8 tonnás űrállomás eshet Korcsulára (vagy New York-ra)

Publikálás dátuma
2018.01.03 17:42

Fotó: /
Márciusban visszahullik a Földre a Tiangong-1 nevű űrlaboratórium. A kínai űrközpont még 2016-ban veszítette el a nyolctonnás monstrum fölötti irányítást. A tudósok azóta tudják, hogy ebből előbb vagy utóbb még nagy baj lehet. 

Az űrállomás ugyan darabjaira fog törni a légkörben, ám túl nagy ahhoz, hogy maradéktalanul elégjen, és egyelőre nem lehet pontosan megmondani, hol érnek majd vissza a megmaradt részei.

A CBS amerikai televízió híre szerint a számításokban ott tartanak, hogy a veszélyeztetett terület valahol az északi és déli 43. fok között van. Ez abból a szempontból jó hír, hogy Magyarországot mindenképpen elkerülik majd a becsapódó roncsok. A hazánkhoz legközelebbi fenyegetett körzetek között van azonban Korzika, Észak-Olaszország, Koszovó, és például a horvátországi Korcsula szigete, amely pont az északi szélesség 43. fokán fekszik.

Ugyanez a helyzet New Yorkkal, Biskekkel, a 23 millió lakosú kínai Csinjiang tartománnyal vagy a japán Hokkaido szigetével. A déli szélesség 43. foka jórészt óceánokon halad keresztül, de itt is vannak szárazföldek, például az Ausztráliához tartozó Tasmania vagy Chile és Argentina egy sávja.

A két szélső határ között persze bárhol lakott területre zuhanhat az űrállomás. A becslések szerint egy a tízezerhez annak az esélye, hogy emberéletben vagy épületekben is kár eshet. A szakértők csak a becsapódás előtt hat-hét órával tudják majd pontosabban megmondani, hol érhetnek földet a Tiangong-1 részei.

Szerző
2018.01.03 17:42