Hamarabb voksolhatnak Szerbiában

Publikálás dátuma
2018.01.09 06:34

Fotó: /

Szerdán foglal állást a kormányzó Szerb Haladó Párt (SNS) arról, előrehozott választást rendezzenek-e az országban. Döntés azonban csak január vége előtt várható erről. Maja Gojkovic, a parlament, a szkupstina elnöke ugyanis a tervek szerint a hónap utolsó napjaiban teszi közzé a belgrádi polgármester-választás időpontját. Ám könnyen elképzelhető, hogy nem csak a főváros, hanem a köztársaság választói is az urnákhoz járulhatnak majd.

Az Aleksandar Vucic köztársasági elnök által fémjelzett SNS befolyásos személyiségei, így Nebojsa Stefanovic kormányfőhelyettes, úgy véli, elengedhetetlen az idő előtti voksolás kiírása. Hasonlóképpen foglalt állást Zorana Mihajlovic energiaügyi miniszter is. Bár a Novosti szerint Vucic nem feltétlenül támogatja ezt a megoldást, a napokban nem is zárta ki a lehetőségét ennek. Mindenesetre a látszatát is igyekezett elkerülni annak, hogy egy személyben ő dönt ebben a kérdésben, mint fogalmazott, ez attól függ, mit mondanak mások. „Nem lehet szembemenni a teljes elnökséggel. Mégis úgy érzem, nincs szükség idő előtti voksolásra. Olyan időszakra van szükség a belpolitikában, amelyet stabilitás jellemez. Nem kell minden voksolást élethalál harcként felfogni” - fejtette ki.

Azok, akik az előrehozott választás mellett érvelnek, a közvélemény-kutatási adatokra hagyatkoznak. Ha ugyanis a belgrádi választást összekötnék a parlamenti választással, az SNS 44 százalékra tenne szert a fővárosban. Ha azonban csak belgrádi voksolást rendeznének, a haladók ennél gyengébben szerepelnének. Úgy vélik, azért is lenne szerencsésebb márciusban választani, mert így 2022-ben „szuper választási év” lenne - parlamenti-, elnök-, valamint helyhatósági választással. A belgrádi voksolást a tervek szerint 4. és 18. között rendezik meg. A haladók koalíciós partnerei, a szocialisták nem fogalmaztak meg egyértelmű álláspontot a kérdésben. Ivica Dacic kormányfőhelyettes azt közölte, egyelőre nem akarnak választást, de „változhat az álláspontjuk”.

A legutóbbi felmérések szerint az SNS hatalmas fölénnyel vezet, a Faktor plus iroda decemberi felmérése szerint 53 százalék voksolhat rá.

Szerbiában a választók már hozzászokhattak ahhoz, hogy kétévente kell az urnákhoz járulniuk: parlamenti választást rendeztek ugyanis 2012-ben, 2014-ben és 2016-ban is.

Szerző
2018.01.09 06:34

Gyermekkereskedelemmel foglalkozott egy klinika Ukrajnában

Publikálás dátuma
2018.07.16 19:29
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
A hatóságok külföldi szervekkel is kapcsolatba léptek, hogy feltárják, hány gyermek került ki az országból.
Az ukrán hatóságok lelepleztek egy mesterséges megtermékenyítéssel foglalkozó klinikát Kijevben, amely éveken át hamis dokumentumokkal külföldre adott el ukrán béranyák által megszült gyermekeket – hozta nyilvánosságra Szerhij Knyazjev országos rendőrfőnök hétfőn Kijevben. Az MTI összefoglalója szerint Jurij Lucenko főügyésszel közösen tartott sajtótájékoztatóján a rendőrségi vezető elmondta, hogy a hatóságok több száz béranya kilétét azonosították. A klinikát egy 41 éves külföldi állampolgárságú férfi hozta létre Ukrajnában még 2011-ben. Knyazjev ugyanakkor nem fedte fel sem a klinika, sem a férfi nevét. A klinika úgy működött, hogy a külföldi párok több esetben a béranya mesterséges megtermékenyítésekor nem is tartózkodtak Ukrajnában, és az eljáráshoz szükséges saját biológiai anyagot – spermát, illetve petesejtet – sem adtak. A meghamisított dokumentumokban viszont úgy szerepeltek, mint a gyermek biológiai szülei. Ez alapján állították ki nekik a gyermek születési anyakönyvi kivonatát, és vihették ki az újszülöttet külföldre. A főügyész példaként hozott egy olasz párt, akik 2011 októberében vittek ki ily módon egy újszülött gyermeket az országból. A klinika a „szolgáltatásért” 32 ezer eurót kapott, a béranya 6 ezer eurót – tette hozzá. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az ukrán hatóságok megállapították azoknak a személyazonosságát is, akik toborozták és kifizették a béranyákat, legalizálták a befolyó pénzt, továbbá azokét, akik a külföldiekkel foglalkoztak, illetve reklámozták a klinikát. Az ukrán hatóságok külföldi partnerszervekkel is kapcsolatba léptek, hogy feltárják, konkrétan hány gyermek került ki az országból illegálisan külföldre. Eddig 16 hivatalos megkeresést küldtek más államokba, hogy DNS-teszteket és egyéb vizsgálatokat kérjenek olyan konkrét személyektől, akik esetében felvetődött a gyanú, hogy nem a biológiai szülei az általuk nevelt gyermeknek. „Amikor megkapjuk a válaszokat derül majd ki, mekkora volumenű is ez a bűncselekmény” – jegyezte meg Knyazjev. Arra is rámutatott, hogy éppen ez a nyomozás derített fényt arra, hogy az ukrán jogszabályokban is vannak hiányosságok. „A parlamenthez fordulunk, hogy az egészségügyi minisztériummal együttműködve dolgozza ki a világos jogi szabályozási keretet, amely pontosan meghatározza, hogy az ehhez hasonló esetekben mi bűncselekmény, és mi nem az” – tette hozzá a rendőrfőnök. 
2018.07.16 19:29
Frissítve: 2018.07.16 19:29

Veszélyes skorpiók lepték el a brazil városokat

Publikálás dátuma
2018.07.16 19:28
Sárga skorpió (Tityus serrulatus)
Fotó: Shutterstock/
Ellenszérumot küldenek szét az államokban, hogy azok osszák szét a városok egészségügyi intézményeiben.
A brazil városokban elszaporodtak a skorpiók, amelyek alkalmazkodtak a városi élethez. A szakemberek arra figyelmeztettek, hogy a skorpiócsípés okozta halálozások megduplázódtak az utóbbi négy évben – adta hírül a The Guardian című brit napilap. A Tityus serrulatus halálos csípésű brazil skorpiófajta hagyományos, szavannai életmódját elhagyva alkalmazkodott a városi léthez, csatornákban, a szemétben és a sittben is jól eléldegél. Brazil szakértők arra hívták fel a figyelmet, hogy a halálos mérgű skorpiók egyre nagyobb veszélyt jelentenek a városlakókra, egyre több halálesetet jelentenek, amelyet skorpiók csípése okozott. Az elmúlt négy évben a skorpiók okozta halálesetek megduplázódtak: 2013-ban 70, 2017-ben pedig már 184 halálozást regisztráltak az egészségügyi rendszerben. A skorpiócsípések száma 2007-ben 37 ezer volt, tavaly pedig már 126 ezer esetet jelentettek. Sao Paulo államban a múlt héten egy négyéves kislány halt meg skorpiócsípéstől, mivel nem jutott időben ellenszérumhoz, ugyanis sok kisebb városban nem tartanak ellenszérumot.

Ellenszérumot küldenek szét

A skorpiók az erdőirtások következtében jelentek meg nagyobb számban a városokban, Brazíliában négy veszélyes skorpiófaj él, de a sárga skorpió, a Tityus serrulatus csípése különösen végzetes.  Rogério Bertani, egy Sao Pauló-i Butantan Intézet skorpiószakértője hangsúlyozta: személy szerint úgy véli, hogy a helyzet rosszabbodni fog. A sárga skorpió nősténye megtermékenyítés nélkül is képes a szaporodásra, rovarokkal és csótányokkal táplálkozik. Ugyanakkor az anyagcseréje nagyon lassú, akár hónapokig is elél táplálkozás nélkül – mondta Bertani. José Brites Neto állatorvos, aki egy négy fős skorpióvadász csoportot vezet a Sao Pauló-i Americanában, elmondta, hogy idén már nyolcezer skorpiót fogtak be ultraibolya-lámpákkal, éjszaka vadászva rájuk. Brites Neto szerint a sárga skorpiók a szennyvíz- és esőcsatorna-rendszeren keresztül terjednek el, mivel ott bőséggel találnak csótányokat. „Ez a faj uralkodik, hódít és nagyon alkalmazkodó” – magyarázta. A brazil egészségügyi minisztérium szóvivője elmondta: szétküldik az ellenszérumot az államokba, hogy azok osszák szét a városok egészségügyi intézményeiben. A szóvivő megerősítette, hogy a skorpió okozta halálozások főleg a gyermekeket érintik és a legtöbb ilyen halálos csípés a sárga skorpiótól származik. Az összes skorpiócsípések 87 százalékában nincs szükség ellenszérumra – tette hozzá.
2018.07.16 19:28
Frissítve: 2018.07.16 19:28