Kevin a fronton

Nincs nyugalom, nem is lehet. Az ellenségeskedés változatlanul átszövi az egész országot, bár a választási kampány még el sem kezdődött. De kampány az van, minden nap. És hozzá - sorvezetőként - a főnöki útmutatás. Szövetségeseivel - elvileg: barátaival - találkozva is a háborús retorikát használja. Azt üzeni haza Brüsszelből, hogy "politikai kézitusa" folyt. Szerencsére "a közép-európaiak jól harcoltak". És aztán még: "a hadállásokat meg tudtuk őrizni".

Ha ő így, akkor csatatérnek kell lennie a határokon belül is. Mindenütt. Keressük az ellenségeket és igyekezzünk végképp legyőzni. Ilyen légkörben aztán mennyire hatásos lehet a keresztényi szeretet és a béke hirdetése, amit azonban csak akkor érhetünk el, ha a jelenlegi hatalmat választjuk. Ugye, érthető?

Amiképpen az is, hogy egy ilyen országban még a nagy tévétársaságok sem pusztán versenyeznek és minél több nézőt igyekeznek magukhoz láncolni, hanem háborúznak. Ehhez pedig mindent felhasználnak. Még Kevint is. Igen, a Reszkessetek betörők című film ifjú főhősét, aki már majdnem három évtizede hódít Magyarországon. Az RTL Klub - amely évekig karácsonyi programján tartotta a sorozatot -, már régebben bejelentette, hogy az idén lesz karácsony Kevin nélkül is. Több se kellett a konkurenciának. Ők meg most azt közölték, hogy mégsem lesz, akkor majd a TV2 műsorra tűzi a filmet. És közleményük hátterében - kimondatlanul, de mindenki számára érthetően - ott a jelzés, legyűrték az RTL-t. És ezzel folytatódott az a háború, amely önálló gyártású filmek és vetélkedők soron kívüli bemutatásával az utóbbi hetekben indult. Mintha a nézők érdekeit képviselnék. Pedig csak a sajátjaikat nézik.

Orbán Viktor meg elégedett lehet: a háborús retorika, az ellenségkeresés, a gyűlölet szítása egyre termékenyebb talajra hull. És nem lehet nyugalom.

2017.12.16 07:06

Apátia és fideszes győzelem Józsefvárosban

Publikálás dátuma
2018.07.08 21:32

Fotó: Népszava/ Vajda József
Alulmaradt a demokratikus ellenzéki pártok és a civilek jelöltje, Győri Péter a józsefvárosi időközi polgármester-választáson, így Budapest VIII. kerületét az eddigi alpolgármester, a fideszes Sára Botond vezeti tovább. Az időközit azért kellett kiírni, mert az ugyancsak fideszes Kocsis Mátét országgyűlési képviselővé választották áprilisban.
A mindössze 23 százalékos részvétel mellett zajló vasárnapi választáson - csaknem 100 százalékos feldolgozottságnál - Sára Botondra szavazott a kerületiek 63 százaléka, míg Győri Péter 36 százalékot ért el. A Munkáspárt színeiben induló Fehérvári Zsoltot a józsefvárosiak 0,76 százaléka támogatta. A független, de korábban jobbikos Pintér Attila az utolsó pillanatban visszalépett, így az ő nevét vasárnap reggel húzták ki a szavazólapokról.  A józsefvárosi voksolás iránti gyér érdeklődést jól mutatja, hogy a Német utcai általános iskolánál előfordult, fél órán keresztül senki nem járult az urnákhoz.  Az V. kerületben egyéni önkormányzati képviselői választást tartottak, a győztes a fideszes Balla Valéria Emese lett, aki a szavazatok 67 százalékát szerezte meg.  

Teljes közöny a józsefvárosi voksoláson

- Gondolkodtam rajta, érdemes-e eljönni szavazni. Az áprilisi választások után nagyon csalódott voltam, sokáig úgy éreztem, az egész csak szemfényvesztés, valójában semmi beleszólásunk abba, hogyan alakuljanak itt a dolgok. Most mégis szavaztam, abban bízva, talán mégis maradt még egy kis remény – nyilatkozta lapunknak egy idős asszony, aki több mint 50 éve él Budapest VIII. kerületében.  - Nem szeretem a Fideszt, de az ellenzék jelöltjével, Győri Péterrel még több gondom van. Szerintem túlságosan liberálisan értelmezi például a hajléktalanok ügyét, ami számomra nem elfogadható – erről már egy középkorú férfi beszélt lapunknak, miután leadta a voksát. A választási kampányt nem igazán figyelte, néhány szórólapot elolvasott, de Győri ígéreteit már ezeken sem tartotta szimpatikusnak. „Nem vagyok Fidesz-párti, most mégis a fideszes jelöltre, Sára Botondra voksoltam. A másik oldal nem volt túl meggyőző, az nem az én vonalam – tette hozzá.  A választás előtt Kocsis Máté eddigi polgármester azzal riogatta a józsefvárosiakat, hogy Győri Péter „a drogosok számára vonzó programokat hozna a kerületbe és hajléktalantanyává változtatná a városrészt”, illetve hogy a kerület fejlesztését csak kormánypárti jelölttől lehet várni. Győri – aki egyébként hosszú ideig a fővárosi hajléktalanellátás szakmai munkáját szervezte - erre úgy reagált az ATV-ben: ellenfelei csak riogatni próbálták a bizonytalan szavazókat. „Évtizedeket töltöttem azzal, hogy csökkentsem a közterületi hajléktalanságot, miért akarnék hajléktalantanyát bárhova?” - kérdezte.  A szakmai érveknél azonban erősebbnek bizonyult a politikai propaganda. A 444 cikke szerint például az önkormányzati kiadványokban szinte csak a fideszes jelölttel lehetett találkozni.  Egy fiatal, harminc éves nő arról beszélt lapunknak: általában mindig a független jelölteket támogatja és kiáll a civil szervezetek mellett, ám most helyi szinten mégis a kormánypárti jelöltre voksolt. - Az elmúlt években sokkal biztonságosabb lett Józsefváros, mint korábban volt, ez jórészt az eddigi vezetés érdeme. A másik ok, amiért így szavaztam, az, hogy ha bármilyen változást szeretnénk, ahhoz pénz kell. Abból pedig az tud többet szerezni, aki közelebb áll „a fazékhoz”. Sajnos ez a valóság – mondta.  
2018.07.08 21:32
Frissítve: 2018.07.08 21:45