Őcsény - Választás előtt a megbolondított falu

Publikálás dátuma
2017.12.16 06:03
A helyi húsbolt vezetője, László azt állítja, hogy a falu soha nem volt idegengyűlölő. Mások szerint a hangadók bolondították me
Fotó: /
Újra felszínre hozhatja a feszültségeket a vasárnapi időközi választás a községben, ahol a kormánypropagandától nem függetlenül osztotta meg a helyieket a menekültügy.

Őcsény szeptemberben arról híresült el, hogy a 2500 lelkes falu fellázadt, amikor kiderült, a Csengettyűs Vendégházban menekült családok üdülhetnek. A kilenc ágyas panzió gazdája, Fenyvesi Zoltán korábban saját pénzen üdültetett már a vendégházban hátrányos helyzetű gyerekeket, s ez ellen sosem volt tiltakozás. Amikor azonban egy tévé-riportból kiderült, Fenyvesi migránsokat és gyermekeiket látna vendégül négy héten át, néhány helybéli falugyűlést hívatott össze, s a 80 résztvevőt megmozgató rendezvény hangadói azt követelték, a vállalkozó álljon el tervétől, mert Őcsény nem akar migránst. Hiába mondta Fenyvesi, hogy heti turnusváltással egy-két, jogszerűen nálunk tartózkodó család jön, aztán megy is, a tiltakozók nem hittek neki, s azt jósolták, a menekültek örökre Őcsényben maradnak.

A vita odáig fajult, hogy egy ismeretlen tettes a vendégház gazdájának két autóján három-három gumit szétvágott. Fenyvesi Zoltán úgy tudja, a rendőrség megtalálta az elkövetőt. (A Tolna Megyei Rendőr-főkapitányságtól megkérdeztük, hol tart a nyomozás, de egyelőre nem kaptunk választ.) A történtek után a községet 2006 óta vezető független polgármester, Fülöp János lemondott. Az 52 éves férfi távozásnak okát nem árulta el a sajtónak és falubelijeinek. Közvetlen ismerősei azért megtudták – s tőlük immár lapunk is –, hogy Fülöp valójában nem a migráns-vita miatt mondott le, hanem azért, mert azt tapasztalta: a hét tagú képviselő-testületből négyen ellene fordultak, s tartott attól, hogy ezek után a megosztott grémium nem lesz képes a faluért dolgozni. A migráns-vita Fülöp szerint „csak” jól jött azoknak, akik a székére pályáztak, hisz ő nem ellenezte a migránsok üdültetését.

Az előbbiek után némileg meglepőnek tűnik, hogy Fülöp újra elindul az időközi választáson a polgármesterségért. Az agrármérnök és közgazdász végzettségű, a polgármesterség előtt az adóhivatalnál osztályvezetőként dolgozó férfi megkeresésünkre azzal indokolta döntését: az elmúlt hetekben még két képviselő lemondott, s a listáról helyükre lépő új testületi tagokkal lát reményt az együttműködésre.

Fülöpnek három független ellenfele lesz a vasárnapi voksoláson. A jelenleg megbízott polgármesterként tevékenykedő alpolgármester, Kozma Zoltánné, a képviselő Csapai János és Guzsván István, aki Fülöp előtt vezette a falut. Az esélyekről kérdeztük a helybélieket, s úgyszólván mindenki arra tippelt, hogy a korábbi feszültségek miatt a választók 60 százaléka elmegy voksolni, és újra Fülöp nyer. Azzal érveltek, hogy Fülöp 11 éve alatt Őcsény sokat fejlődött, és a polgármester jó viszonyban volt falubelijeivel. Az is a volt polgármester mellett szól, hogy Kozmáné és Csapai a polgármesterrel szemben álló csoport tagjai voltak, így tulajdonképpen egymás elől vesznek el voksokat. Róluk egyébként az őcsényiek azt gondolják, hogy inkább a Fideszhez és a Jobbik állnak közel, a két párt hívei inkább rájuk szavaznak, mint Fülöpre. Guzsvánnak nem adtak sanszot a kérdezettek.

Nagy kérdés, hogy Fülöp János mennyit vesztett a népszerűségéből a migráns-ügy miatt. Mert a megfaggatott őcsényiek válaszai arról vallanak, hogy a sárközi faluban a menekült szó sokaknak ma is vörös posztó.

– Ha eljöttek volna üdülni azok a családok, akkor itt is maradtak volna – állítja egy nevét nem vállaló, harmincas férfi, aki Ausztriában dolgozik egy kivitelező cégnél. – A migránsok soha be nem illeszkedtek volna. Látom mit csinálnak kint.

Amúgy az őcsényi harmincas korosztály java, külföldön dolgozik. Többségük 3-5 éve ment ki, sokukkal velük van már a teljes család, így a falu legalább másfél száz lakója kint él.

A közmunkások is tartanak a migránsoktól.

– Ne jöjjenek ide! – jelentett ki egy húszas éveit taposó férfi. – Jól tette a falu, hogy nem engedte ide őket. Úgy tudjuk, hogy nem üdülni jöttek volna, be akarták íratni a gyerekeiket az itteni iskolába.

Mikor megkérdezem, hogy ezt honnan tudja, akkor elbizonytalanodik, s a többiek intik, hogy hallgasson. Egy férfi tréfásan odaszól neki:

– Mit beszélsz annyit, te, cigányember?!

– Te is cigány vagy! – replikáz a megszólított.

– Én nem, én zsidó vagyok.

– Te csak ne legyél zsidó, mert úgy jász, mint a Soros. Elkergetnek.

Nevetve mennek odébb.

Lizár Zsolt, a helyi focicsapat edzője és a pálya gondnoka, viszont nagyon bánja, hogy Őcsény a migránsgyűlöletet okán híresült el.

– Higgye el, a falu kétharmada nem fél a migránsoktól – érvel a 34 éves férfi. – Csak hát a hangadók megbolondították a falut.

A helyi húsboltot vezetője, aki Lászlóként mutatkozik be, így fogalmaz:

– Ez a falu nem volt idegengyűlölő. Csak hát a propaganda azt sulykolja a migránsokról, hogy terroristák és nőket erőszakolnak meg, és emiatt már mindenütt félnek tőlük. Itt is.

Egyébként az őcsényieknek rosszul esik, ha falujukat idegengyűlölőnek minősítik, és alapvetően a médiát okolják azért, hogy ez megtörténhetett. Ugyanakkor kevesen voltak, akik azt mondták, hogy ma ideengednék a menekülteket. Még azok közül is, akik biztosak a volt polgármester győzelmében, s azt ígérték, hogy rá szavaznak vasárnap.

2017.12.16 06:03

Rokker Zsoltinak sem sikerült, fideszes győzelem Miskolcon

Publikálás dátuma
2018.07.15 21:07

Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
Alacsony részvétel mellett nem volt szükség az azonos nevű kamujelöltre sem, a kormánypárt kényelmes többséggel megőrizte a mandátumot.
Szerény, 27,7 százalékos részvétel mellett zajlott az időközi önkormányzati választás vasárnap Miskolc 12. számú választókerületében. A Fidesz-KDNP jelöltje, Nagy Ákos nagy arányban győzött az ellenzéki pártok által támogatott, de függetlenként induló Erdei Sándorral (korábbi művésznevén Rokker Zsoltival) szemben: a kormánypárti jelölt a voksok 60,6 százalékát szerezte meg, az egykori humorista 36,9 százalékot kapott.  Miskolcon, a 12. számú egyéni választókerületben azért rendeznek időközi választást, mert a körzet önkormányzati képviselője, a fideszes Hubay György lemondott, miután áprilisban országgyűlési mandátumot szerzett. Bár a kormánypártnak mindenképpen többsége marad volna a közgyűlésben, a Fidesz minden eszközt bevetve próbálja gyengíteni az ellenzék jelöltjét. Megkerestek  egy másik Erdei Sándort, akit csak az eltérő születési évszám különböztetett meg Rokkertól, illetve egy Molnár Zsolt nevű, 18 éves Fidesz-aktivistát is bevetettek, valószínűleg azért hogy a Zsolt névazonosság is megtévesszen néhány embert. Erre végül nem volt szükség, Nagy Ákos magabiztos győzelmet aratott, feltehetően az alacsony részvételnek is köszönhetően. A második Erdei Sándor mindössze 13, Molnár Zsolt 11 szavazatot kapott, és a munkáspárti jelölt, Fülöp József Istvánné is csak 21-et. 

Veszprémben is

Kovács Áron, a Fidesz-KDNP jelöltje nyerte a veszprémi időközi önkormányzati választást a szavazatok több mint 80 százalékával – tájékoztatta vasárnap az MTI-t a település jegyzője. A választásra jogosultak 20,64 százaléka, 3971 választó élt szavazati jogával, 5 érvénytelen szavazat volt. Kovács 655 szavazatot kapott, Zelenák Adriánra (LMP) pedig 160-an voksoltak. Veszprémben is azért kellett időközi önkormányzati választást tartani, mert Ovádi Péter, aki 2010 óta töltötte be a posztot, lemondott, miután országgyűlési képviselővé választották. 

2018.07.15 21:07
Frissítve: 2018.07.15 21:22

Óriási késések lehetnek a váci vasútvonalon

Publikálás dátuma
2018.07.15 18:59
A kép illusztráció
Fotó: Népszava/
Akár 80 perccel is hosszabbodhat a menetidő.
Műszaki hiba miatt hosszabb a menetidő a Budapest–Vác–Szob vasútvonalon – közölte a Mávinform vasárnap kora este az MTI-vel. A közlemény szerint 16 óra óta műszaki hiba okoz fennakadást Vác és Göd között, ezért ezen a szakaszon ideiglenesen szünetel a vonatforgalom. A Budapest–Vác–Szob vonalon utazóknak egyes vonatoknál 30-80 perccel hosszabb menetidővel kell számolniuk.
2018.07.15 18:59
Frissítve: 2018.07.15 19:02