Katalóniában marad a bizonytalanság

Publikálás dátuma
2017.12.22 18:20
Carles Puigdemont FOTÓ: AFP / Dursun Aydemir / Anadolu Agency
Fotó: /
Az eredmények azt mutatják, hogy a madridi erőfitogtatás nem vezetett eredményre – véli a lapunknak nyilatkozó szakértő.

A várakozásoknak megfelelően a csütörtöki voksolással nem oldódott meg a katalán krízis. A társadalom továbbra is rendkívül megosztott, ezt mutatja, hogy a mandátumok számát tekintve a függetlenségpártiak nyertek, a szavazatok terén azonban az egység hívei arattak győzelmet (amennyiben a függetlenség egyoldalú kikiáltását és a katalán autonómia felfüggesztését egyaránt ellenző Podemost is ide számoljuk). A legtöbb szavazatot egyébként az egységet hirdető Ciudadanos párt katalán ága kapta. Mivel azonban a parlamenti többség számít, Katalónia továbbra is bizonytalan jövő előtt áll. Egyelőre nem lehet tudni, hogy a függetlenségpárti tábor – amelynek vezető alakjai közül többen külföldre menekültek, mások börtönben vannak – milyen utat választ. A régió egykori első emberének a hangneme sem annyira radikális már, mint az ősszel.

Carles Puigdemont csütörtökön, késő este Brüsszelben állt a nyilvánosság elé. „A katalán emberek azt akarják, hogy Katalónia önálló köztársaság legyen. Mariano Rajoy terve nem működik, úgyhogy új megoldást kell találni a krízis megoldása érdekében” – mondta Puigdemont, aki korábbi ígéretéhez hűen nem zárta ki, hogy hazatér. Ezzel a börtönt kockáztatja, hiszen elfogatóparancs van ellene érvényben egyebek között lázadás, zendülés és hűtlen kezelés miatt. Amint átlépi a spanyol határt, letartóztathatják.

A politikus dialógust sürgetett Madriddal, ám hangsúlyozta: azt akarja, hogy Belgiumban történjenek a tárgyalások, a spanyol fővárosba egyedül akkor megy, ha biztosítják számára a megfelelő „garanciákat” – írta az El País. A spanyol kormányfő pénteken azt üzente: a törvény keretein belül hajlandó tárgyalni. Ugyanazok a mondatok hangzanak el tehát, mint hetekkel ezelőtt.

„Rajoy számára kettős pofont jelentett a választás: a pártja egyfelől sokat veszített a népszerűségéből a Ciudadanosszal szemben, másfelől azokkal az emberekkel lesz kénytelen tárgyalni, akikkel nagyon nem akart” – mondta lapunknak Éltető Andrea az MTA-KRTK Világgazdasági Intézetének főmunkatársa, aki szerint a Ciudadanos a következő országos választáson akár a kormányzó Néppárt utódja lehet.

A szakértő úgy véli, fontos lenne, hogy mind a spanyol kormány, mind a függetlenségpártiak önrevíziót gyakoroljanak. „Ami Madridot illeti, azt az erőpolitikát, hogy letartóztatják a vezetőket és alkalmazzák az autonómia felfüggesztését jelentő 155. cikkelyt felül kellene vizsgálni, ezt mutatják legalábbis a csütörtöki szavazás eredményei. Az erőfitogtatás nem jött be” – mondta Éltető.

Ez csupán a kihívások egyike, hiszen január végéig meg kell alakítani a kormányt, a parlamentnek pedig meg kell szavaznia az elnököt. Nehezítő tényező, hogy a fontos vokssal bíró emberek közül egyesek börtönben vagy Brüsszelben vannak „Ha nem sikerül, áprilisban új választásokat kell kiírni. Kérdés, hogy ez vezetne-e valahova” – tette hozzá Éltető Andrea.

2017.12.22 18:20

Elsüllyedt egy kacsahajó, tizenegy halott Missouriban

Publikálás dátuma
2018.07.20 08:14
Mentőcsapatok keresik a Table Rock-tavi tragédia túlélőit és áldozatait
Fotó: AFP/ Southern County Fire Protection Disctrict/
Elmerült egy kétéltű turistahajó Missouri állam egyik taván, a balesetben gyerekek is meghaltak.
A helyi hatóságok eddig hét embert mentettek ki a vízből, további 13 személyt pedig eltűntként keresnek, de az idő múlásával egyre kevesebb az esély arra, hogy életben találják őket.  Az amerikai hírcsatorna idézi a Stone megyei Doug Rader helyi seriffet, aki szerint egyértelműen az időjárás állt a tragédia hátterében – a megyében helyenként 101 kilométer/órás szél fújt, a tavon pedig semmi sem tompíthatta erejét; Rader elmondta, jelenleg is folynak a mentési munkálatok búvárok, és önkéntes felderítő csapatok kutatnak az áldozatok után. A CNN úgy tudja, hogy a hajó helyi idő szerint csütörtök este hét körül merülhetett el, a tragédia előtt félórával pedig ismételt viharjelzést adtak ki Branson város térségére. A szeles-viharos időben ráadásul több turista hajó is tartózkodott a Table Rock vizén, ezek azonban biztonságban visszaértek a kikötőbe.  
2018.07.20 08:14
Frissítve: 2018.07.20 08:20

Trump alig várja, hogy újra találkozzon Putyinnal

Publikálás dátuma
2018.07.19 17:37
Donald Trump és Vlagyimir Putyin helsinki kézfogása. Trump már egy újabb találkozóban reménykedik
Fotó: AFP/ Brendan Smialowski
Az amerikai elnöknek már most hiányzik orosz kollégája társasága, hiszen annyi megbeszélni valójuk lenne Ukrajnáról, a terrorizmusról és az atomfegyverekről. Eközben még el sem ült az előző találkozó miatti botrány.
Trump ezt követően leszögezte, „türelmetlenül” várja a második találkozót Vlagyimir Putyinnal, hogy megkezdhesse mindannak valóra váltását, amiről Helsinkiben beszéltek. Mint fogalmazott, konkrétan "a terrorizmust, Izrael biztonságát, az atomfegyverek elterjedésének megakadályozását, a kereskedelmet, Ukrajnát, a Közel-Keletet, Észak-Koreát és még sok mindent". Hozátette: „sokféle válasz van ezekre, némelyikük könnyű, némelyikük nehéz, de mindegyikük megoldható”.   
Az amerikai sajtó munkatársai a Twitter-bejegyzés közzététele után azonnal keresték a Fehér Házat, megerősítendő vagy cáfolandó egy újabb találkozó előkészítését, ám az elnöki hivatal egyelőre nem kívánt reagálni a bejegyzésben megfogalmazottakra. 
Az sem volt éppen szerencsés megjegyzés Donald Trump részéről, hogy – bár bízik az orosz manipulációra figyelmeztető amerikai szolgálatokban – Putyin nagyon meggyőzően állította, hogy nem történt beavatkozás, és ő hisz neki. a Népszavának nyilatkozó szakértő, Sz. Bíró Zoltán szerint a találkozó nagyban erősítette az orosz államfő pozícióját, úgy, hogy Putyin gyakorlatilag semmit sem ígért az amerikai félnek, 
2018.07.19 17:37