Talált, süllyedt

Írhatták volna akár ezt is: "A paksi atomerőmű pontosította a 4. blokk süllyedésmérési eljárásait. E jelenség minden épület alatt természetes, az semmiben nem befolyásolja se a szerkezet állékonyságát, se a nukleárisenergia-termelés teljes biztonságát. A jobbító szándékú javaslatokat köszönjük.”

Távol álljon tőlem, hogy pont én adjak kommunikációs tanácsokat a kormánynak, de talán ennyi is elég lett volna, ha már a nemzeti fejlesztési tárca és az állami erőműcég feltétlenül ragaszkodik az Országos Atomenergia Hivatal lapunkban megjelent állításainak véleményezéséhez. Nem mondom, azért a 4. blokk továbbműködtetési engedélyének „lefordításához” szükség volt egy irodista-magyar szótárra, és a hatóság alapvetően inkább bátorító, beleérző sorai közé óvatos kérdőjeleket is csak elszórtan, többszörös alárendelő szerkezetekbe rejtve helyez el. De ha valaki átnyálazza az iratot – mint most először Tóth Bertalan szocialista frakcióvezető -, óhatatlanul találhat egy "legnagyobb" problémát, még ha pirinyót is. Ez most az épületsüllyedés. Nem derül ki, mekkora, csak az, hogy a hatóság elégedetlen a helyzettel. A jelek szerint nincs dráma, de mivel az irat tág teret hagy a fantáziának, a hazájáért, családja, gyerekei biztonságáért aggódó képviselő nyilvános parlamenti kérdéseket intéz a szakminiszterekhez. Lapunk ezt észleli és – némi magyarítással – egyszerűen felsoroljuk az atomhivatal aggályait.

Erre mit reagál a „szak”-tárca? "Rémhírterjesztés zajlik ,Paks süllyedése' körül". No, mondom, az szép lesz, amikor a minisztérium lerémhírez egy atomhivatali engedélyt. De nem. Nem tudjuk meg se azt, mi a rémhír, se azt, ki terjeszti. Szerintük Pakson minden a helyén, minden biztonságos, a süllyedés ellenőrizve. Rendben, mi sem állítottunk mást. Az ennél kissé árnyaltabb hivatali felvetésekről viszont már egy vak szót nem szólnak. Másnap az állami atomerőmű még rátesz egy lapáttal. Szerintük "riadalomkeltésre alkalmas híresztelések jelentek meg a sajtóban a 4. blokki reaktorépület süllyedésével kapcsolatban", ami "évtizedek óta ismert és nyilvános információ, a sajtó hatásvadász felhasználása számunkra ismeretlen célokat szolgál".

Akkor pótolom az ismerethiányt: célunk az olvasók tájékoztatása. Leginkább közérdekű újdonságokról. A „cáfolatok” félrevezető sugallatával szemben a hír nem a süllyedés, hanem hogy az ellenőrök gondokat találtak vele. Mi nem vadásztunk semmilyen hatást, jött az magától, mint ez a két acsarkodó irat is. Még a szakmai megállapításokat is a habonyi propagandagépezet igájába hajtják, amennyiben olyan kijelentéseket cáfolnak velük, amiket senki se tett.

Mire következtessünk abból, hogy ha szerintük egy tény „riadalomkeltésre alkalmas”, akkor az azt közzétevőt óvodás stílusban megtámadják? Bár Orbániában most ez elvárás, ez esetben visszaüthet: talán mégis van valami suskus süllyedésügyben? Komolyabb gondokat is hasonló gyerekes hisztivel igyekeznének palástolni? Az atompártiság érzelem és nem szakmai meggyőződés? Értem én, hogy a Fidesz-propaganda ma ezt követeli meg.

De könyörgöm, ez nem a Fidesz, ez egy atomerőmű!

Szerző
2018.01.11 07:15

Kék korszak

Hülyeség-gátló népszavazás - így indokolta három referendum beadványát Hadházy Ákos, aki a fizetett kormányzati propaganda ellen nyújtott be kérdéseket a Nemzeti Választási Bizottsághoz. Ha a testület rábólint a korábban LMP-s, jelenleg független képviselő kezdeményezésére, népszavazás dönthet róla, a jövőben is kék plakáterdőbe borulhat-e az ország. Más szóval: folytatódhat-e a primitív agymosás? Mely egyben a kormányközeli reklámcégek és sajtótermékek állami kistafírozása is, hiszen a megannyi Stop Soros!, Tiszteletben kell tartanod a kultúránkat!, vagy éppen Üzenjük Brüsszelnek! nemcsak a szemet, de az államkasszát is károsítja, méghozzá immáron százmilliárdos tételben. Ami – miután nem vagyunk demagógok, hogy lélegeztető gépekre számoljuk át, inkább maradunk a kormánykompatibilis egységeknél – egy fél Puskás stadion ára.
Ez a forintosítható rész, a nem vagyoni károkkal pedig napi szinten találkozhat bárki. Nem kell hozzá elmélyült újságolvasónak lenni: a sarki boltban, a hentesnél, a piacon is bele lehet szaladni a propaganda áldozataiba, sőt a labdarúgó vb-döntő kapcsán is sikerült lemenni kutyába. Hogy innen aztán mikor és hogyan lehet felállni, a billiárdgolyóra csiszolt agyakat némiképp barázdálni, a migránsoktól rettegő falusi néniket megnyugtatni, lehetetlen megmondani. Törni-zúzni, rombolni, az embereket fanatizálni mindig könnyebb, mint építeni, tanítani, a feldühödött tömeget megállítani. A kormányzati kék korszak esetleges leállítása csak egy apró lépés lenne a normális ország felé vezető úton.
A feltételes mód feltétlen indokolt, és nemcsak a hatalomnak nem tetsző referendum-kezdeményezéseket a kelleténél nagyobb lelkesedéssel eltakarító NVB miatt. Az esetleges népszavazáson ugyanis azok döntenek, akiket korábban bevezettek a plakáterdőbe.
Hozott szalonnával egérirtást vállal doktor Varsányiné…
2018.07.19 09:19
Frissítve: 2018.07.19 09:20

Vaddisznók randalíroznak a Balaton partján, kutyákat is megsebesítettek

Publikálás dátuma
2018.07.19 08:53

Fotó: AFP/ PATRICK PLEUL / ZB / DPA
Az érintett településeken csapdákat állítanak fel, remélve, hogy ez rövid időn belül megoldja a túlszaporulatot.
Elszaporodtak a vaddisznók, emiatt a turisták és a helyiek egyaránt rettegnek a Balaton északi partján – írja a Blikk. A lap szerint a környéken még nem rontottak emberre az állatok, több kutyát viszont megtámadtak. Egy ebnek olyan súlyos sérülést okoztak, hogy varrni kellett a vadkan okozta sebét. Révfülöp polgármestere a lapnak azt mondta, hogy nagy a baj, szinte nincs olyan környék a településen, ahol a vaddisznók ne bukkantak volna fel. Éppen ezért vaddisznóbefogó csapdákat telepítenek majd a környező településekre, remélve, hogy ez rövid időn belül megoldja a túlszaporulatot. Sári Ferenc vadászmester, az önkormányzat vadügyekkel kapcsolatos tanácsadója közölte: körülbelül 20 négyzetméter alapterületű elkerített részt alakítanak ki magánterületeken, olyan helyeken, ahol a vaddisznók előfordulnak, de a lakosságot nem veszélyeztetik. Egy csapda felállításának költsége akár 400 ezer forint is lehet.
2018.07.19 08:53
Frissítve: 2018.07.19 08:53