Öt technológia, ami megváltoztatja a világot

Publikálás dátuma
2018.01.02 06:17
Fotó: Shutterstock
Fotó: /
A technológiák, az együttműködés a mesterséges intelligenciákkal a legfényesebb jelei a fejlődésnek. De egyik módja a generációváltások átértelmezésének is.

Mi különbözteti meg a Baby Boomereket, vagyis a II. világháború után születetteket, a Generation X-et, az 1961 és 1981 között világra jötteket a Millennials-tól? Nemcsak más-más korban éltek, hanem mindegyik nemzedék új képességeket érlelt a modern technológiák kifejlesztésére. Ezzel kapcsolatban született az olasz Weconomy.it, a Logotel dizájn cég által létrehozott digitális-kulturális platform, amelyen szakértők vitatkoznak az emberek és technológiák együttműködéséről a különböző korszakokban, valamint arról, hogy a jövőben melyek lesznek alkalmasak a társadalom megváltoztatására. Pietro Leo, az IBM Italia vezérigazgatója a Weconomy.it-et használta fel A láthatóvá tett láthatatlan című tanulmányának közzétételére, amely megnevezi a jövőnket megváltoztató öt technológiát.

Mesterséges intelligencia

Ez lehetővé teszi mentális egészségünk értékelését egy virtuális sztetoszkóppal és képes lesz diagnózist felállítani beszédünk és kifejezésmódunk elemzése alapján.

Szupervízió

E technológiával a látható fényen túl is látunk az erre a célra készült eszközökkel. A szupervízióval elemezni lehet például egy táplálék elemeit, vagy megtudni, hogy egy gyógyszer nem hamisítvány-e.

Makroszkóp

Betekintést ad a Föld bonyolult szerkezetébe és jellemző rendszereibe. Ezáltal megismerhetünk egy komplex fizikai rendszert, annak variációival együtt.

Nanolaboratóriumok

Ezek olyan mikrochipek lesznek, amelyek elemezni tudják a testnedvekben áramló biológiai nanorészecskéket, például a DNS exonjait a különböző patológiák és fertőzések felfedezése céljából még a tünetek megjelenése előtt.

Intelligens érzékelők

Ezeknek különösen fontos szerep juthat a környezetvédelemben, mert a fény sebességével tudják kiszűrni a levegőben lévő szennyezéseket.

2018.01.02 06:17

Kane a gólkirály, Modric a torna legjobb játékosa

Publikálás dátuma
2018.07.15 19:53
A gólkirály Kane és az aranylabdás Modric egymás ellen
Fotó: AFP/ FRANCK FIFE
Hat meccsen hat gól Harry Kane mérlege, és már megint nem a világbajnok csapatból került ki az aranylabdás.
A vb-t negyedikként záró Anglia és a Tottenham Hotspur labdarúgója, a hat találatot szerző Harry Kane lett az oroszországi torna gólkirálya, ezzel gyakorlatilag lemásolva a négy éve, Brazíliában szintén hatszor eredményes James Rodríguez teljesítményét. A csatár hat mérkőzést játszott a világbajnokságon: a csoportkörben Tunézia kapuját kettő, Panamáét három góllal terhelte, a nyolcaddöntőben Kolumbiának is beköszönt. 
Kane mögött az orosz Gyenisz Cserisev, a belga Romelu Lukaku, a portugál Cristian Ronaldo és a világbajnok francia válogatott két játékosa, Antoine Griezmann és Kylian Mbappé egyaránt négy-négy találattal lett holtversenyben második a mesterlövészek között. A torna legjobb játékosának járó Aranylabdát a horvát Luka Modric kapta. Utoljára a brazil Romário érdemelte 1994-ben világbajnokként a legjobbnak járó különdíjat, azóta az aranylabdások nem a győztes csapatból kerültek ki.  
Szerző
2018.07.15 19:53

Djokovic győzött Wimbledonban

Publikálás dátuma
2018.07.15 17:55

Fotó: AFP/ Oli Scarff
A szerb jelenleg csak 21. a ranglistán, de már negyedszer nyert Wimbledonban, 13. Grand Slam-trófeáját gyűjtötte be.
Novak Djokovic nyerte meg a wimbledoni tenisztorna férfi egyes versenyét: a vasárnapi döntőben 6:2, 6:2, 7:6 (7-3)-ra legyőzte a dél-afrikai Kevin Andersont.
A szerbek volt világelsője - aki jelenleg csak 21. a ranglistán - az elejétől fogva irányította a találkozót, kétszer is elvette ellenfele félelmetes adogatását, és fél óra alatt szettelőnybe került. A folytatásban is a belgrádi teniszező mozgott frissebben, ismét kétszer brékelt, és 1 óra 12 perc elteltével már csak egy játszmára volt a diadaltól. A harmadik felvonásban Anderson fogadóként 5:4-nél és 6:5-nél összesen öt szettlabdához jutott, de nem élt velük, majd a rövidítésben már egyértelműen Djokovic volt jobb.
A 31 éves szerb 2011, 2014 és 2015 után negyedszer nyert Wimbledonban, 13. Grand Slam-trófeáját gyűjtötte be. A 203 centis Anderson a tavalyi US Open után a második GS-döntőjét is elveszítette.
A hölgyeknél Angelique Kerber nyert, miután 6:3, 6:3-ra legyőzte a 23-szoros GS-győztes Serena Williamst. A 30 éves német pályafutása során harmadszor nyert GS-versenyt és összességében 12. tornagyőzelmét aratta. A szülési szabadságáról tavasszal visszatért Williams vereségével egyelőre nem érte utol a női GS-bajnokok örökranglistáját 24 elsőséggel vezető ausztrál Margaret Courtot.
Szerző
2018.07.15 17:55