Szinglik 1938-ban

A magyar országgyűlés egykori hölgytagjairól szóló írással kapcsolatos az alábbi történet. Az önálló Nők Nemzetközi Szövetsége 1938-ban Budapesten tartotta kongresszusát.

A rendezvényt a Magyar Asszonyok Nemzeti Szövetsége részéről Horthy Miklósné közeli rokona, Melczer Lilla köszöntötte. Beszédében - az akkori magyar frazeológiában szokásosan - elsősorban a megjelent anyákat emelte ki. Ez kissé szokatlan volt, hiszen az egyesület jelenlévő tagjainak nagy többsége hajadon volt. Főleg az angolszász és a többi nyugat-európai országból "férjezetlen hölgyek", vagy ahogyan ma mondanánk, szinglik vettek részt a tanácskozáson.

A köszöntésre a kongresszus elnöke – fehér hajú kanadai hölgy - így válaszolt: többségünknek nem adatott meg az anyaság, de mindegyikünknek van vagy volt édesanyja, az ő nevükben mondok köszönetet az üdvözlésért. Egyben szeretném megragadni arra is az alkalmat, hogy tájékoztassam az olvasótársakat: a Bécsi Filharmonikusok szokásos újévi ünnepi hangversenyének idei műsorában Josef Strauss „Olvasói levelek” című műve is szerepelt. Nem volt benne a kezem…

2018.01.03 07:27