. Június végén Varga Mihály pénzügyminiszter az ATV-ben is jelezte: aggódik a kórházak adóssága miatt, és az egyetemekhez hasonlóan költségvetési felügyelők kinevezését javasolja az intézményekhez. Úgy tudjuk, még nem dőlt el, hogy valamennyi fekvőbeteg ellátó kap „kasszaőrt” vagy csak azok az intézmények, amelyek lejárt adóssága több mint az éves bevételük tíz százaléka. Információink szerint, Nagy Anikó egészségügyért felelős államtitkár az utóbbiért lobbizik a pénzügyi kormányzatnál. Mint arról július elején írtunk, a költségvetési felügyelők meglehetősen széles jogosítványokkal rendelkeznek majd, a főigazgató csak azt a kötelezettségvállalást teljesítheti, amit előzőleg a felügyelője jóváhagyott – miközben a betegellátás felelőssége továbbra is őt terheli.
Szerző
2018.07.21 07:00
Frissítve: 2018.07.21 07:00

Addig vár Orbánra egy Jobbikos képviselő, amíg választ nem kap tőle

Publikálás dátuma
2018.07.20 18:06

Fotó: Facebook/
Varga-Damm Andrea hiába kérte írásban a miniszterelnököt a devizahitelesek és az otthonápolók érdekében.
Addig vár Orbán Viktorra a Parlament miniszterelnöki irodájának ajtaja előtt Varga-Damm Andrea, amíg választ nem kap a hozzá intézett kérdéseire. A Jobbikos képviselő a Népszavának azt mondta, július 14-én írt emailt a miniszterelnöknek, amiben azt kérte: a devizahiteles kilakoltatások és végrehajtások miatt kezdeményezze az Országgyűlés rendkívüli ülésszakának összehívását, illetve hogy a pénzügyminiszter dolgozzon ki javaslatot az otthonápolási díj megemelése érdekében. Mivel semmilyen választ nem kapott, úgy döntött, hogy leül a miniszterelnöki iroda elé és megvárja azt. „Időm van, addig várok, amíg a miniszterelnök nem válaszol valamit. A Fidesz képviselői azt ígérték nekünk, amikor saját törvényjavaslattal álltunk elő, hogy a mai ülésig, amikor a költségvetésről szavazott a parlament, kidolgozzák az ápolási díj emeléséről szóló javaslatot, de kiderült, hogy nem mondtak igazat” – nyilatkozta a Népszavának Varga-Damm Andrea, hozzátéve, amit tesz, az „nem demonstráció, mert ahhoz legalább két ember kell”, hanem „várakozás, ahogy Teréz Anya is tenni szokta”.

Egyelőre nem járt sikerrel:

2018.07.20 18:06