"Gyáva Zsolt" - Tüntetés a civilek mellett Pécsen

Publikálás dátuma
2017.12.16 21:57
A szerző felvétele
Fotó: /
Pécs fideszes vezetőinek távozását követelte mintegy 300 tüntető szombat este a baranyai megyeszékhely központjában. A demonstrálókat a városvezetés civilek ellen hozott határozata háborította fel.

Csütörtökön Pécs kormánypárti többségű közgyűlése elfogadott egy határozatot, amiben nem kívánatosnak mondták, hogy a városban irodát működtessenek a Soros György által támogatott civil egyesületek. A határozat – mint arról írtunk - arra kérte Pécs magánszemélyeit és vállalkozásait, hogy ne adjanak bérbe irodát a Soroshoz köthető civileknek. Ezek az egyesületek egészségügyi, szociális, oktatási, kulturális és közösségszervező tevékenységet folytatnak, ám a városvezetés azt sulykolja (bár semmi bizonyítéka nincs erre), hogy Soros ezeknek a szervezeteknek a segítségével migránsokat akar telepíteni az országba.

A Dél-Dunántúlnak szánt Soros-támogatás szétosztását Az Emberség Erejével Alapítvány (EEA) koordinálja, s a szervezet október óta Pécs belvárosában bérel irodát, az ingatlan gazdája azonban – megismerve a városvezetés akaratát – nem hosszabbította meg a bérleti szerződést. A fentiek hatására úgy döntöttek a civil szervezetek munkájával szimpatizáló pécsiek, hogy tüntetést rendeznek az EEA irodájának eddig otthont adó épület kapujánál.

A hűvös idő ellenére mintegy háromszázan tüntettek a Pécs legforgalmasabb sétáló utcájában álló ház előtt. A spontán felszólaló civilek arról beszéltek, hogy Pécsen valaha remek dolog volt élni, ám ennek jó ideje vége, hisz a város gazdasága csak vergődik (a kormány épp most ígért az újra eladósodott Pécsnek 9 és félmilliárd forintnyi támogatást, cserébe viszont Budapesten véglegesítik a baranyai megyeszékhely gazdasági döntéseit). Elszegényedett, elszíntelenedett Pécs szellemi élete, mondták a felszólalók, egyre több kulturális intézményt pártember irányít. Menekülnek innen a fiatalok, a nagyszülők a skype-on tartják a kapcsolatot az unokákkal. Már csak az egyetem tartja felszínen Pécset, ha nem lenne a 4 ezer külföldi diák, akkor a belvárosban a vendéglők bezárhatnánk. Valaha Pécs a maga útját járta, ennek vége, itt is polgárháborút hirdetnek a politikusok, ráadásul a városvezetés most beállt a kormány Soros ellen mantrát skandáló kórusába, s ezzel szégyenbélyeget ütöttek a civilekre.

Ekképp összegezhető a szónokok véleménye, amire válaszul a közönség kórusban követelte Páva Zsolt polgármester távozását. A demonstrálók által „Gyáva Zsolt”-nak titulált városvezető mellett kapott a kritikából Pécs két fideszes parlamenti képviselője, Hoppál Péter és Csizi Péter. Többen nemcsak a városvezetés, hanem a kormány távozását sürgették. Az egyik felszólaló, Heindl Péter, jogász arra bíztatta a pártokat és a civileket, hogy mivel immár mindenütt a kormányváltó választók vannak többségben, 2018-ben összefogással, valamennyi körzetben egy jelöltet állítva, buktassák meg a mind diktatórikusabbá váló hatalmat.

2017.12.16 21:57

Kiderülhet, milyen szerződéssel használták Hosszúék a Duna Arénát

Publikálás dátuma
2018.07.23 10:38
A Duna Aréna egyik versenymedencéje
Fotó: Népszava/ Németh András Péter
Ki kell adnia a vizes világbajnokságot szervező Bp2017 Kft-nek azokat szerződéseket, amiket Hosszú Katinka és Shane Tusup cégével kötöttek; az ügyben eljáró bíróság félmilliós pénzbírságot is kirótt a szervezőre.
Ki kell adnia azokat szerződéseket budapesti vizes vb szervezőinek, amiket az Hosszú-Tusup tulajdonban álló Iron Corporation-nel kötöttek az irdatlan mennyiségű közpénzből épített Duna Aréna használatára – idézi az ügyben hozott, nem jogerős bírósági döntést a 24.hu. A portál hozzáteszi, a szervező céget 500 ezer forintos pénzbírsággal is sújtották, mert korábban tagadta, hogy birtokában vannak ilyen megállapodások.
A lap emlékeztet rá, hogy az elsőfokú bírósági döntést 16 hónapos szélmalomharc előzte meg, melynek során hasztalanul próbálták kikérni, megszerezni a szerződéseket.
 „Első körben egyszerűen figyelmen kívül hagyták megkereséseinket, az adatvédelmi hatóság jelentését, az eljárást. A második fordulóban, immár a per során érveltek azzal, hogy a Bp2017 Kft. nem minősül közfeladatot ellátó szervnek, az érintett szerződések fedezete pedig nem költségvetési forrás, így független gazdálkodása során szerzett bevételei elvesztették közpénzjellegüket. Hivatkoztak arra is, hogy adatigénylésünket túlságosan általánosan fogalmaztuk meg. A harmadik lépcsőben az következett, hogy a Bp2017 Kft. nem is kötött ilyen szerződéseket” - sorolják a cikkben.
Hozzáteszik, bíróság mindent figyelembe véve alaposnak találta a 24.hu kérelmét, mivel a Bp2017 Kft. minden kétséget kizáróan közpénzzel gazdálkodó szervezet, amelynek ráadásul közfeladatot kellett ellátnia a vb megszervezésével. A megbírságolt Kft. ugyanakkor fellebbezett az ítélet és a pénzbírság ellen is, így az eljárás másodfokon folytatódik.
Az ügy tavaly márciusban kezdődött, akkor kapott nyilvánosságot, hogy Darnyi Tamás úszóiskolájának nem maradt hely a közel 50 milliárdból megépített Duna Arénában, míg Hosszúéké megkapta a létesítményt.
2018.07.23 10:38

Orbán Montenegró elnökével találkozik

Publikálás dátuma
2018.07.23 10:17

Fotó: MTI/EPA/ BORIS PEJOVIC
Hétfőn a montenegrói elnökkel vacsorázik, kedden Dusko Markovic kormányfővel tárgyal Orbán, aki épp csak visszatért izraeli látogatásáról.
Hivatalos látogatásra Montenegróba utazik hétfő délután Orbán Viktor miniszterelnök, este pedig munkavacsora során találkozik Milo Djukanovic elnökkel - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. A kormányfő kedden Podgoricában megbeszélést folytat Dusko Markovic miniszterelnökkel és Ivan Brajovic parlamenti elnökkel.
Orbánnak sűrű napjai vannak, hiszen csak nemrég ért haza Izraelből, ahol találkozott Benjamin Netanjahuval, és sokak nemtetszése ellenére ellátogatott a Jad Vasem holokauszt múzeumba – emiatt még néhány tüntetővel is szembe kellett néznie. Montenegróban valószínűleg barátibb fogadtatásra számíthat, hiszen a 600 ezres országban komoly kereskedelmi és diplomáciai partnernek tekintik Magyarországot. A virágzó kapcsolatokat az Index korábbi összefoglalója mutatta be – a cikk szerint Montenegró legnagyobb bankja, a Crnogorska Komercijalna Banka ad Podgorica is magyar kézben van, az ország legjobb szállodája, Herceg Noviban található Sun Resort szálló pedig Mészáros Lőrinc tulajdona. 
2018.07.23 10:17
Frissítve: 2018.07.23 10:39