A Népszava nagy zenei körképe: koncert

Publikálás dátuma
2017.12.30 06:43

Fotó: /
Mit néztünk, hallgattunk, olvastunk 2017-ben? Szakértőket kértünk fel, hogy osszák meg velünk szakmai és személyes élményeiket, összegezzék az évet. Negyedik rész: koncertek.

Az év koncertje:

Bella Máté zeneszerző: Kicsit elfogult leszek: a STUDIO5 Nyolc másodperc című koncertje, elsősorban Szentpáli Roland tubán elkövetett lédús közjátékai miatt.

Bóka Gábor zenekritikus (Opera-Világ): Imádtam, ahogy Piotr Anderszewski játszotta Haydn D-dúr zongoraversenyét (a Budapesti Fesztiválzenekarral és Takács-Nagy Gáborral). Eddig ismeretlen mélységeket tárt fel a könnyűnek tartott darabban, számomra az év egyik legnagyobb felfedezése.

Dankó Gábor könnyűzenei szakíró (Lángoló Gitárok): A Wolves In The Throne Room kiváló black metal-csépelése az A38-on.

Prieger Zsolt producer, DJ, az Anima Sound System alapítója: A Laibach új lemezének csodás előadása az A38-on. Nem voltak műsoron még ráadásként sem a „slágerek”. Ezt szeretem: meglepő, klasszikus, erős produkció volt.

Akiért az idén a legmesszebbre zarándokoltam:

Bella Máté: Peter Eötvös Contemporary Music Foundation@Tonhalle, Svájc

Bóka Gábor: A Bécsi Filharmonikusok! Hiába jönnek időről időre Budapestre, őket Salzburgban is meghallgattam a nyáron.

Dankó Gábor: Emperorért a Wacken fesztiválra, a német-dán határ közelébe. A black metal legendájáért muszáj volt ennyit menni.

Prieger Zsolt: Dave Clarke 7 órás, mindenevő DJ-setje Párizsban, a Szajnán. Technót, hiphop-ot és punkot is játszott. Lebilincselő és felkavaró volt. A következő zarándoklatom Bob Dylan római koncertje április 5-én – már megvan a jegyem.

A legértelmezhetetlenebb dolog, amit idén koncerten láttam/hallottam:

Bella Máté: Egy női karmester a koncert végén, a tapsviharra való tekintettel, lesmárolta a koncertmestert.

Bóka Gábor: Az, hogy mennyi klasszikus zeneműbe hangszereltek utólag mobiltelefon-szólamot...

Dankó Gábor: A Gustave Tiger énekesnőjének kitűnő előadása a Bánkitó Fesztiválon. Visszajött a punkba vetett hitem.

Prieger Zsolt: Bár láttam volna sok ilyet az egyre konzumidiótább zenei szcénában – de sajnos mindenki önmagát ismétli modorosan.

Az év koncerthelyszíne:

Bella Máté zeneszerző: Harpa Concert Hall, Reykjavík – a koncertről hazafelé láthatod a sarki fényt és ehetsz bálnahúst.

Bóka Gábor zenekritikus: A BMC. Közönségbarát kialakítása, építészeti megoldásai, a programok gazdagsága és változatossága miatt, és elsősorban az erőfeszítésért, amit a kortárs zene megismertetése érdekében tesz.

Dankó Gábor: A Wacken, mert ennyi sarat én még fesztiválon nem láttam, és ott ez természetes augusztus elején.

Prieger Zsolt: Budapesten sajnos még mindig az A38-hajó és az Akvárium, hangban, profizmusban a legjobbak. Amiért „sajnos”: engem zavar, hogy nincsenek fura, szokatlan, rendhagyó helyek, amelyek ráadásul jól is szólnak, másokat nem?

Erre a múltbéli koncertre utaznék el egy időgéppel:

Bella Máté zeneszerző: 2016. 08. 23 KKL Luzern, Concert Hall – Mahler Chamber Orchestra és Barbara Hannigan

Bóka Gábor zenekritikus: Mozartot szeretném hallani, akár karmesterként, akár bármely hangszeren.

Dankó Gábor: Egy Fugazi-koncert bárhol – de talán még újjáéled a post-hardcore-legenda.

Prieger Zsolt: Bob Dylan '66-os szériája, a The Clash londoni 77-ei, az első Sex Pistols, Nick Cave a Birthday Partyval még betépett ausztrál iskolásként; James Brown Apollo Theatre-beli bemutatkozása, egy korai Beastie Boys; a Consolidated brutális ipari feminista-vegán-marxista előadásai, de kíváncsi lennék Arvo Pärt és Bartók Béla bemutatkozására, Bach passióinak korai koncertjeire, fekete elítéltek munkadal- és gospelkoncertjére egy XX. század eleji amerikai büntetőtelepen. Bekukkantanék Johnny Cash börtönkoncertjeinek egyikére, Händel egy londoni bemutatójran, Stockhausen összes premierjére.

2017.12.30 06:43

Jótékony célra fordítják a béremelést – több mint 3 millió forintot oszt szét minden hónapban az MSZP

Publikálás dátuma
2018.07.21 13:10

Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
A párt elnöksége egyértelművé tette, hogy a döntés alól senki nem vonhatja ki magát.
Javában készülnek az MSZP július 30-ai elnökségi ülésére benyújtandó határozatok. Lapunk úgy tudja, a legfontosabb ezek közül az, miszerint az MSZP vezérkara eldönti, milyen célokra, és milyen ütemezéssel fordítja jótékony célra a képviselői fizetésemelésből származó többletet – ami körülbelül 200 ezer forintot jelent honatyánként. Mivel az MSZP-Párbeszéd húsz mandátumot szerzett az áprilisi választáson, és ebből tizenhat erősíti a szocialista frakciót – megközelítőleg bruttó 3 millió 200 ezer forintról van szó. Információink szerint nem lesz automatikus elosztási mechanizmus, havonta összeül majd az elnökség, és eldönti, hogy az adott hónapban mire fordítja az említett summát: legyen szó rászoruló gyerekek támogatásáról, hajléktalanok segítéséről, független médiumok felkarolásáról vagy éppen szegény sorsú gyerekeknek adandó ösztöndíjakról. Az elnökség teljesen egyértelművé tette, hogy a kötelező felajánlás alól senki nem vonhatja ki magát. Mint megírtuk, a július 17-én megszavazott képviselői béremelés híre komoly felháborodást váltott ki, hiszen a kormány eközben megadóztatná a cafeteria-elemeket, és csípőből utasítja vissza az otthonápolási díjak növelését. Az ellenzék az ügyben nem volt könnyű helyzetben, ugyanis a Fidesz annak érdekében, hogy a Tisztelt Ház elé vihesse a fizetésemelésről szóló törvényt, gyakorlatilag megzsarolta a többi pártot (olyan tervvel állt elő, ami lényegében leradírozta volna az ellenzéket a térképről).

Az MSZP összes tisztviselője (legyen szó pártpolitikusról, parlamenti vagy önkormányzati képviselőről) jelenleg is kiveszi a részét a közösségi finanszírozásból, ugyanis alapszabály szerint a párt révén kapott jövedelem 10 százalékát köteles befizetni a pártkasszába,

2018.07.21 13:10
Frissítve: 2018.07.21 13:10

Külföldi tollakkal repülhet a magyar Turul

Publikálás dátuma
2018.07.21 13:00
A 2Rule sportruházat bemutató sajtótájékoztatón a fővárosi Fröccsterasz étteremben 2018. július 20-án
Fotó: MTI/ Balogh Zoltán
A termékek ötöde nem itthon készül, az alapanyag külföldi, egy magyar kisvállalkozót pedig már ki is rúgtak. Így startol Mészáros Lőrinc nemzeti sportruházatgyártó cége.
Még alig létezik a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó 2Rule (ejtsd: turul) sportruházatgyártó, de három NB I-es futballcsapat, a Haladás, a Puskás Akadémia és Diósgyőr rögtön lecsapott, és leszerződött a céggel. A klubok döntése önmagában meglepő, hiszen az elviekben profi csapatok egy, a piacon amatőrnek számító céget választottak, ráadásul olyan nagy múltú gyártó helyett, mint például az Adidas. A váratlan üzleti siker nyomán szerettük volna megismerni a 2Rule titkát – ám válaszok helyett lépten-nyomon csak újabb kérdéseket találtunk. Rögtön szemet szúrt például az: miközben a cég már szerződött több futballklubbal, működő honlapja, informatív Facebook-oldala még nem volt. Ennél is fontosabb, hogy maga a cég is embrionális állapotban van még. A 70 százalékban Mészáros-tulajdonú – felügyelő-bizottságában Mészáros Lőrinc lányát, Mészáros Beatrixet is foglalkoztató – Magyar Sportmárka Zrt.-nek nincs például saját központja.
A múlt év végén egyetlen alkalmazottal és mindössze 5 millió forint törzstőkével összehozott társaság bejelentett címe a szintén Mészáros érdekeltségébe tartozó herceghalmi Talentis Zrt. innovációs központ irodája. Erre ugyanakkor a helyszínen semmi sem utal. Nemhogy varrodák, üzemek, bemutató termek, áruval megpakolt teherautók nincsenek ott, még a sportruházati cég nevét sem tüntették fel a bejárat melletti névtáblán a többi, a Talentis égisze alatt működő vállalkozás mellett. A recepción megerősítették, jó helyen járunk, ám a cég vezetése házon kívül volt, így éppúgy nem kaptunk válaszokat a helyszínen, mint az e-mailben a cég vezetőjének és kisebbségi tulajdonosának, Kővári Ágnesnek feltett kérdéseinkre sem. Pedig kíváncsiak lettünk volna válaszaira, például arra: Hol készítik a mezeket? Információnk szerint ugyanis a gyártás beindítása finoman szólva sem alakult zökkenőmentesen. Kővári korábban a kormánysajtónak azt mondta, bérmunkában gyártatják majd a mezeket Kecskeméten, Jászberényben és Gombán, a cipőket pedig Rakamazon. Lapunk információi szerint azonban ebből sem sok minden vált valóra. A Kecskeméten megkeresett helyi textiles vállalkozók nem tudtak arról, hogy a városukban valaki sportruházati terméket gyártatna, és Jászberényben sem hallottak a 2Rule érkezéséről.
Gombán viszont megtaláltuk azt a helyi kisvállalkozást, ahol a közelmúltig varrták a 2Rule-mezeket, ám ennek már vége: az első hétezer mez legyártása után éppen a napokban bontott velük szerződést a Mészáros-cég minőségi problémákra hivatkozva.
Rakamazon egy helyi vállalkozással működik együtt a 2Rule, ám a cégvezető titoktartási szerződésre hivatkozva nem árult el részleteket. De nem csak az rejtély, hogy hol gyártatnak, hanem az is: milyen alapanyagot használnak? A sportmezek úgynevezett lélegző poliészterből készülnek, szakmai forrásaink pedig már korábban elmondták: ez alapanyag Szlovéniából vagy Távol-Keletről származik – márpedig az sajátos megoldás lenne, ha a felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia promóciós videójában is nemzetinek nevezett sportruházat-gyártó importra alapozna. Noha a cég kérdéseinkre nem kívánt válaszolni, tegnap – talán nem függetlenül lapunk érdeklődéséről – „sajtótájékoztatót” tartott a társaság – igaz, arra a Népszavát nem hívták el. Az MTI tudósításból viszont kiderült, hogy nem véletlenül rejtőzködtek eddig. Mert miközben korábban magyar munkahelyek létrehozását, a „magyar könnyűipar felélesztését" ígérték, Kővári Ágnes elismerte, valójában a termékeknek mindössze ötöde készül Magyarországon, ráadásul az is külföldi alapanyagból. A vezérigazgató és kisebbségi tulajdonos továbbra is csak rébuszokban beszélt a vállalkozás részleteiről. Szerinte „négy varrodával” is együtt dolgoznak és saját üzemet is terveznek, ám konkrétumot, helyszínt, településnevet nem említett. Annyi azért még kiderült: noha valódi gyártókapacitása, központja, webshopja, bemutatóterme, katalógusa még nincs a cégnek, ügyfélköre máris tovább nőtt, többek között a Vasas és a Vívószövetség is úgy a 2Rule-t választotta.

TAO-pénz sportruhára

Ha jó áron megfelelő minőséget tud nyújtani a 2Rule, akkor itt Magyarországon piacképes lehet a márka – mondta a Népszavának Szabados Gábor sportközgazdász, aki szerint a cég marketingje láthatóan erős lesz, három elsőosztályú csapattal ugyanis már meg is állapodtak. Ezt az egyezséget azonban nem úgy kell elképzelni, hogy a klubok keresték meg a márkát, ez minden bizonnyal fordítva történt. A legjobb reklámfelület ugyanis egy elsőosztályú csapat – tette hozzá. Azt is megjegyezte ugyanakkor, hogy a márkák haszna nem a klubokkal kötött szerződésekből ered, hanem a tízezres vagy akár százezres nagyságrendűre becsülhető amatőr játékosok vásárlásaiból. A TAO-pénzek egy részét ráadásul ruházatra is lehet költeni. A nyugati topcsapatok esetében egyébként a sportszergyárak amellett, hogy ingyen adják a felszerelést további pénzeket is fizetnek a használatért. A hazai elsőosztályú csapatoknál viszont inkább az a jellemző, hogy a felnőtt csapat ingyen kapja a mezt és az egyéb kiegészítőket, de az utánpótlás csapatok esetében már ki kell fizetni a teljes felszerelés árát. Szabados Gábor arra is rámutatott a focisták gyakran „márkasoviniszták”, így általában csak az a jó nekik amit az Adidas vagy a Nike gyárt. A cipő még érzékenyebb kérdés, a klubok ezért olyan szerződéseket kötnek, amelyek nem terjednek ki a lábbelikre. Lapunk felvetésére, miszerint hogyan fordulhatott elő, hogy egy márkaüzlet nélküli céggel szerződtek le elsőosztályú csapatok, azt mondta: a hétvégén elkezdődik a bajnokság, év közben pedig nem lehet szerződést bontani a nagy gyártókkal. Így feltehetően kénytelenek voltak a 2Rule-nál előreszaladni és valódi árusítás nélkül megállapodni a klubokkal. (L. T.)

2018.07.21 13:00
Frissítve: 2018.07.21 13:00