Visszapillantó - Vereség Luxemburgban is

Publikálás dátuma
2018.01.03 06:52
Fotó: MTI/EPA Julien Warnand
Fotó: /
Már nem Bernd Storckkal, de még Georges Leekens nélkül, Luxemburgban is kikapott a magyar labdarúgó-válogatott. Nikolics gólokkal tért vissza.

A korábbi évekhez hasonlóan a Népszava sportrovata ismét elkészítette visszatekintőjét. Összeállításunkban hónapról hónapra haladva felidézzük a legemlékezetesebb, a sportrajongókat leginkább foglalkoztató eseményeket. Ezúttal novemberre tekintünk vissza.

Szokták mondani: mindig van lejjebb.

A nemzeti tizenegy 2017-ben abszolút bizonyította a fenti tételt, azt követően ugyanis, hogy a magyar labdarúgó-válogatott júniusban kikapott Andorrában, évadbeli első góljának és győzelmének pedig augusztus végén örülhetett, november 9-én szégyenszemre egy másik szerényebb képességűnek gondolt – de mindenképpen alacsonyabban rangsorolt – gárda, Luxemburg vendégeként is "megégett", 2-1-es vereséget szenvedett, szerencsére csupán barátságos mérkőzésen.

Az egy évvel korábban, az Európa-bajnokság idején még ünnepelt edző, Bernd Storck távozásának és Georges Leekens október végi kinevezésének, valamint a két találkozó erejéig megbízott szövetségi kapitány, Szélesi Zoltán átmeneti szerepvállalásának árnyékában legfeljebb szépségtapasz lehetett a legfrissebb kudarcélmény után néhány nappal következő budapesti, Costa Rica elleni évzárón elért 1-0-s siker. Amelynek alkalmával egyébként az éves eredménysor és az előzőekben látottak miatt tüntetőleg már a csapat mellett mindvégig kitartó szurkolótábor is elfordult a nemzeti csapattól.

„Luxemburgban nagyon sok hibát követtünk el. Azt a meccset csúnyán elbuktuk, felesleges is volna megmagyarázni, kár lenne mellébeszélni. Férfiasan ki kell mondani, hogy elszúrtuk” – ismerte el kendőzetlen őszinteséggel a Costa Rica-meccs után a lapunknak nyilatkozó Nikolics Nemanja, aki a Storck utáni érában két góllal tért vissza. Mondhatni gólkirályhoz méltó módon, a német kapitánysága alatt mellőzött támadó ugyanis előzőleg egy újabb országot hódított meg, Magyarország és Lengyelország után októberben az észak-amerikai profi liga legeredményesebb góllövője lett. Utólag talán Storck is bánja, hogy kapitányként kihagyta számításaiból a vajdasági születésű csatárt.

„Én úgy mondanám, hogy van egy Inzaghink, szóval Nikolics tényleg nagyon fontos láncszeme a válogatottnak” – ezt már Priskin Tamás, az FTC és a válogatott csatára mondta a Népszavának csapattársa szerepére utalva az évzáró után. – Bízom benne, hogy így fogja folytatni a jövőben is – tette hozzá a játékos, szavaival pedig alighanem a legtöbb hazai futballrajongó egyetért.

Azzal a kitétellel persze, hogy az eredményesebb folytatás érdekében Leekens irányítása alatt az egész csapatnak illene felnőni Nikolics szintjére.

Ez történt még novemberben

Hiába volt szinte telt ház, közel 20000 néző az FTC és a Debrecen 2-1-re végződő bajnoki mérkőzésén, a november 4-én, a 15. fordulóban lejátszott találkozó arról maradt emlékezetes, hogy a Ferencváros három év elteltével visszatérő szurkolóinak szektora alatt késelésbe torkolló tömegverekedés alakult ki. Ketten súlyosan megsérültek.

A bolgár Grigor Dimitrov nyerte meg a férfi teniszezők Londonban zajló világbajnokságát.

Fotó: AFP/Denis Charlet

Fotó: AFP/Denis Charlet

Az Amerikai Egyesült Államok női együttese 2000 után diadalmaskodott ismét a teniszezők Fed-kupájában. Az amerikaiak a minszki döntőben a házigazda Fehéroroszországot győzték le.

A férfi teniszezők Davis Kupájának franciaországi döntőjében a házigazda Belgium legyőzése után diadalmaskodott.

Újabb futballstadiont avattak Magyarországon: a Szombathelyi Haladás a Ferencváros 2-1-es legyőzésével az NB I 17. játéknapján vette birtokba új arénáját.

Lewis Hamilton világbajnokként már nem nyert versenyt a Forma–1-ben: a mexikói bajnokavatás után a 2017-es idényt záró brazil futam Sebastian Vettel (Ferrari), az évadzáró Abu-dzabi Nagydíj Valtteri Bottas (Mercedes) sikerével végződött.

Befejeződtek a csoportküzdelmek a labdarúgó Bajnokok Ligájában és az Európa-ligában is: a BL-ben a válogatott kapus, Gulácsi Péter csapata, az RB Leipzig és a Sallai Rolandot foglalkoztató ciprusi APOEL is kiesett, ám a magyar hálóőr klubja az El-ben folytathatja tavasszal.

2018.01.03 06:52

Ingyen mehetnek be a nézők a junior műszó-vb hétvégi versenyeire

Publikálás dátuma
2018.07.21 13:38
A kép illusztráció
Fotó: Shutterstock/
A szervezőbizottság tájékoztatása szerint a döntés célja a sportág további népszerűsítése.
Ingyen engedik be a nézőket a budapesti Duna Arénában zajló junior műúszó-világbajnokság hétvégi versenynapjain. A szervezőbizottság tájékoztatása szerint a döntés célja a sportág további népszerűsítése.
Szombaton 16 órakor kezdődik a vegyespárosok technikai számának döntője, 18 órától pedig a csapat szabadprogram fináléjára kerül sor.
Vasárnap a szabadkombinációs csapatverseny selejtezői délelőtt 11-kor kezdődnek, a vegyespáros szabadprogram döntője 16, a szabadkombinációs csapatverseny fináléja 17 órakor kezdődik. 
A budapesti vb-t a gála zárja 19 órától.
Szerző
2018.07.21 13:38
Frissítve: 2018.07.21 13:39

Külföldi tollakkal repülhet a magyar Turul

Publikálás dátuma
2018.07.21 13:00
A 2Rule sportruházat bemutató sajtótájékoztatón a fővárosi Fröccsterasz étteremben 2018. július 20-án
Fotó: MTI/ Balogh Zoltán
A termékek ötöde nem itthon készül, az alapanyag külföldi, egy magyar kisvállalkozót pedig már ki is rúgtak. Így startol Mészáros Lőrinc nemzeti sportruházatgyártó cége.
Még alig létezik a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó 2Rule (ejtsd: turul) sportruházatgyártó, de három NB I-es futballcsapat, a Haladás, a Puskás Akadémia és Diósgyőr rögtön lecsapott, és leszerződött a céggel. A klubok döntése önmagában meglepő, hiszen az elviekben profi csapatok egy, a piacon amatőrnek számító céget választottak, ráadásul olyan nagy múltú gyártó helyett, mint például az Adidas. A váratlan üzleti siker nyomán szerettük volna megismerni a 2Rule titkát – ám válaszok helyett lépten-nyomon csak újabb kérdéseket találtunk. Rögtön szemet szúrt például az: miközben a cég már szerződött több futballklubbal, működő honlapja, informatív Facebook-oldala még nem volt. Ennél is fontosabb, hogy maga a cég is embrionális állapotban van még. A 70 százalékban Mészáros-tulajdonú – felügyelő-bizottságában Mészáros Lőrinc lányát, Mészáros Beatrixet is foglalkoztató – Magyar Sportmárka Zrt.-nek nincs például saját központja.
A múlt év végén egyetlen alkalmazottal és mindössze 5 millió forint törzstőkével összehozott társaság bejelentett címe a szintén Mészáros érdekeltségébe tartozó herceghalmi Talentis Zrt. innovációs központ irodája. Erre ugyanakkor a helyszínen semmi sem utal. Nemhogy varrodák, üzemek, bemutató termek, áruval megpakolt teherautók nincsenek ott, még a sportruházati cég nevét sem tüntették fel a bejárat melletti névtáblán a többi, a Talentis égisze alatt működő vállalkozás mellett. A recepción megerősítették, jó helyen járunk, ám a cég vezetése házon kívül volt, így éppúgy nem kaptunk válaszokat a helyszínen, mint az e-mailben a cég vezetőjének és kisebbségi tulajdonosának, Kővári Ágnesnek feltett kérdéseinkre sem. Pedig kíváncsiak lettünk volna válaszaira, például arra: Hol készítik a mezeket? Információnk szerint ugyanis a gyártás beindítása finoman szólva sem alakult zökkenőmentesen. Kővári korábban a kormánysajtónak azt mondta, bérmunkában gyártatják majd a mezeket Kecskeméten, Jászberényben és Gombán, a cipőket pedig Rakamazon. Lapunk információi szerint azonban ebből sem sok minden vált valóra. A Kecskeméten megkeresett helyi textiles vállalkozók nem tudtak arról, hogy a városukban valaki sportruházati terméket gyártatna, és Jászberényben sem hallottak a 2Rule érkezéséről.
Gombán viszont megtaláltuk azt a helyi kisvállalkozást, ahol a közelmúltig varrták a 2Rule-mezeket, ám ennek már vége: az első hétezer mez legyártása után éppen a napokban bontott velük szerződést a Mészáros-cég minőségi problémákra hivatkozva.
Rakamazon egy helyi vállalkozással működik együtt a 2Rule, ám a cégvezető titoktartási szerződésre hivatkozva nem árult el részleteket. De nem csak az rejtély, hogy hol gyártatnak, hanem az is: milyen alapanyagot használnak? A sportmezek úgynevezett lélegző poliészterből készülnek, szakmai forrásaink pedig már korábban elmondták: ez alapanyag Szlovéniából vagy Távol-Keletről származik – márpedig az sajátos megoldás lenne, ha a felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia promóciós videójában is nemzetinek nevezett sportruházat-gyártó importra alapozna. Noha a cég kérdéseinkre nem kívánt válaszolni, tegnap – talán nem függetlenül lapunk érdeklődéséről – „sajtótájékoztatót” tartott a társaság – igaz, arra a Népszavát nem hívták el. Az MTI tudósításból viszont kiderült, hogy nem véletlenül rejtőzködtek eddig. Mert miközben korábban magyar munkahelyek létrehozását, a „magyar könnyűipar felélesztését" ígérték, Kővári Ágnes elismerte, valójában a termékeknek mindössze ötöde készül Magyarországon, ráadásul az is külföldi alapanyagból. A vezérigazgató és kisebbségi tulajdonos továbbra is csak rébuszokban beszélt a vállalkozás részleteiről. Szerinte „négy varrodával” is együtt dolgoznak és saját üzemet is terveznek, ám konkrétumot, helyszínt, településnevet nem említett. Annyi azért még kiderült: noha valódi gyártókapacitása, központja, webshopja, bemutatóterme, katalógusa még nincs a cégnek, ügyfélköre máris tovább nőtt, többek között a Vasas és a Vívószövetség is úgy a 2Rule-t választotta.

TAO-pénz sportruhára

Ha jó áron megfelelő minőséget tud nyújtani a 2Rule, akkor itt Magyarországon piacképes lehet a márka – mondta a Népszavának Szabados Gábor sportközgazdász, aki szerint a cég marketingje láthatóan erős lesz, három elsőosztályú csapattal ugyanis már meg is állapodtak. Ezt az egyezséget azonban nem úgy kell elképzelni, hogy a klubok keresték meg a márkát, ez minden bizonnyal fordítva történt. A legjobb reklámfelület ugyanis egy elsőosztályú csapat – tette hozzá. Azt is megjegyezte ugyanakkor, hogy a márkák haszna nem a klubokkal kötött szerződésekből ered, hanem a tízezres vagy akár százezres nagyságrendűre becsülhető amatőr játékosok vásárlásaiból. A TAO-pénzek egy részét ráadásul ruházatra is lehet költeni. A nyugati topcsapatok esetében egyébként a sportszergyárak amellett, hogy ingyen adják a felszerelést további pénzeket is fizetnek a használatért. A hazai elsőosztályú csapatoknál viszont inkább az a jellemző, hogy a felnőtt csapat ingyen kapja a mezt és az egyéb kiegészítőket, de az utánpótlás csapatok esetében már ki kell fizetni a teljes felszerelés árát. Szabados Gábor arra is rámutatott a focisták gyakran „márkasoviniszták”, így általában csak az a jó nekik amit az Adidas vagy a Nike gyárt. A cipő még érzékenyebb kérdés, a klubok ezért olyan szerződéseket kötnek, amelyek nem terjednek ki a lábbelikre. Lapunk felvetésére, miszerint hogyan fordulhatott elő, hogy egy márkaüzlet nélküli céggel szerződtek le elsőosztályú csapatok, azt mondta: a hétvégén elkezdődik a bajnokság, év közben pedig nem lehet szerződést bontani a nagy gyártókkal. Így feltehetően kénytelenek voltak a 2Rule-nál előreszaladni és valódi árusítás nélkül megállapodni a klubokkal. (L. T.)

2018.07.21 13:00
Frissítve: 2018.07.21 13:00