Nagy Népszava-körkép: film

Publikálás dátuma
2018.01.03 06:46

Fotó: /
Mit néztünk, hallgattunk, olvastunk 2017-ben? Szakértőket kértünk fel, hogy osszák meg velünk szakmai és személyes élményeiket, összegezzék az évet. Hatodik rész: film
Mozi vagy házimozi?

Buda Andrea, a Cinema City marketing- és PR-igazgatója: Csakis MOZI, csupa nagybetűvel. A hangulat miatt is. Külföldön mindig elmegyek helyi moziba.

Kovács Bálint, az Index.hu kritikusa: Ha csak lehet, mozi, de nem pátoszból: egyszerűen a vászon mérete és hangtechnika lehetőségei sokszor képesek plusz egy dimenziót hozzáadni a filmhez 3D-szemüveg nélkül is. Elvi alapon nem érvelnék a házimozi ellen, sőt, inkább azt tartanám jónak, ha a streaming előretörésével párhuzamosan egyre elérhetőbb lenne a hasonló technika otthonra is.

Herendi Gábor filmrendező: Még mindig hiszek a moziban. Igazi közösségi élmény, amikor a nézők együtt élnek a filmmel. Fontosnak érzem, hogy egy program, el kell oda menni, beülni a sötétbe és semmi nem zavarja meg a film élvezetét.

Tóth Csaba, a VOX Mozimagazin főszerkesztő-helyettese: Még mindig a mozit preferálom, mert a varázsa utánozhatatlan, ám olyan nagy mennyiségben fogyasztom a filmeket, hogy időhiány miatt – már amit lehet – kénytelen vagyok otthon is nézni.

Köbli Norbert forgatókönyvíró: A legtöbb filmet otthon nézem, de havi háromszor-négyszer szeretek elbújni vadidegenekkel együtt egy sötét teremben, hogy a téglalap alakú, óriás kulcslyukon át rituálisan belessek mások életébe.

A legizgalmasabb magyar film 2017-ben

Buda Andrea: ‎A Kincsem-ben tetszett, hogy széles körű célcsoportnak szól, s a profi marketinggel meg is tudták azt szólítani. Többször is láttam, nem untam sokadszorra sem. Az Aurora Borealis sztorija megérintett (szeretek sírni a filmeken), s nagyon elgondolkodtatónak találtam az 1945-öt. Imádom a Budapest Noir korát, s lenyűgöző, hogy a mostani Budapesten helyszínek drasztikus megváltoztatása nélkül el lehet játszani ezeket az éveket. Drukkolok a Testről és lélekről sikeréért az Oscaron.

Kovács Bálint: Testről és lélekről. Szinte teljesen tökéletes, abszolút egyéni látásmóddal, újszerű nézőpontból és eszközökkel, ráadásul hihetetlenül okosan képes a témájáról beszélni, ami – az emberi kommunikáció, megértés és közeledés nehézségei – egyike a legfontosabbaknak.

Herendi Gábor: A Kincsemen kívül? Nagy rajongója vagyok Enyedi Ildi Testről és Lélekről című filmjének, de nagyon szeretem az inkubátor programban elkészült Hetedik Alabárdost, amely sajnos méltánytalanul kevés nézőt produkált.

Tóth Csaba: A Pappa Pia. Megmutatta, mi sül ki abból Magyarországon, ha egy produkció megrendelésre készül, és a megrendelőn kívül egyik alkotója sem hisz benne igazán.

Köbli Norbert: Jó év volt ez a magyar filmnek. Ha csak egyet emelhetek ki: A Viszkis.

Hollywoodi kedvenc 2017-ből‎

Buda Andrea: Szeretem az igaz történeteket, így elgondolkodtatott a Számolás joga. Meglepő volt a Tűnj el!, James McAvoy játéka az Összetörve című filmben nagyon sokáig bennem maradt.

Kovács Bálint: Dunkirk. Egyszerre tud minden képkockájával és hangjával ellenállhatatlanul hatásos lenni és abszolút mentesnek maradni a hatásvadászattól. Az elsőtől az utolsó percig lenyűgöző.

Herendi Gábor: A szörnyű című Nyomd, bébi, nyomd. Érdekes atmoszférájú stíluskavarodás, de jó. Mindvégig feszült, izgalmas karakterek, feszes dialógok, jó zene.

Tóth Csaba: Jarmusch az Hollywood? Inkább csak Amerika. A Patersont mondanám, de helyette inkább a Wind River – Gyilkos nyomont mondom, amiben minden ott volt, amit Hollywood fénykorában, a hetvenes években szeretni lehetett.

Köbli Norbert: Stephen King: Az. Sírtam, nevettem, féltem, drukkoltam. Ritkán van film rám ilyen hatással.

A legjobb európai film‎

Buda Andrea: A Négyzet. És amit többször láttam mind a humora, mind a mögöttes mondanivalója miatt, az az olasz Teljesen idegenek. Sokaknak ajánlottam.

Kovács Bálint: A Testről és lélekről nemzettől függetlenül az év legjobb filmje volt, az egyetlen, amelyről azt éreztem, filmtörténeti jelentőségű, mert mindenhez képest újat tud mutatni, amit eddig a filmekről tudtam.

Herendi Gábor: Teljesen idegenek. Igazi kamaradráma egy szobában, fantasztikus olasz színészekkel.

Tóth Csaba: Testről és lélekről és Lady Macbeth holtverseny lehet? Mindkettő egy nő öntudatra ébredésének története, és azt meséli el, mi történik, ha végre megpróbálják a kezükbe venni az irányítást. Mégsem különbözhetnének jobban egymástól.

Köbli Norbert: Nem idei, de magyarul csak idén jelent meg az Aknák földjén (más címen: Homok alatt) című német-dán II. világháborús dráma. Kitűnő, szívből ajánlom.

Teljesen idegenek - Az alkotás díjjal is büszkélkedhet

Teljesen idegenek - Az alkotás díjjal is büszkélkedhet

Alkotó, akitől bármit megnézne

Buda Andrea: Imádom a francia humort, a François Ozon-filmeket biztosan megnézem. Mióta láttam moziban Szász Attila Félvilág című filmjét, tőle is jöhet bármi. Nemrég voltam az Azt beszélik a városban – bűnügyi történetek, pletykák Budapesten városnéző túrán, nagyon kíváncsi vagyok, Szász János miként dolgozta fel a sztorit, amiről ott meséltek, a Hentes, a kurva és a félszemű filmjében.

Kovács Bálint: Taika Waitititől a Hétköznapi vámpírok és a Vademberek hajszája után bármit, még egy nélküle teljesen érdektelen Thor 3-at is megnéztem. Annál nagyobbat csalódtam. Marad Sean Baker a Tangerine után a Floridai álommal, illetve Martin McDonagh az Erőszakik meg a teljes eddigi életműve után a Három óriásplakát Ebbing határában-nal: ők ketten tényleg csúcsformában vannak.

Herendi Gábor: Alejandro Inarritu. Elképesztő atmoszférateremtő.

Tóth Csaba: Damien Chazelle. Idén nem volt új filmje, de bármit csinál, rohanok meglesni.

Köbli Norbert: Haneke, David Lynch, Woody Allen.

2018.01.03 06:46

Nincs visszatérés

Publikálás dátuma
2018.07.17 18:24

Fotó: Népszava/ Szalmási Péter
A szabadságvágy és a döntések felelőssége a közös a Nóra II. rész és a Varsói melódia című darabokban. Az előbbit a Szentendrei Teátrumban, utóbbit a Hatszín Teátrumban mutatták be.
Az ötlet drámaírói részről remek. Vagyis folytatni Ibsen Nóráját, megnézni, mi is történik mondjuk tizenöt év múlva, miután Nóra becsukta maga mögött az ajtót és elhagyta családját. A fiatal amerikai szerző Lucas Hnath ezzel az egyszerű indítással kortalanná teszi a problémát, jobban mondva cselesen áthelyezi a mába. Még ha tizenöt évről is van szó a Szentendrei Teátrumban játszott Nóra II. részben a főhősnő abszolút mainak hat, a vívódásai is azok. Mit is kezd az ember a szabadsággal, egyáltalán lehet-e igazán szabad? Mi is a szabadság? Talán ez az esszenciája a felvetődő kérdéseknek, de azért is jó a dráma, mert ennél sokkal bonyolultabb. És van egy nagy találmánya. A szerző folyamatosan fordít, csavar egyet a nézőponton. Nem csak Nóra álláspontját ismerhetjük meg, hanem a volt a férjét, a házvezetőnőét, sőt, az egyik felnőtt gyerekéét is. Mindez élvezetesen dialógusban, élesen ütköztetve íródott meg. Ezért a darab vitán felül figyelemre méltó. Amikor már igazat adnánk Nórának, jön a másik szereplő, akinek szintén megvan a maga igazsága. Nóra, mint egy háborúban edződött, harcos, sikeres amazon tér vissza abba a házba, ahonnan elment, és szajkózza azokat az elveket, amelyekért megküzdött, amikben hisz. Csakhogy a másik félnek is megvan az ehhez hozzáfűzendő érvényes nézete, sőt megélt belső fájdalma, amit eddig nem volt kinek elmondania. És aztán eljutunk a hazugságig. Mi másig, ami mindent elront és megmérgez, párkapcsolatot, köz és magánéletet. Kiderül nem csak az egymásnak szánt hazugságok a veszélyesek, hanem azok is amelyekkel magunkat áltatjuk. A néven nem nevezett, ki nem beszélt folyamatokról, jelenségekről, vagy netán egyszerűnek tűnő érzésekről nem beszélve.
Miközben nagyszerű a darab, az előadás ritmusa néhol monotonná, egyhangúvá válik. Galgóczy Judit rendezése talán túlságosan is bízik a szövegben, vagy a színészekben, ezért szinte teljesen nélkülözi az akciót. A színészek ülnek, vagy állnak és beszélnek. A színházi szituációk valahogy hiányoznak. Miközben a szereposztás nem vitatható, a színészek élnek is bizalommal. Leginkább Kováts Adél, aki nagy meggyőződéssel áll ki ebben a szerepben is a nők jogaiért. Nóra sokszínűségét, szellemi pengeélét pontosan megmutatva. Csankó Zoltán az elhagyott Torvaldként leginkább későn eszmélő áldozat, aki nem bír szembenézni azzal a tükörrel, amit Nóra tart elé. Karakteres a másik két szereplő, Bodnár Erika házvezetőnőként és a felnőtt lányként László Lili.  A végén Nóra nem köt kompromisszumot, újra kilép azon a bizonyos ajtón egy boldogabb, szabadabb jövő reményében. Bízva abban, hogy azt még ő is megéri. Az egyszer választott útról nincs visszatérés.
Ez a megállapítás igaz Leonyid Zorin kétszereplős színművének, a Varsói melódiának a főhőseire is. A darabot évtizedekkel ezelőtt Törőcsik Mari és Sztankay István játszotta óriási sikerrel. A történetet a rendezők azóta is időről időre előveszik. Most Radnai Annamária fordításában Kocsis Gergely állította színpadra a Hatszín Teátrumban, ahonnan az előadás rövidesen nyári szabadtéri helyszínekre utazik. A történet egyszerű: romantikus szerelem szövődik a II. világháború után egy szovjet fiú és lengyel lány között a Szovjetunióban. A levegőben még ott van a háború tragikuma, a félelem, és az újrakezdés tétova bizonytalansága. A fiatalok viszont egyszer fiatalok, és a szerelemre sem kell sokat várni. A produkció legszebb néhány perce az, amikor a Zeneakadémia kakasülőjén véletlenül egymás mellé sodródott Helga (Tompos Kátya) és Viktor (Adorjáni Bálint) némán hallgatják Chopin muzsikáját. Csak a gesztusokat érzékeljük, ahogy egy dallam titkát megérti a zenekedvelő, úgy fedezi fel lassan egymást egy fiú és egy lány. Előbbi borász, utóbbi énekesnő szeretne lenni. Előttük áll az élet. Az egész élet. Ez egyszerre jelent nyomasztó és felszabadító érzést mindkettőjüknek. A zene aztán sok mindenen átsegít. Kezdeti félszegségen, tapasztalatlanságon. A történet környezete kissé már távoli, a nyelvezet, az ismerkedés ritmusa is idejétmúlt talán. A szerelem romantikája, a találkozás mindenek fölöttisége azonban még mindig időtálló. Csakhogy az idillbe belevág a politika. Azért ez sem ismeretlen dolog manapság, amikor magánéleteket változtat meg, befolyásol alapvetően a közvetlen közéleti közeg. Akkor Szovjetunióban nem házasodhattak idegen országbelivel. Ez a törvény Helgát és Viktort szétválasztja. Ezután pedig már nincs közös út, még akkor sem, ha a szerelem kitart, és találkoznak is tízévenként, de ez már nem ugyanaz, nem is lehet az. Valami elmúlt, és nem jön vissza sohasem. Mindenki változik, a szerelem plátóivá lesz, két élet elmegy egymás mellett. Még akkor is, amikor már törvény nem tiltja a házasságot. Az adott pillanat egyszerisége, amely két sorsot összehoz, sohasem jön vissza. Tompos Kátya érzékenyen és szenvedélyesen mutatja meg a lány állapotváltozásait. A reménytől a reménytelenségig. Nem mellesleg szépen énekel egy lengyel dalt. Adorjáni Bálint a szépfiú sablonjait le nem vetkőzve, közhelyesebben ábrázolja a fiút, akinek mintha igazi mélységei nem is lennének. Ha egyszer becsukjuk magunk után az ajtót, az már gyakran csak a vágyainkban nyílik ki. A mindent megszépítő nosztalgia mögött ott a zár.
2018.07.17 18:24

Kíméletlen részletesség

Publikálás dátuma
2018.07.17 16:15

Fotó: HBO/
Gillian Flynn a Holtodiglan című regényével lett nemzetközileg ismert krimiíró, a David Fincher rendezte filmadaptáció pedig egy csapásra sztárszerzők közé repítette. A HBO most első regényéből, az Éles tárgyakból készített minisorozatot. Méghozzá bravúrosan.
A 2006-ban megjelent Éles tárgyak sokban különbözik a Holtodiglan világától. Nem egy párkapcsolat viszonyrendszerét taglalja, mint a Holtodiglan, hanem egyetlen nőre fókuszál, akinek a harca a saját démonjaival legalább annyira életveszélyes folyamat, mint a bűnügy, amely körülveszi. Sőt, utóbbi talán másodlagos is. Ez remek drámai alapanyag volt a HBO-nak egy minisorozathoz, ahol ezt a műfajt nagyon magas színvonalon űzik.  A nagybetűs nő ebben a drámában a fiatal chicagói újságíró, Camille Preaker, aki épp végzett a néhány hónapos pszichiátriai kezelésével, amikor főszerkesztője visszaküldi szülővárosába, Missouri-beli Wind Gap nevű, mondjuk úgy, hogy zárt városkába, hogy az ott történt gyerekgyilkosságokról tudósítson. Csak, hát Camille fő problémája maga a gyermekkori környezet, amelynek traumatikus hatását csak az alkohol segítségével tudja túlélni. Ezt az expozíciót pedig igencsak mélyrehatóan ábrázolja Jan-Marc Vallée rendező: soha nem láttam ennyire kíméletlenül alapos ábrázolását az alkoholszenvedélynek. Camille-nek az élete nem mindig tudatos, vannak üresjáratok és kómában töltött időszakok, melynek következtében nem tudja mindig eldönteni mi a valóság és mi a képzelet szüleménye. Zavart lélekről van szó, akinek az esetében majd megtudjuk azt is miért vonzódik azokhoz a bizonyos éles tárgyakhoz. 
Amikor Camille visszaérkezik a családi környezetbe, megtudjuk, hogy évek óta alig beszélt neurotikus, hipochonder anyjával; tizenhárom éves, gyönyörű féltestvérét, a poros kisváros lakóit valamiképp a markában tartó Ammát pedig utoljára óvodásként látta, miközben a rejtélyes módon meghalt másik lánytervér folyamatosan kísérti. A kísérteties viktoriánus házban Camille-t megrohanják boldogtalan gyerekkor emlékei, és akaratlanul is azonosulni kezd a meggyilkolt kislányokkal. Miközben egyre mélyebbre rántják sötét múltjának démonai, és felszakadnak soha be nem gyógyult sebei, versenyfutásba kezd az idővel, hogy kiderítse, ki lehet a tettes. Ezt a sorozat nagyon komótosan teszi meg, nem rohan sehova, bőven időzik a kamera a részleteken, ezzel az atmoszferikusságot erősítve. Ami abszurd, hogy a tévés feldolgozás gálánsabb és gazdagabb, mint az irodalmi alapanyag, mintha csak minden oldalt adaptálni akartak volna, méghozzá úgy, hozzá is tesznek itt-ott. Ahol dramaturgiailag fontos és érdemes. Ennek következtében lett igazán nyomasztó és zaklató alkotás az Éles tárgyak, mert folyamatosan azt érezzük, hogy valami borzalmas fog történni, és szoríthatunk, hogy ekkor Camille legalább valamilyen szinten józan legyen. A forgatókönyv és a rendezés tehát példás és átgondolt, de ide sorolnám még a kitűnő színészvezetést. A Camille-t alakító Amy Adams esetében ugyan nem kell nagyon meglepődni, hogy patent alakítást nyújt, de egészen hatásos a jelenléte Patricia Clarksonnak, aki Camille anyját alakítja. Nincs rossz alakítás a produkcióban. Egyetlen egy veszélyforrást látok – ez viszont magából a koncepcióból fakad. Azok, akik a gyors nyomozós thrillert vártak, lehet, hogy csalódni fognak, mert itt bizony mélyre kell mennünk a katarzishoz.

Infó

Az Éles tárgyak feliratos verziója július 9-én indult az HBO GO-n és az HBO-n. A szinkronos változat sugárzására két héttel később, július 22-én kerül sor.  

Témák
sorozatHBO
2018.07.17 16:15