Az Együtt is kész az egyeztetésre

Teljes koordinációra már nincs esély, de az Együttet szívesen látjuk a közös indulásban, mint ahogy eredetileg is ajánlottuk – mondta a Népszavának Molnár Gyula, az MSZP elnöke, miután Juhász Péter levélben értesítette őt és Gyurcsány Ferenc DK-elnököt arról, hogy az általa vezetett Együtt készen áll a választókerületi egyeztetésre. Gréczy Zsolt, a DK szóvivője lapunknak annyit mondott: szívesen tárgyalnak.

Megírtuk: az MSZP és a DK szerdán bejelentette az egyéni választókerületi koordinációról szóló megállapodását. A mostani állás szerint külön listával, de koordinált 106 egyéni jelölttel indulnának – tehát amelyik egyéni választókerületben az MSZP indít jelöltet, ott a DK nem száll harcba, és fordítva. Ebből 46 helyen a DK, 60 helyen pedig a szocialisták indítanak jelölteket – jelentették be szerdán a pártelnökök. (Gréczy Zsolt szerint a 60 valójában csak 58, hiszen az MSZP szorít helyet az Együtt-politikus Szabó Szabolcsnak és a független Kész Zoltánnak is). Budapesten 18-ból 10 körzetben állít jelöltet az MSZP, többek között az V. kerületben is, ahol Juhász Péter Együtt-elnök indul. A IV. kerület a DK-é lett, a III. kerület az MSZP-hez van beírva, viszont információnk szerint ott a párbeszédes Szabó Tímea indul. A Párbeszéd több helyet is kaphat, de azokról még egyeztetnek a szocialistákkal. Kérdéses helyszín volt még Szeged is, azonban Botka László városában mindkét körzetben szocialista jelölt lesz. Gyurcsányék azt javasolták, Karácsony Gergely úgy legyen a közös miniszterelnök-jelölt, hogy közben egyik pártlistán sem szerepelne. Ezt a szocialisták nem fogadták el, így jelenleg a DK nem támogatja Zugló polgármesterét. Másban sem hajlandó változtatni a DK: továbbra is elvetik a közös listát. - Tudomásul vettük a DK mostani döntését, azonban nyitottak vagyunk arra, hogy bármikor visszatérhetünk a kérdésre – hangsúlyozta a szocialista pártelnök.

Szerző
2017.12.22 06:04

Rokker Zsoltinak sem sikerült, fideszes győzelem Miskolcon

Publikálás dátuma
2018.07.15 21:07

Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
Alacsony részvétel mellett nem volt szükség az azonos nevű kamujelöltre sem, a kormánypárt kényelmes többséggel megőrizte a mandátumot.
Szerény, 27,7 százalékos részvétel mellett zajlott az időközi önkormányzati választás vasárnap Miskolc 12. számú választókerületében. A Fidesz-KDNP jelöltje, Nagy Ákos nagy arányban győzött az ellenzéki pártok által támogatott, de függetlenként induló Erdei Sándorral (korábbi művésznevén Rokker Zsoltival) szemben: a kormánypárti jelölt a voksok 60,6 százalékát szerezte meg, az egykori humorista 36,9 százalékot kapott.  Miskolcon, a 12. számú egyéni választókerületben azért rendeznek időközi választást, mert a körzet önkormányzati képviselője, a fideszes Hubay György lemondott, miután áprilisban országgyűlési mandátumot szerzett. Bár a kormánypártnak mindenképpen többsége marad volna a közgyűlésben, a Fidesz minden eszközt bevetve próbálja gyengíteni az ellenzék jelöltjét. Megkerestek  egy másik Erdei Sándort, akit csak az eltérő születési évszám különböztetett meg Rokkertól, illetve egy Molnár Zsolt nevű, 18 éves Fidesz-aktivistát is bevetettek, valószínűleg azért hogy a Zsolt névazonosság is megtévesszen néhány embert. Erre végül nem volt szükség, Nagy Ákos magabiztos győzelmet aratott, feltehetően az alacsony részvételnek is köszönhetően. A második Erdei Sándor mindössze 13, Molnár Zsolt 11 szavazatot kapott, és a munkáspárti jelölt, Fülöp József Istvánné is csak 21-et. 

Veszprémben is

Kovács Áron, a Fidesz-KDNP jelöltje nyerte a veszprémi időközi önkormányzati választást a szavazatok több mint 80 százalékával – tájékoztatta vasárnap az MTI-t a település jegyzője. A választásra jogosultak 20,64 százaléka, 3971 választó élt szavazati jogával, 5 érvénytelen szavazat volt. Kovács 655 szavazatot kapott, Zelenák Adriánra (LMP) pedig 160-an voksoltak. Veszprémben is azért kellett időközi önkormányzati választást tartani, mert Ovádi Péter, aki 2010 óta töltötte be a posztot, lemondott, miután országgyűlési képviselővé választották. 

2018.07.15 21:07
Frissítve: 2018.07.15 21:22

Óriási késések lehetnek a váci vasútvonalon

Publikálás dátuma
2018.07.15 18:59
A kép illusztráció
Fotó: Népszava/
Akár 80 perccel is hosszabbodhat a menetidő.
Műszaki hiba miatt hosszabb a menetidő a Budapest–Vác–Szob vasútvonalon – közölte a Mávinform vasárnap kora este az MTI-vel. A közlemény szerint 16 óra óta műszaki hiba okoz fennakadást Vác és Göd között, ezért ezen a szakaszon ideiglenesen szünetel a vonatforgalom. A Budapest–Vác–Szob vonalon utazóknak egyes vonatoknál 30-80 perccel hosszabb menetidővel kell számolniuk.
2018.07.15 18:59
Frissítve: 2018.07.15 19:02