Hazamenekülnek az orosz oligarchák

Publikálás dátuma
2017.12.16 06:33
A Londonban elítélt Pugacsovnak jachtja is van. FOTÓ: AFP/ALI BALLI/ANADOLU AGENCY
Fotó: /
A külföldön élő orosz milliárdosoknak gyorsan dönteniük kell, kit válasszanak: Putyint vagy a számukra váratlanul veszélyessé váló nyugati üzleti világot.

Februárra ugyanis az amerikai pénzügyminisztérium elkészíti azoknak az orosz üzletembereknek a listáját, akiket a Kremllel jó kapcsolatokat ápoló vállalkozók közé sorolnak. Ez pedig lehetővé teszi, hogy szankciókat alkalmazzanak velük szemben. Befagyaszthatják bankszámláikat, megtilthatják beutazásukat az Egyesült Államokba, és ellehetetleníthetik üzleti kapcsolataikat.

Egyes orosz szakértők értetlenül állnak az előtt, hogy a külföldön tevékenykedő orosz nagy vállalkozások csak most szembesülnek a rájuk váró veszélyekkel. Pedig korábban is több jele volt annak, hogy mindent a nyugati piacon sem lehet. Évekkel ezelőtt figyelmeztető lehetett az offshore elleni fellépés. Az európai hivatalok sok mindent tettek azért, hogy átláthatóvá tegyék a pénzügyi folyamatokat. Az orosz tisztségviselők már akkor figyelmeztették az üzleti élet főszereplőit, hogy sokkal biztonságosabb tőkéjüket otthon tartani. Putyin még adóamnesztiát is meghirdetett - nem túl nagy sikerrel.

Ezúttal más a helyzet. A Reuters több forrásra hivatkozva úgy értesült, hogy most sokan haza akarják vinni a pénzüket. Nagy a bizonytalanság az oligarchák körében, mivel nem jutnak információhoz, mi vár rájuk. Egyetlen lehetőségük, hogy igyekeznek kivonni magukat a látókörből, aki tudta, még Putyinnal esedékes találkozóját is lemondta. Ez sem biztonságos megoldás. Nemcsak az amerikaiakkal veszélyes szembe menni, de Putyin mellőzése sem ígér semmi jót. A Vedomosztyi című orosz hírportál értesülése szerint például Igor Zjuzin cégének öt milliárd dollárjába került, hogy a vállalkozó „megbetegedett” a Putyinnal tervezett találkozó előtt.

A Kreml azzal vádolja Washingtont, hogy szankcióival konfliktust akar gerjeszteni az orosz hatalom és az üzleti világ között. Ezt a konfliktust a Kreml és az oligarchák egyaránt igyekeznek kivédeni. Utóbbiak azzal a kéréssel fordultak az államhoz, hogy találjon módot a hazavitt valuta megtartására és befektetésére. El tudnának képzelni olyan megoldást is, amellyel a pénzügyminisztérium előnyösebb feltételeket biztosítana, mint amennyit a jelentéktelen banki valutabetétek ígérnek. A pénzügyminisztérium állítólag nem lelkesedik ezért a megoldásért.

Az orosz vezetés ezúttal nem amnesztiát hirdet, nem megbocsátásról beszél, hanem másfajta megoldásokat keres. Döntés még nincs, elképzelések vannak. Közülük az egyik Borisz Tyitov ombudsmané, aki a RIANovosztyi hírügynökség szerint a Putyinnal tervezett beszélgetésére egy listával készült azokról orosz vállalkozókról, akiket az Interpol köröztet a hazájukban elkövetett bűnökért, miközben ők Londonban rejtőzködnek. Némelyeket hazaengedne, ha megtérítik az általuk okozott kárt. Ráadásul Tyitov szerint, többen aligha követtek el bármit is. A „nagyágyúk” egyikét, Jevgenyij Csicsvarkint, viszont egy emberrablási ügyben találtak érintettnek, a Moszkva Bank volt vezetőjét, Andrej Borogyin milliárdost nagyarányú csalással vádolják, s több nagyhatalmú pénzemberrel szemben is kemény vádak hangzottak el. Vajon, most kinek mennyire „értékelik” a bűnét?

S ha mindez még kevés lenne, néhány orosz oligarchának a nyugati igazságszolgáltatással is meggyűlt a baja. Van, akit el is ítéltek, mint Londonban Szergej Pugacsovot. Szulejman Kerimov adóssága pedig 5 millió euróról negyvenre nőtt, és ezért felelnie kell.

A gazdag oroszokat eddig az orosz gazdaság sebezhetősége, a politikai helyzet bizonytalansága, és nem utolsó sorban az tartotta nyugaton, hogy hatalmas vagyonaikkal együtt általában névtelenségbe burkolózhattak. Most viszont lépéskényszerbe kerültek. Ahhoz, hogy maradhassanak ott, ahol vannak, fel kellene adniuk minden orosz üzleti kapcsolatukat, és ezzel lehetőségeik végtelenül beszűkülnének. A hazatéréssel pedig olyan ingoványos talajra lépnének, amely nem kevés bizonytalanságot tartogat a számukra. Részvétre sem az állam, sem a lakosság részéről nem számíthatnak.

2017.12.16 06:33

Gyermekkereskedelemmel foglalkozott egy klinika Ukrajnában

Publikálás dátuma
2018.07.16 19:29
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
A hatóságok külföldi szervekkel is kapcsolatba léptek, hogy feltárják, hány gyermek került ki az országból.
Az ukrán hatóságok lelepleztek egy mesterséges megtermékenyítéssel foglalkozó klinikát Kijevben, amely éveken át hamis dokumentumokkal külföldre adott el ukrán béranyák által megszült gyermekeket – hozta nyilvánosságra Szerhij Knyazjev országos rendőrfőnök hétfőn Kijevben. Az MTI összefoglalója szerint Jurij Lucenko főügyésszel közösen tartott sajtótájékoztatóján a rendőrségi vezető elmondta, hogy a hatóságok több száz béranya kilétét azonosították. A klinikát egy 41 éves külföldi állampolgárságú férfi hozta létre Ukrajnában még 2011-ben. Knyazjev ugyanakkor nem fedte fel sem a klinika, sem a férfi nevét. A klinika úgy működött, hogy a külföldi párok több esetben a béranya mesterséges megtermékenyítésekor nem is tartózkodtak Ukrajnában, és az eljáráshoz szükséges saját biológiai anyagot – spermát, illetve petesejtet – sem adtak. A meghamisított dokumentumokban viszont úgy szerepeltek, mint a gyermek biológiai szülei. Ez alapján állították ki nekik a gyermek születési anyakönyvi kivonatát, és vihették ki az újszülöttet külföldre. A főügyész példaként hozott egy olasz párt, akik 2011 októberében vittek ki ily módon egy újszülött gyermeket az országból. A klinika a „szolgáltatásért” 32 ezer eurót kapott, a béranya 6 ezer eurót – tette hozzá. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az ukrán hatóságok megállapították azoknak a személyazonosságát is, akik toborozták és kifizették a béranyákat, legalizálták a befolyó pénzt, továbbá azokét, akik a külföldiekkel foglalkoztak, illetve reklámozták a klinikát. Az ukrán hatóságok külföldi partnerszervekkel is kapcsolatba léptek, hogy feltárják, konkrétan hány gyermek került ki az országból illegálisan külföldre. Eddig 16 hivatalos megkeresést küldtek más államokba, hogy DNS-teszteket és egyéb vizsgálatokat kérjenek olyan konkrét személyektől, akik esetében felvetődött a gyanú, hogy nem a biológiai szülei az általuk nevelt gyermeknek. „Amikor megkapjuk a válaszokat derül majd ki, mekkora volumenű is ez a bűncselekmény” – jegyezte meg Knyazjev. Arra is rámutatott, hogy éppen ez a nyomozás derített fényt arra, hogy az ukrán jogszabályokban is vannak hiányosságok. „A parlamenthez fordulunk, hogy az egészségügyi minisztériummal együttműködve dolgozza ki a világos jogi szabályozási keretet, amely pontosan meghatározza, hogy az ehhez hasonló esetekben mi bűncselekmény, és mi nem az” – tette hozzá a rendőrfőnök. 
2018.07.16 19:29
Frissítve: 2018.07.16 19:29

Veszélyes skorpiók lepték el a brazil városokat

Publikálás dátuma
2018.07.16 19:28
Sárga skorpió (Tityus serrulatus)
Fotó: Shutterstock/
Ellenszérumot küldenek szét az államokban, hogy azok osszák szét a városok egészségügyi intézményeiben.
A brazil városokban elszaporodtak a skorpiók, amelyek alkalmazkodtak a városi élethez. A szakemberek arra figyelmeztettek, hogy a skorpiócsípés okozta halálozások megduplázódtak az utóbbi négy évben – adta hírül a The Guardian című brit napilap. A Tityus serrulatus halálos csípésű brazil skorpiófajta hagyományos, szavannai életmódját elhagyva alkalmazkodott a városi léthez, csatornákban, a szemétben és a sittben is jól eléldegél. Brazil szakértők arra hívták fel a figyelmet, hogy a halálos mérgű skorpiók egyre nagyobb veszélyt jelentenek a városlakókra, egyre több halálesetet jelentenek, amelyet skorpiók csípése okozott. Az elmúlt négy évben a skorpiók okozta halálesetek megduplázódtak: 2013-ban 70, 2017-ben pedig már 184 halálozást regisztráltak az egészségügyi rendszerben. A skorpiócsípések száma 2007-ben 37 ezer volt, tavaly pedig már 126 ezer esetet jelentettek. Sao Paulo államban a múlt héten egy négyéves kislány halt meg skorpiócsípéstől, mivel nem jutott időben ellenszérumhoz, ugyanis sok kisebb városban nem tartanak ellenszérumot.

Ellenszérumot küldenek szét

A skorpiók az erdőirtások következtében jelentek meg nagyobb számban a városokban, Brazíliában négy veszélyes skorpiófaj él, de a sárga skorpió, a Tityus serrulatus csípése különösen végzetes.  Rogério Bertani, egy Sao Pauló-i Butantan Intézet skorpiószakértője hangsúlyozta: személy szerint úgy véli, hogy a helyzet rosszabbodni fog. A sárga skorpió nősténye megtermékenyítés nélkül is képes a szaporodásra, rovarokkal és csótányokkal táplálkozik. Ugyanakkor az anyagcseréje nagyon lassú, akár hónapokig is elél táplálkozás nélkül – mondta Bertani. José Brites Neto állatorvos, aki egy négy fős skorpióvadász csoportot vezet a Sao Pauló-i Americanában, elmondta, hogy idén már nyolcezer skorpiót fogtak be ultraibolya-lámpákkal, éjszaka vadászva rájuk. Brites Neto szerint a sárga skorpiók a szennyvíz- és esőcsatorna-rendszeren keresztül terjednek el, mivel ott bőséggel találnak csótányokat. „Ez a faj uralkodik, hódít és nagyon alkalmazkodó” – magyarázta. A brazil egészségügyi minisztérium szóvivője elmondta: szétküldik az ellenszérumot az államokba, hogy azok osszák szét a városok egészségügyi intézményeiben. A szóvivő megerősítette, hogy a skorpió okozta halálozások főleg a gyermekeket érintik és a legtöbb ilyen halálos csípés a sárga skorpiótól származik. Az összes skorpiócsípések 87 százalékában nincs szükség ellenszérumra – tette hozzá.
2018.07.16 19:28
Frissítve: 2018.07.16 19:28