Kácsor Zsolt: Doktor Agy és a bomlás termékei

Publikálás dátuma
2017.12.30 08:05
ÖRVÉNY A LEFOLYÓBAN - A közepén nincs semmi, csak maga az üresség. Ez az üresség a fekete lyuk
Fotó: /

Doktor Agy az utóbbi években közmunkából él, pontosabban haldoklik. Ez a saját poénja, nagyon szereti. Ha megkérdezik tőle, hogy miből van pénze inni, csillogó szemmel vágja rá: közmunkából haldoklom. Tényleg szokták látni dolgozni: árkot tisztít, csatornát kapar, füvesít, gyomlál, miközben a világmindenség titkain töpreng, s kisebb-nagyobb fölfedezéseit ismeretterjesztő kiselőadások keretében osztja meg. Mivel fiatalkorában két évet végzett az ELTE matematika-fizika szakán, egy-egy falubeli haverja gyakran megkéri, hogy korrepetálja valamelyik gyerekét matekból, amit Doktor Agy lelkesen elvállal, viszont nem fogad el érte pénzt. Az ideális világban a tudás és az alkohol mindenkinek ingyen jár, mert csak így térül meg. Ez az úgynevezett elvi álláspontja, mert még ilyenje is van, fiatalkorából maradt meg neki néhány.

ÖRVÉNY A LEFOLYÓBAN - A közepén nincs semmi, csak maga az üresség. Ez az üresség a fekete lyuk

ÖRVÉNY A LEFOLYÓBAN - A közepén nincs semmi, csak maga az üresség. Ez az üresség a fekete lyuk

Doktor Agy minden szilveszterkor elhatározza, hogy a jövő évben egy kortyot sem fog inni, de ezt nem veszik komolyan tőle, mert január másodikán már ott topog a kocsma előtt reggel kilenckor, és ha kinyit a pultos Laci, akkor Doktor Agy diadallal bevonul – igaz, az újesztendőt tényleg nem egy korttyal kezdi, hanem kettővel. Fél deci vodkát lehajt a kimúlt esztendő emlékére, a következő felessel pedig az újat üdvözli, amely remélhetőleg semmiben nem fog különbözni az előzőtől: Doktor Agy szokása szerint ott fog üldögélni a kocsmában minden este, a világmindenség titkain töpreng, s kisebb-nagyobb fölfedezéseit ismeretterjesztő kiselőadások keretében osztja meg. Ezek a produkciók túlnyomórészt monológok, mert a pultos Laci törzsvendégei nehezen követik Doktor Agy eszmefuttatásait. Dialógus általában akkor alakul ki, ha valaki rámordul, hogy fogja be a pofáját, olyankor Doktor Agy elnézően legyint, megköszöni a figyelmet, s befogja a pofáját. Pedig újabban remek ötlete támadt egyebek mellett a fekete lyukak modellezésére. Ez amiatt következett be, mert a kocsmában folyton megy a tévé, és a minap a fekete lyukakról adtak egy műsort, Doktor Agy tátott szájjal nézte, mert egykori egyetemi csoporttársa nyilatkozott, akit már nem látott harminc éve. Valamikori barátja már professzor, tanszéket, sőt intézetet vezet, s látszik rajta, hogy van pénze fodrászra. Doktor Agy egyetértett a professzor állításaival, mindössze annyit jegyzett meg, hogy nem érti, mit kell a fekete lyukak természetén annyit hüledezni. Tessék csak megnézni, hogy mi történik, magyarázta, ha a kádból kihúzzuk a dugót: örvény alakul ki a lefolyóban, aminek a közepén nincsen semmi, csak maga az üresség. Ez az üresség a fekete lyuk, ami azért nem látszik, mert ő maga az örvény, és éppen körülötte áramlik az anyag. A fizikai törvények szerint az örvényáramlás mindig energiavesztességgel jár, így hát a roppant erővel pörgő világ természetszerűleg belevész a fekete lyukba, magyarán eltűnik a lefolyóban. Ekkor Doktor Agy eltűnődött, majd azt mondta:

– Barátaim, mi nem a teremtés, hanem a bomlás termékei vagyunk.

Erre inni kellett. A kocsmában időző bomlástermékek újabb kört kértek a pultos Laci nevű bomlásterméktől, Doktor Agy pedig magába süppedt, mert elfogta egy furcsa, nehezen megfogható, merengő, méla vágyódás. Először azt hitte, hogy szomjas, de nem, még ott volt előtte a korsó söre. A gubis Gabi nevű bomlástermék megkérdezte tőle, hogy benne van-e egy biliárdpartiban, de Doktor Agy a fejét rázta, s azt válaszolta, hogy amiben mi mindannyian benne vagyunk, barátom, azt nem biliárdnak hívják. Gubis Gabi vállat vont, mintegy jelezve, hogy ő igazán nem egy filozofikus alkat. Doktor Agy azonban nem válaszolt, mert még mindig annak a furcsa, nehezen megfogható, merengő és méla vágyódásnak a hatása alatt állt, ami az imént elfogta. Szeretett volna másutt és máskor lenni, pedig már jó ideje nem szeretett volna semmit sem csinálni úgy igazából, teljes erőből és tiszta szívből, mint valamikor régen. Budapestről tizenöt éve költözött ebbe a kis, Nógrád megyei faluba, s most az a kérdés ötlött az eszébe, hogy vajon minek. Hogy elment ez a tizenöt év! Mintha az életüket lehúzták volna a lefolyóban, s nem maradt volna utánuk más semmi, csak a szaguk. Doktor Agy ekkor úgy érezte, váltania kell. Kinézett hát az ablakon, s azt dünnyögte oda a pultos Lacinak, hogy a jövő évben egy kortyot sem fog inni, mert az energiáit nem az alkohol lebontására, hanem a fekete lyukak természetének megfejtésére kellene fordítania. Ne csináld, szólt rá a pultos Laci, miattad éri meg délelőtt is nyitva tartani. De Doktor Agy eltökélt volt, olyan eltökélt, mint az elmúlt tizenöt évben mindig, amikor elhatározta, hogy egy kortyot sem fog inni.

Aztán az újesztendőt tényleg nem egy korttyal kezdi majd, hanem kettővel. Január másodikán reggel fél deci vodkát lehajt a kimúlt esztendő emlékére, a következő felessel pedig az újat üdvözli, amely semmiben nem fog különbözni az előzőtől: Doktor Agy megint közmunkából fog haldokolni, árkot tisztít, csatornát kapar, füvesít, gyomlál, miközben a mindenség titkait fürkészi.

2017.12.30 08:05

Jótékony célra fordítják a béremelést – több mint 3 millió forintot oszt szét minden hónapban az MSZP

Publikálás dátuma
2018.07.21 13:10

Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
A párt elnöksége egyértelművé tette, hogy a döntés alól senki nem vonhatja ki magát.
Javában készülnek az MSZP július 30-ai elnökségi ülésére benyújtandó határozatok. Lapunk úgy tudja, a legfontosabb ezek közül az, miszerint az MSZP vezérkara eldönti, milyen célokra, és milyen ütemezéssel fordítja jótékony célra a képviselői fizetésemelésből származó többletet – ami körülbelül 200 ezer forintot jelent honatyánként. Mivel az MSZP-Párbeszéd húsz mandátumot szerzett az áprilisi választáson, és ebből tizenhat erősíti a szocialista frakciót – megközelítőleg bruttó 3 millió 200 ezer forintról van szó. Információink szerint nem lesz automatikus elosztási mechanizmus, havonta összeül majd az elnökség, és eldönti, hogy az adott hónapban mire fordítja az említett summát: legyen szó rászoruló gyerekek támogatásáról, hajléktalanok segítéséről, független médiumok felkarolásáról vagy éppen szegény sorsú gyerekeknek adandó ösztöndíjakról. Az elnökség teljesen egyértelművé tette, hogy a kötelező felajánlás alól senki nem vonhatja ki magát. Mint megírtuk, a július 17-én megszavazott képviselői béremelés híre komoly felháborodást váltott ki, hiszen a kormány eközben megadóztatná a cafeteria-elemeket, és csípőből utasítja vissza az otthonápolási díjak növelését. Az ellenzék az ügyben nem volt könnyű helyzetben, ugyanis a Fidesz annak érdekében, hogy a Tisztelt Ház elé vihesse a fizetésemelésről szóló törvényt, gyakorlatilag megzsarolta a többi pártot (olyan tervvel állt elő, ami lényegében leradírozta volna az ellenzéket a térképről).

Az MSZP összes tisztviselője (legyen szó pártpolitikusról, parlamenti vagy önkormányzati képviselőről) jelenleg is kiveszi a részét a közösségi finanszírozásból, ugyanis alapszabály szerint a párt révén kapott jövedelem 10 százalékát köteles befizetni a pártkasszába,

2018.07.21 13:10
Frissítve: 2018.07.21 13:10

Külföldi tollakkal repülhet a magyar Turul

Publikálás dátuma
2018.07.21 13:00
A 2Rule sportruházat bemutató sajtótájékoztatón a fővárosi Fröccsterasz étteremben 2018. július 20-án
Fotó: MTI/ Balogh Zoltán
A termékek ötöde nem itthon készül, az alapanyag külföldi, egy magyar kisvállalkozót pedig már ki is rúgtak. Így startol Mészáros Lőrinc nemzeti sportruházatgyártó cége.
Még alig létezik a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó 2Rule (ejtsd: turul) sportruházatgyártó, de három NB I-es futballcsapat, a Haladás, a Puskás Akadémia és Diósgyőr rögtön lecsapott, és leszerződött a céggel. A klubok döntése önmagában meglepő, hiszen az elviekben profi csapatok egy, a piacon amatőrnek számító céget választottak, ráadásul olyan nagy múltú gyártó helyett, mint például az Adidas. A váratlan üzleti siker nyomán szerettük volna megismerni a 2Rule titkát – ám válaszok helyett lépten-nyomon csak újabb kérdéseket találtunk. Rögtön szemet szúrt például az: miközben a cég már szerződött több futballklubbal, működő honlapja, informatív Facebook-oldala még nem volt. Ennél is fontosabb, hogy maga a cég is embrionális állapotban van még. A 70 százalékban Mészáros-tulajdonú – felügyelő-bizottságában Mészáros Lőrinc lányát, Mészáros Beatrixet is foglalkoztató – Magyar Sportmárka Zrt.-nek nincs például saját központja.
A múlt év végén egyetlen alkalmazottal és mindössze 5 millió forint törzstőkével összehozott társaság bejelentett címe a szintén Mészáros érdekeltségébe tartozó herceghalmi Talentis Zrt. innovációs központ irodája. Erre ugyanakkor a helyszínen semmi sem utal. Nemhogy varrodák, üzemek, bemutató termek, áruval megpakolt teherautók nincsenek ott, még a sportruházati cég nevét sem tüntették fel a bejárat melletti névtáblán a többi, a Talentis égisze alatt működő vállalkozás mellett. A recepción megerősítették, jó helyen járunk, ám a cég vezetése házon kívül volt, így éppúgy nem kaptunk válaszokat a helyszínen, mint az e-mailben a cég vezetőjének és kisebbségi tulajdonosának, Kővári Ágnesnek feltett kérdéseinkre sem. Pedig kíváncsiak lettünk volna válaszaira, például arra: Hol készítik a mezeket? Információnk szerint ugyanis a gyártás beindítása finoman szólva sem alakult zökkenőmentesen. Kővári korábban a kormánysajtónak azt mondta, bérmunkában gyártatják majd a mezeket Kecskeméten, Jászberényben és Gombán, a cipőket pedig Rakamazon. Lapunk információi szerint azonban ebből sem sok minden vált valóra. A Kecskeméten megkeresett helyi textiles vállalkozók nem tudtak arról, hogy a városukban valaki sportruházati terméket gyártatna, és Jászberényben sem hallottak a 2Rule érkezéséről.
Gombán viszont megtaláltuk azt a helyi kisvállalkozást, ahol a közelmúltig varrták a 2Rule-mezeket, ám ennek már vége: az első hétezer mez legyártása után éppen a napokban bontott velük szerződést a Mészáros-cég minőségi problémákra hivatkozva.
Rakamazon egy helyi vállalkozással működik együtt a 2Rule, ám a cégvezető titoktartási szerződésre hivatkozva nem árult el részleteket. De nem csak az rejtély, hogy hol gyártatnak, hanem az is: milyen alapanyagot használnak? A sportmezek úgynevezett lélegző poliészterből készülnek, szakmai forrásaink pedig már korábban elmondták: ez alapanyag Szlovéniából vagy Távol-Keletről származik – márpedig az sajátos megoldás lenne, ha a felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia promóciós videójában is nemzetinek nevezett sportruházat-gyártó importra alapozna. Noha a cég kérdéseinkre nem kívánt válaszolni, tegnap – talán nem függetlenül lapunk érdeklődéséről – „sajtótájékoztatót” tartott a társaság – igaz, arra a Népszavát nem hívták el. Az MTI tudósításból viszont kiderült, hogy nem véletlenül rejtőzködtek eddig. Mert miközben korábban magyar munkahelyek létrehozását, a „magyar könnyűipar felélesztését" ígérték, Kővári Ágnes elismerte, valójában a termékeknek mindössze ötöde készül Magyarországon, ráadásul az is külföldi alapanyagból. A vezérigazgató és kisebbségi tulajdonos továbbra is csak rébuszokban beszélt a vállalkozás részleteiről. Szerinte „négy varrodával” is együtt dolgoznak és saját üzemet is terveznek, ám konkrétumot, helyszínt, településnevet nem említett. Annyi azért még kiderült: noha valódi gyártókapacitása, központja, webshopja, bemutatóterme, katalógusa még nincs a cégnek, ügyfélköre máris tovább nőtt, többek között a Vasas és a Vívószövetség is úgy a 2Rule-t választotta.

TAO-pénz sportruhára

Ha jó áron megfelelő minőséget tud nyújtani a 2Rule, akkor itt Magyarországon piacképes lehet a márka – mondta a Népszavának Szabados Gábor sportközgazdász, aki szerint a cég marketingje láthatóan erős lesz, három elsőosztályú csapattal ugyanis már meg is állapodtak. Ezt az egyezséget azonban nem úgy kell elképzelni, hogy a klubok keresték meg a márkát, ez minden bizonnyal fordítva történt. A legjobb reklámfelület ugyanis egy elsőosztályú csapat – tette hozzá. Azt is megjegyezte ugyanakkor, hogy a márkák haszna nem a klubokkal kötött szerződésekből ered, hanem a tízezres vagy akár százezres nagyságrendűre becsülhető amatőr játékosok vásárlásaiból. A TAO-pénzek egy részét ráadásul ruházatra is lehet költeni. A nyugati topcsapatok esetében egyébként a sportszergyárak amellett, hogy ingyen adják a felszerelést további pénzeket is fizetnek a használatért. A hazai elsőosztályú csapatoknál viszont inkább az a jellemző, hogy a felnőtt csapat ingyen kapja a mezt és az egyéb kiegészítőket, de az utánpótlás csapatok esetében már ki kell fizetni a teljes felszerelés árát. Szabados Gábor arra is rámutatott a focisták gyakran „márkasoviniszták”, így általában csak az a jó nekik amit az Adidas vagy a Nike gyárt. A cipő még érzékenyebb kérdés, a klubok ezért olyan szerződéseket kötnek, amelyek nem terjednek ki a lábbelikre. Lapunk felvetésére, miszerint hogyan fordulhatott elő, hogy egy márkaüzlet nélküli céggel szerződtek le elsőosztályú csapatok, azt mondta: a hétvégén elkezdődik a bajnokság, év közben pedig nem lehet szerződést bontani a nagy gyártókkal. Így feltehetően kénytelenek voltak a 2Rule-nál előreszaladni és valódi árusítás nélkül megállapodni a klubokkal. (L. T.)

2018.07.21 13:00
Frissítve: 2018.07.21 13:00