Szellemidézés

Bizony, megesett, hogy mi is Gobbi Hilda nevével viccelődtünk. Egymás között persze. Amikor - éretlen - gimnazisták voltunk, valamikor az átkos időkben. És aztán ez is elmúlt, mint oly sok rossz szokás, ami a kamaszkort jellemzi. Nem álltunk ki kamerák kereszttüzébe, s azt sem gondoltuk, hogy idétlen tréfálkozásunk a nagyközönségre tartozik.

Nem is érdemelne szót ez a dolog, ha most nem emlékeztettek volna rá. Csakhogy a Fidesz egyik megmondóembere felidézte a régi eseteket. Frissen, fiatalosan. Mint aki megmaradt a tizenéves kamaszok szellemi szintjén. Igaz, erre utaló jelek eddig is voltak, de ennyire nyíltan nem bizonyította. A választókörzetében (is) tapasztalható ellenzéki zűrzavart Németh Szilárd azzal a sokatmondó és nagyon jópofa félmondattal kommentálta, hogy "felőlem Gobbi Hilda is elindulhat".

Van ilyen. Bizonyára afféle szimbóleumnak szánta. Jelezvén, hogy ő nem fél senkitől. Megküzd bárkivel, kit a sors (vagy a Soros) elé vet. Nem elbizakodott, biztosra megy. Pártja jól áll, párttársai - vezetőjük jóvoltából is - magabiztosak. Úgy érzik, bármit megengedhetnek maguknak. Meg is engednek. Mit nekik egy Kossuth-díjas, harminc éve halott nagyszerű művész. Ha ez kell igazuk bizonyításához, hát még az ő nevét is a szájukra veszik.

Egy pillanatig sincs kétségük, hogy mindenben nekik van igazuk. Övék az ország, maguknak építik. Már a saját képükre formálták, már mindent birtokukba vettek, már csak az történhet, amit ők akarnak. Ilyenkor már csökken az önkontroll is. Kántálják a központilag kitalált és jóváhagyott szövegeket, s ha néha becsúszik egy-egy szerencsétlen önálló mondat is, hát az sem nagy baj. Nekik már mindent szabad.

Gobbi Hilda és kortásai meg örülhetnek, hogy ezt nem érhették meg. S ha netán néha forognak is a sírjukban, hát ezeket az sem érdekli.

Szerző
2018.01.11 07:12

Kék korszak

Hülyeség-gátló népszavazás - így indokolta három referendum beadványát Hadházy Ákos, aki a fizetett kormányzati propaganda ellen nyújtott be kérdéseket a Nemzeti Választási Bizottsághoz. Ha a testület rábólint a korábban LMP-s, jelenleg független képviselő kezdeményezésére, népszavazás dönthet róla, a jövőben is kék plakáterdőbe borulhat-e az ország. Más szóval: folytatódhat-e a primitív agymosás? Mely egyben a kormányközeli reklámcégek és sajtótermékek állami kistafírozása is, hiszen a megannyi Stop Soros!, Tiszteletben kell tartanod a kultúránkat!, vagy éppen Üzenjük Brüsszelnek! nemcsak a szemet, de az államkasszát is károsítja, méghozzá immáron százmilliárdos tételben. Ami – miután nem vagyunk demagógok, hogy lélegeztető gépekre számoljuk át, inkább maradunk a kormánykompatibilis egységeknél – egy fél Puskás stadion ára.
Ez a forintosítható rész, a nem vagyoni károkkal pedig napi szinten találkozhat bárki. Nem kell hozzá elmélyült újságolvasónak lenni: a sarki boltban, a hentesnél, a piacon is bele lehet szaladni a propaganda áldozataiba, sőt a labdarúgó vb-döntő kapcsán is sikerült lemenni kutyába. Hogy innen aztán mikor és hogyan lehet felállni, a billiárdgolyóra csiszolt agyakat némiképp barázdálni, a migránsoktól rettegő falusi néniket megnyugtatni, lehetetlen megmondani. Törni-zúzni, rombolni, az embereket fanatizálni mindig könnyebb, mint építeni, tanítani, a feldühödött tömeget megállítani. A kormányzati kék korszak esetleges leállítása csak egy apró lépés lenne a normális ország felé vezető úton.
A feltételes mód feltétlen indokolt, és nemcsak a hatalomnak nem tetsző referendum-kezdeményezéseket a kelleténél nagyobb lelkesedéssel eltakarító NVB miatt. Az esetleges népszavazáson ugyanis azok döntenek, akiket korábban bevezettek a plakáterdőbe.
Hozott szalonnával egérirtást vállal doktor Varsányiné…
2018.07.19 09:19
Frissítve: 2018.07.19 09:20

Vaddisznók randalíroznak a Balaton partján, kutyákat is megsebesítettek

Publikálás dátuma
2018.07.19 08:53

Fotó: AFP/ PATRICK PLEUL / ZB / DPA
Az érintett településeken csapdákat állítanak fel, remélve, hogy ez rövid időn belül megoldja a túlszaporulatot.
Elszaporodtak a vaddisznók, emiatt a turisták és a helyiek egyaránt rettegnek a Balaton északi partján – írja a Blikk. A lap szerint a környéken még nem rontottak emberre az állatok, több kutyát viszont megtámadtak. Egy ebnek olyan súlyos sérülést okoztak, hogy varrni kellett a vadkan okozta sebét. Révfülöp polgármestere a lapnak azt mondta, hogy nagy a baj, szinte nincs olyan környék a településen, ahol a vaddisznók ne bukkantak volna fel. Éppen ezért vaddisznóbefogó csapdákat telepítenek majd a környező településekre, remélve, hogy ez rövid időn belül megoldja a túlszaporulatot. Sári Ferenc vadászmester, az önkormányzat vadügyekkel kapcsolatos tanácsadója közölte: körülbelül 20 négyzetméter alapterületű elkerített részt alakítanak ki magánterületeken, olyan helyeken, ahol a vaddisznók előfordulnak, de a lakosságot nem veszélyeztetik. Egy csapda felállításának költsége akár 400 ezer forint is lehet.
2018.07.19 08:53
Frissítve: 2018.07.19 08:53