Talán a sportrovat

Tizenhét éves voltam, és naponta írtam egy drámát, hat-nyolc novellát és egy sor színházi kritikát egy nagy, kockás füzetbe, amit a fiókom mélyén tartottam. Nem szerettem tanulni, nem is voltam szorgalmas, csak írni szerettem. Nyertem már egy pályázatot a rádióban is, volt hát önbizalmam. Újságíró szerettem volna lenni.

Egyik osztálytársam édesapja, Gedeon Pál, akkoriban a Népszava főszerkesztő-helyettese és elismert külpolitikai újságíró volt, ezért megkértem, hogy beszéljen meg nekem egy találkozót. Két novellámat elküldtem neki előre, ezek voltam az ajánlóleveleim. A szerkesztőség annak idején a Rákóczi úton volt, egy tekintélyes épületben, oldalán hatalmas neonbetűk hirdették az újság nevét. Izgatottan léptem be a kapun. Egy igazi szerkesztőség! Amit itt este legépelnek, az másnap reggel már kinyomtatva olvasható. Van ennél nagyobb csoda? Szerettem volna ilyen helyen dolgozni, csupa kedves és okos ember, mindent tudnak a világról és ők írják meg nekünk, hogy mi mit tudjunk meg a világról. Hát ezért.

Gedeon Pál elegánsan öltözött, mellényes öltönyt viselt, az irodájában bőrfotelek álltak, íróasztalán kéziratok, csupa gépelt papír. Ide kell bejutni, gondoltam. A szellemi világ csúcsa. Végighallgatta amit mondani akartam, kissé izgatott is voltam, előjött a beszédhibám. A Radnóti gimnáziumról is beszéltünk, meséltem, hogy én szerkesztem az osztály faliújságját, ami nagy dolognak számított, de itt azért kicsit szégyelltem. Természetesen első az érettségi, ezt a szüleim is mondták, utána persze egyetem, de addig is egy-két órát eltölthetnék itt, tanulóként. Jól hangzott. Capote is így kezdte.

- Pontosan mit szeretnél csinálni? – kérdezte tőlem Gedeon komolyan. Az első válaszom az lett volna, hogy „bármit”, de ez komolytalanul hangzott volna.

- Társadalmi problémák érdekelnek – hazudtam erre. Néhány nappal korábban éppen a Népszavában olvastam, hogy „a társadalmi problémákat orvosolni kell”. 1966-ot írtunk.

- Pontosabban? – kérdezte. - Talán a sportrovat? – fűzte gyorsan hozzá, majd bólintott: - Legyen a sportrovat.

Felállt, én is felálltam. Bejártuk a szerkesztőséget, a sportrovattal kezdtük, ott volt Vándor Kálmán, a legendás rovatvezető és dalszövegíró. Kezet fogtunk. Gedeon azt mondta, tehetséges író vagyok és kezdetben esetleg tudósíthatnék alacsonyabb osztályú mérkőzésekről, aztán majd meglátjuk. Jól alakultak a dolgok. Átmentünk a belpolitikai és a külpolitikai rovatba, Gedeon mindenkinek úgy mutatott be, mint tehetséges és lelkes újságíró-jelöltet, aztán lekísért az utcára.

- Olvastam a novelláidat – mondta a kapuban Gedeon. – Nagyon jók.

- Köszönöm – feleltem.

- Azt tanácsolom, hogy legyél író. Van hozzá tehetséged, ne vesztegesd el. Az újságírás könnyen tönkreteheti. Lehet, hogy kívülről érdekes pálya, de nem illik egy íróhoz.

Kezet fogtunk, megveregette a vállamat. Később sokszor jártam arra, a Rákóczi úton, mindig felnéztem a hatalmas Népszava feliratra. Végül is nem alakultak rosszul a dolgok, erre gondoltam.

2017.12.18 07:06

„Csak a golyók süvítését lehetett hallani” ( Videó )

Publikálás dátuma
2018.06.29 18:06
FOTÓK: AFP
Fotó: /
Öt ember meghalt Annapolisban, de a tragikus lövöldözés másnapján is megjelent a Capital Gazette. A támadó már korábban is többször megfenyegette a szerkesztőség munkatársait.

Egyik pillanatról a másikra olyanná vált a szerkesztőség, akár egy háborús övezet – így írta le egy nappal a történtek után a CNN amerikai hírtelevíziónak az egyik bűnügyi újságíró azt a lövöldözést, amely helyi idő szerint csütörtökön rázta meg a marylandi fővárosban, Annapolisban a Capital Gazette székházát. Ez az Egyesült Államok egyik legrégibb szerkesztősége, amely több lapot is megjelentet.

A 2001. szeptember 11-i terrortámadás óta az amerikai sajtó leghalálosabb napjaként emlegetett tragédiában öt ember vesztette életét, többen pedig megsérültek. Az elkövető délután 3 órakor besétált a kiadó négyemeletes irodájába, és a munkatársakat az üvegajtó mögül vette célba.

CNN International

Five people were killed and two injured in a "targeted attack" on the Capital Gazette newspaper in Annapolis, Maryland https://cnn.it/2yWTntc

„Nem sikított senki. Némaságba burkolózott a szerkesztőség, csak a golyók süvítését lehetett hallani” – írta le az eseményeket az egyik újságíró. A támadó ezután bement a szerkesztőségbe, ahol az újságírók és a szerkesztők épp a következő nap cikkein dolgoztak, és folytatta az ámokfutást. „Ez egy teljesen nyitott iroda, üvegablakok veszik körbe. Csupán néhány válaszfal van a szerkesztők irodáinál” – szemléltette az egyik publicista, hogy milyen könnyű dolga is volt az elkövetőnek, akit Jarrod W. Ramosként azonosítottak.

A 38 éves férfit a helyszínen őrizetbe vették. Amikor a rendőrség – akit az épületben bujkáló újságírók közül többen is telefonon értesítettek – megérkezett a helyszínre, Ramos az asztal alatt bújt el, majd megadta magát, anélkül, hogy tűzharcba keveredett volna. A kihallgatásán hamar kiderült, hogy jól ismerte a lapot és munkatársait. A múltban nem csupán a közösségi médiában folytatott ellenük lejárató kampányt, hanem rágalmazásért be is perelte a Capital Gazette-et – számolt be róla a The New York Times (NYT). Ramost azzal haragították magukra az újságírók, hogy egy cikkükben részletesen ismertették 2011-es zaklatási ügyét. Ramos akkor bűnösnek vallotta magát, ám mégis rossz néven vette, hogy a lap beszámolt erről.

A NYT elemzése szerint a csütörtöki támadással „új front” nyílt az amerikai lövöldözések történetében, hiszen a közelmúltban nem fordult elő, hogy egy sajtóorgánumban rendeztek volna kegyetlen mészárlást. Az elmúlt években a leggyakoribb célpontok iskolák voltak. Óvodásoktól főiskolásokig diákok tucatjai estek áldozatul az ámokfutásoknak. A tragédiák mindig újjáélesztették a fegyvertartás szigorítása körül kialakult régi vitát. Várhatóan ez most sem lesz másként.

Megtörtént a vádemelés

A 38 éves Jarrod Ramos ellen öt rendbeli gyilkosság miatt emeltek vádat a megyei bíróságon. Az a két újságíró egyébként, aki annak idején a férfi zalkatási történetéről szóló cikket írta, már nem dolgozik a lapnál. A Gazette pénteki számában a publicisztikai oldal üresen jelent meg, mint a főszerkesztő nyilatkozta azért, hogy a lap így jelezze: nincsenek szavai a történtekre. Péntek este Annapolisban és Washingtonban gyertyás virrasztást tartanak az áldozatok emlékére.  Csütörtök estétől a rendőrség a szintén marylandi Baltimore-ban - ahol a Baltimore Sun című lap szerkesztősége van -, valamint New York-i médiumok épületei előtt megerősítette a biztonsági intézkedéseket.( forrás: MTI)

Szerző
2018.06.29 18:06
Frissítve: 2018.06.30 19:11