ÁSZ a pakliban

A pártkormány a Jobbik ellen azt az ÁSZ-t "dobta" az asztalra, amellyel minden lapot ütni tud. Ezzel új helyzetet teremtett a választási harcban. Leggyorsabban a Momentum és az LMP kapcsolt, mások inkább csak "ejnye-ejnye" szinten tiltakoztak, talán titkon a Jobbik megszűnésének drukkolva. Tételezzük fel, hogy ha ez bekövetkezik, akkor vajon kire szavaznának a Fidesz fő ellenfelének árvái? Nem véletlenül a Jobbikot támadta az ÁSZ, mert azok a szavazók aligha a bal oldalra voksolnak, vagy otthon maradnak, vagy a Fideszt választják. Maradna tehát az egyre szűkülő és megosztott baloldal szemben az így megerősödő Fidesszel. Számos baloldali politikus - ellentétben Heller Ágnessel, Konrád Györggyel - ördögtől valónak állítja be a Jobbikkal történő, akár csak szigorúan a választásra szorítkozó összefogást, noha ebben a – nyugodtan mondhatjuk - vészhelyzetben több okból is megfontolandó lépés volna. Egyrészt, mert szerintem a Jobbik vezetésében tagadhatatlanul bekövetkezett a pozitív változás, mind a hangnem, mind a személyek tekintetében, ehhez elég meghallgatni az oktatással, az egészségüggyel, vagy a korrupcióval kapcsolatos nyilatkozataikat. Másrészt az MSZP és a Jobbik tömegbázisa jelentős átfedést mutat (kisemberek: munkások, alkalmazottak, kis- és középvállalkozók, a középosztály, az értelmiség alsó és közép-rétegei, valamint ezek gyermekei és nyugdíjasai), akiknek valós érdekei objektív helyzetükből, vagyoni és társadalmi helyzetükből adódóan azonosak. Csak a hívó szó más a két párt részéről, ami végül kialakítja azt az érzelmi indíttatást, ami alapján szavaznak. Ideje lenne tehát végre a sérelmeken túllépve, józanul mérlegelni a helyzetet, és a célra koncentrálni: a választási győzelemre. W. Churchill és F. D: Roosevelt is le tudta győzni a Sztálinnal szembeni ellenszenvét, talán menni fog ez a ma politikusainak is.
A választások után pedig mindenki elmondhatja a maga Fultoni beszédét.

Témák
ÁSZJobbik
2017.12.16 07:31

Még nem kell papot hívni a Jobbikhoz

Publikálás dátuma
2018.07.19 08:30

Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
Szervezetileg meggyengült, anyagilag padlón van, országosan ismert politikusok hagyták el a pártot. Politológusok szerint azonban korai lenne temetni a Jobbikot.
A Jobbiknak egyszerre kell megfelelnie annak a kihívásnak, amit a Fidesz, és most már annak is, amit Toroczkai László új pártja, a volt jobbikosokból alakult Mi Hazánk Mozgalom intéz felé. A kettős feladatot ráadásul úgy kell teljesíteni, hogy a Jobbik szervezetileg nagyon meggyengült az utóbbi időben – állapította meg Juhász Attila politológus, a Political Capital főmunkatársa. A legtöbb időközi önkormányzati választáson a Jobbik nem tud, vagy pedig a bukás kockázatától tartva nem is akar jelöltet állítani – folytatta. A párt szervezeti gyengesége részben a kilépésekkel, másrészt nyilvánvalóan azzal a súlyos pénzügyi helyzettel magyarázható, amit az Állami Számvevőszék által kiszabott, összesen több mint 660 millió forintos büntetés okozott.
Ilyen körülmények között a Jobbik nemcsak munkatársak elbocsátására és irodák bezárására kényszerül, a holdudvarához tartozó szervezeteket sem tudja pénzelni. Így azoknak nincs miért a Jobbik mellett maradniuk – mondta lapunknak Juhász Attila.
Mindezek ellenére a Jobbik stratégiája nem változott: a néppártosodással alternatívát állítani a Fidesszel szemben, a baloldal megroppanását kihasználva lehetőleg az összes kormányellenes szavazót megszólítani – hangsúlyozta Juhász Attila. A Toroczkai-féle irány szerinte asszisztálás a Fidesz politikájához.
A Jobbik mintegy 20 százalékos eredményt ért el a parlamenti választáson, ami hiába volt a legjobb ellenzéki teljesítmény, a kudarcként értékelt szereplés Vona Gábor elnök lemondásához és pártszakadáshoz vezetett. Kérdés, hogy mostani állapotában, Sneider Tamás vezetésével a Jobbik mennyire alkalmas „néppárti alternatívát” kínálni.
Pillanatnyilag valóban nem rózsás a Jobbik helyzete, a pártot azonban korai lenne leírni – közölte Róna Dániel politológus, a Corvinus Egyetem oktatója. Róna emlékeztetett rá, hogy a jobbikosok által is megszavazott fideszes javaslat értelmében a párt támogatása (beleértve a frakciónak járó juttatásokat, a pártalapítványnak és a pártnak járó éves támogatást, a megemelt szakértői keretet) jelentősen nőni fog, megközelíti majd az évi 1 milliárd forintot, ami az ellenzéki pártok közül a legmagasabb összeg lesz.
Ha a Jobbiknak sikerül túljutnia a válságos időszakon, és visszafizeti a súlyos ÁSZ-büntetést, akkor kellőképpen nagy bevételi forrása lesz ahhoz, hogy talpra álljon.
Egyelőre nem lehet megmondani, hogy Toroczkaiék kilépése hány szavazatot visz el, de az új párt mindenképpen potenciális veszélyforrás a Jobbikra nézve – beszélt az érem másik oldaláról Róna Dániel. A korábbiaktól eltérően most valóban országosan ismert politikusok hagyták el a Jobbikot. A kilépő Toroczkai László és Dúró Dóra népszerűbb és ismertebb, mint Sneider Tamás és Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnöke, illetve frakcióvezetője.
Az űrt, amit Vona Gábor hagyott maga után, Sneidernek egyelőre nem sikerült betölteni – mondta a politológus. Nem látszik, hogy a Jobbiknak lenne olyan karizmatikus politikusa, aki képes lenne egy személyben növelni a párt támogatottságát. Ha az a mesterterv, hogy két év múlva Sneider hátralép, és átadja a helyét a visszatérő Vona Gábornak, akkor már csak az a kérdés: milyen állapotban lesz akkor a Jobbik?
A Mi Hazánk Mozgalom ideológiája sokkal inkább jobboldalinak tekinthető, mint a Jobbiké. A kampányban – Róna Dániel szerint – a Vona vezette párt retorikailag ritkán mutatott jobboldali karakterjegyeket: a klasszikus „Isten, haza, család” értékrend helyébe „a XXI. század, a bérunió és az árkok betemetése” lépett.
Juhász Attila szerint rövid távon a legtöbb, ami elvárható a Jobbiktól, az, hogy a párt meg tud maradni, nem forgácsolódik szét teljesen. Érzékelik a bajt a Jobbik politikusai is, akik újabban különféle programok szervezésével a párt közösségi jellegét akarják hangsúlyozni. Ezzel a Toroczkai-féle konkurenciára is reagálnak. Hosszabb távon, ha a Jobbik ellenzéki pártként akar viselkedni és szeretné megtörni a fideszes centrális erőteret, akkor – Political Capital főmunkatársa szerint – a néppártosodás folytatása az egyetlen járható út.
Témák
Jobbik
2018.07.19 08:30
Frissítve: 2018.07.19 08:30

Kommunikációs viharban a Jobbik

Publikálás dátuma
2018.07.11 20:10

Fotó: Népszava/ Molnár Ádám
Nem tartozunk sem a múlt évi, sem pedig az idei plakátkampányból kifolyólag cégeknek – hangsúlyozta lapunknak Schön Péter, a Jobbik gazdasági igazgatója.
Mirkóczki Ádám, a párt szóvivője előzőleg az ATV-ben arról beszélt: bár a részleteket nem ismeri, tudomása szerint úgy szerződtek Simicska Lajos cégeivel, hogy a kampány után kell kifizetni a hirdetéseket. Nyilván bekalkulálták az állami támogatást, ami „most nem érkezik” a számvevőszéki büntetés miatt.
Ebből adódott a következtetés, hogy a Jobbik tartozik, méghozzá annak a Nyerges Zsoltnak, akinek Simicska nemrég az összes üzleti érdekeltségét eladta. A Jobbik azonban közleményben is tévedésnek minősítette azt a sajtóban megjelent állítást, hogy tartozásai lennének hirdetőcégek felé. A párt ezzel közvetve saját szóvivőjét is helyreigazította.
Schön Péter kérdésünkre közölte, hogy a Jobbik állami támogatása az idei parlamenti választás eredménye alapján mintegy 510 millió forint évente. Ennek most a negyede érkezett volna meg, de ezt a Magyar Államkincstár már nem folyósította. Így ezzel az összeggel csökkent az Állami Számvevőszék által kiszabott összesen 663,2 millió forintos bírság. A Magyar Postának a párt mintegy 58,5 millió forinttal tartozik – vont mérleget a gazdasági igazgató.
Tavaly nyáron a Jobbik szeretett volna 150 millió forintos kölcsönhöz jutni. A megkeresett bankoktól nem sikerült hitelt felvenni, pedig akkor a Jobbik akkor még bőven az ÁSZ vizsgálat és bírság előtt volt. „Így jelenleg nincs bankhitelünk” – tájékoztatott Schön Péter.
A kormánypárti Magyar Idők közben azt kifogásolta, a Sneider Tamás elnök által aláírt kampánybeszámolóban nincs nyoma annak a százmillió forintos adománynak, amit eredetileg a számvevőszék által kiszabott büntetésre gyűjtöttek össze, ám a párt vezetői szerint végül kampányra fordítottak. A június elején közzétett elszámolás alapján a választási célra kapott adományok összege mindössze húszmillió forint volt a Jobbiknál – írta a lap.
A Jobbik szerint a kormánypárti sajtó megint „tévedett”. A Jobbik a kampánybeszámolójában a kampányidőszakban érkezett adományokat tüntette fel, ahogyan azt a törvény előírja – idézzük a párt nyilatkozatát. A kampányidőszakon kívüli adományok nem ebbe a kategóriába tartoznak.
Az ÁSZ „alaptalanul és jogtalanul kiszabott büntetése kapcsán kialakult helyzet miatt” a Jobbik a gyűjtést még a kampányidőszak előtt kezdte meg és fejezte be, ezen időszakban beérkezett adományokat nem a kampánybeszámolóban kell feltüntetni.
Sneider Tamás korábbi állítását, hogy az összegyűjtött 100 millió felhasználásáról Szabó Gábor pártigazgató döntött, ATV-s szereplésekor Mirkóczki Ádám is megerősítette. Sneider utólag helytelenítette az eljárást, míg Mirkóczki ebben nem látott különösebb kivetnivalót. Indoklása szerint Szabó Gábor kampányfőnök is volt, sokan pedig azzal az instrukcióval utalták át a támogatást, hogy a pénzt a Fidesz legyőzésére kell fordítani.
Némi szépséghiba, hogy a pénz sorsáról nem a Jobbik, hanem a Jobbikból kilépő és új párt szervezésébe fogó Novák Előd számolt be a nyilvánosságnak. Ő tette szóvá, hogy a Jobbik másra költötte a pénzt, mint amire kérte – a számvevőszéki büntetés mérséklése helyett kampányra. Előtte az utolsó információ az volt, hogy Szabó Gábor hálás köszönetét fejezte ki, amiért az adományok révén több mint 100 millió forintot kapott a Jobbik a „bírság kifizetésére indított gyűjtés során”.
Szerző
Témák
Jobbik
2018.07.11 20:10