Putyin fő riválisa egy napig volt elnökjelölt

Publikálás dátuma
2017.12.26 12:08
FOTÓ: DMITRY SEREBRYAKOV / AFP
Fotó: /
Nem indulhat a márciusi orosz elnökválasztáson Alekszej Navalnij ellenzéki aktivista és blogger – írja a Novaja Gazeta az orosz választási bizottság döntésére hivatkozva.

Az ellenzéki aktivista a döntés után egy rövid videoüzenetben a választás bojkottjára szólította fel támogatóit, valamint igazságtalannak nevezte a döntést, hozzátéve: Vlagyimir Putyin fél tőle, ezért nem engedi, hogy induljon a választáson - írja a Magyar Nemzet.

Bár Navalnij nagyon magabiztosan közölte többször is, hogy megméreti magát, a választási bizottság kijelentette: nem tudják őt felvenni az választási névjegyzékbe, mert büntetett előéletű.

A sikkasztás miatt öt év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt Navalnij azzal érvel: aki nem ült börtönben, annak az orosz alkotmány megengedi, hogy jelöltesse magát. Ella Pamfilova, a választási bizottság vezetője, aki 2000-ben első nőként indult az elnökválasztáson, kijelentette, hogy Navalnij hazudik, amikor ezt állítja. A bizottság döntése értelmében Navalnij még 10 évig nem indulhat az elnökválasztáson, a hatályos felfüggesztett börtönbüntetése és próbaideje miatt.

Szerző
2017.12.26 12:08

Elsüllyedt egy kacsahajó, tizenegy halott Missouriban

Publikálás dátuma
2018.07.20 08:14
Mentőcsapatok keresik a Table Rock-tavi tragédia túlélőit és áldozatait
Fotó: AFP/ Southern County Fire Protection Disctrict/
Elmerült egy kétéltű turistahajó Missouri állam egyik taván, a balesetben gyerekek is meghaltak.
A helyi hatóságok eddig hét embert mentettek ki a vízből, további 13 személyt pedig eltűntként keresnek, de az idő múlásával egyre kevesebb az esély arra, hogy életben találják őket.  Az amerikai hírcsatorna idézi a Stone megyei Doug Rader helyi seriffet, aki szerint egyértelműen az időjárás állt a tragédia hátterében – a megyében helyenként 101 kilométer/órás szél fújt, a tavon pedig semmi sem tompíthatta erejét; Rader elmondta, jelenleg is folynak a mentési munkálatok búvárok, és önkéntes felderítő csapatok kutatnak az áldozatok után. A CNN úgy tudja, hogy a hajó helyi idő szerint csütörtök este hét körül merülhetett el, a tragédia előtt félórával pedig ismételt viharjelzést adtak ki Branson város térségére. A szeles-viharos időben ráadásul több turista hajó is tartózkodott a Table Rock vizén, ezek azonban biztonságban visszaértek a kikötőbe.  
2018.07.20 08:14
Frissítve: 2018.07.20 08:20

Trump alig várja, hogy újra találkozzon Putyinnal

Publikálás dátuma
2018.07.19 17:37
Donald Trump és Vlagyimir Putyin helsinki kézfogása. Trump már egy újabb találkozóban reménykedik
Fotó: AFP/ Brendan Smialowski
Az amerikai elnöknek már most hiányzik orosz kollégája társasága, hiszen annyi megbeszélni valójuk lenne Ukrajnáról, a terrorizmusról és az atomfegyverekről. Eközben még el sem ült az előző találkozó miatti botrány.
Trump ezt követően leszögezte, „türelmetlenül” várja a második találkozót Vlagyimir Putyinnal, hogy megkezdhesse mindannak valóra váltását, amiről Helsinkiben beszéltek. Mint fogalmazott, konkrétan "a terrorizmust, Izrael biztonságát, az atomfegyverek elterjedésének megakadályozását, a kereskedelmet, Ukrajnát, a Közel-Keletet, Észak-Koreát és még sok mindent". Hozátette: „sokféle válasz van ezekre, némelyikük könnyű, némelyikük nehéz, de mindegyikük megoldható”.   
Az amerikai sajtó munkatársai a Twitter-bejegyzés közzététele után azonnal keresték a Fehér Házat, megerősítendő vagy cáfolandó egy újabb találkozó előkészítését, ám az elnöki hivatal egyelőre nem kívánt reagálni a bejegyzésben megfogalmazottakra. 
Az sem volt éppen szerencsés megjegyzés Donald Trump részéről, hogy – bár bízik az orosz manipulációra figyelmeztető amerikai szolgálatokban – Putyin nagyon meggyőzően állította, hogy nem történt beavatkozás, és ő hisz neki. a Népszavának nyilatkozó szakértő, Sz. Bíró Zoltán szerint a találkozó nagyban erősítette az orosz államfő pozícióját, úgy, hogy Putyin gyakorlatilag semmit sem ígért az amerikai félnek, 
2018.07.19 17:37