Kampányrajt: kovász és szakértelem

Publikálás dátuma
2017.12.28 06:03
TANDEM - Kunhalmi felrázza a tagságot, Karácsony a kormányzás képességét sulykolja a fejekbe FOTÓ: MARKOSZOV SZERGEJ
Fotó: /

Januártól nagyjából ötezer forinttal nő a körülbelül 124 ezer forintos átlagnyugdíj. A többlet a novemberi egyszázalékos korrekciónak, illetve az év elejétől esedékes, a 3 százalékra becsült inflációval azonos mértékű nyugdíjemelésnek köszönhető. A kormány nem zavartatja magát a számoktól, hiszen a pénzromlás mértéke a valóságban szerényebb (2,3-2,5 százalékos) lehet. Ki lehet jelenteni, hogy bőkezűségével célozottan vásárol szavazatokat a Fidesz - legalábbis ez derül ki a legfrissebb közvélemény-kutatásokból. A vezető kormánypárt tábora decemberre 2,7 milliósra hízott, nyár óta 700 ezer fővel bővült. A Závecz Research Intézet úgy találta, hogy a Fidesz újsütetű híveinek zöme idős, alacsony státuszú (értsd: szerény képzettségű, inkább szegény), falvakban élő ember. Azaz, ha úgy tetszik, Orbán pártja most épp vidéki nyugdíjasokat vesz. Ám az összes többi szempontnál fontosabb – a voksok maximalizálására való törekvést nézve mindenképp –, hogy ez a tömeg a bizonytalanoktól zsilipelt át a kormánypárthoz (egykori jobbikosként, illetve kisebb részben volt MSZP-szavazóként).

Az, hogy a Fidesz a szociális átszavazókra játszik, az összes ellenzéki pártot arra kényszeríti, hogy átgondolja stratégiáját, hiszen mindegyik abban bízott, hogy a bizonytalanokból „szívhatja fel magát”. A választók harmadának (majdnem 2,8 millió ember) nincs pártja, ám ebből a sokaságból – miután a Fidesz megcsapolta a bizonytalanokat – legfeljebb 700-800 ezer ember mozgósítható. Ha az egyre fogyó Jobbik, amelyik az utolsó félévben elbukta táborának mintegy negyedét, azaz 250-300 ezer szimpatizánst vesztett, nem képes megszólítani az említett tömeget, akkor kispárttá zsugorodik, és nem lesz kormányváltó tényező. Vagyis a nyárig stabilan hárompólusú politikai tér a legjobb esetben is kétpólusúvá válik.

Itt persze hangsúlyos a „legjobb esetben” kifejezés. Ugyanis amennyiben a demokratikus ellenzék formációi képtelenek pólussá sűrűsödni, úgy visszaépül a centrális erőtér – és hozhatja magával az újabb kétharmados parlamenti többséget is. Csakhogy egyelőre a baloldal maga is három részre hasadt. A külön-utas indulás potenciális lehetőségeinek felméréshez érdemes megnézni, mi adja az egyes pártok mozgósítóképességet.

Az LMP katalizátora Szél Bernadett, aki egy nagyhatalom követségén tartott háttérbeszélgetésen néhány hónapja magabiztosan fejtegette, hogy 20-22 százalékra gyúrja ki a választásig a „Lehet más a politikát”, ami így 2022-re váltópárttá növi ki magát. Csakhogy Szél esetében a címerfigura népszerűsége ugyanúgy nem húzta fel az LMP-t, ahogy Botka László kedveltsége sem mozdította meg tavasszal-nyáron az MSZP-t.

A DK mozgatórugója és saját bevallása szerint egyben (15 százalék körüli) korlátja is Gyurcsány Ferenc. Nem véletlen, hogy a DK országos üzenetekkel (kettős állampolgárok szavazati jogának elvetése, az egyházak visszaszorítása) operáló kampányt épít – a pártelnök arcával. Helyi üzeneteket ugyanis a káderhiány miatt nehezen tudna átvinni. Nem véletlen, hogy az egyéni választókerületeket felosztó MSZP-DK-megállapodás nem rögzít neveket, csak arra szorítkozik, hol melyik párt jelöltje indul. A névtelenség oka, hogy a 46 választókerületből jó néhányban egyelőre fogalma nincs a Demokratikus Koalíciónak, kit állít a rajtvonalhoz.

Az MSZP tandemmel támad. Karácsony Gergely és Kunhalmi Ágnes egyaránt országos üzeneteket tolmácsol, de funkciójuk merőben más. Utóbbinak az a feladata, hogy felrázza az MSZP tagságát, illetve megelőzze, hogy a párt radikális-balos támogatóit elvigye Gyurcsány. Itt érdemes két dolgot megjegyezni. Az egyik, hogy az MSZP népszerűségének tavaszi-nyári növekedése annak volt köszönhető, hogy Botka sikerrel mozgósította a meglévő tagságot, amelynek egy része szép lassan csúszott át a bizonytalanok közé. A másik, hogy Kunhalmi viszonylagos sikerrel vette el Gyurcsánytól a „ne szavazzanak a kettős állampolgárok” témát, amikor beemelte a „külföldön dolgozó magyarok ugyanúgy voksolhassanak levélben, mint a határon túli magyarok” felvetést.

Ha úgy tetszik, Kunhalmi a belső kovász. Karácsony Gergely pedig azt kommunikálja, hogy a baloldalban igenis megvan a kormányzás képessége. Ennek érdekében szakértői csapatot (árnyékkormányt) állít össze, ahol hiteles és csak részben MSZP-s közéleti személyek lesznek a "beszélő arcok". Karácsony reményei szerint ezzel a csapattal a háta mögött elhiszik neki, hogy ő Orbán kihívója, és így új, eddig bizonytalan választókat is vonzani tud.

Az MSZP előnye, hogy Kunhalmi és Karácsony „központi" mondásai mellett, az egyetlen valódi országos hálózattal rendelkező pártként helyi üzeneteket is képes célba juttatni (ahogy a Fidesz is bejárja a fél országot). Márpedig - ahogy egy forrásunk fogalmazott -, a választókerületi győzelem, illetve az erős listás szereplés a „települési hangulatokon múlik”. Amennyiben az MSZP kellően megerősödik február elejéig, akkor a párt reményei szerint a DK is hajlandó lesz gondolkodni a közös listáról, illetve az LMP sem idegenkedik majd a helyi koordinációtól.

Számon kérnék Kósát
Vagy csoda történt, vagy mutyizás, mert a közvélemény nem ismer más védőnő-bölcsődei vezető nyugdíjast, aki ekkora üzletet szerzett – így reagált lapunk szerdai cikkére az MSZP. Mint megírtuk: Kósa Lajos tárcanélküli miniszter egészségügyi nyugdíjas édesanyja tavalyelőtt egy mátészalkai sertéstelep felét vette meg. Az Együtt is azt hangsúlyozta: Kósának el kell számolnia miből gazdagszik folyamatosan a családja.

2017.12.28 06:03

Jótékony célra fordítják a béremelést – több mint 3 millió forintot oszt szét minden hónapban az MSZP

Publikálás dátuma
2018.07.21 13:11

Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
A párt elnöksége egyértelművé tette, hogy a döntés alól senki nem vonhatja ki magát.
Javában készülnek az MSZP július 30-ai elnökségi ülésére benyújtandó határozatok. Lapunk úgy tudja, a legfontosabb ezek közül az, miszerint az MSZP vezérkara eldönti, milyen célokra, és milyen ütemezéssel fordítja jótékony célra a képviselői fizetésemelésből származó többletet – ami körülbelül 200 ezer forintot jelent honatyánként. Mivel az MSZP-Párbeszéd húsz mandátumot szerzett az áprilisi választáson, és ebből tizenhat erősíti a szocialista frakciót – megközelítőleg bruttó 3 millió 200 ezer forintról van szó. Információink szerint nem lesz automatikus elosztási mechanizmus, havonta összeül majd az elnökség, és eldönti, hogy az adott hónapban mire fordítja az említett summát: legyen szó rászoruló gyerekek támogatásáról, hajléktalanok segítéséről, független médiumok felkarolásáról vagy éppen szegény sorsú gyerekeknek adandó ösztöndíjakról. Az elnökség teljesen egyértelművé tette, hogy a kötelező felajánlás alól senki nem vonhatja ki magát. Mint megírtuk, a július 17-én megszavazott képviselői béremelés híre komoly felháborodást váltott ki, hiszen a kormány eközben megadóztatná a cafeteria-elemeket, és csípőből utasítja vissza az otthonápolási díjak növelését. Az ellenzék az ügyben nem volt könnyű helyzetben, ugyanis a Fidesz annak érdekében, hogy a Tisztelt Ház elé vihesse a fizetésemelésről szóló törvényt, gyakorlatilag megzsarolta a többi pártot (olyan tervvel állt elő, ami lényegében leradírozta volna az ellenzéket a térképről).

Az MSZP összes tisztviselője (legyen szó pártpolitikusról, parlamenti vagy önkormányzati képviselőről) jelenleg is kiveszi a részét a közösségi finanszírozásból, ugyanis alapszabály szerint a párt révén kapott jövedelem 10 százalékát köteles befizetni a pártkasszába,

2018.07.21 13:11
Frissítve: 2018.07.21 13:22

Külföldi tollakkal repülhet a magyar Turul

Publikálás dátuma
2018.07.21 13:00
A 2Rule sportruházat bemutató sajtótájékoztatón a fővárosi Fröccsterasz étteremben 2018. július 20-án
Fotó: MTI/ Balogh Zoltán
A termékek ötöde nem itthon készül, az alapanyag külföldi, egy magyar kisvállalkozót pedig már ki is rúgtak. Így startol Mészáros Lőrinc nemzeti sportruházatgyártó cége.
Még alig létezik a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó 2Rule (ejtsd: turul) sportruházatgyártó, de három NB I-es futballcsapat, a Haladás, a Puskás Akadémia és Diósgyőr rögtön lecsapott, és leszerződött a céggel. A klubok döntése önmagában meglepő, hiszen az elviekben profi csapatok egy, a piacon amatőrnek számító céget választottak, ráadásul olyan nagy múltú gyártó helyett, mint például az Adidas. A váratlan üzleti siker nyomán szerettük volna megismerni a 2Rule titkát – ám válaszok helyett lépten-nyomon csak újabb kérdéseket találtunk. Rögtön szemet szúrt például az: miközben a cég már szerződött több futballklubbal, működő honlapja, informatív Facebook-oldala még nem volt. Ennél is fontosabb, hogy maga a cég is embrionális állapotban van még. A 70 százalékban Mészáros-tulajdonú – felügyelő-bizottságában Mészáros Lőrinc lányát, Mészáros Beatrixet is foglalkoztató – Magyar Sportmárka Zrt.-nek nincs például saját központja.
A múlt év végén egyetlen alkalmazottal és mindössze 5 millió forint törzstőkével összehozott társaság bejelentett címe a szintén Mészáros érdekeltségébe tartozó herceghalmi Talentis Zrt. innovációs központ irodája. Erre ugyanakkor a helyszínen semmi sem utal. Nemhogy varrodák, üzemek, bemutató termek, áruval megpakolt teherautók nincsenek ott, még a sportruházati cég nevét sem tüntették fel a bejárat melletti névtáblán a többi, a Talentis égisze alatt működő vállalkozás mellett. A recepción megerősítették, jó helyen járunk, ám a cég vezetése házon kívül volt, így éppúgy nem kaptunk válaszokat a helyszínen, mint az e-mailben a cég vezetőjének és kisebbségi tulajdonosának, Kővári Ágnesnek feltett kérdéseinkre sem. Pedig kíváncsiak lettünk volna válaszaira, például arra: Hol készítik a mezeket? Információnk szerint ugyanis a gyártás beindítása finoman szólva sem alakult zökkenőmentesen. Kővári korábban a kormánysajtónak azt mondta, bérmunkában gyártatják majd a mezeket Kecskeméten, Jászberényben és Gombán, a cipőket pedig Rakamazon. Lapunk információi szerint azonban ebből sem sok minden vált valóra. A Kecskeméten megkeresett helyi textiles vállalkozók nem tudtak arról, hogy a városukban valaki sportruházati terméket gyártatna, és Jászberényben sem hallottak a 2Rule érkezéséről.
Gombán viszont megtaláltuk azt a helyi kisvállalkozást, ahol a közelmúltig varrták a 2Rule-mezeket, ám ennek már vége: az első hétezer mez legyártása után éppen a napokban bontott velük szerződést a Mészáros-cég minőségi problémákra hivatkozva.
Rakamazon egy helyi vállalkozással működik együtt a 2Rule, ám a cégvezető titoktartási szerződésre hivatkozva nem árult el részleteket. De nem csak az rejtély, hogy hol gyártatnak, hanem az is: milyen alapanyagot használnak? A sportmezek úgynevezett lélegző poliészterből készülnek, szakmai forrásaink pedig már korábban elmondták: ez alapanyag Szlovéniából vagy Távol-Keletről származik – márpedig az sajátos megoldás lenne, ha a felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia promóciós videójában is nemzetinek nevezett sportruházat-gyártó importra alapozna. Noha a cég kérdéseinkre nem kívánt válaszolni, tegnap – talán nem függetlenül lapunk érdeklődéséről – „sajtótájékoztatót” tartott a társaság – igaz, arra a Népszavát nem hívták el. Az MTI tudósításból viszont kiderült, hogy nem véletlenül rejtőzködtek eddig. Mert miközben korábban magyar munkahelyek létrehozását, a „magyar könnyűipar felélesztését" ígérték, Kővári Ágnes elismerte, valójában a termékeknek mindössze ötöde készül Magyarországon, ráadásul az is külföldi alapanyagból. A vezérigazgató és kisebbségi tulajdonos továbbra is csak rébuszokban beszélt a vállalkozás részleteiről. Szerinte „négy varrodával” is együtt dolgoznak és saját üzemet is terveznek, ám konkrétumot, helyszínt, településnevet nem említett. Annyi azért még kiderült: noha valódi gyártókapacitása, központja, webshopja, bemutatóterme, katalógusa még nincs a cégnek, ügyfélköre máris tovább nőtt, többek között a Vasas és a Vívószövetség is úgy a 2Rule-t választotta.

TAO-pénz sportruhára

Ha jó áron megfelelő minőséget tud nyújtani a 2Rule, akkor itt Magyarországon piacképes lehet a márka – mondta a Népszavának Szabados Gábor sportközgazdász, aki szerint a cég marketingje láthatóan erős lesz, három elsőosztályú csapattal ugyanis már meg is állapodtak. Ezt az egyezséget azonban nem úgy kell elképzelni, hogy a klubok keresték meg a márkát, ez minden bizonnyal fordítva történt. A legjobb reklámfelület ugyanis egy elsőosztályú csapat – tette hozzá. Azt is megjegyezte ugyanakkor, hogy a márkák haszna nem a klubokkal kötött szerződésekből ered, hanem a tízezres vagy akár százezres nagyságrendűre becsülhető amatőr játékosok vásárlásaiból. A TAO-pénzek egy részét ráadásul ruházatra is lehet költeni. A nyugati topcsapatok esetében egyébként a sportszergyárak amellett, hogy ingyen adják a felszerelést további pénzeket is fizetnek a használatért. A hazai elsőosztályú csapatoknál viszont inkább az a jellemző, hogy a felnőtt csapat ingyen kapja a mezt és az egyéb kiegészítőket, de az utánpótlás csapatok esetében már ki kell fizetni a teljes felszerelés árát. Szabados Gábor arra is rámutatott a focisták gyakran „márkasoviniszták”, így általában csak az a jó nekik amit az Adidas vagy a Nike gyárt. A cipő még érzékenyebb kérdés, a klubok ezért olyan szerződéseket kötnek, amelyek nem terjednek ki a lábbelikre. Lapunk felvetésére, miszerint hogyan fordulhatott elő, hogy egy márkaüzlet nélküli céggel szerződtek le elsőosztályú csapatok, azt mondta: a hétvégén elkezdődik a bajnokság, év közben pedig nem lehet szerződést bontani a nagy gyártókkal. Így feltehetően kénytelenek voltak a 2Rule-nál előreszaladni és valódi árusítás nélkül megállapodni a klubokkal. (L. T.)

2018.07.21 13:00
Frissítve: 2018.07.21 13:00