Kármentés Berlinben

Publikálás dátuma
2018.01.08 06:33
Fotó: Bernd von Jutrczenka/AFP/DPA
Fotó: /

A németek többsége úgy véli, létrejön Németországban az újabb nagykoalíció az uniópártok és a szociáldemokraták között. Az Emnid felmérése közvetlenül az előtt készült, hogy vasárnap délelőtt megkezdte a koalíciós egyeztetéseket a CDU/CSU és az SPD. A megkérdezettek 34 százaléka vélekedett úgy, hogy a konzervatívok nem lesznek képesek megállapodni a közös kormányzásról a szociáldemokratákkal, 13 százalék pedig bizonytalannak mondta magát. A megkérdezettek 54 százaléka annak a véleményének adott hangot, hogy az új nagykoalíció jó hatással lesz Németországra. Negatív hatásoktól csak 33 százalék tart.

A tegnapi egyeztetések során először a pártelnökök és a frakcióvezetők ültek tárgyalóasztalhoz, délután a 14 munkacsoport is megkezdte a munkát, méghozzá az SPD központjában. Ma a CDU főhadiszállásán folytatják a megbeszéléseket.

Horst Seehofer, a CSU elnöke derűlátóan nyilatkozott a megállapodás esélyét illetően. „Jó tervezésre, bátorságra és kreativitásra van szükségünk. Ha ez mind megvan, akkor sikerülni fog” – közölte. A tárgyalások végéig nem hoznak nyilvánosságra részleteket a megbeszélések alakulásáról. A megbeszélések csütörtöki lezárásakor várhatóan a pártok által jóváhagyott közös nyilatkozatot tesznek majd közzé. A résztvevőket óva intik attól, hogy a közösségi oldalakon tegyenek közzé részinformációkat.

Ahhoz, hogy az egyeztetéseket követően megkezdődhessenek a konkrét koalíciós tárgyalások, az SPD küldöttjeinek is igent kell mondania, a párt január 21-én, Bonnban esedékes rendkívüli kongresszusán. Német lapok rámutatnak: a pártok megállapodásra vannak ítélve.

Andreas Vosskuhle, a német alkotmánybíróság elnöke a Rheinische Post hasábjain szólított fel gyors kormányalakításra, szerinte csak így kerülhető el az, hogy ne szenvedjen el az ország további politikai károkat. Martin Schulz, az SPD elnöke az Aachener Nachrichten című lapban „gyorsaságot” és „stabilitást” ígért. Kompromisszumra való készségét hangoztatta Andrea Nahles, az SPD frakcióvezetője is. Utalt arra, tisztában vannak vele, hogy nem minden követelésük szerepel majd a kormányprogramban. Thomas Oppermann, a Bundestag szociáldemokrata alelnöke pedig azt közölte, nem lenne tanácsos, hogy kisebbségi kormány jöjjön létre Németországban.

Szerző
2018.01.08 06:33

Nem lesz népszavazás Kalifornia felosztásáról

Publikálás dátuma
2018.07.19 07:50

Fotó: AFP/ Cultura Creative/Alyson Aliano
A felosztásról szóló referendumot egy milliárdos beruházási bankár kezdeményezte.
Mégsem lesz népszavazás Kalifornia felosztásáról – erről döntött helyi idő szerint szerda este Kalifornia legfelsőbb bírósága. Az MTI összefoglalója szerint a bírák úgy határoztak, hogy az őszi, úgynevezett félidős választásokon – amikor újraválasztják a szövetségi képviselőház egészét és a szenátus harmadát – nem szerepelhet népszavazási kérdésként a javaslat. Döntését a legfelsőbb bíróság azzal indokolta, hogy a népszavazás kezdeményezését illetően komoly fenntartások merültek fel. A bíróság leszögezte: a kérdés népszavazásra bocsátása „potenciálisan nagyobb kárt jelentene, mint elhalasztása egy következő választásra”. A Sacramento Bee című helyi lap információi szerint egy környezetvédő szervezet és ügyészek érveltek amellett, hogy az állam felosztásáról történő népszavazás a kaliforniai alkotmány „revízióját” jelentené és az alkotmánymódosításhoz a kaliforniai törvényhozás kétharmados többséggel meghozott támogató döntése szükséges.

Összegyűjtötte az aláírásokat

A Kalifornia három részre osztásáról szóló referendumot Tim Draper milliárdos beruházási bankár kezdeményezte korábban már többször is, ám az idén sikerült először megfelelő számú aláírást összegyűjtenie ahhoz, hogy javaslatát népszavazásra lehessen bocsátani. Draper mintegy 1,7 millió dollárt költött a felosztást népszerűsítő kampányra, és azzal érvelt, hogy három kisebb állam három kormányzata jobban és hatékonyabban képviselhetné az egyetlen óriási államban élők érdekeit. Mind a Republikánus, mind a Demokrata Párt helyi vezetői elutasították a javaslatot. „Vannak komoly problémáink ebben az államban, de megoldásukhoz jobb képviselőket kell választanunk, az állam három részre szakítása nem oldana meg semmit” – idézte a Sacramento Bee című lap Harmeet Dhillont, a Republikánus Országos Bizottság és a kaliforniai Republikánus Párt vezetőségi tagját. Nem támogatta a népszavazás ötletét sem John Cox, a republikánusok, sem Gavin Newsom, a demokraták kormányzójelöltje. Newsom azt nyilatkozta, hogy a javaslat – amely jogi és alkotmányos problémákat is felvet – csak egymás ellen fordítaná a Kalifornia északi és déli részén élőket. Az Egyesült Államokban utoljára 1863-ban döntöttek egy szövetségi állam felosztásáról: akkor Virginia állam vált ketté, és a döntést mind a virginiai, mind a szövetségi törvényhozásnak jóvá kellett hagynia. Akkoriban a népszavazás még nem volt gyakorlat.
2018.07.19 07:50
Frissítve: 2018.07.19 09:15

Hungarian Air Force: az amerikai elnököket koppintja Orbán

Publikálás dátuma
2018.07.18 20:53
Orbán Viktor miniszterelnököt (j2) és feleségét, Lévai Anikót (b) Ofir Akunisz izraeli tudományos-tecnológiai és űrkutatási mini
Fotó: MTI/ Koszticsák Szilárd
Szürke, Hungarian Air Force-feliratú repülővel érkezett meg Tel-Avivba Orbán Viktor. A járatszám azonos a honvédség egyik tavaly vásárolt Airbusával, ami hangsúlyozottan nem kormánygép.
Masszív és méltóságteljes Airbusból szállt ki szerdán délután Orbán Viktor és felesége a tel-avivi Ben Gurion reptéren. A szürke gép oldalán a Hungarian Airforce felirat látható, a miniszterelnöki antréról készült, Orbán Facebook-oldalán megosztott videónpedig a járatszám is látszik: 605. 
Mindez azért érdekes, mert a Magyar Honvédség tavaly vásárolt két Airbus-szállítógépet, az egyik (az A309-es jelzésű gép) esetében pedig a 605-ös járatszám is megegyezett. Azt korábban a honvédelmi tárca és kancelláriaminiszterként még Lázár János is határozottan cáfolta, hogy kormányzati gépeket vettek volna, a minisztérium szerint katonai, egészségügyi és polgári feladatokra használt gépeket szereztek be.
Levélben kerestük meg Havasi Bertalant, a miniszterelnök sajtófőnökét, hogy ugyanarról a gépről van-e szó, és ha igen, miért használják diplomáciai utakra a honvédség repülőjét, miért nem valamelyik kereskedelmi járat első osztályán utazott a kormányfő. Ha érkezik reakció, frissítjük cikkünket.  Orbán érkezése mindenesetre az amerikai államfők gyakorlatát másolja, hiszen az aktuális elnök mindig az American Airforce One típusú, különleges védettségű repülőn utazik külföldre. 
2018.07.18 20:53