Csak ennyi - Leágazást kaphat a metró

Publikálás dátuma
2018.01.03 06:03
FOTÓ: ÜVEGES ZSOLT
Fotó: /

Nem lesz új metró a fővárosban, de a gödöllői HÉV és a 2-es metró összekötése után épülhet egy szárnyvonal a XVII. kerület városközpontjába - ha az Európai Uniós is úgy akarja. A Világgazdaság a Rákosmenti Híreket idézve írt arról, hogy 127 milliárd forintból épülhet meg a rákosmenti metró, a hírt több lap is úgy vette át, hogy új metróvonal épül a fővárosban. Ha megvalósul a terv, a Népszava által megkérdezett közlekedési szakemberek becslése szerint 2025 előtt aligha utazhatunk az szárnyvonalon.

A 8-as és 9-es jelzésű HÉV és a 2-es metró elővárosi vonattá fejlesztésének elindításáról 2009-ben, Demszky Gábor főpolgármestersége idején határozott egyhangúlag a főváros. Első és legfontosabb ütemében az Örs vezér terén kapcsolják össze a HÉV-vonalat a Déli Pályaudvarig közlekedő metróval és elkészülhet a kőbányai és zuglói nagy lakótelepeket érintve a XVI. kerületben Cinkotáig közlekedő metró. Csak a második ütemben tervezik a vonal kivezetését a rákosmenti városközpontig, hogy ezzel 10-15 perccel rövidítsék le a bejutást a XVII. kerületből a belvárosba.

A Budapesti Közlekedési Központ 5 milliárd forint értékben tendereztette 2016-ban a 8 éven át tartó tervezési munkát, ami már magában foglalta a XVII. kerületbe leágazó szárnyvonalat. Ennek első munkái, a tanulmánytervek készültek el, amelyekből a kerületi lap szivárogtatott. A bejelentés apropóját a XVII. kerületi testületi ülés adhatta, ahol Riz Levente polgármester beszámolt a tanulmánytervek elkészüléséről.

A projekt további sorsa részben a kormánytól, részben az Európai Uniótól függ majd, mert a főváros a 2021 utáni ciklus legnagyobb budapesti projektjeként szeretne támogatást kapni az építéshez. Az új vonalhálózathoz új járművek is kellenek majd, amelyek képesek a HÉV-vonalon is közlekedni. Ezeket a Kötöttpályás Járműgyártási Cselekvési Terv keretében szereznék be.

2018.01.03 06:03

Rokker Zsoltinak sem sikerült, fideszes győzelem Miskolcon

Publikálás dátuma
2018.07.15 21:07

Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
Alacsony részvétel mellett nem volt szükség az azonos nevű kamujelöltre sem, a kormánypárt kényelmes többséggel megőrizte a mandátumot.
Szerény, 27,7 százalékos részvétel mellett zajlott az időközi önkormányzati választás vasárnap Miskolc 12. számú választókerületében. A Fidesz-KDNP jelöltje, Nagy Ákos nagy arányban győzött az ellenzéki pártok által támogatott, de függetlenként induló Erdei Sándorral (korábbi művésznevén Rokker Zsoltival) szemben: a kormánypárti jelölt a voksok 60,6 százalékát szerezte meg, az egykori humorista 36,9 százalékot kapott.  Miskolcon, a 12. számú egyéni választókerületben azért rendeznek időközi választást, mert a körzet önkormányzati képviselője, a fideszes Hubay György lemondott, miután áprilisban országgyűlési mandátumot szerzett. Bár a kormánypártnak mindenképpen többsége marad volna a közgyűlésben, a Fidesz minden eszközt bevetve próbálja gyengíteni az ellenzék jelöltjét. Megkerestek  egy másik Erdei Sándort, akit csak az eltérő születési évszám különböztetett meg Rokkertól, illetve egy Molnár Zsolt nevű, 18 éves Fidesz-aktivistát is bevetettek, valószínűleg azért hogy a Zsolt névazonosság is megtévesszen néhány embert. Erre végül nem volt szükség, Nagy Ákos magabiztos győzelmet aratott, feltehetően az alacsony részvételnek is köszönhetően. A második Erdei Sándor mindössze 13, Molnár Zsolt 11 szavazatot kapott, és a munkáspárti jelölt, Fülöp József Istvánné is csak 21-et. 

Veszprémben is

Kovács Áron, a Fidesz-KDNP jelöltje nyerte a veszprémi időközi önkormányzati választást a szavazatok több mint 80 százalékával – tájékoztatta vasárnap az MTI-t a település jegyzője. A választásra jogosultak 20,64 százaléka, 3971 választó élt szavazati jogával, 5 érvénytelen szavazat volt. Kovács 655 szavazatot kapott, Zelenák Adriánra (LMP) pedig 160-an voksoltak. Veszprémben is azért kellett időközi önkormányzati választást tartani, mert Ovádi Péter, aki 2010 óta töltötte be a posztot, lemondott, miután országgyűlési képviselővé választották. 

2018.07.15 21:07
Frissítve: 2018.07.15 21:22

Óriási késések lehetnek a váci vasútvonalon

Publikálás dátuma
2018.07.15 18:59
A kép illusztráció
Fotó: Népszava/
Akár 80 perccel is hosszabbodhat a menetidő.
Műszaki hiba miatt hosszabb a menetidő a Budapest–Vác–Szob vasútvonalon – közölte a Mávinform vasárnap kora este az MTI-vel. A közlemény szerint 16 óra óta műszaki hiba okoz fennakadást Vác és Göd között, ezért ezen a szakaszon ideiglenesen szünetel a vonatforgalom. A Budapest–Vác–Szob vonalon utazóknak egyes vonatoknál 30-80 perccel hosszabb menetidővel kell számolniuk.
2018.07.15 18:59
Frissítve: 2018.07.15 19:02