Jeruzsálem eleste után

Publikálás dátuma
2017.12.13 09:00

Fotó: /
Jeruzsálemet kiürítették. Az önkéntes kiürítést elsősorban azért rendelte el a hadvezetőség, mert el akarta kerülni, hogy a megszentelt földet véres harcok helyévé tegye

A Reuter-ügynökség jelenti: Jeruzsálem birtokbavétele nemzetközi szempontból nagyon fontos problémákat vetett föl. Jeruzsálemet francia és olasz csapattestek közreműködésével angol hadsereg foglalta el. Híre jár, hogy Allenby tábornok angol katonai kormányzót nevez ki Jeruzsálembe. Eszerint az angol zászló lesz a hivatalos Jeruzsálemben, de Franciaország és Olaszország nemzeti alapításain és birtokain, tehát az iskolákon és kolostorokon, stb. francia vagy olasz színek lengenek. Természetesen hadiállapotot léptetnek életbe. Semmiféle kísérletet sem tesznek az iránt, hogy az általános békekötés előtt a város hovatartozásának helyzetét tisztázzák. Jeruzsálem addig Allenby tábornok katonai parancsnokságának körzetéhez tartozik.

Wolff-ügynökség jelenti: Jeruzsálemet kiürítették. Az önkéntes kiürítést elsősorban azért rendelte el a török hadvezetőség, mert el akarta kerülni, hogy a megszentelt földet véres harcok helyévé tegye és ezzel minden istenben hívő nép vallásos érzését megsértse. Ezzel szemben a katonai szempontból értéktelen város tartásának semmi jelentősége sem lett volna.

Szövetségeseink tudják, hogy velük tartunk, de hogy Jeruzsálem birtoklását az angolok mostani sikere nem döntötte el véglegesen.

Népszava 1917. december 13.

Szerző
2017.12.13 09:00