Az amerikai álom fellegvára

Publikálás dátuma
2018.01.03 06:40
Walk of Fame - 2500 híresség neve olvasható rózsaszín gránitcsillagokba vésve Fotók: Shutterstock
Fotó: /
Népessége szerint Los Angeles az Amerikai Egyesült Államok második legnagyobb városa, jelentős gazdasági és kulturális központ, a világ szórakoztatóiparának egyik legjelentősebb városa.

Los Angeles városa számos önálló kerületre oszlik. A legtöbb kerület neve azokból a falvakból származik, amelyeket bekebelezett a növekedése során. Igazi világváros, ahol a Föld egyik legnagyobb és legsokszínűbb közössége él békében, szeretetben. Nem csoda, hogy az emberek ennyire pozitívak, hiszen az év legnagyobb részében reggeltől estig tartó napsütés jellemző a környékre. Ki ne érezné jól magát a pálmafák között, közel az óceán partjához, állandó verőfényes napsütésben?

Az angyalok városát egyben a világ szórakoztatóipari fővárosának is tartják. A belvárostól nem messze lévő Hollywood városrész neve világszerte egyet jelent a filmgyártással. A repülőterén nem nehéz elcsípni egy-egy sztárt, hiszen a hollywoodi színészektől kezdve az ismert zenészekig és politikusokig mindenki megfordul a helyszínen. Épp ezért a lesifotósok egyik kedvenc terepe. Egy ideje kevesebb munkájuk lett, hiszen megnyílt a Private Suite nevű új terminál, amely a gazdagok és híresek repülését teszi stresszmentessé. Ettől függetlenül érdemes résen lenni, hiszen nem biztos, hogy minden celeb kifizeti a nyugalom borsos árát.

A legtöbb turista arról számol be, hogy a városban nem elég csupán egy hetet eltölteni, hiszen ennyi idő legalább kell ahhoz, hogy felvegyük a hely ritmusát, hogy felfedezzük a környéket és hozzászokjunk a távolságokhoz, melyek miatt mindenképp ajánlott autót bérelni. A tájékozódáshoz a GPS elengedhetetlen kellék, és fontos, hogy a napunkat előre megtervezzük, hogy ne a bérelt autóban töltsük időnk nagy részét.

A Downtown Los Angeles belvárosa, hatalmas felhőkarcolókkal és rengeteg útszakasszal, ahol csúcsidőben gyakran araszolnak dugókban az autók. A környék nem kifejezetten a felemelő hangulatáról és a biztonságról ismert. Érdemes odafigyelni értékeinkre, de nem veszélyesebb Budapestnél.

A Sunset Boulevard az egyik leghíresebb utca, mellyel párhuzamos a Santa Monica Boulevard, valamint a Hollywood Boulevard. Utóbbi ismert a Kínai Színházról, ami előtt megtekinthetjük a hírességek láb- és kézlenyomatait. Neves szállodák és vendéglők találhatók itt. Néhány étteremben még azoknak a hírességeknek a fotóit is kirakják, akik már jártak ott. Turistacsalogatóként egész jól működik ez az ötlet. A színház közelében a mérföld hosszú Walk of Fame járdán több mint 2500 legenda neve olvasható a rózsaszín gránitcsillagokba vésve. A Hollywood Boulevard középső részén, a Hard Rock Cafe szomszédságában található a Dolby Theatre. Ez az Oscar-díj átadás helyszíne.

A csillagokon kívül talán még a hírességek házai a legnépszerűbbek, de ezekre a helyekre nem nagyon lehet belesni, mivel hatalmas sövények takarják el az épületeket. A legtöbbször csak kedvelt sztárunk kerítését láthatjuk, de kapható remek térképek, ha valaki inkább sétálva kukkolna.

A legtöbb turista számára a legnépszerűbb helyek közé tartozik Disneyland, ahová a vidámparkon belül már szállodákat is építettek azoknak, akik több napra érkeznek.

A világ legnagyobb, 170 hektáros filmstúdiója, a Universal Stúdió szintén kedvelt turistaközpont. Érdekesség, hogy korábban baromfitenyésztőként üzemelt a hely. Ma már turisták is betérhetnek ide, akik kipróbálhatnak különböző szimulációkat, de még King Kong is eléjük toppanhat. Az egyik legkedveltebb a Vissza a jövőbe speciális effektekkel dúsított időutazás szimulációja, illetve a Jurassic Park dzsungeltúra dinoszauruszokkal.

A strandos, pálmafás tengerparti szakaszok a kaliforniai érzés csúcspontjai. Malibuban élnek a gazdag celebek, akiknek saját partszakaszaik is vannak, és természetesen mesébe illő villáik. A környék legnépszerűbb strandja a Zuma Beach, amelyet hétvégenként több mint 800 000 ember keres fel. A szörf szerelmesei inkább a Surfrider Beach és Malibu Lagoon gyakran látott vendégei.

A környék híres látványossága Santa Monica Pier, mely alternatív hangulatával, festett-lovas körhintájával, karneváli látványosságaival magával ragadja a turistát. Santa Monica híres utcája a Third Street Promenade egy nyüzsgő sétálóutca utcazenészekkel, árusokkal, üzletekkel, bárokkal és kávézókkal.

Szerző
2018.01.03 06:40

Donald Trump „pokoli” látogatása Nagy-Britanniában

Publikálás dátuma
2018.07.15 21:00

Fotó: /
A brit média legpozitívabb jelzője a háromnapos amerikai elnöki vizittel kapcsolatban az „ellentmondásos” volt.
Kevés öröme lehetett Donald Trumpnak, amikor - ha egyáltalán - beleolvasott a nagy-britanniai látogatásával kapcsolatos sajtóvisszhangba. Ahogy a londoni és edinburghi sokezres tüntetések is jelezték, az amerikai elnök meghívása katasztrofális hatásúnak bizonyul, kezdve a The Sun bulvárlapnak adott, Theresa May Brexit-politikáját becsmérlő interjújával egészen az udvari protokoll ismételt semmibe vételéig. A baloldali The Guardian értékelése szerint „komolyabb felkészüléssel és politikai érzékkel a katasztrofális és zavarba ejtő elnöki út elkerülhető lett volna. Szégyenletes és ostoba tévedésnek bizonyult, hogy May 2017 elején hanyatt-homlok Washingtonba rohant, és állami látogatásra hívta meg a frissen hivatalba lépett elnököt, akinek szövetségesi elkötelezettségéről fogalma sem volt”. A lap részvétet érez a brit kormányfő iránt, még ha a minden precedenst nélkülöző „hátba szúrást” szerinte Theresa May csakis magának köszönhette. A kommentár szerzője reméli, hogy May képes lesz levonni a tanulságot, és „a kiszámíthatóbb, a brit értékeket méltányoló szövetségesekkel, azaz Európával erősíti és teszi hatékonyabbá az együttműködést”.  A Guardian szöges ellentéte, a Brexit-párti, mélyen konzervatív Mail on Sunday-ben a szigetország egyik volt washingtoni nagykövete és két közismert publicista is alaposan bírálja az „ellentmondásos” vizitet. Sir Peter Westmacott fájlalja, hogy London „mindent megtett a tartózkodás különlegessé tételéért, ám az elnök hálátlansággal viszonozta a gesztusokat”. Peter Hitchens a brit-amerikai speciális viszony szemétbe hajítása mellett áll ki. Mint írja, „Trumpot nem érdekli az Egyesült Királyság: arrogáns gorombasága saját belpolitikai érdekeit szolgálja”. Rachel Johnson annak ellenére nevezi „a megaláztatás három hosszú napjának” a látogatást, hogy Trump többek között a testvére, Boris Johnson egy héttel ezelőtt lemondott külügyminiszter kormányfői képességeinek méltatásával haragította magára vendéglátóit. A befolyásos újságírónőt bántotta a vendég sértő attitűdje, különösen a 92 éves, tizenkét amerikai elnököt megélt II. Erzsébettel szemben, aki viszont úgy megfegyelmezte, "mint egy terrier kiskutyát”.
2018.07.15 21:00
Frissítve: 2018.07.15 21:14

Trumpnak nincsenek nagy elvárásai a Putyin-találkozóval szemben

Publikálás dátuma
2018.07.15 17:32
Donald Trump újságírók előtt beszél Washington D. C-ben, mielőtt európai útjára indulna
Fotó: AFP/ Saul Loeb
Az amerikai elnök szerint azért „talán valami jó” is kisülhet az egyeztetésből.
Donald Trump amerikai elnök a CBS News-nak nyilatkozva közölte: alacsonyak az elvárásai a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel történő találkozással kapcsolatban. Azonban hozzátette, hogy „semmi rossz”, „talán valami jó” is kijöhet az egyeztetésből – írja a BBC. Az amerikai elnök kitért arra is, hogy szó eshet a 12 orosz hírszerző ügyéről is, akik ellen távollétükben emelt vádat a washingtoni szövetségi nagyesküdtszék. Azt mondta, még nem gondolkozott azon, kérje-e a kiadatásukat. Donald Trump és Vlagyimir Putyin hétfőn délben a finn fővárosban, Helsinkiben tartja első kétoldalú csúcstalálkozóját. A négyórásra tervezett csúcsot a finn elnöki palotában tartják, ahol az amerikai és az orosz elnök először négyszemközt tárgyal egymással, majd az orosz és az amerikai küldöttség munkavacsorán tárgyal egymással. Az amerikai-orosz – illetve korábban az amerikai-szovjet – csúcsok előtt általában arról szóltak az esélylatolgatások, hogy milyen kérdésekben, milyen tartalommal nyílhat esély a megegyezésre a két nagyhatalom között. Nyugaton most inkább azt remélik, hogy túl sok következménnyel nem jár majd a hétfői találkozó. Az amerikai elnök több okot is szolgáltatott mind a NATO-szövetségesek, mind a hazai ellenzék rossz előérzeteire – erről itt írtunk bővebben.

Óva inti Trumpot a német külügyminiszter

Heiko Maas német külügyminiszter a Bild am Sonntag című lapnak azt mondta:  jó, ha az Egyesült Államok és Oroszország szóba áll egymással. Egyúttal óva intette az amerikai elnököt attól, hogy szövetségeit hátrányos helyzetbe hozó egyoldalú megállapodást kössön az orosz elnökkel. „A párbeszédhez tisztánlátásra van szükség, és az amerikai elnök koordinátarendszere nélkülözi ezt a tisztánlátást. Aki a saját partnereit sértegeti, az azt kockáztatja, hogy a végén maga is vesztes lesz. A saját partnerei rovására kötött egyoldalú megállapodások végső soron az Egyesült Államoknak is a kárára lesznek” – fogalmazott. (MTI)

2018.07.15 17:32
Frissítve: 2018.07.15 17:58