Ma már nem nyerne a Brexit

Másfél évvel a történelmi döntés után a Brexit sokat veszített a vonzerejéből. A The Independent által vasárnap publikált közvélemény-kutatás szerint, ha most tartanák a referendumot, az emberek 51 százaléka az uniós tagságra voksolna, s csupán 41 százalék intene búcsút az Európai Uniónak. A bizonytalanok aránya hét százalék, míg a megkérdezettek egy százaléka nem volt hajlandó válaszolni a kérdésre. Érdekes módon, miután a bizonytalanokat megkérték, hogy mégis válasszanak, a többség a maradás mellett voksolt (volna).

A brit online napilap megbízásából készített felmérésen a BMG kutatóintézet ugyanazt a kérdést tette fel az embereknek, mint a Brexit-népszavazás alkalmával. Beszámolójában a The Independent hangsúlyozta, hogy az elmúlt másfél évben nem volt ilyen nagy a különbség a két tábor között.

Mindeközben továbbra sem csitulnak azok a hangok, amelyek javasolják, hogy legyen újabb népszavazás a Brexitről, hiszen az elmúlt hónapok kihívásait látva sokan meggondolták magukat. A kutatásból egyébként épp az ellenkezője derül ki: a bizonytalanok miatt változott az arány, a biztos szavazók 90 százaléka ugyanúgy voksolna, ahogy 2016 júniusában. Ennek ellenére tény, hogy London és Brüsszel is példátlan kihívás előtt áll, s bár jövőre új szakaszba léphetnek a tárgyalások, Theresa May kormányfőre kemény csaták várnak Westminsterben.

Szerző
2017.12.18 06:36

Elsüllyedt egy kacsahajó, tizenegy halott Missouriban

Publikálás dátuma
2018.07.20 08:14
Mentőcsapatok keresik a Table Rock-tavi tragédia túlélőit és áldozatait
Fotó: AFP/ Southern County Fire Protection Disctrict/
Elmerült egy kétéltű turistahajó Missouri állam egyik taván, a balesetben gyerekek is meghaltak.
A helyi hatóságok eddig hét embert mentettek ki a vízből, további 13 személyt pedig eltűntként keresnek, de az idő múlásával egyre kevesebb az esély arra, hogy életben találják őket.  Az amerikai hírcsatorna idézi a Stone megyei Doug Rader helyi seriffet, aki szerint egyértelműen az időjárás állt a tragédia hátterében – a megyében helyenként 101 kilométer/órás szél fújt, a tavon pedig semmi sem tompíthatta erejét; Rader elmondta, jelenleg is folynak a mentési munkálatok búvárok, és önkéntes felderítő csapatok kutatnak az áldozatok után. A CNN úgy tudja, hogy a hajó helyi idő szerint csütörtök este hét körül merülhetett el, a tragédia előtt félórával pedig ismételt viharjelzést adtak ki Branson város térségére. A szeles-viharos időben ráadásul több turista hajó is tartózkodott a Table Rock vizén, ezek azonban biztonságban visszaértek a kikötőbe.  
2018.07.20 08:14
Frissítve: 2018.07.20 08:20

Trump alig várja, hogy újra találkozzon Putyinnal

Publikálás dátuma
2018.07.19 17:37
Donald Trump és Vlagyimir Putyin helsinki kézfogása. Trump már egy újabb találkozóban reménykedik
Fotó: AFP/ Brendan Smialowski
Az amerikai elnöknek már most hiányzik orosz kollégája társasága, hiszen annyi megbeszélni valójuk lenne Ukrajnáról, a terrorizmusról és az atomfegyverekről. Eközben még el sem ült az előző találkozó miatti botrány.
Trump ezt követően leszögezte, „türelmetlenül” várja a második találkozót Vlagyimir Putyinnal, hogy megkezdhesse mindannak valóra váltását, amiről Helsinkiben beszéltek. Mint fogalmazott, konkrétan "a terrorizmust, Izrael biztonságát, az atomfegyverek elterjedésének megakadályozását, a kereskedelmet, Ukrajnát, a Közel-Keletet, Észak-Koreát és még sok mindent". Hozátette: „sokféle válasz van ezekre, némelyikük könnyű, némelyikük nehéz, de mindegyikük megoldható”.   
Az amerikai sajtó munkatársai a Twitter-bejegyzés közzététele után azonnal keresték a Fehér Házat, megerősítendő vagy cáfolandó egy újabb találkozó előkészítését, ám az elnöki hivatal egyelőre nem kívánt reagálni a bejegyzésben megfogalmazottakra. 
Az sem volt éppen szerencsés megjegyzés Donald Trump részéről, hogy – bár bízik az orosz manipulációra figyelmeztető amerikai szolgálatokban – Putyin nagyon meggyőzően állította, hogy nem történt beavatkozás, és ő hisz neki. a Népszavának nyilatkozó szakértő, Sz. Bíró Zoltán szerint a találkozó nagyban erősítette az orosz államfő pozícióját, úgy, hogy Putyin gyakorlatilag semmit sem ígért az amerikai félnek, 
2018.07.19 17:37