Nem alakít közös listát az MSZP és a DK

Három kritériumból kettő teljesült, ha úgy tetszik, sikerült megegyezniük a legkisebb közös rosszban – több forrásunk így értelmezte a sok hónapos huzavona után tető alá hozott MSZP-DK megállapodást. A két párt eddig mindössze abban értett egyet, hogy célszerű a 106 választókerületben koordinálni a jelöltállítás – ám a szocialisták szerint a kormányváltáshoz ezen kívül közös miniszterelnök-jelölt és közös lista kell, míg a DK mindenáron azt akarta láttatni, hogy a hatalomcsere feltétele a külön lista, külön címerfigura. A jelenlegi kompromisszum úgy szól: az MSZP és a DK egyaránt miniszterelnök-jelöltjének tekinti a PM-s Karácsony Gergelyt, illetve összehangolják, hogy kit indítanak az egyéni választókerületekben.

Más forrásunk csak fegyverszünetnek értelmezte a helyzetet, közjogilag nonszensznek nevezve, hogy két külön listának van egy közös miniszterelnök-jelöltje. Karácsony Gergely és a Párbeszéd még egy hétfői háttérbeszélgetésen nyilvánvalóvá tette: közös listát akarnak. A hírek alapján ebben továbbra is reménykednek.

A Népszava információi szerint Gyurcsány Ferenc pártja sokkal szerényebb igényekkel állt elő a választókerületek kérdésében. Az MSZP-é maradhat a 2014-ben elhozott óbudai választókerület, a csak a kamupártok miatt elbukott XVIII. kerület (egyébiránt Kunhalmi Ágnes kampányarc „körzete”), az egyik esélyes pécsi körzet is a szocialistákat illeti, és így tovább. A DK puhulásának okaként forrásaink két tényezőt soroltak. Az egyik, hogy a választókerületekben elkezdték mérni a párt potenciális jelöltjeinek támogatottságát, ami elmarad az MSZP-embereinek népszerűségétől és gyakorta a DK országos átlagától is (5 százalék a teljes népesség körében). A másik ok, hogy a Karácsony-Kunhalmi páros színre lépése óta helyi szinten az alapvetően összefogáspárti DK-sok nyitottak az MSZP felé.

A lista kérdésében azonban megkötötte magát Gyurcsány Ferenc pártja, ugyanis a jelenlegi választási rendszerben így több töredékszavazatot söpörhet be, azaz több képviselőt juttathat listáról a parlamentbe. Ez persze némiképp nehezíti a kampányt, hiszen tudatosabb választókat feltételez, akik tiszta fejjel voksolnak egy párt jelöltjére, és támogatnak egy másikat listán. Az ebből származó szavazatvesztést ellensúlyozhatja, hogy a közös miniszterelnök-jelölttel könnyebb mozgósítani, márpedig egy 60-65 százalék (4,9-5,3 millió ember) feletti részvétel esetén előáll a matematikai esély a kormányváltásra.

Két technikai megjegyzés: egyrészt az alku mindkét elemének része a PM, amelyik így egy-két helyen önálló jelölttel indulhat, másrészt Karácsony Gergely nem szerepel egyik párt listáján sem, jelezve, hogy egy remélt összefogás címerfigurája, amihez mindenki szabadon csatlakozhat. Mások szerint tegnapi a megállapodás is alakítható: érdemi népszerűségnövekedés esetén mégis előállhat a közös lista is.

Szerző
2017.12.20 06:04

Ingyen mehetnek be a nézők a junior műszó-vb hétvégi versenyeire

Publikálás dátuma
2018.07.21 13:38
A kép illusztráció
Fotó: Shutterstock/
A szervezőbizottság tájékoztatása szerint a döntés célja a sportág további népszerűsítése.
Ingyen engedik be a nézőket a budapesti Duna Arénában zajló junior műúszó-világbajnokság hétvégi versenynapjain. A szervezőbizottság tájékoztatása szerint a döntés célja a sportág további népszerűsítése.
Szombaton 16 órakor kezdődik a vegyespárosok technikai számának döntője, 18 órától pedig a csapat szabadprogram fináléjára kerül sor.
Vasárnap a szabadkombinációs csapatverseny selejtezői délelőtt 11-kor kezdődnek, a vegyespáros szabadprogram döntője 16, a szabadkombinációs csapatverseny fináléja 17 órakor kezdődik. 
A budapesti vb-t a gála zárja 19 órától.
Szerző
2018.07.21 13:38
Frissítve: 2018.07.21 13:39

Jótékony célra fordítják a béremelést – több mint 3 millió forintot oszt szét minden hónapban az MSZP

Publikálás dátuma
2018.07.21 13:11

Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
A párt elnöke egyértelművé tette, hogy a döntés alól senki nem vonhatja ki magát.
Javában készülnek az MSZP július 30-ai elnökségi ülésére benyújtandó határozatok. Lapunk úgy tudja, a legfontosabb ezek közül az, miszerint az MSZP vezérkara eldönti, milyen célokra, és milyen ütemezéssel fordítja jótékony célra a képviselői fizetésemelésből származó többletet – ami körülbelül 200 ezer forintot jelent honatyánként. Mivel az MSZP-Párbeszéd húsz mandátumot szerzett az áprilisi választáson, és ebből tizenhat erősíti a szocialista frakciót – megközelítőleg bruttó 3 millió 200 ezer forintról van szó. Információink szerint nem lesz automatikus elosztási mechanizmus, havonta összeül majd az elnökség, és eldönti, hogy az adott hónapban mire fordítja az említett summát: legyen szó rászoruló gyerekek támogatásáról, hajléktalanok segítéséről, független médiumok felkarolásáról vagy éppen szegény sorsú gyerekeknek adandó ösztöndíjakról. A párt elnöke teljesen egyértelművé tette, hogy a kötelező felajánlás alól senki nem vonhatja ki magát.  Mint megírtuk, a július 17-én megszavazott képviselői béremelés híre komoly felháborodást váltott ki, hiszen a kormány eközben megadóztatná a cafeteria-elemeket, és csípőből utasítja vissza az otthonápolási díjak növelését. Az ellenzék az ügyben nem volt könnyű helyzetben, ugyanis a Fidesz annak érdekében, hogy a Tisztelt Ház elé vihesse a fizetésemelésről szóló törvényt, gyakorlatilag megzsarolta a többi pártot (olyan tervvel állt elő, ami lényegében leradírozta volna az ellenzéket a térképről).

Az MSZP összes tisztviselője (legyen szó pártpolitikusról, parlamenti vagy önkormányzati képviselőről) jelenleg is kiveszi a részét a közösségi finanszírozásból, ugyanis alapszabály szerint a párt révén kapott jövedelem 10 százalékát köteles befizetni a pártkasszába,

2018.07.21 13:11
Frissítve: 2018.07.21 13:45