Charles Lloyd, a tiszteletbeli magyar

Publikálás dátuma
2018.01.11 06:47

Fotó: /

A jövőre nyolcvanéves amerikai tenorszaxofonos-zenekarvezető (mellette nagyszerű fuvolista, klarinétos és zeneszerző), Charles Lloyd töretlenül népszerű az idősebb jazzrajongók körében, de muzsikája megérdemelné, hogy a fiatalok is felfedezzék maguknak. 1960 óta tartó pályafutása során többször abbahagyta a zenélést, a meditáció és a filozófia felé fordult, de mindig visszatért, s felülmúlta korábbi önmagát. Mindezt úgy (ami a jazzben is szokatlan), hogy szándékosan nem követi a trendeket: számára mindmáig az 1960-as évek polgárjogi mozgalmainak szellemi háttere, s a hozzá kapcsolódó, kötetlen rögtönzésekre épülő free zene az irányadó. Ahogy egy kritikus megfogalmazta: „a tőle fél évszázada megszokott vizionárius erővel fúj bármilyen formációban és kontextusban. Dallamérzékenysége elkápráztat, szemlélődése lenyűgöz, játékossága megmosolyogtat.”

Lloyd pályája azért is figyelemre méltó számunkra, mert szoros szálakkal kötődik a magyar kultúrához. Az a tény, hogy rajong Bartókért és inspirációt merít a zenéjéből, még nem lenne különleges (sokan vannak így az amerikai jazzéletben), de hagyományos hangszerünkkel, a tárogatóval való „zenei barátsága” nem csupán kolorit, hanem szerves alkotóelem pályáján. Évtizedekkel ezelőtt Dresch Mihály mutatta meg Lloydnak ezt az instrumentumot, aki annyira megszerette, hogy Budapesten csináltatott magának egy mesterhangszert, amit rendszeresen használ koncertjein. Egy interjúban pedig úgy fogalmazott, hogy szülővárosa, Memphis (a blues és a gospel hazája) mellett művészi értelemben a Kárpát-medencében érzi leginkább otthon magát. Parlando-rubato előadásmódú népdalaink (a keservesek) egyenesen lenyűgözik.

Közelmúltban megjelent lemeze, a Passin’ Thru egyszerre szintézis és továbbgondolás. Összegzés, mert egy 1966-ban keletkezett, monumentális tétellel (Dream Weaver) indul, amely az örök példakép, John Coltrane stílusára utal. A másik ikon, Ornette Coleman világa is felbukkan a Ruminations című kompozícióban. A Nu Blues a tradicionális bebop világát idézi, a Tagore in the Delta pedig grooves-os lüktetése ellenére igazi „retro-jazz”. A CD-t záró Shiva Prayer viszont műfaji határokat meghaladó, meditatív kortárszene, amelynek mélysége, spiritualitása még Lloyd esetében is kivételes. Régi és új alkotói és előadói törekvéseinek továbbgondolását nagyban segítik a New Quartetnek nevezett zenekarát alkotó, kiváló muzsikustársak: a szólistaként is jól ismert Jason Moran (zongora), valamint Reuben Rogers (bőgő) és Eric Harland (dob).

2018.01.11 06:47

Hatástalan a propaganda: nem akarjuk Paks 2-t

Publikálás dátuma
2018.07.23 05:55
Fotó: Bodajki Ákos
Fotó: /
Nincs hatás a lakosságra a paksi bővítés népszerűsítése érdekében elköltött állami tízmilliárdoknak: a Medián legfrissebb, ma nyilvánosságra kerülő közvélemény-kutatása szerint a többség változatlanul nem szimpatizál a beruházással. Az orosz közreműködést kétharmados elutasítottság övezi.
A Facebook-oldalán hozta nyilvánosságra Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője annak a reprezentatív közvélemény-kutatásnak az eredményét, amelyet a Medián készített a politikus megbízásából. A vizsgálat – az összes eddigi, az atomcégtől függetlenül készült felméréshez hasonlóan – azt tükrözi, hogy a magyarok többsége nem szeretné, ha orosz részvétellel új atomerőmű épülne Magyarországon.   A júniusi adatfelvételű kutatás legfontosabb következtetése, hogy a bővítést általánosságban is csupán a lakosság 41 százaléka támogatja, 51 százaléka pedig elutasítja. A tervnek egyedül a Fidesz-szavazók körében van minimális többsége, minden más társadalmi csoportban az ellenzők vannak többen. Ha pedig úgy teszik föl a kérdést, hogy akarják-e az emberek az orosz kivitelezésű, orosz technológiájú beruházást, már csak 31 százalék a projekt támogatottsága: még a Fidesz-szavazók közül is csak minden második ért egyet vele, az összes többi választói csoportban pedig elsöprő többségben vannak a tervet elutasítók. Az ellenzők aránya éppen abban a vidéki választói rétegben a legerősebb, ahol az ellenzék gyakorlatilag eltűnt az áprilisi választásokon: a vidéki városokban és a községekben csupán a választókorú népesség 28 százaléka támogatja az oroszokkal megvalósított beruházást, míg 63 illetve 65 százalék határozottan ellenzi.
Ennél is egyértelműbb a helyzet, ha az a kérdés, hogy milyen energiapolitikát kellene folytatnia a kormánynak. A megkérdezettek 82 százaléka szerint az államnak az atomenergia helyett a megújuló energiaforrásokat kellene támogatnia. Az atomenergiát csupán 13 százalék tartja támogatandónak, és a fideszes elkötelezettségű szavazók 72 százaléka is inkább a zöldenergiára szavazna.
Lapunk kérdésére, hogy miért működik a kormányzati agymosás, ha a migrációról és az idegenellenességről van szó, és miért nem működik az atomerőmű esetében, Jávor úgy vélekedett, hogy a magyar társadalomra régóta jellemző egy alapvetően konzervatív értékkészlet – „mindig is utáltuk a pirézeket” –, a kormány ezen a területen nem annyira alakítja, mint inkább kiszolgálja a közhangulatot. A jelek szerint ugyanakkor hasonlóan mély gyökerű az atomerőművektől való félelem. Ráadásul az atomról vannak saját kedvezőtlen tapasztalatok Csernobil miatt. -Úgy tűnik, hogy amiről a lakosság keveset tud, abban könnyebben befolyásolható. A magyar egy szorongó társadalom, a kormány pedig a bevándorlás ügyében rájátszik a félelmekre – hangsúlyozta. A politikus szerint ugyanakkor nem hagyható figyelmen kívül az elmúlt években idehaza és az európai színtéren elvégzett szakpolitikai munka sem, amelynek következtében a tervezett bővítés környezetbiztonsági, energetikai és pénzügyi szempontból is megkérdőjeleződött: az antinukleáris attitűd mellé immár részletes, a félelmeket alátámasztó tényanyag is társul.
2018.07.23 05:55
Frissítve: 2018.07.23 05:56

Pénzt ígért a magyar sajtónak az amerikai külügy, de most mégsem ad

Publikálás dátuma
2018.07.22 20:42

Fotó: /
Még tavaly novemberben írták ki a pályázatot, hogy 700 ezer dollárral támogassák a vidéki, objektív sajtót. Mostanra arra jutottak: inkább „más megközelítést alkalmaznak”.
Semmi sem került le a napirendről, a benyújtott pályázatok alapos vizsgálatát követően azonban az amerikai külügyminisztérium úgy döntött, más megközelítést alkalmaz – nyilatkozta a budapesti amerikai nagykövetség sajtóattaséja, Richard Damstra a Nyomtass te is! hetilapnak, amikor a korábban meghirdetett, a szabad vidéki sajtót támogató pályázatról érdeklődtek. Az Index emlékeztetett rá, hogy az „Objektív média támogatása Magyarországon” címmel kiírt 700 ezer dolláros, mintegy 190 millió forintos amerikai külügyminisztériumi pályázat eredményét már rég ki kellett volna hirdetni. Ez az a pályázat, amelynek hírére a magyar külügy tavaly bekérette David Kostelancik ideiglenes nagykövetségi ügyvivőt. Nemrég a Népszava is foglalkozott a témával, kérdésünkre akkor a nagykövetség úgy reagált, hogy egyelőre nincs további közlendője. Korábban, május végén azt a választ kaptuk, hogy a washingtoni külügyminisztériumban folyik a pályázatok értékelése, támogatás odaítéléséről szóló döntés még nem született. Az Index amerikai forrásból úgy tudja, vannak olyan tervek, hogy a 700 ezer dollárt – amit egyes tisztségviselők a külügyi vezetés támogatása nélkül szántak magyar, vidéki sajtóra – valamiféle régiós projekteket támogató alapba csatornáznák át, és azon keresztül egy fokkal indirektebb módon Magyarországra is juthatna a pénzből. Döntés még nincs. A Nyomtass te is!-nek az amerikai sajtóattasé azt mondta: „Folytatjuk a hatékony megoldások felkutatását olyan magánszemélyek és szervezetek támogatására, akik plurális médiakörnyezetet szeretnének Magyarországon és a tágabb régióban. Semmi sem került le a napirendről”.
Témák
médiaUSA
2018.07.22 20:42