Nem ereszti az ellenzéket az Állami Számvevőszék

Publikálás dátuma
2017.12.30 06:03
Népszava fotó
Fotó: /
Közzétette a 2018. első félévi ellenőrzési tervét az Állami Számvevőszék (ÁSZ), amely megerősítette: miközben a volt fideszes országgyűlési képviselő, Domokos László vezette szervezet továbbra is feltűnő figyelemmel kíséri az ellenzéki pártok gazdálkodását, addig a Fidesz és a KDNP pénzügyei iránt kevéssé érdeklődik. Ligeti Miklós (Transparency) szerint az ÁSZ folytatja saját maga leleplezését.  

A terv szerint a következő félévben, tehát a kampányfinis és választás időszakában az összes parlamenti ellenzéki párt alapítványát ellenőrzik. Megvizsgálják az MSZP-s Táncsics Mihály Alapítványt, a Jobbik Magyarországért Alapítványt, az LMP-s Ökopolisz Alapítványt, a DK-s Új Köztársaságért Alapítványt, az Együtt Váradi András Alapítványát, a Liberális Magyarországért Alapítványt, és a párbeszédes Megújuló Magyarországért Alapítványt. A lista itt véget ér, vagyis most nem kell vizsgálatra készülnie a Fideszt támogató Polgári Magyarországért Alapítványnak és a KDNP-t segítő Barankovics István Alapítványnak sem.

– Folytatja saját maga leleplezését a számvevőszék – fogalmazott érdeklődésünkre Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi igazgatója. Ezzel arra utalt: a Transparency kérései, jelzései ellenére az ÁSZ korábban rendre megtagadta a pártok gazdálkodásának alapos vizsgálatát, például a plakáthelybérlések valós árának ellenőrzését arra hivatkozva, hogy arra nincs lehetősége. Ligeti Miklós szerint a helyzet tarthatatlanságára utal az is, hogy újra kimaradnak a vizsgálatból a kormánypártok: "Nehéz lesz magyarázatot adni, hogy a kampány idején, közvetlenül a választás előtt miért megint csak az ellenzéket kell vizsgálni."

Az ÁSZ-eljárás annyiban nem meglepő, hogy az előző vizsgálati időszakban is épp a kormánypártok maradtak ki az ÁSZ ellenőrzéseiből. Az ellenzéki pártokat nem csak megvizsgálta, hanem kivétel nélkül mindegyiknek büntetést helyezett kilátásba a számvevőszék. Elsőként – mint arról többször írtunk – a Jobbikra sújtottak le. Az ÁSZ jelentés tervezete szerint a szélsőjobboldali pártot tiltott támogatás miatt összesen 660 millió forintos visszafizetési kötelezettség és pénzelvonás fenyegeti. Az LMP-t 16-, a DK-t 15-, az MSZP-t 2-, a Liberálisokat 14-, a Párbeszédet 15-, az Együtt-et 20 millió forint büntetéssel és elvonással büntetné az ÁSZ.

– Az elmúlt hónapok célzott és törvénytelen ÁSZ-vizsgálatai után már nem lehetünk jóhiszeműek, teljesen egyértelmű, hogy az ellenzék kampányának ellehetetlenítése a cél – reagált lapunknak az újabb számvevőszéki vizsgálatok hírére Szigetvári Viktor. Az Együtt választmányi elnöke szerint az, hogy a Fideszt ezúttal is kihagyták a vizsgálatból újabb jele annak, hogy a kormánypárt putyini módszerekkel élve próbája ellehetetlenít az ellenzéket.

Szerző
2017.12.30 06:03

Kiderülhet, milyen szerződéssel használták Hosszúék a Duna Arénát

Publikálás dátuma
2018.07.23 10:38
A Duna Aréna egyik versenymedencéje
Fotó: Népszava/ Németh András Péter
Ki kell adnia a vizes világbajnokságot szervező Bp2017 Kft-nek azokat szerződéseket, amiket Hosszú Katinka és Shane Tusup cégével kötöttek; az ügyben eljáró bíróság félmilliós pénzbírságot is kirótt a szervezőre.
Ki kell adnia azokat szerződéseket budapesti vizes vb szervezőinek, amiket az Hosszú-Tusup tulajdonban álló Iron Corporation-nel kötöttek az irdatlan mennyiségű közpénzből épített Duna Aréna használatára – idézi az ügyben hozott, nem jogerős bírósági döntést a 24.hu. A portál hozzáteszi, a szervező céget 500 ezer forintos pénzbírsággal is sújtották, mert korábban tagadta, hogy birtokában vannak ilyen megállapodások.
A lap emlékeztet rá, hogy az elsőfokú bírósági döntést 16 hónapos szélmalomharc előzte meg, melynek során hasztalanul próbálták kikérni, megszerezni a szerződéseket.
 „Első körben egyszerűen figyelmen kívül hagyták megkereséseinket, az adatvédelmi hatóság jelentését, az eljárást. A második fordulóban, immár a per során érveltek azzal, hogy a Bp2017 Kft. nem minősül közfeladatot ellátó szervnek, az érintett szerződések fedezete pedig nem költségvetési forrás, így független gazdálkodása során szerzett bevételei elvesztették közpénzjellegüket. Hivatkoztak arra is, hogy adatigénylésünket túlságosan általánosan fogalmaztuk meg. A harmadik lépcsőben az következett, hogy a Bp2017 Kft. nem is kötött ilyen szerződéseket” - sorolják a cikkben.
Hozzáteszik, bíróság mindent figyelembe véve alaposnak találta a 24.hu kérelmét, mivel a Bp2017 Kft. minden kétséget kizáróan közpénzzel gazdálkodó szervezet, amelynek ráadásul közfeladatot kellett ellátnia a vb megszervezésével. A megbírságolt Kft. ugyanakkor fellebbezett az ítélet és a pénzbírság ellen is, így az eljárás másodfokon folytatódik.
Az ügy tavaly márciusban kezdődött, akkor kapott nyilvánosságot, hogy Darnyi Tamás úszóiskolájának nem maradt hely a közel 50 milliárdból megépített Duna Arénában, míg Hosszúéké megkapta a létesítményt.
2018.07.23 10:38

Orbán Montenegró elnökével találkozik

Publikálás dátuma
2018.07.23 10:17

Fotó: MTI/EPA/ BORIS PEJOVIC
Hétfőn a montenegrói elnökkel vacsorázik, kedden Dusko Markovic kormányfővel tárgyal Orbán, aki épp csak visszatért izraeli látogatásáról.
Hivatalos látogatásra Montenegróba utazik hétfő délután Orbán Viktor miniszterelnök, este pedig munkavacsora során találkozik Milo Djukanovic elnökkel - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. A kormányfő kedden Podgoricában megbeszélést folytat Dusko Markovic miniszterelnökkel és Ivan Brajovic parlamenti elnökkel.
Orbánnak sűrű napjai vannak, hiszen csak nemrég ért haza Izraelből, ahol találkozott Benjamin Netanjahuval, és sokak nemtetszése ellenére ellátogatott a Jad Vasem holokauszt múzeumba – emiatt még néhány tüntetővel is szembe kellett néznie. Montenegróban valószínűleg barátibb fogadtatásra számíthat, hiszen a 600 ezres országban komoly kereskedelmi és diplomáciai partnernek tekintik Magyarországot. A virágzó kapcsolatokat az Index korábbi összefoglalója mutatta be – a cikk szerint Montenegró legnagyobb bankja, a Crnogorska Komercijalna Banka ad Podgorica is magyar kézben van, az ország legjobb szállodája, Herceg Noviban található Sun Resort szálló pedig Mészáros Lőrinc tulajdona. 
2018.07.23 10:17
Frissítve: 2018.07.23 10:39