"Jó éjszakát Fidesz, jó reggelt Magyarország!" - Tüntetés a Fidesz-székháznál

Publikálás dátuma
2017.12.15 17:51
Forrás: Mérce videó
Fotó: /
Az Állami Számvevőszék eljárása miatt hirdetett fáklyás demonstrációt a Jobbik a Fidesz székházához a Lendvay utcába. A tiltakozáson több demokratikus ellenzéki párt – LMP, Együtt, Momentum – is jelezte jelenlétét, az MSZP és a Demokratikus Koalíció ugyanakkor közölte: semmilyen formában sem vállal közösséget a Jobbikkal.

A Népszava munkatársai a helyszínen járva dél körül azt látták, hogy a rendőrök kamerákat szerelnek fel a Fidesz székház környékén a villanyoszlopokra. A tüntetés öt órakor kezdődött, helyszíni tudósítónk tájékoztatása szerint fél öt tájban mintegy 300 - 400 ember gyülekezett a Lendvai utcában, a kezekben leginkább jobbikos zászlóval, de feltűnt egy EU-s lobogó is.A rendőri készültség hatalmas volt, a létszám elérte, de talán meg is haladta a tüntetésre érkezők számát. A környező utcákat kordonokkal zárták le, több tucat rendőrségi autó állt készenlétben.A Jobbik színpadát saját bizonsági emberei vigyázták. 

Valamivel öt óra utánra már mintegy 1000-1200 fősre duzzadt a tömeg, a jobbikos zászlórengeteg ellenére nagyon kemény arcokat nem lehetett látni a gyülekezetben, a színpadon az Ismerős Arcok (magyar nemzetirock-együttes) majd A Pál Utcai Fiúk (a zenés játék szereplői )  szórakoztatta a demonstrálókat.   

Közben ma: a Jobbik nyilvánosságra hozta az ÁSZ-jelentést: 

Negyed 6-ra tovább duzzadt a létszám, mind számszerűleg, mind támogatóilag, ugyanis a már mintegy 3000 körüli tüntető között megjelentek a támogató Momentumosok, ( körülbelül 100-an ) és feltűnt a tömegben Juhász Péter is, az Együtt elnöke, több párttársával egyetemben.  

A tüntetés valódi kezdete a beszédekkel, a himnusz éneklésével indult, Jakab Péter, a Jobbik szóvivője fideszes provokátorok veszélyére figyelmeztetett. Az első felszólaló Kovács Tamás kardvívó világbajnok volt, aki arról beszélt: az ÁSZ-büntetéssel elindult a Jobbik felszámolását célzó manőver, "visszatért a Rákosi rendszer." (A tömeg zúgta: kormányváltást akarunk!) A sportember szerint a Fidesz elkorrumpálódott, a nemzet pedig végletekig megosztott. Egyik felelős a baloldali kormány, amely megágyazott a korrupciónak, a másik a Fidesz. A pártok versengésében a programok versenye legyen a döntő. A nép nem betiltható, ám a kormány leváltható - mondta Kovács Tamás, amire a tömeg Orbán takarodj! skandalással reagált.

Fél 6 - Színpadra lép az ÁSZ volt alelnöke, Nyikos László, aki erősen indít: szégyellem, hogy 12 éven át a számvevőszék egyik vezetője voltam. A szervezet annak idején a parlamentnek tartozott beszámolással, és a népet szolgálta, az ÁSZ nemzetközi elismertséget szerzett. Mindezt azonban a jelenlegi elnök, Domokos László eljátszotta. Az ÁSZ mostani vizsgálata súlyos hibákkal teli, a szervezet politikai szereplővé vált - jelentette ki a volt alelnök, aki arról is beszélt, hogy Domokos az államháztartást sem vizsgálja megfelelően, egyebek mellett nem ellenőrzik az uniós pénzek hatékony felhasználását. Az ÁSZ az ötvenes évek módszereit használja, Domokos Lászlónak le kell mondania! - kiáltotta Nyikos László, hozzátéve: ki ellenőrzi az ellenőrt? Pályázattal kell ÁSZ elnököt választani mint Szlovéniában. Mondjon le!-  skandálja erre a tömeg.

17.40 - Puzsér Róbert a színpadon - Viccel kezd: összeáll a cigány a náci és a rabbi, hogy megmentsék a jogállamot. Ez egy szürreális koalíció - mondja, a tömegben pedig sokan fújolnak. De nem szürreális vajon a Fidesz rendszere? Nem szürreális, hogy Mészáros gyorsabban gazdagodik, mint Elon Musk? ( dél-afrikai származású amerikai üzletember, nevéhez fűződnek a Zip2, az X.com, a PayPal, a SpaceX, a Tesla Motors és a SolarCity vállalkozások ) A magyar társadalom igenis tolerálja a kulönbözőséget: nem kell választani Szörényi és Bródy között. Csak a ruszki kaviárt zabáló pszichopata akarja, hogy mindenáron választani kelljen- kiabálta Puzsér, mire: Orbán takarodj! - üvöltötte a tömeg. Ma egy volt gárdista és egy volt SZDSZ -es egyetért. És nem szakadt le az ég - zárta a beszédét Puzsér Róbert.

17.50 - A program szerint egy civil aktivista lett volna a következő fellépő, de nem vállalta mert állítása szerint megfenyegették. Helyette Ravasz László bíró lépett a színpadra, aki arról beszélt: láthatólag a politikai hatalom monopolizálása folyik a lopás érdekében. Felhasználják a bíróságokat, az államhatalmat. Ahogy régen, úgy ma is pártbefolyás alatt állnak a bíróságok. A civileket megfélemlítik, a szervezetek működését ellehetetlenítik, akár úgy is, hogy a bejegyzésüket akadályozzák a bíróságon. Ugyanígy a devizahitelesek kifosztásához is asszisztálnak a bíróságok - mondja Ravasz László, mire a tömeg: "Nem leszünk Moszkva!" - skandalással reagált.

18.00 - A nagy pillanat, Vona Gábor lép a színpadra. A tömeg ujjong, "Isten hozott!"- skandálják. A Jobbik elnöke köszönti a többi pártot, a civileket, végül a jobbikosokat. Megköszöni a 35 millió forintot is, amit összeadtak. Tudom, hogy akik itt vannak sokan, sokféleképp gondolkoznak, és azt is tudom, hogy mi a legnagyobb közös többszörös: a szabadság féltése - mondja. Amikor a szabadság veszélybe kerül, a magyar összefog - von egy képzeletbeli, pártok- és ideológiák feletti ernyőt a Jobbik elnöke. Minden nemzeti ünnepünk erről szól. Ez a magyar néplélek vastörvénye - játszik továbbra is érzelmi húrokon Vona, hozzátéve: ezt tudja Orbán is, ezért vázol nemzetközi veszélyt, közben sunyi tolvajként besurran, és ellopja a szabadságunkat. Most az utolsó bástyánál tartunk, és Orbán a legerősebb ellenállást tanúsító pártot akarja eltaposni, ez pedig a demokrácia halálos ítélete - fokozza a drámaiságot. Beszél arról is, hogy noha a NER szótárában a kiegyezés szó nem szerepel, e az egyik legfontosabb dolog, ahogy különösen kiélezett helyzetekben, az összefogás. A mai nap pedig fordulópont, mert sokféle ember jött el a Jobbik által meghirdetett tüntetésre. Orbán fél - jelentette ki Vona Gábor, majd a ennek alátámasztására felhívta a figyelmet a kormányfő lépéseire, mint mondta: emlékeztet a helyzet valamire: egy bukás felé tántorgó diktátor utolsó vergődése. Nem kell szeretni egymást, elegendő ha elfogadjuk hogy vannak közös céljaink, minden történelmi seb dacára együtt kell épiteni az országot. Hiszek abban, hogy ma sok ember tett egy lépést az igazságos Magyarország felé- zárta beszédét a Jobbik elnöke.

18.10 - Jó éjszakát Fidesz, jó reggelt Magyarország! - ezzel zárta a tüntetést Jakab Péter, a Jobbik szóvivője. A tömeg elénekelte a szózatot.

Szerző
2017.12.15 17:51

Látszatmegoldás a kamupártok ellen, valódi akadály a plakátolók elé

Publikálás dátuma
2018.07.17 20:50

Fotó: MTI/ MAlogh Zoltán
A pártok képviselőjelöltjeinek is felelősséget kell vállalniuk a kampánytámogatás visszafizetéséért – döntött a parlament, de ez biztos nem hatja meg a csak a pénzre hajtó kamupártokat. A valódi ellenzéknek viszont tényleg fájhat a vadplakátolás betiltása vagy az aláírásgyűjtés szigorítása.
Választási szabályok módosításáról döntött kedden a parlament. A Gulyás Gergely, Bajkai István, Zsigmond Barna Pál, Kocsis Máté és Németh Szilárd fideszes képviselők által benyújtott javaslatot 134 igen és 34 nem szavazattal fogadták el a honatyák.
A kormánypárti politikusokon kívül Ritter Imre német nemzetiségi képviselő támogatta a javaslatot, a jobbikosok nem voksoltak, míg az MSZP, a DK, az LMP és a Párbeszéd nemmel szavazott. Ez annak fényében nem meglepő, hogy a módosítás még nehezebb helyzetbe hozhatja az ellenzéki pártokat. Betiltják például a vadplakátolást, így a pártok vagy óriásplakátokon, vagy az önkormányzatok által kihelyezett felületeken hirdethetnek, minden más plakát törvényellenes lesz. Az ellenzéki pártok komoly bajba kerülhetnek, hiszen legtöbben már most is vadplakátokon hirdettek, mert vagy nem kaptak óriásplakát-felületet, vagy nem tudták ezeket megfizetni. Ugyancsak kihívás elé állítja a nem hatalmon lévőket az is, hogy mostantól nem gyűjthető aláírás a tulajdonos engedélye nélkül „a közforgalom számára nyitva álló magánterületen”. Itt érdemes megemlíteni, hogy a Momentum korábban a Kúriához fordult amiatt, hogy gyűjthet-e ajánlásokat a Tesco előtt. Bár a testület úgy döntött gyűjthetnek, a jövőben ez tilos lesz. 
Hárommilliárd forinttal tűntek el
A javaslatot benyújtó kormánypárti képviselők újra nekifutottak a kamupártok kivégzésének. A jövőben nemcsak a párt vezető tisztségviselőinek, hanem a párt listás és egyéni képviselőjelöltjeinek is felelősséget kell vállalniuk a kampánytámogatás visszafizetéséért. A módosítást azt is előírja, hogy az a párt, amely az előző országgyűlési választásokon nem számolt el az állami kampánytámogatással, nem tarthat igényt újabbra. Ez annak fényében különösen indokolt, hogy az áprilisi voksoláson 16 párt nem érte el az egyszázalékos küszöböt, amely miatt vissza kell fizetniük a támogatást. Csupán hárman, az Együtt, a MIÉP és a Munkáspárt fizette vissza a pénzt, a többi érintett szervezet általában elérhetetlenné vált, és így  nagyjából három milliárd forint hiányt okoztak a Magyar Államkincstárnak. Fontosabb változás még, hogy megszűnik az a gyakorlat, amely szerint a szavazatszámláló bizottság tagjainak 40 nappal a választás előtt esküt kell tenniük, mostantól elég lesz három nappal előtte is. Így a vártnál nagyobb átjelentkezés esetén több szavazatszámláló állhat munkába. Nem lesz kötelező egy légtérben tartózkodni az összes szavazatszámlálónak. Vagyis ha túl sokan állnak sorba, ki lehet nyitni egy másik termet is a szavazáshoz. 

Lenne megoldás, de nem akarják

A Political Capital választási szakértője, László Róbert korábban hasonló állásponton volt, mint most az ellenzéki pártok többsége. – A forgatókönyv változatlan: megjelenik egy kampányfinanszírozási törvényt módosító kormánypárti javaslat, ami nyomokban előremutató elemet tartalmaz, de a probléma gyökerét véletlenül sem oldják meg. Hiába közismert a megoldás 2013 októbere óta. Ez László Róbert és a Transparency International Magyarország szerint is az lenne, hogy az egyéni jelöltekhez hasonlóan a pártoknak is csak kincstári kártyán folyósítsák a támogatást, ahogy a jelöltekre vonatkozó beszámolási szigort sem terjesztik ki a pártokra. – Ha ezek nem valósulnak meg, továbbra is biztosak lehetünk benne, hogy 2022-ben is nyúlni fogják a közpénzmilliárdokat a kamupártok – vélekedett a szakértő.

Nem hatotta meg a tiltakozás a kétharmadot

Hiába a hazai és nemzetközi tiltakozási hullám a Magyar Tudományos Akadémia költségvetési támogatását áthelyezték Palkovics László újonnan felállt minisztériuma alá. Az Országgyűlés 134 igen, 58 ellenében szavazta meg a kormánypárti törvénymódosítást. A szakképzés is bekerült az Innovációs és Technológiai Minisztérium felügyelete alá.
A parlament megszavazta azt a kormánypárti javaslatot is, amely a képviselői fizetésemelésről szólt. A kormánypártiakon kívül az összes jobbikos és öt szocialista képviselő is igennel voksolt. – Menjetek nyaralni, addig legalább nem sok kárt okoztok. A fagylalttal vigyázzatok. Azt nyalni kell.. – reagálta Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke a Facebookon.

2018.07.17 20:50

Népszavazást akar Hadházy a kormánypropaganda betiltásáról

Publikálás dátuma
2018.07.17 15:31
Hadházy Ákos
Fotó: Népszava/ Molnár Ádám
A volt LMP-s képviselő három kérdést nyújtott be a választási irodához a közpénzből fizetett propaganda betiltásáért vagy legalábbis szigorú szabályozásáért.
Három népszavazási kérdést nyújtott be a Nemzeti Választási Bizottsághoz (NVB) Hadházy Ákos független (korábban LMP-s) képviselő és Kassai Dániel (aki korábban szintén az LMP képviselőjelöltje volt, de felfüggesztették tagságát), amelyek a mindent eluraló, közpénzből fizetett kormánypropaganda tiltását, illetve komoly korlátozását célozzák.  Ez a népszavazás egy „ hülyeség gátló népszavazás” – mondta kedden, a választási iroda épülete előtt Hadházy, aki korábban adott be hasonló tárgyú törvényjavaslatot is, de nincs kétsége afelől, hogy azt a kormánypárti többség lesöpri az asztalról, ezért kell népszavazással kikényszeríteni. A beadott kérdések:
„Akarja-e Ön, hogy az Országgyűlés törvényben tiltsa meg a fizetett kormányzati hirdetéseket?”
„Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés 2019. január 1-jétől tiltsa meg azt, hogy a Kormány és az irányítása alatt álló szervek fizetett hirdetéseket tegyenek közzé?”
„Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés törvényben írja elő, hogy költségvetési szerv és köztulajdonban álló gazdasági társaság reklám- és egyéb fizetett kommunikációs tevékenysége kizárólag a címzettek számára a jogaik gyakorlásához és kötelezettségeik teljesítéséhez más módon nem biztosítható tájékoztatásra irányulhat?
A kormány százmilliárdos nagyságrendben nyomja a propagandát – mondta a képviselő –, ami nem csak az agymosást célozza, de ebből a pénzből tartják el a kormány emberei által megvásárolt sajtót is. „A kormánypropaganda maga a klasszikus korrupció: felesleges dolgot vásárol az állam feleslegesen drágán a kormányhoz szemtelenül közeli emberektől” 0 fogalmazott a képviselő.
Hadházy szerint versenyt futnak az idővel, mert szinte biztos, hogy Patyi Andrást, az NVB elnökét választják majd a Közigazgatási Felsőbíróság elnökévé, ami azt is jelenti, hogy a következő években nem engedi majd a kormánynak nem tetsző népszavazások kiírását (a Kúria helyett ugyanis az új közigazgatási bírósághoz lehet majd fordulni jogorvoslatért egyebek mellett népszavazási ügyekben is - a szerk.)
2018.07.17 15:31
Frissítve: 2018.07.17 15:33