Nem fenyeget az Öxit veszélye

Publikálás dátuma
2017.12.18 06:35
Fotó: AFP/Alex Halada
Fotó: /

Feltűnő visszafogottság jellemezte szombaton az új, az Osztrák Néppárt (ÖVP) és az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) alkotta bécsi kabinet bemutatását. Ez óvatos reménykedéssel töltheti el az Európai Unió jövőbeni sorsáért aggódókat függetlenül attól, hogy egy jobboldali radikális párt került az EU egy fontos országának kormányába.

A program ismertetésekor Sebastian Kurz leendő kancellár és Heinz-Christian Strache, az FPÖ elnöke is hitet tett amellett, hogy Ausztria az EU „elválaszthatatlan része”. Mint fogalmaztak, tevékenyen részt kívánnak venni az EU jövőjének alakításában. Kurz azt közölte, „magától értetődő”, hogy a kabinet „Európa-párti” lesz. A nemzetközi sajtó nem ennyire optimista, több lap úgy véli, hogy az új kabinet a bevándorlást érintő kérdésekben magáévá teszi a visegrádi államok véleményét, ami nehezebb helyzetbe hozhatja Angela Merkel kancellárt. Másokat pedig az FPÖ szoros orosz kapcsolatai aggasztanak.

Nem talál feltétlenül pozitív visszhangra Brüsszelben, hogy mind a bel-, mind a hadügyminiszteri tárca az FPÖ-höz kerül. Kurz azt közölte, az országnak „kevesebb szabályozásra” van szüksége, ám az előírásokat „meg kell tartani”. A leendő kancellár kifejtette, Bécs „erős demokrácia”. Hozzátette, bár megkönnyíthetik a népszavazások kiírását, az ország uniós tagságáról és egyéb nemzetközi tagságáról nem rendeznek referendumot. A kormányprogram szerint népszavazás akkor írható ki, ha 900 ezer aláírást gyűjtenek, ami a választópolgárok 14 százalékának felel meg.

Strache azt közölte, az új kabinet sem varázslókból áll, de az előző kabinetnél szerinte képesek jobb teljesítményre. Kifejtette, pártja sem kívánja feloldani az Oroszországgal szemben elrendelt (és a múlt heti EU-csúcson újabb fél évvel meghosszabbított) büntetőintézkedéseket. Kurz és Strache hangoztatták: az új kormányprogram „igazi változások alapja lehet”. A jövőben több feltételhez kötik a menedékkérelem pozitív elbírálását, s szigorúbb büntetéseket szabnak ki a szexuális bűncselekményeket elkövetőkre. Keményebben lépnek fel a „politikai iszlám” ellen. Az új kormány a közigazgatási reformot is prioritásnak tartja.

Az ÖVP és az FPÖ alkotta kabinetnek némi magyar vonatkozása is lesz: külügyminiszternek a néppárti Karin Kneisslt teszik meg, aki egyebek mellett magyarul is beszél.

Szerző
2017.12.18 06:35

Elsüllyedt egy kacsahajó, tizenegy halott Missouriban

Publikálás dátuma
2018.07.20 08:14
Mentőcsapatok keresik a Table Rock-tavi tragédia túlélőit és áldozatait
Fotó: AFP/ Southern County Fire Protection Disctrict/
Elmerült egy kétéltű turistahajó Missouri állam egyik taván, a balesetben gyerekek is meghaltak.
A helyi hatóságok eddig hét embert mentettek ki a vízből, további 13 személyt pedig eltűntként keresnek, de az idő múlásával egyre kevesebb az esély arra, hogy életben találják őket.  Az amerikai hírcsatorna idézi a Stone megyei Doug Rader helyi seriffet, aki szerint egyértelműen az időjárás állt a tragédia hátterében – a megyében helyenként 101 kilométer/órás szél fújt, a tavon pedig semmi sem tompíthatta erejét; Rader elmondta, jelenleg is folynak a mentési munkálatok búvárok, és önkéntes felderítő csapatok kutatnak az áldozatok után. A CNN úgy tudja, hogy a hajó helyi idő szerint csütörtök este hét körül merülhetett el, a tragédia előtt félórával pedig ismételt viharjelzést adtak ki Branson város térségére. A szeles-viharos időben ráadásul több turista hajó is tartózkodott a Table Rock vizén, ezek azonban biztonságban visszaértek a kikötőbe.  
2018.07.20 08:14
Frissítve: 2018.07.20 08:20

Trump alig várja, hogy újra találkozzon Putyinnal

Publikálás dátuma
2018.07.19 17:37
Donald Trump és Vlagyimir Putyin helsinki kézfogása. Trump már egy újabb találkozóban reménykedik
Fotó: AFP/ Brendan Smialowski
Az amerikai elnöknek már most hiányzik orosz kollégája társasága, hiszen annyi megbeszélni valójuk lenne Ukrajnáról, a terrorizmusról és az atomfegyverekről. Eközben még el sem ült az előző találkozó miatti botrány.
Trump ezt követően leszögezte, „türelmetlenül” várja a második találkozót Vlagyimir Putyinnal, hogy megkezdhesse mindannak valóra váltását, amiről Helsinkiben beszéltek. Mint fogalmazott, konkrétan "a terrorizmust, Izrael biztonságát, az atomfegyverek elterjedésének megakadályozását, a kereskedelmet, Ukrajnát, a Közel-Keletet, Észak-Koreát és még sok mindent". Hozátette: „sokféle válasz van ezekre, némelyikük könnyű, némelyikük nehéz, de mindegyikük megoldható”.   
Az amerikai sajtó munkatársai a Twitter-bejegyzés közzététele után azonnal keresték a Fehér Házat, megerősítendő vagy cáfolandó egy újabb találkozó előkészítését, ám az elnöki hivatal egyelőre nem kívánt reagálni a bejegyzésben megfogalmazottakra. 
Az sem volt éppen szerencsés megjegyzés Donald Trump részéről, hogy – bár bízik az orosz manipulációra figyelmeztető amerikai szolgálatokban – Putyin nagyon meggyőzően állította, hogy nem történt beavatkozás, és ő hisz neki. a Népszavának nyilatkozó szakértő, Sz. Bíró Zoltán szerint a találkozó nagyban erősítette az orosz államfő pozícióját, úgy, hogy Putyin gyakorlatilag semmit sem ígért az amerikai félnek, 
2018.07.19 17:37