A lóláb

Az izraeli kormánypárt, a jobboldali Likud nemzetközi igazgatója azzal dicsekszik, hogy információkkal segítette Orbán Viktor Soros-ellenes kampányát. Eli Hazan azt mondta a The Jerusalem Postnak, veszélyes embernek tartják Sorost, aki "tisztességtelen dolgokat csinál". Konkrétan: a 2015-ös választási kampány idején támogatást nyújtott egy Benjamin Netanjahu kormányával szemben álló izraeli szervezetnek. 2016 nyarán aztán a DCLeaks kiszivárogtatta a Nyílt Társadalom Alapítvány belső levelezését, amelyben egyes e-mailek kétségbe vonták az izraeli demokráciát. Ennek nyomán Izraelben kampány indult Soros ellen. A DCLeaksről kiderült, hogy az orosz titkosszolgálat áll mögötte, de úgy tűnik, a Likudnak ez mindegy. Ha Netanjahu hatalmának megőrzéséről van szó, akár az ördöggel is cimborálnak - akkoriban úgyis éppen Barack Obama volt a fő ellenségük.

Összegezve: az oroszok Soros ellen ugrasztották az izraelieket, azok meg odadobták a csalit Orbánnak, aki ráharapott. Közvetett bizonyíték van rá, hogy a lélekmérgező kampányban az oroszok keze is benne van.

A Likud korifeusa elismeri, hogy Magyarországon antiszemita felhangja van a Soros elleni kampánynak. Azt is, hogy magyarországi zsidó vezetők kérték, ne beszéljen Sorosról. Sőt, azt is, hogy antiszemiták vannak Orbán pártjában, ami "probléma". Mindazonáltal úgy véli, hogy Orbánnal szót tud érteni, és a magyar zsidóknak Orbán támogatása az érdekük. Egészen más a helyzet a Jobbikkal, az ő esetükben Hazan nagyon aggódik, hogy "az antiszemita párt megalkuszik a magyar baloldallal". Így meg is érkeztünk az izraeli kormány egyre erősebben hangoztatott vádjához, miszerint Európában a baloldal antiszemita. Ezzel szemben az iszlámellenes szélsőjobboldal Izrael szerint teljesen rendben van.

Magyarországon a baloldali pártok nem Izrael-ellenesek, legfeljebb nem mindenben értenek egyet Netanjahuval. A Fideszben az izraeliek szerint is vannak antiszemiták, de ez a jelek szerint Jeruzsálemből nézve még mindig kisebb veszély, mint a baloldal. Az sem számít, hogy utóbbinak két fő ereje, a szocialisták és a Demokratikus Koalíció hallani sem akar a Jobbikkal való együttműködésről. A lényeg, hogy Netanjahu és Orbán számíthatnak egymásra: közös ellenségük van, aki támogatja a hatalom útjában álló civil szervezeteket.

Heisler András, a Mazsihisz elnöke lapunk hétfői számában azt írta, hogy a diaszpóra és Izrael kapcsolata hosszabb távon fogja meghatározni a zsidó közösség fejlődését a világban, mint a Jeruzsálem státusa körül az elmúlt hetekben kialakult konfliktus. Hazant és a Likudot ez nem érdekli. Mint ahogy Orbánt sem, hogy pártjában Pócs Jánosok disznólkodhatnak. A hosszú távú érdekeket felülírják a választási szempontok - főleg, hogy vereség esetén korrupciós ügyei miatt, akárcsak Netanjahu, Orbán sem lehet biztos a zavartalan, békés öregkorban.

A fecsegő kedvű likudosnak köszönhetően megint többet tudunk arról, hogyan működik a világ. Kilóg a lóláb: minden a hatalomról szól, nem érdekes itt se a zsidóság, se a civil világ. Legkevésbé az igazság.

Szerző
2017.12.21 07:11

Soros György: Túl sokat veszítek, túl sok helyen

Publikálás dátuma
2018.07.17 19:04
Soros György egy 2014-es, brüsszeli sajtóeseményen
Fotó: AFP/Nurphoto/ Wiktor Dabrowski
Az orbáni, putyini autokráciák hatékonyabbak, mint a nyílt társadalmak – mondta a Soros György a The New York Times-nak. A 87 éves üzletember, aki egykor dollárszázmilliókat költött Kelet-Európában a civil társadalom és a liberális társadalom erősítésére, most úgy érzi, ügye bukásra áll.
Soros György úgy érzi, elvein mára felülkerekedtek a nacionalizmusra, törzsi hiedelmekre építő autokráciák – az idős mágnás erről egy portrébeszélgetés során vallott a The New York Times újságírójának. Az egykori üzletember mára inkább filantróp gondolkodónak tekinti magát, és kissé zavarja is, hogy a média inkább gazdasági előrejelzéseire, mintsem társadalomkritikájára figyel. A szerző emlékeztet, Soros Györgyre leginkább Karl Popper nyitott társadalom-elmélete, liberális demokráciák iránti szimpátiája hatott, a pénzember pedig ezt a tézist próbálta a gyakorlatba is átültetni saját vagyonának segítségével.  
Hiába költött azonban a jelek szerint több száz millió dollárt a posztszovjet országok fejleszésére – így 440 millió dollárt magyar egészségügy és oktatás fellendítésére – most azt látja, hogy elveit már nem fogadják szívesen: Magyarország és Lengyelország is a putyini autokrácia útjára lépett, Donald Trump hatalomra jutásával pedig a Soros által legfontosabbnak tartott értékek az Egyesült Államokban is veszélybe kerültek.
Túl sok helyen veszítek túl sokat – jegyezte meg a beszélgetés során Soros György, aki annak sem örül, hogy ennyi ellenséget gyűjtött össze, de elvei mellett akkor is kitart. ha végül elbukik; harcának része, hogy vagyonának nagyobb részét, 18 milliárd dollárt a Nyílt Társadalom Alapítványoknak (OSF) adta, a  Mint mondta, csalódott a korábban Soros-ösztöndíjjal Angliában tanuló Orbán Viktorban is, aki fiatalként még demokratának látszott, az üzletember pedig ekkor még szívesen támogatta anyagilag pártját, a Fideszt is. 
Ehhez képest, ma Soros György a magyar kormánypárti propaganda főgonoszának számít – emlékeztet a lap. Mint hozzáteszik, Soros a jelen körülmények között nem is látogatna Magyarországra, amit most mérgező élménynek érezne; elhagyja Budapestet az O.S.F központi irodája is; pedig Soros 1994-ben, egy moldovai egyetemen még arról beszélt, azért önti a pénzt a magyar intézményrendszerbe, mert olyan olyan országgá fejlesztené Magyarországot, ahonnan másodjára már nem emigrálna, mint ahogy 1946-ban tette.
2018.07.17 19:04
Frissítve: 2018.07.17 19:10