Kósáékig ér a cégháló

Publikálás dátuma
2017.12.23 06:00
A Human Service Agency irodája. Ez a cég most a többségi tulajdonosa a közpénzzel megtámogatott Horizon2020 Nonprofi t Kft.-nek.
Fotó: /
Kétes múltú vállalkozóhoz kapcsolható kft.-t támogat 450 millióval az állam. A történet egyik szereplője Kósa Lajos feleségének gyanús cégvásárlásához is köthető.

2016. áprilisi alapítása után szinte azonnal 450 milliós összegű támogatást ítélt a debreceni bejegyzésű Horizon2020 Nonprofit Kft.-nek a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM). A támogatásról szóló szerződésbe betekintő Magyar Nemzet arról írt korábban, hogy a pénzért a Horizonnak ukrán vendégmunkások magyarországi munkavállalását kellene elősegítenie. A szerződés szerint a minisztériumnak első részletként 180 milliót kellett elutalni tavaly júniusban. Ami biztos: a társaság 2016-ban beszámolt 115 millió forintnyi NGM-támogatásról.

Arról azonban nem esett szó, hogy miért épp ezt a céget választotta ki Varga Mihály minisztériuma. Erre vonatkozó kérdésünkre a tárca nem válaszolt, ami már csak azért is sajnálatos, mert mint azt a Népszava időközben megtudta, a támogatott vállalkozás kötődik olyan emberhez, akinek korántsem makulátlan az üzleti múltja.

A Horizon felügyelőbizottságában az állami támogatásról szóló szerződés aláírásának pillanatában ott volt Hídvégi Attila, a munkaerő-kölcsönzési piacon egykor vezető szerepet betöltő, fénykorában hétezer dolgozót mozgató People Rent Magyarország Kft. – régi nevén: Human Rent – nevével fémjelezett cégcsoport korábbi vezetője. Hídvégi édesanyja résztulajdonos volt a Horizonban. A People Rent 2009-ben indult felszámolása után monstre, húszmilliárdos adóhiányt hagyott maga után. Hídvégi ugyan 2007-ben vezetőként és tulajdonosként is kiszállt a történetből, de azért lehetett köze a húszmilliárdos elmaradáshoz is: a felszámolás után szétzuhanó cégcsoport egyik utódjának vezetője Hídvégit és a Human Rent Operation Kft. egykori ügyvezetőjét, Pálocska Jánost is feljelentette a BRFK-nál. (Pálocskát korábban az ukrán szervezett bűnözés magyar helytartójának, Leonyid Sztecurának a környezetéhez tartozóként emlegették.)

A közpénzzel tavaly megtámogatott Horizon felügyelőbizottságában az Opten adatai szerint még idén októberben is ott ült Hídvégi, de a hozzá köthető személyek tulajdonrészét a Human Service Agency Kft. vette át, amelynek főtulajdonosa Mátyás László.

Mátyás László neve egy most aktuális ügy miatt is érdekes. Egy általa vezetett iskolaszövetkezetnek közös érdekeltsége van azzal a Fiák István ügyvéddel is, akiről kiderült: tavasszal mindössze hatmillió forintért adta el Kósa Lajos feleségének az utolsó ismert mérlege szerint 139 milliós eszközállományú Tócó-Pece Kft.-t. Erre nem sokkal az előtt került sor, hogy Kósa társaival benyújtotta volna a nyugdíjas szövetkezeteket lehetővé tevő jogszabályt. Napokkal a törvény hatályba lépése után jegyezték be Újlengyelbe a Szomszédok Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezeteket szervező Nonprofit Kft.-t: ebben pedig Fiák István egy cégén, míg Mátyás László az általa irányított regionális Meló-Diák Alföld iskolaszövetkezeten keresztül szállt be.

Mindent vivő hálózat
Mátyás László is annak a Meló-Diák iskolaszövetkezeti hálózatnak a regionális vezetője, amelynek több alapítója is Kósa Lajos miniszter gimnáziumi osztálytársa volt, és amely a politikusnak köszönhetően létrehozott nyugdíjas munkaerő-szövetkezeti rendszer egyik nyertese lehet. A becslések szerint legalább 40 milliárdos szerződésállománnyal kecsegtető piacra időközben több tucat szövetkezet alakult. (B.Z.)

2017.12.23 06:00

Vaddisznók randalíroznak a Balaton partján, kutyákat is megsebesítettek

Publikálás dátuma
2018.07.19 08:53

Fotó: AFP/ PATRICK PLEUL / ZB / DPA
Az érintett településeken csapdákat állítanak fel, remélve, hogy ez rövid időn belül megoldja a túlszaporulatot.
Elszaporodtak a vaddisznók, emiatt a turisták és a helyiek egyaránt rettegnek a Balaton északi partján – írja a Blikk. A lap szerint a környéken még nem rontottak emberre az állatok, több kutyát viszont megtámadtak. Egy ebnek olyan súlyos sérülést okoztak, hogy varrni kellett a vadkan okozta sebét. Révfülöp polgármestere a lapnak azt mondta, hogy nagy a baj, szinte nincs olyan környék a településen, ahol a vaddisznók ne bukkantak volna fel. Éppen ezért vaddisznóbefogó csapdákat telepítenek majd a környező településekre, remélve, hogy ez rövid időn belül megoldja a túlszaporulatot. Sári Ferenc vadászmester, az önkormányzat vadügyekkel kapcsolatos tanácsadója közölte: körülbelül 20 négyzetméter alapterületű elkerített részt alakítanak ki magánterületeken, olyan helyeken, ahol a vaddisznók előfordulnak, de a lakosságot nem veszélyeztetik. Egy csapda felállításának költsége akár 400 ezer forint is lehet.
2018.07.19 08:53
Frissítve: 2018.07.19 08:53

Százmillió forintért szabadulhatna meg Gyárfás Tamás digitális bilincsétől

Publikálás dátuma
2018.07.19 08:41
Fotó: Vajda József
Fotó: /
Óvadékot ajánlott fel, amelyet a bíróság elfogadott.
Magyarországon eddig példátlan összegű óvadékért, 100 millió forintért cserébe kerülhet le a nyomkövető Gyárfás Tamásról, ha a bíróság döntése jogerős lesz – hangzott el az MTI összefoglalója szerint az M1 Híradójában. Gyárfás Tamás korábbi magyar úszószövetségi elnök, a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség, a FINA végrehajtó bizottságának tagja, médiavállalkozó ellen a Budai Központi Kerületi Bíróság áprilisban rendelt el nyomkövető eszközzel ellenőrzött lakhelyelhagyási tilalmat.  A kényszerintézkedést a Fenyő János médiavállalkozó ellen 1998. február 11-én előre kitervelten elkövetett emberölés ügyében rendelték el. Gyárfás Tamás akkor azt mondta, hogy semmi köze Fenyő János meggyilkolásához. Mint a szerda esti híradásban elhangzott, Gyárfás Tamás elérkezettnek látta az időt arra, hogy a bíróság enyhítsen a számára előírt fogvatartási szabályokon és óvadékot ajánlott fel, amelyet a bíróság elfogadott. Az óvadék összegét a bíróság 100 millió forintban határozta meg. Ha a döntés jogerőssé válik és Gyárfás Tamás befizeti a pénzt, akkor lekerül róla a nyomkövető és akár külföldre is utazhat. Az ügyészség fellebbezett a bíróság döntése ellen. Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője a Híradónak elmondta, hogy „az ügyben a megalapozott gyanú továbbra is fennáll. A Fővárosi Főügyészség álláspontja szerint a kényszerintézkedés korábbi elrendelésekor már figyelembe vett körülmények az azóta eltelt időben sem változtak, így a magatartási szabályok enyhítése még óvadék alkalmazása mellett sem indokolt” – fogalmazott a szóvivő.
2018.07.19 08:41
Frissítve: 2018.07.19 08:41