A Zuma titkos küldetése még titokzatosabbá vált

Publikálás dátuma
2018.01.11 06:17
Fotó: AFP/Julian Leek/CrowdSpark
Fotó: /

Egyes hírek szerint nem sikerült alacsony Föld körüli pályára juttatnia a Falcon 9 rakétának az amerikai kormányzat titkos űreszközét, a Zuma műholdat.

Mint megírtuk: vasárnap este indította útjára a Falcon 9 rakétát a SpaceX, Elon Musk űrvállalkozása. Annyit tudni lehetett, a kilövés egy titkos amerikai kormányzati terv keretén belül történt, a rakéta feladata egy Zuma nevű kémműhold alacsony Föld körüli pályára való állítása volt. Vagy legalábbis lett volna.

A The Wall Street Journal ugyanis kormányzati tisztviselőktől és szenátusi képviselőktől kapott információkra hivatkozva azt írta, a küldetés kudarcba fulladt, a rakéta a műholddal együtt visszazuhant a légkörbe, és elégett. Gwynne Shotwell a SpaceX elnöke később közleményben állította, ők nem hibáztak, a küldetés sikerült. A Northrop Grumman nevű cég, amely a műholdat gyártotta és a rakétára felszerelte, szintén ezt jelezte.

Találgatások kezdődtek, mi történhetett. A SpaceX ugyanis a kilövés közvetítését egy idő után leállította annak titkos volta miatt. A világhálóra azonban felkerült két kép. Ezeken minden valószínűség szerint a Falcon 9 felső része látható, amint spirál alakban üzemanyagot bocsájt ki. Ilyen azután történik, miután a rakéták megválnak terhüktől. Továbbá az USA Stratégiai Parancsnokságának űrműveleti központja, amely katalógust vezet minden megfigyelhető műholdról, feljegyezte egy új objektum - ennek a Zumának kellett lennie – feltűnését. Miután megtett egy kört, további információkat nem adott róla. Eszerint vagy nincs mit hozzátenniük a bejegyzéshez, vagy az általuk USA 280-nak elnevezett új tárgy tévedésből került oda. Hogy mi történt pontosan, azt valószínűleg már csak a titkosítás feloldása után tudjuk meg.

2018.01.11 06:17