Elrejtett tévelygések útvesztőjében

Publikálás dátuma
2018.01.09 06:46
A ki nem beszélt titkok árnyékot vetnek a kapcsolatokra, Básti Juli, Ódor Kristóf és háttal Gáspár Tibor Fotók: Molnár Ádám
Fotó: /
Ibsen Kísértetek című drámáját vitte színre Alföldi Róbert a Centrál Színház kisszínpadán. Néhol didaktikus, de mégis megrendítő előadás.

A Kísértetek című produkciónak a Centrál Színházban az egyik fő találmánya a tér. Kálmán Eszter díszlete, egy ajtó, úgy bomlik darabokra, hullik szét és omlik a földre, ahogy az elfedett titkok feltárulnak. Egy-egy tabu színre kerülése után fokozatosan válik pőrévé a színpad. A végén nincs már semmibe sem kapaszkodni, ott marad a meztelen valóság. A kegyetlen és könyörtelen jelen az elkendőzhetetlen múlttal együtt. Ibsen Kísértetek című, 1881-ben játszódó családi drámáját viszonylag ritkán játsszák, pedig a szerzőnek a jelentős lázadó női hősnőket Nórát és Hedda Gablert felvonultató darabjai közé tartozik.

A két Gáspár testvér, Sándor és Tibor a Centrál Színház színpadán

A két Gáspár testvér, Sándor és Tibor a Centrál Színház színpadán

A Kísértetekben a középkorú Helena Alving életében jön el a pillanat, hogy szembe nézzen és szembesítsen másokat is az eddig elrejtett bűnökkel, hazugságokkal. Nem erre készül, mégis ez lesz belőle. Megnyugodni, jótékonykodni, ünnepelni akar, ám ebből tűzvész, pusztulás és halál lesz. Ibsen darabja kissé didaktikus, olyan mint egy tandráma, az emberi viszonyok is kissé elnagyoltak, csak a drámai csúcspontok számítanak és a végkifejlet. A színház nyilván nem titkoltan a mű színre állításával a Helena Alvinget alakító Básti Julit kívánta helyzetbe hozni. És ez sikerült is, bár Básti és más kollégája is a premieren még küzdött szöveggondokkal, mégis olykor megrendítő játék tanúi lehetünk. A színésznő játszotta már Hedda Gablert a Katonában, ismeri tehát a hasonló karaktert, és meg is oldja a nem kis feladatot. Nem kíméli magát és a többiket sem. Nőként és anyaként vállalja, hogy szembenéz azzal, amit eddig önmaga és mások előtt is rejtegetett. Szembenéz férje bűneivel, a saját gyengeségeivel, cinkosságával. Nagyon förtelmes és sebekkel teli, ahogy eljut idáig. Olyan tényleg, mint a tűzvész, egyszer csak lángra kap és onnan nincs megállás.

Engstrandot, az asztalost játszó Gáspár Sándor mondja a darabban, hogy a világ tele van kísértésekkel. Olyan bűnös csábításokkal, amelyekre nem könnyű, sokszor szinte lehetetlen nemet mondani. A szereposztás egyik közönségnyerő trükkje, hogy a papot Gáspár Sándor testvére, Gáspár Tibor alakítja. Külsőleg is hasonlítanak egymásra, és kiderül, hogy a bűnökre a papnak sincs ellenszere. Az Osvaldot játszó Ódor Kristóf az elszenvedője, a drámában ugyancsak elhangzó tételmondatnak, mely szerint az apák bűneinek árát a gyerekeik is megfizetik. Ez a gondolat nemrég egy kortárs brit darabban a Rózsavölgyi Szalonban ugyancsak előjött. Ágoston Katalin Reginéje csak azt nézi, hogyan kezdhetne egy jobb életet. Meg sem próbál etikus, vagy empatikus lenni. Alföldi Róbertet, mint több korábbi rendezésében, most is a bűnök izgatják, ennek kutatásának eredményeként pedig a szerző szándékai szerint senkinek sem ad felmentést.

2018.01.09 06:46

Öttusa Eb: Marosi Ádám és a csapat is ezüstérmes

Publikálás dátuma
2018.07.22 20:34

Fotó: MTI/ Kovács Tamás
Marosi Ádám ezüstérmet szerzett a férfiak versenyében a székesfehérvári öttusa Európa-bajnokságon. Szintén másodikként zárt a magyar csapat, kiegészülve Demeter Bencével és Regős Gergellyel.
Egyéniben Demeter az ötödik, Regős huszonhetedik helyen végzett. Győzött a francia Valentin Prades, míg a harmadik helyet a brit Joseph Choong szerezte meg. Csapatban a franciák voltak a legjobbak, a bronzérmet pedig az ukránok harcolták ki.
Marosi a tizedik legjobb eredményt érte el a 200 méteres úszásban, a vívása azonban nagyszerűen sikerült, erős pluszban zárt, 23 ellenfelét győzte le és csak 11-től kapott ki. Ezzel ebben a számban második volt és összetettben is ebbe a pozícióba zárkózott fel. Lovaglása során csak egy akadályt vert le - a 6-osnál esett le a rúd -, így a maximálisan megszerezhető 300-ból 293 pontot szerzett és őrizte második helyét.
A négy lövészettel megszakított 3200 méteres futásban a 2009-ben egyéni világbajnok, 2012-ben olimpiai bronzérmes, 2013-ban Eb-győztes Marosi az első két lövészet után az élen haladt, aztán a harmadik, gyengébben sikerült sorozatát követően Prades megelőzte, negyedikre viszont - pontos célzásának köszönhetően - megint ő futott ki elsőként a lőállásból. Az utolsó 800 méteren Prades előbb befogta, elment mellette, majd Marosi előzött vissza, de a végét a francia bírta jobban.
Szombaton a nők versenyében Kovács Sarolta bronzérmes lett, a magyar csapat Alekszejev Tamarával és Földházi Zsófiával együtt az első helyen végzett. 
A kontinensverseny hétfőn a vegyes váltók versenyével ér véget.
Szerző
Témák
öttusa
2018.07.22 20:34
Frissítve: 2018.07.22 20:45

Jó itt lakni – 90 éves a Gombaszögi Nyári Tábor

Publikálás dátuma
2018.07.22 19:58

Fotó: /
A felvidéki fiatalok legfontosabb nyári fesztiválján jártunk, ahol nincs térerő, alapfelszerelés a gumicsizma, de nem dísznek van a programfüzetbe biggyesztve, hogy szabadegyetem.
Dél is elmúlt már, de a tábor mintha még mindig ébredezne. A levegőben sparheltes lepény illata terjeng – a szalonnásnál finomabb fesztiválkaját még nem találtak fel –, a szomszéd asztalnál néhányan azt próbálják megfejteni, mit jelenthet a palacsintás bódé oldalán virító „ordás” felirat. A Gombaszögi Nyári Tábor sok tekintetben olyan, mint egy időutazás: mintha csak a kilencvenes évek végét írnánk, és a Sziget Fesztiválon járnánk. A táborozók komótosan sétálnak a zuhanyzók felé törölközőbe burkolva. Az ételsoron mindenhol más zene szól – de egyik sem olyan hangosan, hogy az megzavarja a még a tegnap hatása alatt állókat. A programsátrakban viszont már javában folynak a beszélgetések: hol a futballvébét elemzik, hol párkapcsolati témákat feszegetnek, hol pedig nemzetiségi kérdésekkel, oktatásügyi dolgokkal foglalkoznak a szakemberek. Közönség még a kora reggeli órákban is akad mindenhol: a „szabadegyetem” szó itt nem a hangzás kedvéért van a programfüzetbe biggyesztve. A programok közül egyértelműen a kulturális-közéleti serpenyő felé billen a mérleg, noha lehet túrára indulni a közeli cseppkőbarlangba, van paintball, medence, függőhíd, óriáshinta – és a kiírás szerint iszapbirkózás is. Ez utóbbiból némileg minden lakónak kijut: Gombaszög völgyben fekszik, a hegyek pedig minden nap lehúzzák az esőt, így a felkészült fesztiválozók gumicsizmát is csomagolnak. És ha már a völgynél tartunk: térerő nincs, az internetről meg már a megérkezéskor lemondtunk. Épp ez adja Gombaszög vadromantikáját: ott kell lenni, meg kell élni ahelyett, hogy kifelé kommunikálnánk. Ezért folyamodunk mi is a kóstoláshoz a Google helyett az ordás palacsinta tekintetében. Megéri: isteni.
Szívesen elcipelném ide azt, aki azt szajkózza, hogy a fesztiválozás műfaja maga a kulturális-erkölcsi métely: az irodalmi sátorban törökülésben isszák az írók-költők szavait a táborlakók, a folkszínpad felől jófajta felvidéki népzene szűrődik a vegán turmixokat kínáló pult felé. A jurták tövében lovak legelésznek, az egyik sátorban jógaoktatás folyik, s miközben próbáljuk eldönteni, mit együnk, mielőtt belevetjük magunkat a koncertekbe, megjelenik egy simogatásra Bordás Jakab, a fesztivál hivatalos kutyája, saját arcképes igazolvánnyal. Jakab (beszédes vezetékneve akkori lerobbant egészségi állapotára utal) az erdőből érkezett, Isten tudja, milyen előélet után döntött úgy, hogy itt szeretne lakni. Ahogy elnézem a tömeget, jó páran maradnának itt egész évre. A GombaOviban egész nap szakemberek vigyáznak a gyerekekre, így a szülők bátran kikapcsolódhatnak. Már a stáb felhívása – „este hatig mindenki szedje össze a pereputtyát” – megmosolyogtat, ám, hamarosan abba is beavatnak a veterán gombaszögiek, miért épp egy veréb a tábor emblémája. Az egyébként Magyarországon is ismert, mondjuk úgy, frivol tábori nóta idecitálásától azonban most eltekintenék. Kellő mennyiségű Kofolával felszerelkezve elindulunk a nagyszínpadhoz. Ez is a régi Szigeteket idézi, amikor a Világzenei nagyszínpad előtti dombon heverészve lehetett bólogatni, elmerülni a jobbnál jobb fellépők zenéjében. Az Akkezdet Phiai – a délután még az irodalmi sátorban szórakoztató slammer, Saiid, illetve Závada Péter költő-slammer duója – koncertje sajátos fordulatot vesz a nagyszínpadon. Az elromlott keverő miatt előbb a cappella rapet kapunk, aztán Said új szövegeiből némi ízelítőt. Miközben a technikusok igyekeznek megoldani a problémát, Závada félig humorosan felteszi a kérdést: nincs valakinél egy Závada-verseskötet? Nos, van: a közönség tapsvihar kíséretében adogatja előre a szerző Roncs szélárnyékban című kötetét. Lesz vers, lesz hang is, folytatódik a koncert az olyan AKPH-klasszikusokkal, mint a Kottazűr vagy a történtek tükrében egészen új színezetet kapó Mivel játszol, amelynek refrénje úgy szól: „A valósággal az a gáz, hogy nincsen hozzá háttérzene. A kérdés, hogy átérzed-e”. 
Gombaszögön 1928 óta táborozik szervezetten a magyar fiatalság, az itteni szórakozás és a kulturális programok mindig is kiemelten fontos szerepet játszottak a felvidékiek életében. Ennek megfelelően komolyan képviselteti magát a Felvidék két legfontosabb magyar médiuma, az Új Szó és a Pátria Rádió, a Fórum Kisebbségkutató Intézet fotókiállításán pedig láthatjuk magunk is: a változó idők és szelek ellenére Gombaszög valóságos fogalom az itteni magyarság körében. Sokan pedig éppen Magyarországról jönnek minden évben, hogy töltekezzenek a háborítatlan tábori hangulatból. „Ennyi fának még sosem rappeltünk” – nevet Saiid a lassan sötétbe burkolózó szalóci táj felé, aztán rákezd emblematikus, Egy ház című dalára: „Egy házam van, annak az égbolt a teteje / padló a végtelen föld, falak nincsenek / Apám a Nap, a Hold anyám, csillagok a gyermekek / Határtalan horgolják illatok a kertemet”.
2018.07.22 19:58