A mi keresztünk

Újévi köszöntőjében így fogalmazott Orbán Viktor: „Eloldódunk a hétköznapi gondoktól, tágabbra nyílik a lélek horizontja (…) ebben a különleges állapotban végezhetjük el az év végi számvetést, és gondolhatjuk újra, hogy mi lesz a dolgunk a következő évben a világban.” A Mészáros Lőrinc által birtokolt összes megyei napilapban megjelent az írás, ami – ha családonként mindenki elolvassa – legalább negyedmillió választó elérését jelenti. (Ekkora előfizetést/olvasottságot senki más nem tudhat magáénak a sajtópiacon.)

A miniszterelnök és stábja azonban biztosra megy. Magabiztos áthallásossággal jelenti ki: „Európában még az ateista is keresztény!", illetve ”Büszkék vagyunk arra, hogy nemzetünk évezredes teljesítményével hozzájárultunk Európa felemelkedéséhez.” A kormányfő Márk evangéliumából Krisztus második parancsolatát is idézi meggyőzésképpen: „Szeresd felebarátodat, mint magadat.” Hiszen „Szeretni kell önmagunkat, ami azt is jelenti, hogy vállaljuk és óvjuk mindazt, amik és akik vagyunk.” (Végre egy igazi orbáni mondat, habár Petőfi és társai, de a pesti srácok is aligha emellett rántottak volna kardot és puskát.) Orbán nem átall úgy fogalmazni: „az élet kultúrája a mi kultúránk”. Ugyan, ki másé is lehetne? A kabinet első embere azt is fennen hangoztatja: „az európai élet fundamentumai folyamatos támadás alatt állnak”. Vajon ki támadja őket?

Azt sem akarja első számú honfitársunk, hogy az „aggodalom és félelem kísérje év végi istentiszteleteinket”, mi több, az újévi forgatagban önfeledten ünneplő tömegben tinédzser és meglett migráns férfiak tömege zaklassa a lányokat, asszonyokat. Orbán semmilyen formában nem akarja a multikulturalizmust, Európa nagy olvasztó tégelyét, ahol az ember mindenhol és minden körülmények között embernek számít. Kirekeszteni akar, magára húzni az ajtót, nehogy keveredjünk más népekkel. Mint mondja: „el akarják venni saját életünket”, és egyúttal az Európai Unió megszűnését vizionálja.

A miniszterelnök saját (!) és családja (!) életét akarja élni. Csakis az övéket. Persze időnként közéjük enged egy Mészárost vagy egy Garancsit, semmi több. Utópiák, álmok vezérlik gondolatait. Igaz, nagy részüket kiismerhetetlenség, homály és értelmetlenség jellemzi, de a jövőbe vetett hit mégiscsak az övé.

Az Orbáni ámokfutás – számos kinyilatkoztatásból erre következtethetünk – a jövőben sem fog alábbhagyni. A történelem ura akar lenni, egyelőre Európában. Nem ismer önfeladást, és mint mondja: „amíg a nemzeti kormány áll az ország élén, addig okosan, szelíden, de megalkuvás nélkül dolgozunk, hogy hazánk keresztény kultúrájú magyar ország maradjon".

Ez a fajta erőszakosság úgy árt szervezetünk védekező rendszerének, mint a stressz mindennapi elviselése. Pedig félig legalábbis igaza van a miniszterelnöknek: mi valóban magyarok vagyunk, mégpedig mindnyájan, egytől egyig. A tiszteletet azonban nem kikövetelni, hanem kiérdemelni kell.

Szerző
2018.01.03 07:01

Igazi spanyol sztárcsapathoz utazhat az Újpest

Publikálás dátuma
2018.07.20 15:42

Fotó: AFP/ CHRISTOF STACHE
A lilák jövő csütörtökön, Spanyolországban kezdenek, visszavágó egy héttel később, a Szusza-stadionban. Nebojsa Vignjevic élvezhető futballt és szoros eredményt ígér.
A Bajnokok Ligája selejtezőjének 1. fordulójából kedden továbbjutó MOL Vidi FC és az Európa-liga hasonló szakaszából továbblépő Budapest Honvéd után csütörtökön az első párharc 3-1-es veresége ellenére hazai környezetben 4-0-ra nyerő Újpest is kvalifikálta magát a második körbe, a négy élvonalbeli kupacsapatból tehát egyedüliként a Ferencváros vérzett el. Az újpestiek fordításának a Neftci Baku legyőzésén túl komoly „jutalma” van, hiszen a hazai kupagyőztes az EL háromszoros győztesével (2014, 2015, 2016), az előző szezonban a BL negyeddöntőjéig jutó Sevillával találkozik a következő fordulóban.
„Remélem, azok az emberek, akik negatív kritikával illették a csapatot az első meccs után, most bocsánatot kérnek majd. Örülök, hogy a labdarúgóim megmutatták, hogy mit tudnak és mire képesek – idézi az ujpestfc.hu az Újpest vezetőedzőjét, Nebojsa Vignjevicet. – Köszönöm a szurkolóknak, mert nagyon fontos szerepet játszottak a visszavágón, nagyszerűen biztatták a csapatot. Hatalmas élmény, hogy sikerült eredményesnek lennünk, óriási dolog, hogy a Sevilla ellen pályára léphetünk majd. Jó lehetőség ez az együttesnek és a stábnak is, hogy tanuljunk egy ilyen kaliberű csapattól. Tudom, hogy mindent megteszünk majd azért, hogy élvezhető futballt nyújtsunk és szoros eredmény alakuljon ki.”
Pénteken kialakult a továbbiak pontos menetrendje is, amelynek megfelelően jövő csütörtökön idegenben, 21.45-től kezdenek a lila-fehérek Spanyolországban. A visszavágóra egy héttel később, a Szusza-stadionban kerül sor. A BL-ben a bolgár Ludogorets ellen szereplő MOL Vidi FC ugyancsak vendégként kezdi a maga párharcát kedden (második mérkőzés a következő szerdán, Felcsúton), míg az El-ben a luxemburgi Progres Niederkorn csapatát kapó Budapest Honvéd csütörtök este a Bozsik-stadionban fogadja ellenfelét a 2. forduló első találkozóján.
Szerző
2018.07.20 15:42

Izraeli vereséggel esett ki a Ferencváros

Publikálás dátuma
2018.07.19 22:00
A ferencvárosi Fernando Gorriarán és az izraeli Ejtan Tibi a labdarúgó Európa Liga-selejtező első körében játszott Ferencváros -
Fotó: MTI/ Illyés Tibor
2-1-es vereséggel búcsúzott a kupasorozattól a hazai NBI ezüstérmes csapata, az Európa-liga selejtező első fordulójában véreztek el.
Magyar idő szerint 19 órától kezdett Netanyában a Maccabi Tel-Aviv vendégeként a Ferencváros, amely bár a budapesti mérkőzésen 1-1-re végzett izraeli ellenfelével szemben, az idegenben kapott gól miatt kiesésre állt. Mindez kezdetben visszaköszönt: a Maccabi játékosainak nem volt sürgős, a mezőnyben a küzdelem dominált, igazán veszélyes helyzet sokáig egyik kapu előtt sem alakult ki. Magyar lehetőséget a Marcel Heister passzával elfutó Kjartan Finnbogason lövése jelentett fél óra után, az első játékrész lefújása előtt kevéssel azonban ismét jött a Magyarországon is a hajrában eredményes Eliran Atar, aki 22 méterről hatalmas gólt szerzett – ezzel már gólelőnyben volt a Maccabi. 
A térfélcserét követően az utóbbi években rendre a csoportkörig jutó izraeliek álltak közelebb az újabb találathoz, kétszer is kapufát találtak. Thomas Doll előbb Davide Lanzafamét Varga Rolandra, majd Ivan Petriakot Böde Dánielre cserélte, ám a helyzetekig csupán elvétve eljutó Ferencvárosnak a cserék után sem volt sansza: az NB I ezüstérmese 2-1-es összesítéssel búcsúzott a kupasorozattól.
A kieséssel egy időben a magyar szövetségi kapitány, Marco Rossi a „búcsúmeccsén” 2-1-re nyert Tbilisziben a Kalmár Zsolttal, Vida Mátéval és Vida Kristopherrel is rohamozó Dunaszerdahellyel, azaz továbbjutott a DAC. Az azeri Neftci Baku ellen 3-1-es hátrányból induló Újpest találkozója lapzártánk után ért véget.
Csütörtökön összesen négy magyar érdekeltségű párharcot rendeztek a labdarúgó Európa-ligában. A selejtező 1. fordulójában a legkorábban az Eppel Mártont és Elek Ákost is foglalkoztató kazah klub, a Kajrat Almati látta vendégül az andorrai UE Engordany együttesét, a vége kiütés lett: 7-1-re nyertek a kazahok, nagyban köszönhetően a Honvédtól igazolt Eppel négy (!) találatának. A Kajrat 10-1-es összesítéssel lépett a következő körbe, a válogatott csatár az első mérkőzésen egyszer volt eredményes.
Szerző
2018.07.19 22:00
Frissítve: 2018.07.19 22:01