Hegyi Iván: A postás háromszor csenget

Publikálás dátuma
2018.01.13 08:10

Fotó: /

Kevés olyan szám van a világon, amely három különböző előadóval is sarkalatos felvétellé vált. A Please Mr. Postman ilyen. Először a michigani Marvelettes énekelte kislemezre, és a négytagú hölgyvokál az amerikai slágerlista élére jutott a dallal, amely az együttes, valamint a kibocsátó Motown Records első Number One-ja volt. (A Marvelettesnek egyúttal az utolsó is.) Nem fogják elhinni, ki egészítette ki az 1959-ben komponált Kérem, postás úr szövegét: egy detroiti postás. Freddie Gorman után Georgia Dobbins, a kvartett később – édesanyja gondozása miatt – kivált tagja is igazított a textuson, és 1961 végén, a korong közreadása nyomán fél Amerika azt dúdolta, hogy „wait, oh yes, wait a minute Mr. Postman...”

Két évvel később egy másik négyes, a mesés liverpooli kvartett második nagylemezének, az 1963-ban közreadott, meglehetősen szimplifikált című With the Beatlesnek az A oldalán csendült fel a Postás úr. Illetőleg már a híres-nevezetes Cavern Clubban is rendszeresen repertoáron volt a nóta, hogy – John Lennon vezérszólamával – idilli őrületbe kergesse a szerencse fiait és lányait, a Mersey-parti város megbabonázott tinédzsereit. A szám a Beatles emblémájává (is) vált – a szintén a tengerentúlról, az ugyancsak michigani Miraclestől importált You've Really Got a Hold on Me-vel együtt –, annál érdekesebb, hogy a gombafejűek változata egyáltalán nem hasított a korabeli listákon.

Richard Carpenter tizenhét, Karen Carpenter tizenhárom éves volt ekkor, majd mire a kaliforniai testvérpár felnőtt, gondolt egyet, és feldolgozta kamasz-, illetve bakfis kora kedvenc dalát. Addigra az Államokban „réges-rég” befutott a Carpenters kettős, amely már 1969-ben adaptált egy Beatles-dalt, a négy évvel korábban megjelent, és mind a brit, mind az amerikai listán a legmagasabbra emelkedő Ticket to Ride-ot. A Mr. Postman feldolgozásának évében, 1975-ben már öt platinaalbumnál és kilenc „dobogós” – a Billboard magazin lajstromában az első három között jegyzett – számnál tartott a zongorázó báty és a doboló húg combója. A testvérek persze énekeltek is, sőt Karenről Paul McCartney a hetvenes években azt mondta: „Az övé a legjobb női hang a világon. Dallamos, éles, megkülönböztethető.”

Mindenesetre a Please Mr. Postman másodszor is az amerikai sikerlista tetejére került, és szintén első volt Ausztráliában, Japánban, a Német Szövetségi Köztársaságban. (Ezt nevezik világszámnak.) Ám a duó a vártnál kevesebbszer játszhatta élőben a nótát, mert 118 koncertje közül negyvenhatot le kellett mondania 1975-ben. Ennek eredendő oka az volt, hogy a tizenévesen pufóknak csúfolt Karen – akinek nemzedéke Twiggyt, a papírvékony angol modellt látta az ideális alkat megtestesítőjének – szélsőségesen diétázni kezdett, súlyát két etapban negyvenöt, majd harminchat kiló alá vitte. A kemény kúra következtében a dobos énekesnőnek '75-ben naponta 14-16 órát kellett aludnia, majd súlyosabb kihatás is jelentkezett: a művészt kóros étvágytalanság kínozta. Elhatalmasodó betegsége miatt szívbe markoló volt az I Need to Be in Love című, 1976-ban megjelent Carpenters-szám szövegrészlete: „Itt vagyok teli zsáknyi jó gondolattal, de egyik sem nyugtat meg ma este.”

Karennek az anorexiával vívott folyamatos küzdelme felőrölte az erejét: a legnépszerűbb levélhordó újra fogalmazóinak egyike alig harminckét éves volt, amikor 1983. február 4-én, szívelégtelenség következtében meghalt. A Marvelettes tagjai közül Georgeanna Tillman akkor már három esztendeje nem volt köztünk: autoimmun betegség következtében, harminchat éves korában elhunyt. Ugyanabban az évben – 1980-ban – ment el, amelynek végén Lennont meggyilkolták.

A halál nemhogy nem válogat, de nemegyszer az életkorra sincs tekintettel.

S ameddig ez így van, addig – fájdalom – nincs az a postás, aki ne hozna sokszor egészen szörnyűséges híreket.

2018.01.13 08:10

A rendkívüli állapot múlt idő, a diktatúra marad

Publikálás dátuma
2018.07.18 16:16

Fotó: AFP/ OZAN KOSE
Szerdán véget ért a Törökországban két éve, a 2015 júliusában végrehajtott puccskísérlet óta érvényben lévő rendkívüli állapot. Kérdéses azonban, hogy az ország ennek köszönhetően elindul-e a normalizálódás útján, s szabadon engedik-e legalább azokat az újságírókat, akiknek semmi közük sincs a terrorizmushoz.
Több tény szól amellett, hogy változás nem várható. A tavalyi alkotmánymódosítás teljhatalmat adott Recep Tayyip Erdogan elnöknek, aki ennek minden előnyét élvezheti a júniusi elnök- és parlamenti választás óta. Az államfő mindeddig semmi jelét sem adta annak, hogy hajlandó lenne demokratikusabban kormányozni. Sőt ennek az ellenkezője tapasztalható. Egyrészt azért, mert egy sor olyan rendelkezés marad érvényben, amely fenntartja a jelenlegi állapotokat, másrészt mert az AKP kormánypárt az ultranacionalista MHP segítségével olyan törvényeket visz keresztül a parlamenten, amelyek révén még akár rosszabbodhat is a helyzet. 
Egyebek mellett tüntetési tilalmat vezetnének be. A tartományi vezetők számára lehetővé teszik, hogy kitiltsanak bizonyos személyeket az adott régióból, ha fennáll „a nyilvános rend megzavarásának esélye”. Válsághelyzetekben pedig az újságíróktól is megtagadhatják a munkát. Ez elég gyászos jövőképet fest fel, hiszen azt jelezheti, hogy a túlnyomórészt kurdok által lakott régiókban a rendőrség minden korábbinál keményebben lép majd fel a helyi lakossággal szemben. Bülent Turan, az AKP frakcióvezető-helyettese azt közölte, hogy a – ahogy fogalmazott - terrorellenes harc a rendkívüli állapot után is mindenfajta gond nélkül folytatódik. Szerinte azonban demokratikus intézkedések is várhatóak, ezek között említette, hogy az őrizetbe vételek maximális időtartama „ésszerűbb” lesz.
 A kormányzat új terrorellenes törvényt tervez, amit az ankarai parlament két héten belül fogadhat el.

Jogtiprás a szükségállapot árnyékában

Törökországban 2016. július 16-án, néhány nappal a 250 ember halálát okozó puccskísérlet után vezették be a rendkívüli állapotot. Az eltelt idő alatt 140 ezer embert vettek őrizetbe, s 80 ezer embert ítélték börtönbüntetésre. Több tízezren vesztették el a munkájukat, iskolák, egyetemek ezreit, továbbá médiaházak és újságok százait zárták be. A parlament hét alkalommal hosszabbította meg a rendkívüli állapotot, így a legutóbbi választások során is érvényben volt.Az államfő dekrétumokkal, a parlament megkerülésével is kormányozhat, vagyis bármit megtehet. Az ellenzék ezért a rendkívüli állapot de facto meghosszabbításáról beszél.

Erdogan elnök az Egyesült Államokban élő prédikátort, Fethullah Gülent vádolja a puccskísérlet megszervezésével.
2018.07.18 16:16

Ma lenne 100 éves Nelson Mandela

A Dél-afrikai Köztársaság első fekete bőrű elnöke az apartheid-rendszer tárgyalásos felszámolásáért Nobel-békedíjat kapott, majd a faji megkülönböztetés elleni harc, a szabadság és az egyenlőség jelképévé vált.

Szerző

Megosztás
2018.07.18 15:23
Frissítve: 2018.07.18 15:23
A fiatal MandelaWikipedia/
1961-ig már több évet töltött börtönben az Afrikai Nemzeti Kongresszus tagjaként, később vezetőjekéntAFP/
1964-ben-ben szabotázs- és terrorcselekményben való részvétel vádjával életfogytiglanra ítéltékAFP/
Második felesége, Winnie Madikizela az apartheid-ellenes mozgalom meghatározó alakja lett, míg Mandela börtönben ültAFP/
70. születésnapján 1988-ban Desmond Tutu érsek egy londoni tüntetésen követelte a szabadon engedésétAFP/
1990-ben szabadon bocsátottákAFP/
Beszédet mondott a sowetói zavargások áldozatainak temetésén/
A londoni Madame Tussauds panoptikumban viaszfigurát kapott/
Jichák Rabin, Mandela, Frederik W. de Klerk és Jasszer Arafat a Time címlapjánAFP/
Az apartheid-rendszer tárgyalásos felszámolásáért Frederik de Klerkkel megosztva Nobel-békedíjat kapott 1993-banAFP/
1994-ben elindult az elnökválasztásonAFP/
1994 május 9-én letett esküjét Dél-Afrika első fekete elnökeAFP/
A líbiai vezetővel, Moammer KadhafivalAFP/
Hosni Mubarak egyiptomi elnökkelAFP/
Jasszer Arafat palesztin vezetővelAFP/
Fidel Castro iránti rajongását sokan kritizáltákAFP/
1995-ben a Robben-szigeti börtönben, ahol húsz évet raboskodottAFP/
II. János Pál pápával 1995-benAFP/
A hírességek imádtak vele fotózkodni, a képen Steve WonderrelAFP/
II. Erzsébet királynővel 1996-os Londoni látogatásánAFP/
2002-ben egy AIDS ellenes konferencián. Második fia, Makgatho AIDS-ben halt megAFP/
A 2004-es sorroláson, amikor Dél-Afrika nyerte a 2010-es foci vb rendezési jogátAFP/
A Tsotsi című Oscar-díjas film szereplőivel. Több film is készült az életérőlAFP/
2013-ban hunyt el, temetését az egész világ nyomon követteAFP/