Varjakkal szedetnék össze a cigarettacsikket

Publikálás dátuma
2018.01.11 06:18

Fotó: /

A holland Crowbar nevű start-up kitalált egy olyan intelligens gépet, amely csikkszedésre tanítja meg a varjakat - írja a tisztajovo.hu. Az ipari tervező Ruben van der Vleuten és Bob Spikman, miután észrevették, hogy cigarettavégek csúfítanak el egy amszterdami parkot, elkezdtek gondolkodni, hogyan lehetne megszabadulni tőlük. Először robot takarítóra gondoltak, de nehéz lett volna rendszeresíteni őket a város minden részében.

Végül a madarakat választották. Először a galambokat, amelyek azért látszottak alkalmasnak, mert rengetegen vannak, de kiderült, hogy nem elég okosak. Így jutottak el a varjakhoz, akik megszokták az embereket, meg tudnak oldani problémákat és önállóan tanulnak, ha megfelelően irányítják őket.

A Crowbar olyan gép, amely rávezeti a varjakat arra a felismerésre, hogy a csikkszedés jutalommal jár. Minden csikk után, amit egy dobozba dobnak, mogyorót kapnak.

A Crowbar ötletét Joshua Klein Crow Box-ától vették, ez egy varjaknak szánt automata etető volt. A találmányt bárhol lehet alkalmazni, gazdaságos megoldás és úgy tisztítja az utakat, hogy a hely létező ökorendszerének tagjait használja fel.

Az első cigarettát elszívók kétharmada naponta rá fog gyújtani
Brit, amerikai, ausztrál és új-zélandi adatok elemzésével azt találták, hogy az emberek 60,3 százaléka kipróbálta a dohányzást, közülük 68,9 százalékra becsülték azok arányát, akiknél napi szokássá vált a cigarettázás – állapította meg egy új tanulmány. Ezért mindenekelőtt a kipróbálást kell megelőzni. - MTI

Szerző
2018.01.11 06:18