Etető - Sebes György: Reklámok közt filmek

Publikálás dátuma
2017.12.30 08:10
HORVÁTH CSENGE - Nem zavarta, hogy Hevesi Tamás elfelejtette a szöveget
Fotó: /

Hatalmas meglepetéssel szolgált a nézőknek valamikor a 60-as évek közepén a Magyar Televízió. Karácsony első napján kora délutántól késő estig sorban leadott néhány sikeres filmet. Ez valódi ajándéknak számított és rengeteg embert vonzott az akkor - és aztán még sokáig - egyeduralkodó csatornához. S minthogy a recept bevált, néhány éven át hasonló módon állították össze az ünnepi programot.

Napjainkban már szinte hihetetlen, hogy volt idő, amikor a közelebbi vagy távolabbi múltban készült filmek bemutatása kuriózumnak számított. Minden megváltozott: csak a választás látszik nehéznek a különböző csatornák ránk zúduló filmes kínálatából. Az ünnepet az jelzi, hogy nem a végeérhetetlen sorozatok újabb - és régebbi - epizódjait vetítik, hanem úgynevezett egész estés mozikat tűznek műsorra. És persze nem csak egész este, hanem a nap minden szakában.

Néha olyan érzésünk lehet - és nem is ok nélkül -, azért teszik, hogy minél nagyobb közönséget toborozzanak, no nem a jobbnál jobb (rosszabbnál rosszabb) produkcióknak, hanem a reklámoknak. Alig telik el 10-12 perc a filmből és máris megszakítják. Jön a hirdetések végtelen sora, ugyancsak mintegy 10 percben. Amelyek szintén az ünnepi alkalomra készültek. Annyi cég és gyártó kíván ilyenkor boldogságot a jobb sorsra érdemes nézőknek, hogy csak győzzék kapkodni a fejüket. Ha meg a kereskedelmi szünet idejére átkapcsolnak másik csatornára, nagy szerencse kell ahhoz, hogy ott is ne pont reklámokba ütközzenek.

A "fejlődés" tehát megállíthatatlan. Hol van már az a korszak, amikor - részint a technika kezdetlegessége miatt - egymást érték a tévékben az élő adások. Az idei karácsony estén például egyetlen ilyen szerepelt a programban: az éjféli mise a Duna TV-ben, amit ezúttal Kaposvárról közvetítettek. Kicsit reménykedtünk, hogy a Sztárban sztár című - joggal és valóban - népszerű sorozat karácsonyi kiadása élő lesz, de nem volt az. Pontosabban: úgy vették fel, mintha élő lenne, tehát nem álltak le akkor sem, amikor valamilyen nem várt esemény történt. Ilyenből pedig kettő is akadt. Az egyik, hogy Nótár Mary egy családi tragédia miatt nem tudott elmenni a felvételre. Így ifjú társának, Radics Janinak egyedül kellett előadnia kettejük számát. A tehetséges és jó hangú fiatalember gond nélkül megbirkózott a feladattal. A másik eset kissé kínosabb volt. A Pataky Attila egyik dalát utánzó páros felnőtt tagja, Hevesi Tamás ugyanis egy ponton egyszerűen elfelejtette a szövegét. "Kicsi" társa, Horváth Csenge azonban nagy lélekjelenléttel folytatni tudta az előadást, így nem történt nagyobb baj. Hevesi - aki kétségkívül az egyik legjobb szereplő az egész műsorban - utóbb vigasztalhatatlan volt, hiába mondták neki, hogy ilyesmi bárkivel előfordulhat - és mint kiderült, elő is szokott, legfeljebb nem egy tévéadásban.

A Sztrában sztár folytatásával - az immár másodszor indult +1 kicsi sorozattal - a TV2 újra nyerő lapot húzott. Tapasztalt és kiváló énekesek - mint Keresztes Ildikó, Kocsis Tibor, Tóth Gabi, Vastag Tamás vagy az előző műsor győztese, Veréb Tamás - már garanciát jelenthetnének a sikerre. Melléjük azonban olyan ifjú tehetségeket válogattak, akik nemcsak remekül énekelnek, hanem az utánzásban, a nekik jutó nagy sztárok megidézésében is kiválóak. Ebből pedig minden alkalommal élvezetes műsor áll össze. Ehhez hozzájárul a zsűri is, amelynek tagjai közül főleg a két énekesre, Tóth Verára és Király Viktorra érdemes figyelni. Ők mindig tudnak szakmai útravalót is adni a fiataloknak. Társaik közül Ábel Anita sajnos kissé túlteng, míg az ismert műsorvezető, Rákóczi Ferenc - bár nagyon igyekszik, de - lényegében színtelen. Till Attila - e programok állandó házigazdája - viszont hozza szokott formáját, még akkor is, ha néha inkább egy vásári kikiáltót próbál utánozni.

Szilveszterkor nem lesz Sztárban sztár (sem +1 kicsi), de addig és akkor is újabb filmdömping jön minden csatornán. A Duna TV az egyetlen, amely 31-én éjjel élő műsort közvetít - szokás szerint - a szolnoki színházból. Aztán véget érnek az ünnepi napok, visszaáll a régi műsorrend, a nézők is kipihenhetik magukat. Persze a tévé előtt.

Szerző
2017.12.30 08:10

Rászorulók kapják a béremelést – ígéri az ellenzék

Publikálás dátuma
2018.07.20 13:49
Tordai Bence, a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese interpellál az Országgyűlés plenáris ülésén
Fotó: MTI/ Koszticsák Szilárd
A Párbeszéd mellett, a Jobbik, az LMP és a DK parlamenti képviselői is jótékony célokra fordítanák a napokban megszavazott béremelést. Az MSZP még gondolkodik, a Fidesz nem válaszol.
Karitatív célokra fordítaná a legtöbb parlamenti frakció azt a plusz forrást, amit a részben kényszerből megszavazott vagy elfogadott béremelés után kapnak – válaszolták az ellenzéki pártok a Népszava kérdésére. Először a Párbeszéd képviselője, Kocsis- Cake Olivio jelentette be, hogy bár nem támogatták a fizetésemelést, képviselőik jótékony célra – a vidéki autonóm közösségek vagy a független sajtó támogatására – ajánlják fel a fejenkénti plusz 200 ezer forintot.  
Az LMP a  bérválság közepén elfogadhatatlannak tartja a béremelést. „Képviselőink jótékony célra fogják fordítani a többletpénzt, és az általuk meghatározott prioritások alapján döntenek az összeg felhasználásáról, legyen szó többek között az otthonápolást segítő szervezetek vagy rászoruló egyszülős családok támogatásáról” - válaszolt a párt sajtóosztálya.
A Jobbik jelezte, képviselőik már parlamentbe kerülésük óta jótékonykodnak. 2016 óta pedig tiszteletdíjuk 10 százalékát saját karitatív szervezetüknek, a Jobbik Szeretetszolgálat Alapítványnak adják, amihez „a megemelt fizetésekből még több jut” - vagyis, nem a béremelés teljes összegét küldik el a szeretetszolgálanak. Az említett alapítványt az ex szkinhed Sneider Tamás vezeti: a szervezet hátrányos helyzetű gyerekeket táboroztatását segíti, rászoruló családokat támogat, és nem mellékesen a szélsőjobboldali Magyar Önvédelmi Mozgalom gyermektáborát is finanszírozza.  
A DK nemet mondott a kormánypárti indítványra, szóvivőjük, Gréczy Zsolt szerint karitatív célokra fordítják a bértöbbletet. „A DK Segít nevű szervezetünk évek óta részt vesz segélyakciókban, ezt a pénzt is ruhaosztásra, ételosztásra fogjuk fordítani” – mondta lapunknak Gréczy  
Az MSZP válasza sokat sejtetett, de annál kevesebb konkrétumot tartalmazott: „Az MSZP Országos Elnöksége 2018. július 30-i ülésén fog döntést hozni arról, hogy a keletkezett plusz forrásokat miként használjuk fel a NER lebontása érdekében” – üzente a párt sajtóosztálya. Segítségnyújtásról, karitatív tevékenységről szó sem esett a levélben, de még így is több energiát fordítottak az témára a Fidesznél, a kormánypárt ugyanis nem is válaszolt levelünkre.

Nyomás alatt szavaztak bérükől

A július 17-én megszavazott képviselői béremelés híre komoly felháborodást váltott ki, hiszen a kormány eközben megadóztatná a cafeteriaelemeket, és csípőből utasítja vissza az otthonápolási díjak növelését. A döntést az ellenzéken belül is megosztottság fogadta, tekintve, hogy a kormánypárt a frakciók támogatási rendszerének átalakításával részben belekényszerítette őket a béremelés megszavazásába (mint megírtuk, a Fidesz olyan tervvel állt elő, ami lényegében leradírozta volna az ellenzéket a térképről). A szavazás után Gyurcsány Ferenc Facebook-bejegyzésben ment neki a béremelésre voksoló politikusnak, igaz, a HVG cikke szerint ő sem volt jelen a szavazás idején, a DK parlamenti frakciójának tagjai pedig ettől még ugyanúgy megkapják a pénzt.    Az LMP, a DK és Párbeszéd képviselői nemmel szavaztak a javaslatra (a Párbeszéd esetében csak az MSZP-tag Burány Sándor nyomott igent), a Jobbik összes jelenlévő politikusa viszont megszavazta a kormánypárti indítványt. Az MSZP frakció harmada igennel, három tagja nemmel voksolt – hat tag pedig nem szavazott, köztük Tóth Bertalan pártelnök is, aki részt sem vett a szavazáson. A volt jobbikos, jelenleg független Dúró Dóra nemmel szavazott, ahogy a korábbi LMP-társelnök, jelenleg szintén független Hadházy Ákos is. A függetlenek közül csak az ex-Párbeszéd tag Bősze Anett tartózkodott. A kormánypárt természetesen igent mondott saját felvetésére, így a parlament 163 igen, 23 nem szavazattal és 1 tartózkodással  elfogadta a képviselői fizetésemelést. 
2018.07.20 13:49

Mészáros Lőrinc viheti a négycsillagos kaposvári kempinget

Publikálás dátuma
2018.07.20 10:07

Fotó: Google Street view/
Tíz évre a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Balatontourist Camping Kft. üzemeltetheti a kaposvári Deseda-kempinget – döntött rendkívüli közgyűlésén a somogyi megyeszékhely képviselő-testülete. De előtte még a 2,4 milliárd forintnyi közpénzből felújítják, négycsillagossá fejlesztik a létesítményt.
Orbán Viktor miniszterelnök 2015 októberében, a Modern Városok Program kaposvári állomásán tett ígértet, hogy a kormány 4 milliárd forinttal támogatja a 245 hektáros víztározó mellett fekvő Deseda-kemping fejlesztését.  A 3,8 hektáros kempinget a nyolcvanas években alakították ki, és a kilencvenes évek elején a holland és a német turisták kedvelt üdülőhelyévé vált, a főszezonban egy-egy váltásnál több kilométeres lakóautó- és lakókocsisor torlódott fel a bejárat előtt. A fejlesztések elmaradása miatt aztán a kétezres években rohamos hanyatlásnak indult a hajdani Siotour-érdekeltség, és 2004-ben még az is felmerült, 250 lakásos lakópark épül a területen, ám a helyiek ellenállása miatt megbukott a terv, és a kemping tulajdonjoga a városhoz került. Az önkormányzat az elmúlt években 700 millió forintot költött a Deseda és környéke fejlesztésére, jelenleg pedig egy 600 milliós projekt keretében teljesen felújítják a kemping melletti strandot, a játszótereket, a sportpályákat, új kikötő és kilátó is épül, és a vízminőség javítása érdekében a medret is kikotorják. A kempingre végül a kormány az ígért 4 milliárd helyett csak 2,4 milliárd forintot ad. 
A tavaly óta a Mészáros-féle Konzum Nyrt. érdekeltségébe tartozó, a Balatonnál tíz kempinggel és üdülőfaluval rendelkező Balatontourist cége 2020-tól kapta meg a kemping üzemeltetését, melyről a csütörtök esti rendkívüli közgyűlésen döntöttek a képviselők. A határozat szerint a kft. – mely egyedüliként pályázott az tenderen – az első három naptári évben az üzemeltetéséből származó nettó árbevétel minimum 6 százalékát, de legalább 4 millió forint plusz áfát, onnantól a nettó bevétel minimum 8 százalékát, de legalább 6 millió forint plusz áfa bérleti díjat fizet. A közgyűlés egyhangúan szavazta meg az indítványt – a jobbikos és demokratikus koalíciós városatyák nem voltak jelen –, melyhez az LMP-s Felder Frigyes módosító indítványt akart benyújtani a bizottsági ülésen, hogy a cég által fizetendő minimumösszegeket emeljék a duplájára, ám mivel a pályázatot ezekkel a feltételekkel írták ki, így nem lehetett változtatni a paramétereken. Mészáros Lőrinc és Kaposvár kapcsolata amúgy nem újkeletű, a felcsúti oligarcha érdekeltségei közé sorolt ZÁÉV Zrt. hosszú évek óta nyeri el a különböző tendereket a városban, többek között a cég újította fel a vasútállomást, végezheti a színházépület kilencmilliárdos rekonstrukcióját és építheti az új sportcsarnokot is.
2018.07.20 10:07
Frissítve: 2018.07.20 10:32