Macron, a diplomácia szupersztárja

Publikálás dátuma
2017.12.28 06:31
Fotó: AFP/Christophe Archambault Pool
Fotó: /
Negyvenedik születésnapjára Emmanuel Macron a világlapok egyik főszereplője lett. Más vezető politikusokkal hasonlítják össze, s az esetek többségében ő a győztes. Megelőzi már Merkelt, hovatovább Putyin csaknem egyenrangú partnerének tekintik.

Az új francia elnök, Emmanuel Macron személyisége és elnöki tevékenysége igencsak érdekli Európa, és nem csak Európa legnagyobb médiumait. Megpróbálnak csaknem összefüggő portrét kialakítani róla. Az egyik ilyen kísérlet során megkérdeztek angolokat, németeket, algériaiakat, amerikaiakat, olyan országok polgárait, ahol a párizsi államfő már vizitelt, milyennek látják őt. Nem meglepő módon kiderült, hogy az ifjúsága vonzó, igaz, a nála két évtizeddel idősebb hitves kissé zavaró. December elején Algír központjában sétálgatott, és mint a Le Monde tudósítása írta, a jelenléte „valóságos fölforgató eseménynek számított abban az országban, amelynek még mindig a nyolcvan esztendős Bouteflika az első számú vezetője”.

Kétségtelen, hogy a német kormányválság tartós megoldásának az elhúzódása mindenképpen Berlint állítaná a fölfokozott érdeklődés középpontjába, de ezúttal sokkal többről van szó. De Gaulle, Adenauer, Brandt és a többiek regnálása óta, nem egyforma mértékben ugyan, de szinte szakadatlanul Párizs, Bonn, illetve Berlin kettősét tekintették az Európai Unió központjának. Most azonban Merkel „hanyatlása” miatt Macron szinte az egyetlen főszereplő. Hovatovább benne látják a „megváltót”, az alkalmas államférfit, aki a német-francia együttesnek visszaadhatja európai rangját. A Nyugat, írta a Frankfurter Allgemeine Zeitung „keresi a vezetőjét, de ki lehet az?”. Londonban végre megjelent az első Macron életrajz, és a kötet szerzője azt a címet adta művének, hogy „The French Exception" vagyis A francia kivétel. Hozzátette, a szigetország uniós hívei „megmentőjüket hajszolják, de vajon sikerül majd rálelniük a maguk Macronjára?”

Mit rejtegethet az ifjúság titka? Merkel vetélytársát - felelik a németek. A kancellár összetalálkozott az ellentétével, aki megbabonázza az értelmiségi köröket, az egyetemeket, az újságírókat, de kezdi már bosszantani is őket abban a tekintetben, hogy Európa arra szorítaná Berlint, adja föl végre mozdulatlanságát - húzta alá a francia-német együttműködés egyik szakértője. És idézte Martin Schulzot, a szocdemek elnökét, aki úgy véli, Németország sokáig nem maradhat a háttérben. Régen volt, hogy egy francia politikus berlini körökben egyáltalán valami figyelmet ébresztett. Francois Hollande volt ő, aki nem igazán hozta lázba a kíváncsiakat, csupán akkor keltett valami föltűnést, amikor kiadta az útját második élettársának, Valérie Trierweiler-nek.

Moszkvában még máig is De Gaulle és Chirac ideje ébreszt bizonyos nosztalgiát az időszak iránt, azok az évek, amikor a Szajna partjáról „nem” üzenetek mentek Washingtonba. Ennek ellenére mostanáig alig akadt bárki is az Élysée-palotában, aki igazán partnere lehetett volna a Kreml mindenkori urának. Most talán első ízben történt meg Versailles-ban, hogy Putyinnal valamiben szót értettek. Macron „még nem hitelesítette magát”, jegyezte meg Andrej Kolesnyikov orosz politológus, mégis, Putyin „mintha első számú tárgyalópartnerének tekintette volna a francia elnököt. Ami azonban nem azt jelenti, hogy hosszú távra ez tartós marad. Macron azt tartja feladatának, hogy néhány dogmát megrendítsen. A moszkvai Duma egyik alelnöke szerint viszont inkább a saját hazai népszerűségét hajszolja, Oroszországhoz azonban semmit sem ért”. A mai francia-orosz viszony a Le Monde szerint a közel-keleti állapotok függvénye. Amihez a Paris Match azt teszi hozzá, hogy Párizs a libanoni kapun keresztül várja visszatérését a régióba. Mintha az volna a filozófiája: ha valaki bármire törekszik is, csak akarnia kell. És akkor a szándékainak semmilyen határ nem állhatja útját.

2017.12.28 06:31

Gyermekkereskedelemmel foglalkozott egy klinika Ukrajnában

Publikálás dátuma
2018.07.16 19:29
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
A hatóságok külföldi szervekkel is kapcsolatba léptek, hogy feltárják, hány gyermek került ki az országból.
Az ukrán hatóságok lelepleztek egy mesterséges megtermékenyítéssel foglalkozó klinikát Kijevben, amely éveken át hamis dokumentumokkal külföldre adott el ukrán béranyák által megszült gyermekeket – hozta nyilvánosságra Szerhij Knyazjev országos rendőrfőnök hétfőn Kijevben. Az MTI összefoglalója szerint Jurij Lucenko főügyésszel közösen tartott sajtótájékoztatóján a rendőrségi vezető elmondta, hogy a hatóságok több száz béranya kilétét azonosították. A klinikát egy 41 éves külföldi állampolgárságú férfi hozta létre Ukrajnában még 2011-ben. Knyazjev ugyanakkor nem fedte fel sem a klinika, sem a férfi nevét. A klinika úgy működött, hogy a külföldi párok több esetben a béranya mesterséges megtermékenyítésekor nem is tartózkodtak Ukrajnában, és az eljáráshoz szükséges saját biológiai anyagot – spermát, illetve petesejtet – sem adtak. A meghamisított dokumentumokban viszont úgy szerepeltek, mint a gyermek biológiai szülei. Ez alapján állították ki nekik a gyermek születési anyakönyvi kivonatát, és vihették ki az újszülöttet külföldre. A főügyész példaként hozott egy olasz párt, akik 2011 októberében vittek ki ily módon egy újszülött gyermeket az országból. A klinika a „szolgáltatásért” 32 ezer eurót kapott, a béranya 6 ezer eurót – tette hozzá. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az ukrán hatóságok megállapították azoknak a személyazonosságát is, akik toborozták és kifizették a béranyákat, legalizálták a befolyó pénzt, továbbá azokét, akik a külföldiekkel foglalkoztak, illetve reklámozták a klinikát. Az ukrán hatóságok külföldi partnerszervekkel is kapcsolatba léptek, hogy feltárják, konkrétan hány gyermek került ki az országból illegálisan külföldre. Eddig 16 hivatalos megkeresést küldtek más államokba, hogy DNS-teszteket és egyéb vizsgálatokat kérjenek olyan konkrét személyektől, akik esetében felvetődött a gyanú, hogy nem a biológiai szülei az általuk nevelt gyermeknek. „Amikor megkapjuk a válaszokat derül majd ki, mekkora volumenű is ez a bűncselekmény” – jegyezte meg Knyazjev. Arra is rámutatott, hogy éppen ez a nyomozás derített fényt arra, hogy az ukrán jogszabályokban is vannak hiányosságok. „A parlamenthez fordulunk, hogy az egészségügyi minisztériummal együttműködve dolgozza ki a világos jogi szabályozási keretet, amely pontosan meghatározza, hogy az ehhez hasonló esetekben mi bűncselekmény, és mi nem az” – tette hozzá a rendőrfőnök. 
2018.07.16 19:29
Frissítve: 2018.07.16 19:29

Veszélyes skorpiók lepték el a brazil városokat

Publikálás dátuma
2018.07.16 19:28
Sárga skorpió (Tityus serrulatus)
Fotó: Shutterstock/
Ellenszérumot küldenek szét az államokban, hogy azok osszák szét a városok egészségügyi intézményeiben.
A brazil városokban elszaporodtak a skorpiók, amelyek alkalmazkodtak a városi élethez. A szakemberek arra figyelmeztettek, hogy a skorpiócsípés okozta halálozások megduplázódtak az utóbbi négy évben – adta hírül a The Guardian című brit napilap. A Tityus serrulatus halálos csípésű brazil skorpiófajta hagyományos, szavannai életmódját elhagyva alkalmazkodott a városi léthez, csatornákban, a szemétben és a sittben is jól eléldegél. Brazil szakértők arra hívták fel a figyelmet, hogy a halálos mérgű skorpiók egyre nagyobb veszélyt jelentenek a városlakókra, egyre több halálesetet jelentenek, amelyet skorpiók csípése okozott. Az elmúlt négy évben a skorpiók okozta halálesetek megduplázódtak: 2013-ban 70, 2017-ben pedig már 184 halálozást regisztráltak az egészségügyi rendszerben. A skorpiócsípések száma 2007-ben 37 ezer volt, tavaly pedig már 126 ezer esetet jelentettek. Sao Paulo államban a múlt héten egy négyéves kislány halt meg skorpiócsípéstől, mivel nem jutott időben ellenszérumhoz, ugyanis sok kisebb városban nem tartanak ellenszérumot.

Ellenszérumot küldenek szét

A skorpiók az erdőirtások következtében jelentek meg nagyobb számban a városokban, Brazíliában négy veszélyes skorpiófaj él, de a sárga skorpió, a Tityus serrulatus csípése különösen végzetes.  Rogério Bertani, egy Sao Pauló-i Butantan Intézet skorpiószakértője hangsúlyozta: személy szerint úgy véli, hogy a helyzet rosszabbodni fog. A sárga skorpió nősténye megtermékenyítés nélkül is képes a szaporodásra, rovarokkal és csótányokkal táplálkozik. Ugyanakkor az anyagcseréje nagyon lassú, akár hónapokig is elél táplálkozás nélkül – mondta Bertani. José Brites Neto állatorvos, aki egy négy fős skorpióvadász csoportot vezet a Sao Pauló-i Americanában, elmondta, hogy idén már nyolcezer skorpiót fogtak be ultraibolya-lámpákkal, éjszaka vadászva rájuk. Brites Neto szerint a sárga skorpiók a szennyvíz- és esőcsatorna-rendszeren keresztül terjednek el, mivel ott bőséggel találnak csótányokat. „Ez a faj uralkodik, hódít és nagyon alkalmazkodó” – magyarázta. A brazil egészségügyi minisztérium szóvivője elmondta: szétküldik az ellenszérumot az államokba, hogy azok osszák szét a városok egészségügyi intézményeiben. A szóvivő megerősítette, hogy a skorpió okozta halálozások főleg a gyermekeket érintik és a legtöbb ilyen halálos csípés a sárga skorpiótól származik. Az összes skorpiócsípések 87 százalékában nincs szükség ellenszérumra – tette hozzá.
2018.07.16 19:28
Frissítve: 2018.07.16 19:28