Borisz kabátja, Angela ajándéka - Görbe tükör 2017-ből

Publikálás dátuma
2017.12.30 06:31
VARÁZSLATOS TELJESÍTMÉNY Kim Dzsong Un állítólag sík talpú bőrcipőben mászta meg a 2700 méter magas Pektu-hegyet - FOTÓ: AFP/KCN
Fotó: /
Az idei esztendő nem tartozott a legvidámabbak közé a külpolitika szempontjából, de egyesek azért igazolták: van humoruk. A többiekről meg viccek születtek.

Komoly feszültség jellemezte 2017-ben Nagy-Britannia és Oroszország viszonyát. Theresa May brit kormányfő egy november közepén elhangzott beszédében keményen nekiesett Moszkvának, mint fogalmazott, a Kreml tevékenysége már a nemzetközi rendet fenyegeti. Ám épp e vészterhes időszakban fogadta decemberben az orosz fővárosban, öt év után először Szergej Lavrov külügyminiszter brit kollégáját, Boris Johnsont. Közös sajtóértekezletükön mindketten megcsillantották humorérzéküket. Amikor azt tudakolták tőlük, ilyen helyzetben mennyire képesek bízni egymásban, Lavrov azt mondta: annyira, hogy brit vendégét orosz hangsúllyal nevezi „Borisznak”.

Boris Johnson/AFP fotó

Johnson pedig azt közölte, ő annyira, hogy miután megérkezett az orosz külügyminisztériumba, a kabátját egy szobában felejtette, „az összes titkommal a zsebeiben”. Lavrov így replikázott: „Bízvást mondhatom, semmit sem találtam bennük”. Mire Johnson: „Aha... tehát már át is vizsgálta...”

Nagy-Britanniát idén is több terrortámadás érte. Ezzel viccelődni nem lehet, de a joviális britek még a legtragikusabb események során sem veszítik el nyers humorukat. A 2017 júniusában, a London Bridge-nél elkövetett gázolásos terrortámadás után, amelyben nyolcan meghaltak, 48-an megsérültek, egy kép keringett a neten, amely menekülő londoniak egy csoportját mutatta. Feltehetően egy pubból oldottak kereket, mert az egyik a helyszínről elfutó férfi kezében félig megtelt söröskorsó volt látható. Az egyik kommentelő megjegyezte: az angol nedűnek még a legdrámaibb pillanatban is minden cseppje kincs.

Felfokozott várakozások előzték meg Angela Merkel márciusi hivatalos washingtoni látogatását, hiszen Donald Trump amerikai elnök előzőleg számos bírálattal illette a német kancellárt, illetve azt a tényt, hogy Németország jóval nagyobb értékben exportál az Egyesült Államokba, mint amennyi az onnan származó import értéke. A vizitről még manapság is megjelennek újabb és újabb információk, a Politico brüsszeli hírportál például a napokban tette közzé: Merkel egy Szovjetuniót ábrázoló térképpel lepte meg az amerikai elnököt. Nem valami különleges, felbecsülhetetlen értékű portékáról van szó. A kancellár célja csak az volt, hogy felhívja vendéglátóját figyelmét arra, lehetőleg válogassa meg a barátait. Trump ugyanis nem egy ízben beszélt csodálattal Vlagyimir Putyinról, ráadásul az Egyesült Államok egyre kevésbé akar stabilizáló erőként fellépni komoly nemzetközi konfliktusokban. Nos, az azóta eltelt későbbi történések azt mutatják: az amerikai elnök nem igazán fogta fel a német vendég üzenetét.

A találkozóval kapcsolatban több vicc is napvilágot látott. Ezek közül idézzük fel az egyiket. Eszerint az amerikai elnök azt tudakolta a német kancellártól, miért olyan sikeres. Merkel erre azt válaszolta: ennek az a titka, hogy értelmes emberekkel veszi körül magát. Hogy bizonyságát adja ennek, felhívta Wolfgang Schäuble akkori pénzügyminisztert (időközben, a szeptemberi német választást követően a Bundestag elnökének választották meg), s azt a kérdést szegezte neki: az apád fia, de nem a testvéred. Ki az? Erre Schäuble azt felelte: „de hisz ez pofonegyszerű, én vagyok az”!

Wolfgang Schäuble/AFP fotó

Trumpnak megtetszett a módszer, így később alelnökének, Michael Pence-nek szegezte ugyanezt a kérdést, aki nem tudott válaszolni, ezért másnapra ígért reakciót. Barack Obama volt elnöktől kért segítséget, aki rögvest rávágta: „Ez pofonegyszerű, én vagyok!” Pence erre másnap büszkén mondja Trumpnak: „A megoldás: az apám fia, aki nem a testvérem, Barack Obama!” Mire az amerikai elnök: „Ekkora marhaságot! De hisz az Wolfgang Schäuble”.

Az év egyik legfontosabb külpolitikai eseménye Emmanuel Macron francia elnökké választása volt. Bár a kezdet kezdetén nagy népszerűségnek örvendett, eleinte gyorsan esett közkedveltségi mutatója, részben azért, mert túl komolynak tartották. Pedig állítólag nagyon is szeret viccelődni. Egy ízben SMS-ben tett fel kérdést egy miniszterének, aki zavartan ezt írta vissza: „Ki is vagy?” Mire Macron: „Ki lennék? Az elnököd!”

Macron felesége, a nála 24 évvel idősebb Brigitte számos nem éppen ízléses tréfa céltáblája volt. Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő természetesen nem hagyhatta volna ki a „poént”. Macron elnöki győzelmének értékelésekor elmondta, az új elnök fiatal, tapasztalt, és „egy szép anyukja segíti őt, aki a kezében ringatta, amikor még kis pólyás volt”.

Az év egyik legnagyobb kérdése az volt, mennyire befolyásolta Oroszország a 2016-os amerikai elnökválasztást. Robert Mueller különleges ügyész keresi erre a választ, ám továbbra sem látunk teljesen tisztán az ügyben. Az oroszok mindenesetre igyekezték elviccelni a kérdést. Április 1-jén a moszkvai külügyminisztérium Facebook oldalán azt javasolta a külképviseleteknek, hogy a következő hangüzenetet tegyék fel üzenetrögzítőjükre: „Ha politikai ellenfelének akar üzenni egy orosz diplomata által, nyomja meg az 1-es gombot. Ha orosz hackereket kíván felbérelni, nyomja meg a 2-es gombot. A 3-as gombot pedig akkor nyomja meg, ha az országában zajló választást akarja befolyásolni”.

VARÁZSLATOS TELJESÍTMÉNY Kim Dzsong Un állítólag sík talpú bőrcipőben mászta meg a 2700 méter magas Pektu-hegyet - FOTÓ: AFP/KCNA

VARÁZSLATOS TELJESÍTMÉNY Kim Dzsong Un állítólag sík talpú bőrcipőben mászta meg a 2700 méter magas Pektu-hegyet - FOTÓ: AFP/KCNA

Miközben a világ attól tart, mikor sodorja nukleáris háborúba a világot Kim Dzsong Un, az észak-koreai diktátorról kiderült, hogy valóságos divatdiktátor, hiszen olyan bő szárú nadrágot visel, amilyet rajta kívül senki más. Egy másik felvétel tanúsága szerint síktalpú cipővel mászott meg egy havas hegyet, amilyenre legfeljebb csak egy varázsló lehet képes. Az év első felében több hétre nyoma veszett a kis vezérnek, ami igencsak felkeltette az amerikai humoristák figyelmét „Valószínűleg több időt kell szánnia családtagjainak kivégzésére” – közölte David Letterman. Conan O’Brien egy műsorában szintén a kis vezérről emlékezett meg, méghozzá annak ifjúkoráról. Elmesélte, hogy Kim Dzsong Un fellépett a Pomádé című musicalben. „Itt ismerte meg első feleségét, Olivia Newton Dzsongot”. Phenjan nukleáris fenyegetéséről is születtek viccek. Jimmy Fallontól származik a következő idézet. „Japán és Dél-Korea megrémült az újabb sikeres észak-koreai rakétakísérlettől. A két országot meglepte a phenjani teszt. Ám a legjobban Észak-Koreát lepte meg, hogy a kísérlet sikeres volt”.

A Brexit humora

A Brexit ugyan sokak számára roppant kellemetlen következményekkel jár, s láthatóan a gazdasági növekedést is lelassítja, a britek azonban nem lennének britek, ha nem szemlélnék némi humorral a történéseket. Több honlapon bukkant fel az a „nyílt levél”, amelyet a Downing Street 10 írt a Mikulásnak. „Kedves Mikulás! Amint azt Ön is tudja, 2019. március 29. után nem hiszünk önben. Ám ez után is a lehető legszorosabb kapcsolatot kívánjuk fenntartani. Ezért elvárjuk, hogy ugyanolyan ajándékokkal lepjen meg, mint korábban. Közzétesszük, milyen ajándékokat akarunk. (Az igazat megvallva csak most kezdtük el összeállítani a listát.) Vegye figyelembe, hogy már nem tudja a hagyományos módon célba juttatni az ajándékokat, mert ellenőrizni fogjuk határainkat”.

Szerző
2017.12.30 06:31

„Láttam az arckifejezését is, valami iszonyatos volt" - Földön fekvőre is tüzelt a torontói fegyveres

Publikálás dátuma
2018.07.23 15:11

Fotó: AFP/ COLE BURSTON
A baseballsapkás férfi folyamatosan tüzelt járókelőkre, a környékbeli éttermek vendégeire, nőket, gyerekeket is célba vett. Két ember meghalt, tucatnyian sérültek.
Még a kanadai hatóságok sem tudják biztosan, miért kezdett vérontásba az ismeretlen férfi, aki helyi idő szerint vasárnap este tíz óra körül kezdett lövöldözni a torontói Greektown városrészben és két emberrel is végzett. A  válltáskás támadó átment a a Danforth sugárúton, aztán hirtelen előkapott egy pisztolyt.
Ami ezután következett, az leginkább egy rémálomba illene: a fiatal férfi lőni kezdett mindenkire, akit csak látott – a zebránál álló civilek csoportjára, majd beleeresztett egy sorozatot egy közeli kávézó kirakatába is. 
„Láttam az arckifejezését is, valami iszonyatos volt; egy fiatal nő menekülni próbált előle, de elesett; ő erre megfordult, és közvetlen közelről kétszer-háromszor is rálőtt a földön fekvő nőre”
- mesélte a támadást túlélő Andrew Mantzios, aki barátaival fedezékbe húzódott, miközben a fegyveres tovább ment, és üzletekre lövöldözött.
A támadó akár 30 lövést is leadhatott, mire a helyszínre érkező rendőrök megfékezték. A Citynews  kanadai portál úgy tudja, hogy ámokfutásnak két halálos áldozata és 12 sérültje van, az egyik halott sejthetően az nő, akire több lövést adott le. A sérültek között egy 8-9 év közötti lány is van, állapota válságos, az áldozatok többségéta Demestres kávézóban érte találat. 
Meghalt a fegyveres is, holttestére a Danforth sugárúton találtak rá – egyelőre nem tisztázott, hogy járőrök sebesítették meg halálosan, vagy végzett magával; a rendőrök közül mindenesetre senki sem sérült meg.  
A támadóról csak annyit tudni, hogy 29 éves, a támadás idején fekete ruhát, baseballsapkát és rövid szakállat viselt. A The Guardian megszerzett egy felvételt, amin a merénylő látható; a férfi menet közben egy ideig jobb kezében, szorosan combja mellett tartja pisztolyát, aztán gyors mozdulattal céloz, és tüzelni kezd egy kirakatra.
A torontói rendőrség azt sem zárja ki, hogy terrortámadás történt és a fegyveres tudatosan választott helyszínt, célpontokat is a lövöldözés során; jelenleg szemtanúk jelentkezését várják, és próbálnak minél több részletet összegyűjteni a vasárnap esti eseményekről.
2018.07.23 15:11

„Trump úr, ne játszadozzon az oroszlán farkával!”

Publikálás dátuma
2018.07.23 09:00

Fotó: AFP/
Egyre élesebb a hangnem az Egyesült Államok és Irán között. Teherán háborús fenyegetéssel vádolja Washingtont.
Az iszlám köztársaság vezetői közt viszonylag mérsékeltebb politikusnak tekintett Hasszán Róháni elnök – az ISNA félhivatalos hírügynökség vasárnapi jelentése szerint – azt mondta: Amerikának tudnia kellene, hogy „az Iránnal való béke minden békék anyja, de az Iránnal való háború minden háborúk anyja”. Ezt a kissé talán nehezen megfejthető üzenetet világosabbá tette azzal, hogy hozzátette: „Trump úr, ne játszadozzon az oroszlán farkával, mert megbánhatja”. Az amerikai elnök május 8-án jelentette be, hogy az Egyesült Államok a maga részéről felmondja az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja, valamint Németország és az önálló jogalanyként fellépő Európai Unió által Iránnal 2015-ben megkötött megállapodást, amelyben Teherán vállalta, hogy nem törekszik atomfegyver kifejlesztésére, felhagy az ezt célzó urándúsítással, a nemzetközi közösség pedig feloldja azokat a szankciókat, amelyeket korábban rendelt el, az iráni atomfegyverkezés miatti aggodalomtól vezettetve. 
Donald Trump szerint az elődje, Barack Obama hivatali idejében aláírt megállapodás rossz, mert nem tartalmazza a szükséges garanciákat, és Teherán orránál fogva vezeti a nemzetközi közösséget.
Az amerikai szankciók visszaállítása azt is jelenti, hogy az Egyesült Államok büntetni kívánja azokat a külföldi vállalatokat is, amelyek tiltott termékekkel és szolgáltatásokkal üzletelnek Iránnal.
Hogy az iráni szénhidrogén-szállításokra ráutalt országok mennyi haladékot kapnak a szankciók érvényesítése alól, egyelőre nem teljesen tisztázott kérdés. Az viszont egyértelműen körvonalazódik, hogy az amerikaiak ellenében a többi aláíró félnek nagyon nehéz lenne tartósan és hitelesen fenntartania az atomalku érvényét. Róháni most megismételte az elmúlt hetekben már többször elhangzott iráni fenyegetést, hogy az amerikai szankciókra – elsősorban az iráni olajeladások akadályozására - válaszlépésként Teherán elrendelheti a Hormuzi-szoros blokádját, és azzal megbénítaná a Perzsa-öböl Iránnal szembeni túlpartján fekvő országokból tankhajókkal történő olajkivitelt. 
A Hormuzi-szoros esetleges lezárására vonatkozó iráni fenyegetésekre természetesen nem maradtak el amerikai részről az „azt próbálják meg” típusú válaszok, de a hét végén új dimenzióba helyezte az amerikai-iráni szembenállást az NBC amerikai tévéhálózat, amikor azt az értesülést közölte:
Irán felkészült kiterjedt kibernetikai támadások végrehajtására amerikai, európai, illetve közel-keleti elektromos hálózatok, vízművek, egészségügyi intézmények és technológiai cégek ellen.
Eszerint Európában különösen Németország és Nagy-Britannia veszélyeztetett, és Washington figyelmeztette szövetségeseit, erősítsék meg számítógépes védelmüket, sőt, szükség esetén legyenek készek ellentámadásra is. Irán ENSZ-nagykövete szerint – nem meglepő módon – az amerikai vádak alaptalanok, és azt próbálják leplezni, hogy éppenséggel az Egyesült Államok készül kibernetikai háborúra Irán ellen.
 Az amerikai média egy része arról is ír, hogy a Fehér Ház tudatos, megtervezett propagandakampányt indított az ajatollahok állama ellen, amelynek keretében rossz fényben tüntetnek fel iráni vezetőket, tényeket torzítanak el, és a korábbi amerikai kormányzat Irán-politikájának ellentmondó állításokat terjesztenek. Az élesedő hangnem nem sokkal azután tapasztalható Washington és Teherán között, hogy Trump Helsinkiben találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Kettejük négyszemközti beszélgetésének tartalma nem szivárgott ki a médiába, de a csúcstalálkozó előtt több olyan értesülés látott napvilágot, hogy az amerikai kormányzatot különböző közel-keleti politikai körökből erősen kapacitálták arra: törekedjen Trump olyan megállapodásra Putyinnal, amelynek alapján Washington nem támadná tovább Moszkvát az ukrajnai orosz agresszió miatt, cserébe viszont a Szíriában nagy befolyással rendelkező orosz elnök elérné a teheráni támogatást élvező síita fegyveresek semlegesítését Szíriában, Irán kiszorítását a polgárháború sújtotta országból.

Az ajatollah nem hisz a tárgyalásban

A Róháninál keményvonalasabbnak tartott Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb vallási vezetője előzőleg, szombaton közzétett nyilatkozatában az államfőnél is tovább ment, amikor leszögezte: hatalmas hiba lenne azt hinni, hogy az Egyesült Államokkal tárgyalások útján rendezni lehet a problémákat. Hamenei szerint az atomalkuból történt amerikai kihátrálás éppen azt tanúsítja, hogy Washingtonnak a saját aláírása sem számít. 

Témák
USAIrán
2018.07.23 09:00
Frissítve: 2018.07.23 09:13