Egy perzsaleopárd-kölyöktől olvadoznak Miskolcon - Fotók

Publikálás dátuma
2018.01.05 14:03
MTI Fotók: Vajda János
Fotó: /
Ez a csöppnyi ragadózó január 5-én született. A nagyon veszélyeztetett fajhoz tartozó perzsaleopárd-kölyök az európai fajmegőrzési programban keretében született a miskolci  állatkertben, ahol a tervek szerint január végén már a látogatók is megnézhetik. 

A perzsaleopárd, amikor a polulációja még nem csökkent le ilyen drámaian, viszonylag sokfelé,  a Közel-Keleten Örményországban, Törökországban, Azerbajdzsánban, Grúziában, Üzbegisztánban, Pakisztánban, Tádzsikisztánban, Türkmenisztánban és Afganisztánban fordult elő. Már a 2000-res években jelezték: a természetben - becslések szerint -  csupán 1000-1200 szabad példányt tartanak számon, ezért az állományt veszélyeztetettként tartja számon a Nemzetközi Természetvédelmi Unió (IUCN). A 2001 és a 2005 közötti kutatások szerint a Nagy-Kaukázus nyugati oldalán már nincsenek leopárdok, és csak keleten található még belőlük néhány példány. A legnagyobb populáció Iránban élt. A perzsaleopárd a vadonban élő leopárd, más néven párduc, legnagyobb termetű és egyben legritkább alfaja. 

MTI Fotók: Vajda JánosSzerző
2018.01.05 14:03

Miskolci választás: a népnek járda kell, nem demokrácia

Publikálás dátuma
2018.07.16 06:30

Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
A fideszes jelölt nem állt szóba a miskolciakkal, mégis győzött, nem is kis arányban. A kamujelöltek feleslegesnek bizonyultak, egy átlag választó szerint azt kell nézni, kinél van a kassza kulcsa.
- Vörös ördög! – így legyintett egy idős, amúgy vörösre festett hajú asszony a miskolci győri kapui városrészben, Erdei Sándor alias Rokker Zsoltti plakátjára. - Ráadásul bozontos szakálla van, kiráz tőle a hideg, sose szavaznék egy ilyen emberre! – folytatta. Kiderült: amúgy nem is szavazhatna, mert épp a két szavazókörzet határán lakik, de már a túloldalon, nem a 12-esben, ahol azért tartottak vasárnap időközi önkormányzati képviselői választást, mert a posztot korábban betöltő fideszes Hubay György tavasszal bekerült a parlamentbe.

Az eredmény

Szerény, 27,7 százalékos részvétel mellett a Fidesz-KDNP jelöltje, Nagy Ákos nagy arányban győzött az ellenzéki pártok által támogatott, de függetlenként induló Erdei Sándorral (korábbi művésznevén Rokker Zsoltival) szemben: a kormánypárti jelölt a voksok 60,6 százalékát szerezte meg, az egykori humorista 36,9 százalékot kapott. 

Noha „csak” egy mezei képviselői posztról beszélünk, olyan plakáterdő fogadott a Diósgyőr alatti városrészben, mintha legalábbis a polgármesteri székért indult volna harc. A Bársony János úti szavazókörbe sorra érkeztek az emberek, zömmel idősebb párok, akik templomba menet vagy onnét jövet álltak meg voksolni. Az adatok szerint azonban a részvételi arány már délelőtt alatta volt a korábbiaknak, de „érzetre” is magasabb volt egy kicsit, mint például a józsefvárosi időközi polgármester-választás 23 százalékos aránya.  - Egy fecske nem csinál nyarat, pláne erre az egy évre, ami hátravan a következő választásig, de azért eljöttünk. Szerettük az előző képviselőt, mert ő kezdte el a Számozott utcák felszámolását. Azt várjuk el az utódjától, hogy ezt folytassa – mondta egy idős asszony, aki nem csinált titkot abból, hogy a Fidesz-KDNP jelöltjére, Nagy Ákos ügyvédre szavaz. Őt egyébként – panaszolták többen is - hiába várták személyesen lakossági fórumokra, jellemzően szórólapokon „üzent” a helyieknek. A nyomortelep-felszámolási program folytatása például az egyik erős ígérete volt: a zömmel cigányok lakta Lyukó-völgy és a problémákkal terhelt Számozott utcák ölelésében lévő városrészben a romák megregulázásának ígérete helyben legalább annyira kézenfekvő kampányüzenet volt, mint a nagypolitikában a „migráncsozás”.  Persze egyéb fegyverarzenál is felsorakozott ezen a látszólag csekély jelentőségű időközin. Miután kiderült, hogy indul a voksokért Erdei Sándor alias Rokker Zsoltti humorista, felbukkant a jelöltek között egy másik Erdei Sándor nevű férfi, aki Nyékládházán él. A lista két utolsó helyén így két Erdei Sándor szerepelt, akiket 2013-ban megváltoztatott választási törvény miatt becenévvel vagy ragadványnévvel sem lehetett megkülönböztetni, így pusztán a születési évszámuk segíthetett az eligazodásban. Az „ál-Erdei” amúgy egy percet sem kampányolt Miskolcon, hasonlóan a másik kamujelöltnek számító, a keresztnév-azonosság miatt megosztó ongai Molnár Zsolt fideszes aktivistához, aki egy hangfelvétel szerint arról beszélt: a párt agytrösztjében, Kubatov Gábor közreműködésével döntöttek az indulásáról. Szavai szerint azért vetettek be minden eszközt, hogy Miskolcon ne ismétlődhessen meg az, ami Hódmezővásárhelyen.  A győri-kapui utcákban sokan csak legyintettek, amikor szóba hoztuk ezeket a trükköket. - Olyan mindegy, ki lesz a képviselő, bohóckodik itt mindegyik, de változni úgysem változik semmi – mondta egy középkorú férfi, aki épp az autóját szerelte. Itt lakik, de nem ment el szavazni, nem érdekli, ki lesz a képviselő. Akadt, aki szerint most azt kellett nézni, kinél van a kassza kulcsa, a mostani világban ellenzéki politikusnak ugyanis legfeljebb a szája járhat, de semmilyen beruházást nem tud hozni. A nép nem hülye – mondták - tojik a demokráciára, az esélyegyenlőségre, meg az egyéb hangzatos kifejetésre, az érdekli, hogy ki csináltatja meg a járdát, és ki intézi el, hogy kettővel több hinta legyen a játszótéren.

Országszerte voltak kisebb helyi szavazások

Hat településen tartottak időközi önkormányzati választást vasárnap.     • Az észak-baranyai Ágon az előző polgármester lemondása miatt kellett szavazni, de valódi döntési helyzetben nem volt a falu 152 választásra jogosult lakója, hiszen egyetlen jelölt indult a megméretésen.     • A Zala megyei Vaspörben is vezetőt kerestek a településnek, miután előző polgármesterük márciusban meghalt. Itt két független jelölt közül választhattak a helyiek, a 309 arra jogosult felnőtt.     • Veszprém 8. számú választókörzetében is ketten indultak, itt helyi képviselőt kerestek lemondás miatt. Egy Fidesz-KDNPs jelölttel szemben az LMP egyik tagja állt ki megméretni magát.       • Miskolc 12-es körzetében kísérte a legnagyobb figyelem a választási előkészületeket. Riportunk is ott készül, ahogy számtalan cikk szólt arról az utóbbi hetekben, hogy a FIDESZ-KDNP a legprimitívebb trükköktől sem riadt vissza, hogy a választókat összezavarja. Nem lehet tudni, miért nem hitték el, hogy Hódmezővásárhely egyedi eset volt, az emberek megtanulták az alapvető szabályt: pénzt csak az kap, aki beáll a sorba. Lapzártánkig csak annyit lehet tudni, hogy nagyjából 25 százalékos részvétel mellett a kormánypártok jelöltje elvitte a szavazatok 75 százalékát.      • Sopron 1-es választókerületében négy jelölt szállt ringbe egy képviselői helyért. Helyi pártviták sorozatán keresztül jutottak el a voksolásig.     • Borsodban, Hernádbűdön az egész képviselő-testület lemondott, tegnap mind a négy tagot újra kellett választani. Nyolc induló volt, néhány korábbi arc is jelentkezett. 

2018.07.16 06:30
Frissítve: 2018.07.16 06:30

Rokker Zsolti vasárnap térdre kényszerítheti a Fideszt

Publikálás dátuma
2018.07.14 17:14
Erdei Sándor, alias Rokker Zsolti, a Fidesz miskolci kihívója
Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
Július 15-én időközi választás lesz Miskolcon, ekkor végre eldől, hogy a teljes ellenzéki támogatást élvező humorista, vagy a kamujelöltekkel is operáló Fidesz nyer a városban.
A foci vb-döntőjével egy időben egy kisebb, de szimbolikus  értékű győzelem születhet Miskolcon: önkormányzati képviselőt választanak a városban, az egyetlen megüresedő helyért pedig Erdei Sándor humorista, alias Rokker Zsolti is indult a Fidesz jelöltjével szemben – emlékeztet a 24.hu.
Mivel a Fidesznek mindenképp többsége marad a képviselő-testületben, a Rokker ringbe szállása főleg azért érdekes, mert a Jobbiktól a DK-ig a teljes ellenzék mögé állt, a Fidesz pedig minden eszközt bevetve próbálja gyengíteni őt. Erdei Sándornak megvan a véleménye a kormánypárti igyekezettről 
Bohócnak állítanak be, ezért ciki lenne, ha én győzném le a Fideszt
- válaszolt a kérdésre, hogy szerinte miért lett ekkora felhajtás a miskolci időközi körül. A kormánypárti mozgolódást jelzi, hogy Kubatov Gábor, a fideszes kampánygépezet kulcsfigurája is többször megfordult a városban, a Fidesz pedig hasonló nevű jelöltekkel próbálja kiütni Rokkert a nyeregből.  Megkerestek például egy másik Erdei Sándort, akit csak az eltérő születési évszám fog megkülönböztetni Rokkertól – az ellenzéki jelölt 1976-ban született.
Sőt, egy Molnár Zsolt nevű, ongai, 18 éves Fidesz-aktivistát is bevetettek, valószínűleg azért, mert pár szavazót a Zsolt névazonosság is megtéveszthet.  A portál szerint mindkét, említett független jelölt elismerte, hogy Kovács Zsolt, Kriza Ákos miskolci polgármester korábbi kampányfőnöke kereste meg őket az indulás lehetőségével. Molnár Zsolt a Hír TV-nek nyilatkozva úgy fogalmazott, az ötlet nem is a miskolci fideszeseké, „félig-meddig” Kubatov Gábor pártigazgató volt a „kitalálója”. Molnár szerint a miskolci választás megnyerése egyfajta presztízs a kormánypártnak, nem akarnak még egy hódmezővásárhelyi vereséget. Egy kérdésre válaszolva elismerte: tisztességes kampánnyal nem tudna nyerni a Fidesz ebben a körzetben. 
2018.07.14 17:14