Erőtlen tüntetés, erős pénzügyi zavar

Publikálás dátuma
2017.12.18 06:02
FOTÓ: Molnár Ádám
Fotó: /
A Jobbik körüli „szürke zónás” pártfinanszírozás miatt a párt úgy veszítheti el hitelességét, hogy ahhoz kormányra sem kell kerülnie – vélte az elemző.

Kinek és mennyiért? – ezt kérdeztük Schön Pétertől, a Jobbik gazdasági igazgatójától, miután a párt nyilvánosságra hozta, hogy eladni kényszerült a közelmúltban a minden jel szerint Simicska Lajos cégeitől vásárolt reklámberendezéseit. A gazdasági igazgató válaszában kitért rá, hogy a szerződés kiköti: 2020-ig harmadik szereplőnek nem adhatóak el az eszközök. Mivel más lehetősége nem volt, a Jobbik tájékoztatta az eladó cégeket a kialakult helyzetről, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) büntetése miatt beálló fizetési nehézségeiről. A párt tárgyalásokat kezdeményezett a cégekkel és „csökkentett áron” eladta nekik a megvásárolt eszközöket.

Előzőleg a kormánypárti Pesti Srácok azt írta, Simicska Lajos a plakátügyletek során „százmilliókkal tömte ki” Vona Gábor pártját. A portál két szerződés másolatát is csatolta a cikkhez. A Jobbik szerint a „vélhetően a kézivezérelt NAV-tól származó, adótitoksértéssel megszerzett” szerződések ügyében a Fidesz – a „lakájmédiáján keresztül” – szándékosan csúsztatva összemosta az ÁSZ által kiszabott 662 millió forintos bírság tényét a kampánycélra vásárolt reklámberendezések megvételével.

A Fidesz kiakadt, hogy Orbán Viktort és társait bűnözőkként ábrázoló jobbikos plakátok jelentek meg a köztereken. A kormánypárt mindent elkövetett, hogy ellehetetlenítse a kampányt. Vannak arra utaló jelek, amelyek erősítik a feltételezést: a Jobbik és Simicska Lajos cégei egy olyan, esetleg látszatszerződésen alapuló üzleti konstrukciót hoztak létre, amely nem csupán a fideszes tiltást kerülte meg, hanem a párt számára anyagilag is előnyös volt. Ezért vásárolt a Jobbik 1100 reklámberendezést Simicskáéktól, a kívülálló számára úgy tűnik, kedvezményes áron.

A párt piaci alapú tranzakcióról beszél, a Jobbik indoklása szerint nem maradt más megoldás. A kérdés csak az, hogy a plakáthelyek – pontosabban: a reklámberendezések – mostani eladása, vagy inkább visszaadása, előre eltervezett lépés volt-e. A Jobbik azt állítja: nem. A reklámberendezések „használata és birtoklása” a párt szerint folyamatos adminisztratív és jogi akadályokba ütközött. A kormányhivatalok jogellenesnek minősítették, hogy a Jobbik használja reklámeszközöket, ezért az azokon közzétett politikai hirdetéseket a rendszeresen letakarták, s ennek költségeit a Jobbikra hárították, majd elkezdték a pártot táblánként 150 ezer közigazgatási bírsággal sújtani.

A jogtalannak tartott büntetések következtében a párt „anyagilag szinte teljesen ellehetetlenült”. Képtelenné vált a maradék vételár kifizetésére, a kapcsolódó szerződések szerinti területbérleti, ragasztási és karbantartási költségek kifizetésére, így ez a lépés, azaz a reklámberendezések eladása – idézzük a Jobbikot – elkerülhetetlen volt.

Miközben plakátfronton egyre szorongatottabb helyzetbe kerül a Jobbik, a pártnak azzal is szembesülnie kell: noha kétségtelenül profitált is a történtek hatására meghirdetett pénteki demonstrációból, nem sikerült átütő erejű megmozdulást szerveznie.

– A rendezvény mozgósító ereje csekély volt, a tüntetésen elhangzott beszédek pedig sem elemeikben, sem főállításaikban nem szolgáltak újdonsággal – értékelt Böcskei Balázs (IDEA Intézet). Hangsúlyozta, hogy Vona Gábor pártelnök „megszólalói súlya ellenére” nem tudta kihasználni a pillanatot, hogy olyan új tartalmi elemmel éljen, ami eddig tőle vagy másoktól nem hangzott el. Böcskei szerint a Jobbik mondanivalója a tüntetésen – és az utóbbi időkben általánosságban is – az antiorbánizmusra redukálódott, ebben pedig egyre kevésbé különböztethető meg a többi ellenzéki párttól.

– A Jobbik bizonyos szempontból jól jött ki a pénteki tüntetésből – derült ki Juhász Attila (Political Capital) lapunknak adott elemzéséből. A várakozásoknak megfelelően nem volt túl nagy tömeg, de a Jobbiknak kedvező, hogy más ellenzéki pártok is képviseltették magukat. az eseményen. Ez pedig segíti Vona Gábor stratégiáját, amely arra irányul, hogy a baloldali szavazók számára elfogadhatóbb és vonzóbb legyen a pártja.

Az is előnyös a Jobbiknak – folytatta Juhász –, hogy róla szólnak a hírek, egyre inkább megkerülhetetlennek tűnik az ellenzéki oldalon. Miközben pedig a párt támogatottsága hosszú ideje csökkenő trendet mutat. Ugyanakkor a tiltakozás nem látszik erősnek ahhoz, hogy a számvevőszéket és a Fideszt meghátrálásra kényszerítse. Ha Jobbiknak be kell fizetni a büntetést, az komolyan veszélyeztetni fogja a kampányukat, és a gyűjtésből jól láthatóan csak a befizetendő összeg töredéke fog összejönni. (A Jobbik vasárnapi tájékoztatása szerint 40 millió forintnál tartanak.)

Juhász Attila szerint azt egyelőre nem lehet megmondani, lesz-e nyílt választási együttműködés a tüntetésen megjelent ellenzéki pártok között. A tüntetéstől függetlenül azonban továbbra is igaz, hogy az ellenzéki szereplőknek – ha győzni akarnak – érdekük koordinálni az egyéni választókerületekben.

Annak ellenére, hogy a Jobbik a második politikai erő ma Magyarországon, csak számos tényező együttállása esetén jelent veszélyt a kormányzó pártokra – állapította meg Böcskei Balázs. A Jobbik körüli „szürke zónás” pártfinanszírozás miatt pedig megvan annak is az esélye: a Jobbik úgy veszíti el hitelességét, hogy ahhoz kormányra sem kell kerülnie.

Következménye lesz a cigányozásnak
A debreceni jobbik vizsgálatot indít Ágoston Tibor önkormányzati képviselő ellen. Az eljárásnak következménye lesz – ígéri Kőszeghy Ábel, a Jobbik debreceni frakcióvezetője, aki képviselőtársai nevében elfogadhatatlannak minősítette Ágoston megjegyzéseit.
Az RTL Klub híradója számolt be arról, hogy Ágoston Tibor a debreceni közgyűlésben egyedüliként nem szavazta meg egy hátrányos helyzetű – az RTL információink szerint roma származású – fiatal továbbtanulásának támogatását Debrecenben. A jobbikos politikus azt javasolta, inkább „Rostás Winnetou” néven hozzanak létre programot. Papp László fideszes polgármester elhatárolódott a jobbikos képviselő szavaitól. Ágoston Tibort korábban holokauszttagadó kijelentése miatt már jogerősen elmarasztalta a bíróság.

 

Témák
Jobbik
2017.12.18 06:02

Rokker Zsoltinak sem sikerült, fideszes győzelem Miskolcon

Publikálás dátuma
2018.07.15 21:07

Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
Alacsony részvétel mellett nem volt szükség az azonos nevű kamujelöltre sem, a kormánypárt kényelmes többséggel megőrizte a mandátumot.
Szerény, 27,7 százalékos részvétel mellett zajlott az időközi önkormányzati választás vasárnap Miskolc 12. számú választókerületében. A Fidesz-KDNP jelöltje, Nagy Ákos nagy arányban győzött az ellenzéki pártok által támogatott, de függetlenként induló Erdei Sándorral (korábbi művésznevén Rokker Zsoltival) szemben: a kormánypárti jelölt a voksok 60,6 százalékát szerezte meg, az egykori humorista 36,9 százalékot kapott.  Miskolcon, a 12. számú egyéni választókerületben azért rendeznek időközi választást, mert a körzet önkormányzati képviselője, a fideszes Hubay György lemondott, miután áprilisban országgyűlési mandátumot szerzett. Bár a kormánypártnak mindenképpen többsége marad volna a közgyűlésben, a Fidesz minden eszközt bevetve próbálja gyengíteni az ellenzék jelöltjét. Megkerestek  egy másik Erdei Sándort, akit csak az eltérő születési évszám különböztetett meg Rokkertól, illetve egy Molnár Zsolt nevű, 18 éves Fidesz-aktivistát is bevetettek, valószínűleg azért hogy a Zsolt névazonosság is megtévesszen néhány embert. Erre végül nem volt szükség, Nagy Ákos magabiztos győzelmet aratott, feltehetően az alacsony részvételnek is köszönhetően. A második Erdei Sándor mindössze 13, Molnár Zsolt 11 szavazatot kapott, és a munkáspárti jelölt, Fülöp József Istvánné is csak 21-et. 

Veszprémben is

Kovács Áron, a Fidesz-KDNP jelöltje nyerte a veszprémi időközi önkormányzati választást a szavazatok több mint 80 százalékával – tájékoztatta vasárnap az MTI-t a település jegyzője. A választásra jogosultak 20,64 százaléka, 3971 választó élt szavazati jogával, 5 érvénytelen szavazat volt. Kovács 655 szavazatot kapott, Zelenák Adriánra (LMP) pedig 160-an voksoltak. Veszprémben is azért kellett időközi önkormányzati választást tartani, mert Ovádi Péter, aki 2010 óta töltötte be a posztot, lemondott, miután országgyűlési képviselővé választották. 

2018.07.15 21:07
Frissítve: 2018.07.15 21:22

Óriási késések lehetnek a váci vasútvonalon

Publikálás dátuma
2018.07.15 18:59
A kép illusztráció
Fotó: Népszava/
Akár 80 perccel is hosszabbodhat a menetidő.
Műszaki hiba miatt hosszabb a menetidő a Budapest–Vác–Szob vasútvonalon – közölte a Mávinform vasárnap kora este az MTI-vel. A közlemény szerint 16 óra óta műszaki hiba okoz fennakadást Vác és Göd között, ezért ezen a szakaszon ideiglenesen szünetel a vonatforgalom. A Budapest–Vác–Szob vonalon utazóknak egyes vonatoknál 30-80 perccel hosszabb menetidővel kell számolniuk.
2018.07.15 18:59
Frissítve: 2018.07.15 19:02