Üljenek együtt a testvérek!

Benjamin Netanjahunak az Észak-Amerikai Zsidó Szövetségek közgyűlése előtt megtartott beszéde – pár hónapnyi retorikai hatásszünetet követően – választ adott a Mazsihisz elnökeként felvetett kérdésemre, és úgy tűnik, mégis egyetértünk.

Az elmúlt években a nemzetközi sajtóban számos publicisztika született arról, hogy Izrael és a diaszpóra zsidósága távolodik egymástól. A diaszpórai közösségek sok helyen gyengülnek, magas a vegyes házasságok aránya, fokozódik a beolvadás és rengetegen mennek Nyugat-Európából, Ukrajnából, Dél-Amerikából Izraelbe, ahol jóformán népességrobbanás zajlik. A diaszpórában - az ortodox közösségeken kívül - alacsonyak a születésszámok, az Izraelen kívül élő zsidók súlya és szerepe csökken. Izraelben az ultraortodoxia állam által garantált hatalma megingathatatlan, Amerikában viszont a nem ortodox zsidó közösségek az erősek, ráadásul nem jelentéktelen részük kritikus a jelenlegi izraeli kormánnyal szemben. A legnagyobb diaszpórai csoport, az észak-amerikai zsidóság és Izrael közt hiányzik az összhang.

Az amerikai szélsőjobboldal látványos felbátorodása és Trump elnök ezzel kapcsolatos állásfoglalásai nyugtalanítják az amerikai zsidóság jó részét, ami példa nélküli a szabadság hazájában. Az amerikai zsidóság nagy létszámú, sikeres, jól integrálódott közösség, amely most kicsit megzavarodott, és Netanjahu némely óvatos reakciójából úgy tűnhetett, hogy őt ez a zavar sem érdekli különösebben. Trump osztja az Iránnal, az iráni atommegállapodással kapcsolatos izraeli aggályokat és Netanjahunak ez láthatóan fontosabb, mint az amerikai zsidók aggodalmai.

A magyar zsidóság nem mérhető az amerikaihoz, problémáink mégis hasonlóak. Izrael és Magyarország ma stabil szövetségesek, a szimbolikus politika terén ugyanakkor még mindig sok a vita, a félreértés a magyar zsidóság legnagyobb szervezete és a kormány között. Mindez – valljuk be – budapesti látogatása során tulajdonképpen hidegen hagyta Izrael miniszterelnökét, neki elsősorban Izrael diplomáciai célkitűzéseit kellett szem előtt tartania és ennek a feladatának maradéktalanul eleget is tett. Az ellentét nyár elején nem tűnt feloldhatónak.

Trump döntést hozott nemrég Jeruzsálem elismeréséről, megosztva az amerikai zsidó szervezeteket. A többségük örül, némelyek aggódnak a következmények miatt, vannak, akik elvi alapon ellenezik. Ebben a kérdésben az amerikai és a magyar diaszpóra reakciója eltér, a magyar zsidóság lényegében egységesen üdvözölte Jeruzsálem fővárossá nyilvánítását. Mi évtizedeken át éltünk egy Izrael-ellenes rezsim alattvalóiként, ezért máshogy működnek a reflexeink.

A neológiának - a magyar vallásos zsidóság hagyományosan legerősebb irányzatának -, helyzete annyiban azonos számos amerikai közösségével, hogy az állami szervként eljáró, családjogi ügyekben korlátlan hatalmú izraeli Főrabbinátus mindenestől elutasít minket is. A világ vallásos zsidóságának többsége nem ultra-ortodox, ezért a többség nem felel meg Izrael Főrabbinátusának. Minden zsidó közös hazájában a mi rabbijaink nem számítanak rabbinak, betéréseink megkérdőjelezhetőek, s Izraelben nem házasodhatnak meg választottjukkal azok, akiket mi vezettünk be Ábrahám szövetségébe. Amikor itt járt Benjamin Netanjahu, ezt szóvá tettük neki, akkor úgy tűnt, hiába. Mára a helyzet változott. Az események egymásra rakódnak, és ha csak egy hangyányit, de mi is számítunk mindabban, amit Netanjahu miniszterelnök évértékelőjében az amerikai diaszpóra megnyugtatására nemrég elmondott.

Nyári találkozónkat követően az Európai Zsidó Kongresszus alelnökeként kértek fel helyzetértékelésre, ezt követően a Zsidó Világkongresszus súlyos határozatot fogadott el a diaszpóra és Izrael kapcsolatának javítása érdekében, felkérték az izraeli felet, változtasson politikáján. Netanjahu Amerikában leszögezte, hogy Izrael minden zsidó közös hazája, és arra törekszik, hogy ez minél inkább így legyen. A miniszterelnök Amerikában elmondott mondatai számomra ismerősen csengtek, a nevezetes Síp utcai találkozót követő napon egy szűkkörű beszélgetésen mindezt már elmondta nekünk is.

Jeruzsálem fővárosként történő elismerése fontos, de rendkívüli feszültségeket gerjesztő döntés. Reményeim szerint ezek a hatások középtávon mérséklődnek és mindenki tudomásul veszi, ami természetes: Izrael fővárosa az a Jeruzsálem, amelyet maga is annak tart. A diaszpóra és Izrael kapcsolata hosszabb távon fogja meghatározni a zsidó közösség fejlődését a világban, mint ez a konfliktus.

Sok kritika érte az izraeli miniszterelnök évértékelő beszédét: sokan kevésnek tartják, amit vállalt, vannak, akik nem hisznek neki. De talán igaza van abban, hogy körültekintően, kis lépésekben kell haladnunk közös céljaink felé. A zsidó nép a történelem során megtanult várni, és Izrael mindig számíthat a magyar zsidóság alkalmanként kritikus, de feltétlen szolidaritására. Sokra megy vele! – mondhatják némelyek, de tévednek. Nagy erő a világ zsidóságának szolidaritása - „ha együtt ülnek a testvérek”, ahogy a zsoltár mondja. Talán ismét eljött a közeledés ideje.

2017.12.18 07:03

A fél országban már nem igazoltathat a rendőr csak úgy

Publikálás dátuma
2018.07.03 16:47
Képünk illusztráció
Fotó: Népszava/
Tíz megyében és Budapesten megszűnt a szinte örökké tartó fokozott ellenőrzés, amire hivatkozva bárkit kérdőre vonhattak a rendőrök. Kilenc megyében viszont még érvényben van.
Két és fél év után, július 1-től megszűnt a fokozott ellenőrzés Budapesten, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron , Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Pest, Tolna, Vas és Veszprém megyékben. Így három napja nincs felhatalmazás arra, hogy a rendőr az igazoltatásnak a törvényben meghatározott okain túl „általános igazoltatás” alá vonja az állampolgárokat. Kilenc megyében még tart a fokozott ellenőrzés.
A Magyar Helsinki Bizottság évek óta küzd a fokozott ellenőrzés észszerű korlátozása érdekében. Elemzésekben és kutatásokban bizonyították be, hogy a válogatás nélküli ellenőrzés nem hatékony, visszaélésszerű jogalkalmazásra ad lehetőséget és sértheti magyar állampolgárok jogait. 2013-ban az alapvető jogok biztosához fordultak, kérve, hogy kezdeményezze a fokozott ellenőrzésre, valamint a ruházat, csomag és jármű átvizsgálására vonatkozó jogszabályi rendelkezések felülvizsgálatát az Alkotmánybíróságnál. Később a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordultak, mert ügyfelüket, akit semmivel nem gyanúsítottak, szabálysértést, bűncselekményt nem követett el, retorziós jelleggel úgynevezett „éjszakai ellenőrzés keretében” igazoltatták, majd ruházatát is átvizsgálták.
Legutóbb 2018. június 5-én fordultak az ORFK-hoz, hogy megtudják, az országos rendőrfőkapitány milyen adatokra, körülményekre alapította a fokozott ellenőrzés újabb elrendelését az ország egész területére, amit rekordidőre 2018. február 1. és június 30. közti időszakra határozott meg. 
A fokozott ellenőrzés lényege, hogy annak elrendelése esetén a rendőr bárkit igazoltathat, nem kell mérlegelnie az igazoltatás szükségességét alátámasztó körülményeket, amelyre egyébként törvény kötelezné.
Szerző
2018.07.03 16:47

Élve találták meg a barlangban rekedt focista fiúkat

Publikálás dátuma
2018.07.02 18:52

Fotó: AFP/ ROYAL THAI NAVY
Kilenc nappal az eltűnésük után bukkantak a thai haditengerészet búvárai a 12 eltűnt gyerekre és edzőjükre.
Magyar idő szerint hétfő kora este érkezett hír arról, hogy életben megtalálták azt a tizenkét, 11 és 16 éves kor közötti thai fiú, és a 25 éves edzőjük, akik kilenc napja tűntek el a thaiföldi Tham Luang barlangban. A tartomány kormányzója, Narongsak Osottanakorn megerősítette a hírt.
A futballcsapat és az edzőjük múlt szombaton indult kirándulásra. A hirtelen jött eső azonban elöntötte a járatokat, és foglyul ejtette őket. A keresésük még aznap este megindult, a hadsereg katonái, a tengerészet búvárai, rendőrök és külföldi önkéntesek érkeztek a helyszínre, számuk idővel meghaladta az ezret. A mentőcsapatok munkáját nehezíti az állandó esőzés, amely folyamatosan víz alatt tartja a helyenként nagyon szűk járatokat, de olyan rész is van, ahol a sáros víz öt méter mélyen lepi a barlangot annak ellenére, hogy több tucat szivattyúval óránként tízezer litert távolítanak el. 
Azt is keresik, hogyan lehet felülről járatot fúrni a tartózkodási helyükre, illetve olyan természetes lefolyót, „kéményt” találni, amin keresztül elérhetők a bajba jutottak. A barlang a bejárati szakasz után egy kilométerrel T alakban kétfelé ágazik, a baloldali ágban néhány száz méter után sejtették azt a „Pattaya Beach” nevű termet, ahol a fiúk lehetnek. A helyet nehéz megközelíteni, mert több rövidebb, teljesen vízzel lepett járaton kell átjutniuk a búvároknak, majd ezek után egy több száz méter hosszú meredek emelkedőn kell felkapaszkodniuk a 20-30 kilogrammos felszereléssel, ami után újabb vizes járat következik. A családok, barátok, az iskolatársak napok óta virrasztanak, imádkoznak a bejáratnál.

A legnagyobb ellenség a reménytelenség lehet

Az esettel kapcsolatban Adamkó Péter a Magyar Barlangi Mentőszolgálat riasztásvezetője a Népszava kérdésére elmondta: bár a mentésben résztvevő amerikai  Navy SEAL emberei felszerelése és az amerikai búvároké is nagyon modern, de ők tengerészbúvárok. Arra vannak felkészítve, tiszta vízben, nyílt tengeren, akár igen nagy mélységekbe merüljenek. Zárt térben, a sáros vízben, ahol látótávolság lényegében nincs, nehezen mozognak. A barlangi mentéshez külön felkészültség kell.  Az, hogy felülről próbálnak lejáratot fúrni, nem példa nélküli, így mentettek meg 2010-ben Chilében 33 bányászt, akiket egy 66 centiméteres átmérőjű, újonnan fúrt járaton keresztül leeresztett kapszulában húztak fel 600 méter mélyből. De ők gyakorlott bányászok voltak, volt elég terük, levegőjük, és a mentők pontosan tudták hol vannak.  A szolgálatnak is volt hasonló esete, 2002-ben 118 óra elteltével sikerült egy vízzel telt barlangból kihozniuk egy bent rekedt kutató búvárt: egy alagutat fúrtak hozzá.  A barlangban rekedteknek általában két ellenségük van, a hideg és a kiszáradás. Előbbi azon a területen, ahol ők vannak nem jelent olyan veszélyt, mint nálunk, ahol 4-10 fok között van a mélyben a hőmérséklet, ott lehet akár 20-25 fok is. A sáros vizet, ha kell, megszűrhetik valamilyen ruhadarabbal. A gondot az élelem hiánya okozhatja, a fényképekről nem úgy tűnik, hogy huzamosabb idejű bent tartózkodásra készültek. Kérdés, hogyan bírták az idáig eltelt kilenc napot. A legnagyobb ellenségük a reménytelenség lehet, hiszen mindeddig semmilyen jelzést nem kaptak arról, hol tartanak a mentésükre tett kísérletek. Azt is csak remélni lehet, hogy együtt van a csapat, menekülés közben nem szakadtak több felé.

2018.07.02 18:52